• Sonuç bulunamadı

Görme Yetersizliği Olan ve Gören Öğrencilerin Akran Tercihi Formunda, Birlikte Vakit Geçirmek Ġstediği ArkadaĢ Seçiminde, Birbirlerini Tercih

SĠMGELER VE KISALTMALAR CETVELĠ Simgeler Açıklama

4. BULGULAR VE YORUMLAR

4.1. Sosyometri Testlerinden Elde Edilen Bulgular ve Yorumları

4.1.1. Görme Yetersizliği Olan ve Gören Öğrencilerin Akran Tercihi Formunda Birbirlerini Tercih Etme ve Tercih Etmeme Durumlarına ĠliĢkin Bulgular

4.1.1.2. Görme Yetersizliği Olan ve Gören Öğrencilerin Akran Tercihi Formunda, Birlikte Vakit Geçirmek Ġstediği ArkadaĢ Seçiminde, Birbirlerini Tercih

Etme ve Tercih Etmeme Durumlarına ĠliĢkin Bulgular ve Yorumları

AraĢtırmada görme yetersizliği olan ve gören öğrencilere akran tercihi formu uygulanmıĢ, birlikte vakit geçirme sorusuna verdikleri yanıtlar analiz edilmiĢtir. Uygulama yapılan on üç sınıftan elde edilen veriler sosyogramlarda gösterilmiĢtir. Sosyogramlarda gösterilen görme yetersizliği olan ve gören öğrencilerin birbirlerini tercih etme ve tercih etmeme durumları, sayısal veriler halinde getirilmiĢ ve Ģekiller halinde sosyogramlardan sonra sunulmuĢtur.

97

ġekil 14: 9E sınıfı „birlikte vakit geçirme‟ sorusundaki akran tercihi sosyogramı 28 numaralı görme yetersizliği olan erkek öğrenci, sınıftaki gören öğrenciler tarafından tercih etme kısmında yazılmamıĢtır. 28 numaralı görme yetersizliği olan erkek öğrenci, sınıftaki gören öğrencilerden 5, 12, 24, 25, numaralı kız ve erkek öğrenciler tarafından tercih edilmemiĢtir.

28 numaralı görme yetersizliği olan erkek öğrenci tercihlerinde, 4 numaralı kız öğrenci, 17, 26 numaralı erkek öğrenciyi yazmıĢtır. 4 numaralı kız öğrenci ve 17 numaralı erkek öğrenci çekim yıldızıdır. 28 numaralı görme yetersizliği olan erkek öğrenci, 26 numaralı erkek öğrenci ile birbirlerini karĢılıklı tercih etmiĢlerdir. 28 numaralı görme

98

yetersizliği olan erkek öğrenci, tercih etmeme kısmına, 7, 18 numaralı kız öğrencileri, 24 numaralı erkek öğrencileri yazmıĢtır. 28 numaralı görme yetersizliği olan erkek öğrenci, 7numaralı kız öğrenci ve 24 numaralı erkek öğrenci ile birbirlerini karĢılıklı tercih etmemiĢlerdir.

99

ġekil 15: 10C sınıfı „birlikte vakit geçirme‟ sorusundaki akran tercihi sosyogramı 12 numaralı görme yetersizliği olan erkek öğrenci, sınıftaki gören öğrenciler tarafından tercih etme ve tercih etmeme kısmında yazılmamıĢtır. Öğrenciler görme yetersizliği olan öğrenciye karĢı ilgisiz kalmıĢlardır.

12 numaralı görme yetersizliği olan erkek öğrenci tercihlerinde, 15 numaralı erkek öğrenciyi yazmıĢtır. 12 numaralı görme yetersizliği olan erkek öğrenci, tercih etmeme kısmına, 6 numaralı kız öğrenciyi yazmıĢtır.

100

ġekil 16: 11D sınıfı „birlikte vakit geçirme‟ sorusundaki akran tercihi sosyogramı 4 ve 5 numaralı görme yetersizliği olan erkek öğrenciler, sınıftaki gören öğrenciler tarafından tercih etme kısmında yazılmıĢtır. 4 numaralı görme yetersizliği olan erkek öğrenci, 2 numaralı erkek öğrenci ile birbirlerini karĢılıklı tercih etmiĢlerdir. 4 ve 5 numaralı görme yetersizliği olan erkek öğrenciler, sınıftaki gören öğrenciler tarafından tercih etmeme kısmında yazılmamıĢtır. 3 numaralı görme yetersizliği olan kız öğrenci sınıfta gören öğrenciler tarafından tercih etme ve etmeme kısımlarında yazılmamıĢtır.

4 numaralı görme yetersizliği olan erkek öğrenci tercihlerinde, 2 numaralı erkek öğrenciyi ve 5 numaralı görme yetersizliği olan erkek öğrenciyi yazmıĢtır. 4 numaralı görme yetersizliği olan erkek öğrenci, tercih etmeme kısmına isim yazmamıĢtır.

5 numaralı görme yetersizliği olan erkek öğrenci tercihlerinde, 4 numaralı görme yetersizliği olan erkek öğrenciyi yazmıĢtır. 5 numaralı görme yetersizliği olan erkek öğrenci, tercih etmeme kısmına 3 numaralı görme yetersizliği olan kız öğrenciyi yazmıĢtır.

3 numaralı görme yetersizliği olan kız öğrenci tercih etme kısmına grup dıĢı kız öğrenci yazmıĢtır. 3 numaralı görme yetersizliği olan kız öğrenci, tercih etmeme kısmına 4 numaralı görme yetersizliği olan erkek öğrenciyi yazmıĢtır.

101

ġekil 17: 12A sınıfı „birlikte vakit geçirme‟ sorusundaki akran tercihi sosyogramı 3 numaralı görme yetersizliği olan öğrenci, sınıfta 5, 6 ve 10 numaralı erkek öğrenciler tarafından tercih etme kısmında yazılmıĢtır. 1, 2, ve 4 numaralı görme yetersizliği olan erkek öğrenciler, sınıftaki gören öğrenciler tarafından tercih etme kısmında yazılmamıĢtır. 1 numaralı görme yetersizliği olan erkek öğrenci, sınıftaki gören öğrenciler tarafından tercih etmeme kısmında yazılmamıĢtır. 2 numaralı görme yetersizliği olan erkek öğrenci, sınıftaki gören öğrenciler tarafından tercih etmeme kısmında yazılmamıĢtır. 3 numaralı görme yetersizliği olan erkek öğrenci, sınıftaki gören öğrenciler tarafından tercih etmeme kısmında yazılmamıĢtır. 4 numaralı görme yetersizliği olan erkek öğrenci, sınıfta 7 numaralı kız öğrenci tarafından tercih edilmemiĢtir.

1 numaralı görme yetersizliği olan erkek öğrenci tercihlerinde, 5 numaralı erkek öğrenciyi yazmıĢtır. 1 numaralı görme yetersizliği olan erkek öğrenci tercih etmeme kısmına, 3 ve 4 numaralı görme yetersizliği olan erkek öğrencileri yazmıĢtır. 1 numaralı görme yetersizliği olan erkek öğrenci, 3 numaralı görme yetersizliği olan erkek öğrenci ile birbirlerini karĢılıklı tercih etmemiĢlerdir.

102

2 numaralı görme yetersizliği olan erkek öğrenci tercihlerinde, 1 ve 3 numaralı görme yetersizliği olan erkek öğrencileri, grup dıĢı erkek öğrenciyi yazmıĢtır. 2 numaralı görme yetersizliği olan erkek öğrenci tercih etmeme kısmına, 7 ve 8 numaralı kız öğrencileri yazmıĢtır.

3 numaralı görme yetersizliği olan erkek öğrenci tercihlerinde, 4 numaralı görme yetersizliği olan erkek öğrenciyi, grup dıĢı iki erkek öğrenciyi yazmıĢtır. 3 numaralı görme yetersizliği olan erkek öğrenci, tercih etmeme kısmına 1 numaralı görme yetersizliği olan erkek öğrenciyi yazmıĢtır.

4 numaralı görme yetersizliği olan erkek öğrenci tercihlerinde, 3 numaralı görme yetersizliği olan erkek öğrenciyi yazmıĢtır. 4 numaralı görme yetersizliği olan erkek öğrenci, tercih etmeme kısmına isim yazmamıĢtır.

103

ġekil 18: 9B sınıfı „birlikte vakit geçirme‟ sorusundaki akran tercihi sosyogramı 39 numaralı görme yetersizliği olan kız öğrenci sınıftaki gören öğrenciler tarafından tercih etme kısmında yazılmamıĢtır. 39 numaralı görme yetersizliği olan kız öğrenci, sınıftaki gören öğrencilerden sadece 31, 43 numaralı kız öğrenciler tarafından tercih edilmemiĢtir.

40 numaralı görme yetersizliği olan kız öğrenci, sınıftaki gören öğrenciler tarafından tercih etme kısmında yazılmamıĢtır. 40 numaralı görme yetersizliği olan kız öğrenci, sınıftaki gören öğrencilerden sadece 19, 21 numaralı kız öğrenciler tarafından tercih edilmemiĢtir.

39 numaralı görme yetersizliği olan kız öğrenci tercihlerinde, 40 numaralı görme yetersizliği olan kız öğrenci, grup dıĢından görme yetersizliği olan iki kız öğrenci

104

yazmıĢtır. 39 numaralı görme yetersizliği olan kız öğrenci, tercih etmeme kısmına 22, 29 ve 35 numaralı kız öğrencileri yazmıĢtır. 29 ve 35 numaralı kız öğrenciler itim yıldızlarıdır.

40 numaralı görme yetersizliği olan kız öğrenci tercihlerinde grup dıĢından görme yetersizliği olan iki kız öğrenci ve 39 numaralı görme yetersizliği olan kız öğrenciyi yazmıĢtır. 40 numaralı görme yetersizliği olan kız öğrenci, tercih etmeme kısmına isim yazmamıĢtır.

105

ġekil 19: 9C sınıfı „birlikte vakit geçirme‟ sorusundaki akran tercihi sosyogramı 19 numaralı görme yetersizliği olan kız öğrenci sınıftaki gören öğrenciler tarafından tercih etme ve etmeme kısımlarında yazılmamıĢtır. Öğrenciler görme yetersizliği olan öğrenciye karĢı ilgisiz kalmıĢlardır.

19 numaralı görme yetersizliği olan kız öğrenci tercihlerinde 16, 14, 8 numaralı kız öğrencileri yazmıĢtır. 8 ve 16 numaralı kız öğrenciler çekim yıldızlarıdır. 19 numaralı görme yetersizliği olan kız öğrenci, tercih etmeme kısmına isim yazmamıĢtır.

106

ġekil 20: 9D sınıfı „birlikte vakit geçirme‟ sorusundaki akran tercihi sosyogramı 34 numaralı görme yetersizliği olan kız öğrenci, sınıftaki gören öğrenciler tarafından tercih etme kısmında yazılmamıĢtır. 34 numaralı görme yetersizliği olan kız öğrenci, sınıftaki gören öğrencilerden sadece 9 numaralı erkek öğrenci tarafından tercih edilmemiĢtir.

34 numaralı görme yetersizliği olan kız öğrenci, tercihlerinde grup dıĢından görme yetersizliği olan üç kız öğrenciyi yazmıĢtır. 34 numaralı görme yetersizliği olan kız öğrenci tercih etmeme kısmına 24, 37 numaralı erkek öğrencileri yazmıĢtır. 24 numaralı erkek öğrenci itim yıldızıdır.

107

ġekil 21: 10B sınıfı „birlikte vakit geçirme‟ sorusundaki akran tercihi sosyogramı 15, 16 ve 17 numaralı görme yetersizliği olan kız öğrenciler, sınıftaki gören öğrenciler tarafından tercih etme kısmında yazılmamıĢtır. 15 numaralı görme yetersizliği olan kız öğrenci, sınıftaki gören öğrenciler tarafından tercih etmeme kısmında yazılmamıĢtır.16 numaralı görme yetersizliği olan kız öğrenci, sınıftaki 18 numaralı kız öğrenci tarafından tercih etmeme kısmında yazılmıĢtır.17 numaralı görme yetersizliği olan kız öğrenci, sınıftaki 25 numaralı kız öğrenci tarafından tercih etmeme kısmında yazılmıĢtır.

15 numaralı görme yetersizliği olan kız öğrenci tercihlerinde, 17 numaralı görme yetersizliği olan kız öğrenciyi ve grup dıĢından görme yetersizliği olan iki kız öğrenciyi

108

yazmıĢtır. Tercih etmeme kısmına grup dıĢından görme yetersizliği olan bir kız öğrenciyi yazmıĢtır.

16 numaralı görme yetersizliği olan kız öğrenci sınıfta yalnız kalmıĢtır. Sınıftaki görme yetersizliği olan ve gören öğrenciler tercih etme ve tercih etmeme kısmında yazmamıĢ, ilgisiz kalmıĢtır. 16 numaralı görme yetersizliği olan kız öğrenci, grup dıĢından görme yetersizliği olan üç kız öğrenciyi tercih etme kısmına yazmıĢtır. Tercih etmeme kısmına isim yazmamıĢtır.

17 numaralı görme yetersizliği olan kız öğrenci tercihlerinde, 15 numaralı görme yetersizliği olan kız öğrenciyi yazmıĢtır. Tercih etmeme kısmına isim yazmamıĢtır.

109

ġekil 22: 11A sınıfı „birlikte vakit geçirme‟ sorusundaki akran tercihi sosyogramı 36 numaralı görme yetersizliği olan kız öğrenci, sınıftaki gören öğrenciler tarafından tercih etme kısmında yazılmamıĢtır. 36 numaralı görme yetersizliği olan kız öğrenci, sınıftaki gören öğrencilerden sadece 34 ve 40 numaralı kız öğrenciler tarafından tercih edilmemiĢtir. 34 ve 40 numaralı kız öğrenciler itim yıldızıdır.

36 numaralı görme yetersizliği olan kız öğrenci tercihlerinde, grup dıĢı görme yetersizliği olan kız öğrenci, 4, 15 numaralı kız öğrencileri yazmıĢtır. 36 numaralı görme yetersizliği olan kız öğrenci, tercih etmeme kısmına grup dıĢından iki kız öğrenci ve 33 numaralı erkek öğrenciyi yazmıĢtır.

110

ġekil 23: 11B sınıfı „birlikte vakit geçirme‟ sorusundaki akran tercihi sosyogramı 31 numaralı görme yetersizliği olan kız öğrenci, sınıftaki öğrenciler tarafından tercih etme kısmında yazılmamıĢtır. 31 numaralı görme yetersizliği olan kız öğrenci, sınıftaki gören öğrencilerden 2 numaralı kız öğrenci tarafından tercih edilmemiĢtir. 32 numaralı görme yetersizliği olan kız öğrenci, sınıftaki öğrenciler tarafından tercih etme ve etmeme kısımlarında yazılmamıĢtır. Öğrenciler, 32 numaralı görme yetersizliği olan kız öğrenciye karĢı ilgisiz kalmıĢlardır.

31 numaralı görme yetersizliği olan kız öğrenci tercihlerinde, 10, 22 ve 23 numaralı kız öğrencileri yazmıĢtır. Tercih etmeme kısmında, 3 numaralı kız öğrenciyi ve 9 numaralı erkek öğrenciyi yazmıĢtır.

111

32 numaralı görme yetersizliği olan kız öğrenci tercihlerinde, grup dıĢından bir görme yetersizliği olan kız öğrenci ve grup dıĢından iki gören kız öğrenciyi yazmıĢtır. 32 numaralı görme yetersizliği olan kız öğrenci, tercih etmeme kısmına isim yazmamıĢtır.

112

ġekil 24: 11C sınıfı „birlikte vakit geçirme‟ sorusundaki akran tercihi sosyogramı 11, 12 ve 13 numaralı görme yetersizliği olan kız öğrenciler sınıftaki gören öğrenciler tarafından tercih etme kısmında yazılmamıĢtır. 11 numaralı görme yetersizliği olan kız öğrenci, sınıftaki gören öğrencilerden sadece 15 numaralı erkek öğrenci tarafından tercih edilmemiĢtir. 12 numaralı görme yetersizliği olan kız öğrenci, sınıftaki gören öğrencilerden sadece 14 numaralı kız öğrenci tarafından tercih edilmemiĢtir. 13 numaralı görme yetersizliği olan kız öğrenci, sınıftaki gören öğrencilerden 15 numaralı erkek öğrenci tarafından tercih edilmemiĢtir.

11 numaralı görme yetersizliği olan kız öğrenci tercihlerinde, 4, 5 ve 17 numaralı kız öğrencileri yazmıĢtır. 11 numaralı görme yetersizliği olan kız öğrenci, tercih etmeme kısmına isim yazmamıĢtır.

12 numaralı görme yetersizliği olan kız öğrenci tercihlerinde, 13 numaralı görme yetersizliği olan kız öğrenciyi, grup dıĢından gören kız öğrenci ve grup dıĢından görme yetersizliği olan kız öğrenciyi yazmıĢtır. 12 numaralı görme yetersizliği olan kız öğrenci, tercih etmeme kısmına grup dıĢından görme yetersizliği olan iki kız öğrenciyi yazmıĢtır.

113

13 numaralı görme yetersizliği olan kız öğrenci tercihlerinde, 12 numaralı görme yetersizliği olan kız öğrenciyi, 4 ve 14 numaralı kız öğrencileri yazmıĢtır. 13 numaralı görme yetersizliği olan kız öğrenci, tercih etmeme kısmına isim yazmamıĢtır.

114

ġekil 25: 9A sınıfı „birlikte vakit geçirme‟ sorusundaki akran tercihi sosyogramı 27 numaralı görme yetersizliği olan erkek öğrenci sınıftaki gören öğrenciler tarafından tercih etme ve tercih etmeme kısmında yazılmamıĢtır. Sınıftaki öğrenciler, görme yetersizliği olan erkek öğrenciye ilgisiz kalmıĢlardır.

27 numaralı görme yetersizliği olan erkek öğrenci tercihlerinde, grup dıĢından görme yetersizliği olan erkek öğrenci, 28 numaralı kız öğrenci, 30 numaralı erkek öğrenciyi yazmıĢtır. 28 numaralı kız öğrenci çekim yıldızıdır. 27 numaralı görme yetersizliği olan erkek öğrenci, tercih etmeme kısmına isim yazmamıĢtır.

115

ġekil 26: 10A sınıfı „birlikte vakit geçirme‟ sorusundaki akran tercihi sosyogramı 21 numaralı görme yetersizliği olan erkek öğrenci, sınıftaki 19, 20 ve 24 numaralı kız öğrenciler tarafından tercih etmeme kısmında yazılmıĢtır. 21 numaralı görme yetersizliği olan erkek öğrenci, sınıftaki gören öğrenciler tarafından tercih edilme kısmında yazılmamıĢtır.

21 numaralı görme yetersizliği olan erkek öğrenci tercihlerinde, grup dıĢı görme yetersizliği olan erkek öğrenciyi yazmıĢtır. 21 numaralı görme yetersizliği olan erkek öğrenci, tercih etmeme kısmına grup dıĢı kız öğrenci, 26 numaralı kız öğrenci, 27 numaralı erkek öğrenci yazmıĢtır. 26 numaralı kız öğrenci itim yıldızıdır.

116

4.1.1.3. Görme Yetersizliği Olan ve Gören Öğrencilerin Akran Tercihi