• Sonuç bulunamadı

Yetki Devrinin Yaygınlaştırılması

1. Zaman Kullanım Analizi (Zaman Cetveli): Zaman yönetimi sürecinin ilk aşaması, zamanın nereye harcandığını belirlemektir Çok az birey zamanını nasıl kullandığı

3.3 Zamanın Etkin Kullanılmasını Sağlayan Zaman Planlama Teknikler

3.3.3 Yetki Devrinin Yaygınlaştırılması ve Tersine Yetki Devrinden Kaçınmak

3.3.3.1 Yetki Devrinin Yaygınlaştırılması

Yöneticilerin zamanlarını etkin olarak kullanabilmelerini sağlayacak yöntemlerden birisi de yetki devridir. Sorumlulukların ilgili yetkiyle birlikte alt kademelere dağıtılma süreci yetki devri olarak adlandırılır. Yetki devri yöneticiye daha fazla işi başarırken, aynı zamanda yönetsel faaliyetlerine daha fazla zaman ayırabilme imkanı tanır [22].

“Yetki devri sadece işlerin bir kısmından kurtulmak değil, çok yönlü bir faaliyettir. Yetki devri sorumluluk ve yetkinin çeşitli yönetim basamaklarında çeşitli seviyelerde toplanmasını sağlar. Yönetim pramidinde en üstten başlayarak yetkiler aşağıya doğru düzenli bir şekilde azalarak iner. Yetki devri olmasa bu sistem bozulur ve yetki en üst düzeyde kalır” [38, s. 278].

İşletmelerdeki deneyimli yöneticilerin tüm işleri kendilerinin yapmasına imkan yoktur. Eğer tüm işleri kendileri yapmaya kalkarlarsa, işletme yönetiminde etkin birer kişi olmak için gerekli zamanları kalmayacaktır. Başkalarına görev vermek, yöneticinin hem zaman kazanmasını hem de yardımcılar edinmesini sağlar. Şirketin zamanını bu etkilemez; çünkü iş, sizin ya da başkasının da olsa her durumda yürümektedir. Fakat işi yapabilecek en uygun durumdaki çalışanın işi üstlenmesi iş gücü kaynağının daha verimli kullanılması anlamına gelir.

Başarılı bir yetki devri için, yöneticiye aşağıdaki türden birtakım görevler düşmektedir [22]:

- Yetki devri iyi planlanmalıdır. İşin amacı, performans standartları ve zamanı gerekli bilgi, beceri ve kaynakları belirlenmelidir. Devredilecek iş iyi tanımlanmalı ve amaç ast tarafından net bir biçimde anlaşılmalıdır.

- Devredilecek yetkinin sınırları tam olarak belirlenmelidir. Yetkinin sınırlarının belirlenmiş olması yetkiyi devralan bireyin yetki kullanımını kolaylaştıracaktır. - Bir işin parçası değil, bütünü devredilmelidir. Bir işin küçük bir bölümü ya da

parçasının devredilmesi, motivasyonu düşüreceği gibi, başarı ya da başarısızlığın ölçülmesini de güçleştirecektir. Ayrıca yetki devreden birey, işin diğer parçalarından uzak olacağı için belirsizlikten rahatsız olacaktır.

- İşin bitiminde ast taktir edilmelidir. - Astlara güvenilmelidir.

Etkili bir yetki devri dört kısımdan oluşur [29, s. 89]:

- Yetki devredilen kişiye nereye ulaşılmak istendiğini söylemek, - görevi sahiplenmek için onu teşvik etmek,

- ihtiyaç duyulabilecek bilgi ve yardım konusunda mutabakata varmak, - işin yapılmasını nasıl gözlemleyeceğiniz konusunda bir karar vermek.

Yöneticilerin her işi kendisinin daha iyi yapabileceğine olan inancı ve belirli konularda sahip oldukları karar verme alışkanlıklarını sürdürme istekleri, yetki devrine soğuk bakmalarının nedenlerinden biridir [22].

Bazen gerçekten yönetici daha iyi yapabilecek durumda olabilir. Ancak burada yöneticinin karşı karşıya olduğu seçim; bu işi kendisinin mi yoksa astının mı yapabileceği değil, yöneticinin bu işi kendisi yapmakla başka yöneticilik işlevlerinin hangilerinden vazgeçeceği hususudur. Dolayısıyla seçim, bir astın bir işi mükemmel değil fakat iyi yapması ile yöneticinin diğer yöneticilik işlevleri için zaman ve enerji bulması arasındadır. Bu konuda tercih yöneticiye ait olmakla birlikte her işi mükemmel bir şekilde yapan yöneticinin, yapması gerekenlerden pek azını geçekleştireceği de unutulmaması gereken bir durumdur.

Yetersiz yetki devrinin üstle ilgili nedenleri [38, s. 290-291]:

- Üstlerin işleri kendilerinin daha iyi yapabileceklerini düşünmeleri ve astlara güvenmemeleri yöneticilerin işlerinin bir kısmını astına devretmesini zorlaştırır. - Denetimi kaybetme korkusu ve astlarının yaptığı hatalardan ötürü üstüne karşı

sorumlu olma durumu yetki devrini engeller.

- Önemsiz duruma düşme korkusu yetki devrini engeller. - Astlarının kendilerini göstermelerini istemeyebilirler.

- Bazı riskleri üstlenmek istemezler. Astlara yetki devretmekle bazı riskleri yöneticiler üstlenmektedir.

- Otoriter olma isteği yetki devrini engeller. Yetersiz yetki devrinin astlarla ilgili nedenleri [38]:

- Astların kendi yeteneklerine güvenmemeleri yetki devrini engeller.

- Yetki devri yeterli ve açık bir şekilde yapılamazsa astlar belirsizlik içine düşer. Karar verirken ne kadar yetkileri vardır, yetkilerini kullanırken üstüyle ters düşme durumu doğacak mıdır? Sorusu astı rahatsız eder.

- Üst pozisyonundaki yönetici, yeni görevde astına gerekli bilgileri vermezse ve yeterince destek olmazsa, diğer bir ifadeyle astını güdülemezse yetki devrine karşı astta isteksizlik görecektir.

- Bazı astlar yetkilerin kullanılması sırasında hata yapmaktan veya üstlerin düşünce yargısına ters düşmekten dolayı hatalı bir iş yapma korkusuna kapılırlar. Yetkinin devredilebilir olmasına karşın sorumluluk devredilemez. Ancak yetki devredilen kişi sorumluluktan kurtulamaz. Yetki devralan kişi kendisine yetki devredene karşı sorumludur. Yetki devreden kişinin devrettiği yetkilerden üst yönetime karşı sorumluluğu devam eder. Bu durum yetki devrini olumsuz yönde etkilemektedir. Bir çok yönetici sorumluluğun devredilememesi nedeniyle yetki devrinden kaçınmaktadır [32].

Yetki devrinin getirdiği kazanç iki yönlüdür. Birinci yönü, yöneticilerin yapmak zorunda oldukları görevlerinin bir kısmını astlarına devrederek, kendilerine daha önemli konularla ilgilenebilmeleri için zaman ayırmalarıdır. İkinci yönü ise astların yetki devri yoluyla kendilerini geliştirme, sorumluluk sahibi olmayı öğrenme, inisiyatif kullanabilme ve kendi başına karar verebilme yeteneklerini geliştirmesine imkan sağlamasıdır. Yetki devriyle, zaman içinde deneyimsiz astlar yeteneklerini geliştirecek ve daha zor görevleri talep eder duruma geleceklerdir [24].

Yetki devrinin zaman yönetimi açısından getirdiği yararlar beklenenden fazladır. Bu yararların en önemlileri aşağıda belirtilmiştir [24]:

- Yetki devrini gerçekleştiren yöneticiler, önemsiz konularla ilgilenmeyi bırakıp işin onlar için daha önemli olan kısımlarıyla ilgilenirler.

- Astlar tarafından alınan kararlar, sadece akılcı olmakla kalmaz, aynı zamanda daha hızlı ve zamanlaması daha iyi yapılmış olurlar. Çünkü işle direkt olarak ilgilendikleri için, işletme gereklerini ve müşteri isteklerini daha iyi bir şekilde eşleştirebilirler.

- Astlar, yetki devri sayesinde, gelişimlerini daha kısa sürede gerçekleştirebilir ve işletmeye hem zaman, hem de para kazandırırlar.

- Eğer yönetici işleri hep kendi yaparsa, takip edeceği yollar ve alacağı sonuçlar daha önce yaptıklarından hiç de farklı olmayacaktır. Çünkü yönetici sadece o yolu bilmektedir.

- Yetki devrinin yaygınlaştırılması, yönetici üzerindeki stres miktarını azaltacak ve yönetici kendini daha mutlu hissedeceğinden işletme gereklerini daha hızlı ve etkin bir şekilde yerine getirecektir.

- Yönetici yetki devri sayesinde astlarıyla olan ilişkilerini daha üst düzeye çıkaracak ve işletmede takım ruhu oluşmasına katkıda bulunacaktır.