• Sonuç bulunamadı

Görme Yetersizliği Olan ve Gören Öğrencilerin Liste Derecelendirme Ölçeğinde Birbirlerini ArkadaĢ Olarak Tercih Etme Durumlarına ĠliĢkin Bulgular ve

SĠMGELER VE KISALTMALAR CETVELĠ Simgeler Açıklama

4. BULGULAR VE YORUMLAR

4.2. Görme Yetersizliği Olan ve Gören Öğrencilerin Akran Tercihi Formunda, ArkadaĢ Seçiminde, Birbirlerini Tercih Etme ve Tercih Etmeme Durumlarına ĠliĢkin

4.1.2. Görme Yetersizliği Olan ve Gören Öğrencilerin Liste Derecelendirme Ölçeğinde Birbirlerini ArkadaĢ Olarak Tercih Etme Durumlarına ĠliĢkin Bulgular ve

Yorumları

AraĢtırmada, akran tercihi formu ile yapılan uygulamada, görme yetersizliği olan ve gören öğrencilerin birbirlerini belirlenen üç soruda tercih edip etmediklerine bakılmıĢtır. Ancak birbirlerine ilgisiz kalma durumlarının olması halinde, birbirleri için ne düĢündüklerini ortaya çıkarmak amacıyla, liste derecelendirme ölçeği uygulanmıĢ, formda sınıfta bulunan her bir öğrenci için fikir belirtme imkanı yaratılmıĢtır. Liste derecelendirme ölçeğinde; sırasıyla, istemem, biraz isterim, çok isterim seçenekleri öğrencilere sunulmuĢ, sınıftaki her bir öğrenci için bir kutucuğu iĢaretlemeleri istenmiĢtir. Sınınftaki her bir öğrenci için mutlaka bir görüĢ bildirmeleri, formdaki isimleri boĢ bırakmamaları araĢtırmacı tarafından istenmiĢtir.

Liste derecelendirme ölçeği uygulamasında, her sınıfta o gün sınıfa gelen, devamsızlık yapmayan öğrenciler uygulamaya alındığı için, gören öğrencilerin sayısı, tüm sınıf mevcudunu göstermemektedir. Gören öğrencilerin sayısı o gün okula gelen öğrencilerle sınırlıdır. Ancak uygulamaya katılan görme yetersizliği olan öğrencilere liste derecelendirme ölçeği uygulandığında, sınıfındaki bütün arkadaĢlarıyla ilgili görüĢ bildirmeleri istenmiĢtir. Gören öğrencilerin görme yetersizliği olan öğrenciler için olan görüĢ sayısının, görme yetersizliği olan öğrencilerin gören öğrenciler için olan görüĢ sayısından az olmasının nedeni bu sebepten kaynaklanmaktadır.

Görme yetersizliği olan ve gören öğrencilerin birbirlerini kabulleri grafiklerle gösterilirken, her bir öğrenci ile ilgili isimler yerine kodlamalar kullanılmıĢtır. Kodlama da izlenen yol; tamamen görme kaybı yaĢayan (kör) öğrenciye „K‟ harfi, az gören öğrenciye „A‟ harfi, gören öğrenciye „G‟ harfi kullanılmıĢtır. Kız öğrenciye „k‟ harfi, erkek öğrenciye „e‟ harfi verilmiĢtir. Rakamlar ise sayıyı vermek amaçlı sıralama bildirmektedirler. Örneğin; tamamen görme kaybı olan kız öğrenci için Kk1, az gören erkek öğrenci için Ae10, gören kız öğrenci için Gk8 gibi bir kodlama yapılmıĢtır.

Görme yetersizliği olan ve gören öğrencilerin birbirlerini kabulleri grafiklerle gösterilirken, okul isimleri verilmemiĢ, sınıfların Ģubeleri de farklı harfler kullanılarak

154

verilmiĢtir. Ancak sınıf düzeylerinde değiĢiklik yapılmamıĢ, 9. sınıfsa, 9. sınıf olarak kullanılmıĢtır. Sınıf düzeylerindeki kabullerde araĢtırma için önemlidir.

AĢağıdaki tablolarda görme yetersizliği olan ve gören öğrencilerin birbirlerini arkadaĢ olarak kabul etme durumları verilmiĢtir. Her bir durumla ilgili önce sütun grafiği verilmiĢ, görüĢ sayısı gösterilmiĢ, hemen yanında ise görüĢlerin yüzde oranları pasta grafiğinde verilmiĢtir.

AĢağıdaki tablolarda sıralama ise Ģu Ģekilde olacaktır;

 Görme yetersizliği olan öğrencilerin sınıflarındaki gören öğrenciler tarafından tercih edilme durumları

 Görme yetersizliği olan öğrencilerin sınıflarındaki gören öğrencileri tercih etme durumları

155

4.1.2. Görme Yetersizliği Olan ve Gören Öğrencilerin Liste Derecelendirme Ölçeğinde Birbirlerini ArkadaĢ Olarak Tercih Etme Durumlarına ĠliĢkin Bulgular ve Yorumları

Sütun Grafiği 1 – Pasta Grafiği 1: Ae1‟in sınıftaki öğrenciler tarafından liste derecelendirme ölçeğinde istenme durumu (9A Sınıfı)

Sütun Grafiği 2 – Pasta Grafiği 2: Ae1‟in sınıftaki arkadaĢlarını liste derecelendirme ölçeğinde isteme durumu (9A Sınıfı)

156

Sütun Grafiği 3 – Pasta Grafiği 3: Kk2‟nin sınıftaki öğrenciler tarafından liste derecelendirme ölçeğinde istenme durumu (9B Sınıfı)

Sütun Grafiği 4 – Pasta Grafiği 4: Kk2‟nin sınıftaki arkadaĢlarını liste derecelendirme ölçeğinde isteme durumu (9B Sınıfı)

157

Sütun Grafiği 5 – Pasta Grafiği 5: Kk1‟in sınıftaki öğrenciler tarafından liste derecelendirme ölçeğinde istenme durumu (9B Sınıfı)

* Kk2, Kk1 için çok isterim bölümünü iĢaretlemiĢtir. Ancak bu durum tabloya dahil edilmemiĢtir.

Sütun Grafiği 6 – Pasta Grafiği 6: Kk1‟in sınıftaki arkadaĢlarını liste derecelendirme ölçeğinde isteme durumu (9B Sınıfı)

158

Sütun Grafiği 7 – Pasta Grafiği 7: Kk3‟ün sınıftaki öğrenciler tarafından liste derecelendirme ölçeğinde istenme durumu (9C Sınıfı)

Sütun Grafiği 8 – Pasta Grafiği 8: Kk3‟ün sınıftaki arkadaĢlarını liste derecelendirme ölçeğinde isteme durumu (9C Sınıfı)

159

Sütun Grafiği 9 – Pasta Grafiği 9: Ak1‟in sınıftaki öğrenciler tarafından liste derecelendirme ölçeğinde istenme durumu (9D Sınıfı)

Sütun Grafiği 10 – Pasta Grafiği 10: Ak1‟in sınıftaki arkadaĢlarını liste derecelendirme ölçeğinde isteme durumu (9D Sınıfı)

160

Sütun Grafiği 11 – Pasta Grafiği 11: Ae2‟nin sınıftaki öğrenciler tarafından liste derecelendirme ölçeğinde istenme durumu (9E Sınıfı)

Sütun Grafiği 12 – Pasta Grafiği 12: Ae2‟nin sınıftaki arkadaĢlarını liste derecelendirme ölçeğinde isteme durumu (9E Sınıfı)

161

Sütun Grafiği 13 – Pasta Grafiği 13: Ke1‟in sınıftaki öğrenciler tarafından liste derecelendirme ölçeğinde istenme durumu (10A Sınıfı)

Sütun Grafiği 14 – Pasta Grafiği 14: Ke1‟in sınıftaki arkadaĢlarını liste derecelendirme ölçeğinde isteme durumu (10A Sınıfı)

162

Sütun Grafiği 15 – Pasta Grafiği 15: Ak3‟ün sınıftaki öğrenciler tarafından liste derecelendirme ölçeğinde istenme durumu (10B Sınıfı)

*Sınıftaki görme yetersizliği olan iki kız öğrenci, Ak3 için çok isterim bölümünü iĢaretlemiĢtir. Ancak bu durum tabloya dahil edilmemiĢtir.

Sütun Grafiği 16 – Pasta Grafiği 16: Ak3‟ün sınıftaki arkadaĢlarını liste derecelendirme ölçeğinde isteme durumu (10B Sınıfı)

*Öğrenci görme yetersizliği olan iki kız öğrenci için, çok isterim bölümünü iĢaretlemiĢtir. Ancak bu durum tabloya dahil edilmemiĢtir.

163

Sütun Grafiği 17 – Pasta Grafiği 17: Ak2‟nin sınıftaki öğrenciler tarafından liste derecelendirme ölçeğinde istenme durumu (10B Sınıfı)

*Sınıftaki görme yetersizliği olan iki kız öğrenci, Ak2 için çok isterim bölümünü iĢaretlemiĢtir. Ancak bu durum tabloya dahil edilmemiĢtir.

Sütun Grafiği 18 – Pasta Grafiği 18: Ak2‟nin sınıftaki arkadaĢlarını liste derecelendirme ölçeğinde isteme durumu (10B Sınıfı)

*Öğrenci görme yetersizliği olan iki kız öğrenci için, çok isterim bölümünü iĢaretlemiĢtir. Ancak bu durum tabloya dahil edilmemiĢtir.

164

Sütun Grafiği 19 – Pasta Grafiği 19: Ak4‟ün sınıftaki öğrenciler tarafından liste derecelendirme ölçeğinde istenme durumu (10B Sınıfı)

*Sınıftaki görme yetersizliği olan iki kız öğrenci, Ak4 için çok isterim bölümünü iĢaretlemiĢtir. Ancak bu durum tabloya dahil edilmemiĢtir.

Sütun Grafiği 20 – Pasta Grafiği 20: Ak4‟ün sınıftaki arkadaĢlarını liste derecelendirme ölçeğinde isteme durumu (10B Sınıfı)

*Öğrenci görme yetersizliği olan iki kız öğrenci için, çok isterim bölümünü iĢaretlemiĢtir. Ancak bu durum tabloya dahil edilmemiĢtir.

165

Sütun Grafiği 21 – Pasta Grafiği 21: Ke2‟nin sınıftaki öğrenciler tarafından liste derecelendirme ölçeğinde istenme durumu (10C Sınıfı)

Sütun Grafiği 22 – Pasta Grafiği 22: Ke2‟nin sınıftaki arkadaĢlarını liste derecelendirme ölçeğinde isteme durumu (10C Sınıfı)

166

Sütun Grafiği 23 – Pasta Grafiği 23: Ak5‟in sınıftaki öğrenciler tarafından liste derecelendirme ölçeğinde istenme durumu (11A Sınıfı)

Sütun Grafiği 24 – Pasta Grafiği 24: Ak5‟in sınıftaki arkadaĢlarını liste derecelendirme ölçeğinde isteme durumu (11A Sınıfı)

167

Sütun Grafiği 25 – Pasta Grafiği 25: Kk5‟in sınıftaki öğrenciler tarafından liste derecelendirme ölçeğinde istenme durumu (11B Sınıfı)

*Sınıftaki görme yetersizliği olan kız öğrenci, Kk5 için istemem bölümünü iĢaretlemiĢtir. Ancak bu durum tabloya dahil edilmemiĢtir.

Sütun Grafiği 26 – Pasta Grafiği 26: Kk5‟in sınıftaki arkadaĢlarını liste derecelendirme ölçeğinde isteme durumu (11B Sınıfı)

*Öğrenci görme yetersizliği olan kız öğrenci için, istemem bölümünü iĢaretlemiĢtir. Ancak bu durum tabloya dahil edilmemiĢtir.

168

Sütun Grafiği 27 – Pasta Grafiği 27: Kk4‟ün sınıftaki öğrenciler tarafından liste derecelendirme ölçeğinde istenme durumu (11B Sınıfı)

*Sınıftaki görme yetersizliği olan kız öğrenci, Kk4 için istemem bölümünü iĢaretlemiĢtir. Ancak bu durum tabloya dahil edilmemiĢtir.

Sütun Grafiği 28 – Pasta Grafiği 28: Kk4‟ün sınıftaki arkadaĢlarını liste derecelendirme ölçeğinde isteme durumu (11B Sınıfı)

*Öğrenci görme yetersizliği olan kız öğrenci için, istemem bölümünü iĢaretlemiĢtir. Ancak bu durum tabloya dahil edilmemiĢtir.

169

Sütun Grafiği 29 – Pasta Grafiği 29: Ak7‟nin sınıftaki öğrenciler tarafından liste derecelendirme ölçeğinde istenme durumu (11C Sınıfı)

*Sınıftaki görme yetersizliği olan iki kız öğrenci, Ak7 için çok isterim bölümünü iĢaretlemiĢtir. Ancak bu durum tabloya dahil edilmemiĢtir.

Sütun Grafiği 30 – Pasta Grafiği 30: Ak7‟nin sınıftaki arkadaĢlarını liste derecelendirme ölçeğinde isteme durumu (11C Sınıfı)

*Öğrenci görme yetersizliği olan iki kız öğrenci için, çok isterim bölümünü iĢaretlemiĢtir. Ancak bu durum tabloya dahil edilmemiĢtir.

170

Sütun Grafiği 31 – Pasta Grafiği 31: Kk6‟nın sınıftaki öğrenciler tarafından liste derecelendirme ölçeğinde istenme durumu (11C Sınıfı)

*Sınıftaki görme yetersizliği olan iki kız öğrenci, Kk6 için çok isterim bölümünü iĢaretlemiĢtir. Ancak bu durum tabloya dahil edilmemiĢtir.

Sütun Grafiği 32 – Pasta Grafiği 32: Kk6‟nın sınıftaki arkadaĢlarını liste derecelendirme ölçeğinde isteme durumu (11C Sınıfı)

*Öğrenci görme yetersizliği olan bir kız öğrenci için, çok isterim bölümünü iĢaretlemiĢtir. (Ak7) Görme yetersizliği olan bir kız öğrenci için de biraz isterim bölümünü iĢaretlemiĢtir. (Ak6) Ancak bu durum tabloya dahil edilmemiĢtir.

171

Sütun Grafiği 33 – Pasta Grafiği 33: Ak6‟nın sınıftaki öğrenciler tarafından liste derecelendirme ölçeğinde istenme durumu (11C Sınıfı)

*Sınıftaki görme yetersizliği olan bir kız öğrenci, Ak6 için çok isterim bölümünü iĢaretlemiĢtir. (Ak7) Sınıftaki görme yetersizliği olan bir kız öğrenci de, Ak6 için biraz isterim bölümünü iĢaretlemiĢtir. (Kk6) Ancak bu durum tabloya dahil edilmemiĢtir.

Sütun Grafiği 34 – Pasta Grafiği 34: Ak6‟nın sınıftaki arkadaĢlarını liste derecelendirme ölçeğinde isteme durumu (11C Sınıfı)

*Öğrenci görme yetersizliği olan iki kız öğrenci için, çok isterim bölümünü iĢaretlemiĢtir. Ancak bu durum tabloya dahil edilmemiĢtir.

172

Sütun Grafiği 35 – Pasta Grafiği 35: Kk7‟nin sınıftaki öğrenciler tarafından liste derecelendirme ölçeğinde istenme durumu (11D Sınıfı)

*Sınıftaki görme yetersizliği olan bir erkek öğrenci, Kk7 için biraz isterim bölümünü iĢaretlemiĢtir. (Ke3) Sınıftaki görme yetersizliği olan diğer erkek öğrenci de, Kk7 için istemem bölümünü iĢaretlemiĢtir. (Ae3) Ancak bu durum tabloya dahil edilmemiĢtir.

Sütun Grafiği 36 – Pasta Grafiği 36: Kk7‟nin sınıftaki arkadaĢlarını liste derecelendirme ölçeğinde isteme durumu (11D Sınıfı)

* Öğrenci görme yetersizliği olan iki erkek öğrenci için istemem bölümünü iĢaretlemiĢtir. (Ke3 – Ae3) Ancak bu durum tabloya dahil edilmemiĢtir.

173

Sütun Grafiği 37 – Pasta Grafiği 37: Ke3‟ün sınıftaki öğrenciler tarafından liste derecelendirme ölçeğinde istenme durumu (11D Sınıfı)

*Sınıftaki görme yetersizliği olan kız öğrenci, Ke3 için istemem bölümünü iĢaretlemiĢtir. (Kk7) Sınıftaki görme yetersizliği olan erkek öğrenci de, Ke3 için çok isterim bölümünü iĢaretlemiĢtir. (Ae3) Ancak bu durum tabloya dahil edilmemiĢtir.

Sütun Grafiği 38 – Pasta Grafiği 38: Ke3‟ün sınıftaki arkadaĢlarını liste derecelendirme ölçeğinde isteme durumu (11D Sınıfı)

*Öğrenci görme yetersizliği olan kız öğrenci için, biraz isterim bölümünü iĢaretlemiĢtir. (Kk7) Öğrenci görme yetersizliği olan bir erkek öğrenci için çok isterim bölümünü iĢaretlemiĢtir. (Ae3) Görme yetersizliği olan bir erkek öğrenci çalıĢmada yoktur. Bu durumlar tabloya dahil edilmemiĢtir.

174

Sütun Grafiği 39 – Pasta Grafiği 39: Ae3‟ün sınıftaki öğrenciler tarafından liste derecelendirme ölçeğinde istenme durumu (11D Sınıfı)

* Sınıftaki görme yetersizliği olan bir erkek öğrenci, Ae3 için çok isterim bölümünü iĢaretlemiĢtir. (Ke3) Sınıftaki görme yetersizliği olan bir kız öğrenci de, Ae3 için istemem bölümünü iĢaretlemiĢtir. (Kk7) Ancak bu durum tabloya dahil edilmemiĢtir.

Sütun Grafiği 40 – Pasta Grafiği 40: Ae3‟ün sınıftaki arkadaĢlarını liste derecelendirme ölçeğinde isteme durumu (11D Sınıfı)

* Öğrenci görme yetersizliği olan bir kız öğrenci için, istemem bölümünü iĢaretlemiĢtir. (Kk7) Görme yetersizliği olan bir erkek öğrenci için de çok isterim bölümünü iĢaretlemiĢtir. (Ke3) Ancak bu durum tabloya dahil edilmemiĢtir.

175

Sütun Grafiği 41 – Pasta Grafiği 41: Ae5‟in sınıftaki öğrenciler tarafından liste derecelendirme ölçeğinde istenme durumu (12A Sınıfı)

* Sınıftaki görme yetersizliği olan bir erkek öğrenci, Ae5 için istemem bölümünü iĢaretlemiĢtir. (Ke4) Sınıftaki görme yetersizliği olan iki erkek öğrenci de, Ae5 için çok isterim bölümünü iĢaretlemiĢtir. (Ae4 – Ke5) Ancak bu durum tabloya dahil edilmemiĢtir.

Sütun Grafiği 42– Pasta Grafiği 42: Ae5‟in sınıftaki arkadaĢlarını liste derecelendirme ölçeğinde isteme durumu (12A Sınıfı)

* Öğrenci görme yetersizliği olan bir erkek öğrenci için, çok isterim bölümünü iĢaretlemiĢtir. (Ae4) Görme yetersizliği olan bir erkek öğrenci için de biraz isterim bölümünü iĢaretlemiĢtir. (Ke5) Görme yetersizliği olan bir erkek öğrenci için de, istemem bölümünü iĢaretlemiĢtir. (Ke4) Ancak bu durum tabloya dahil edilmemiĢtir.

176

Sütun Grafiği 43 – Pasta Grafiği 43: Ae4‟ün sınıftaki öğrenciler tarafından liste derecelendirme ölçeğinde istenme durumu (12A Sınıfı)

* Sınıftaki görme yetersizliği olan bir erkek öğrenci, Ae4 için istemem bölümünü iĢaretlemiĢtir. (Ke4) Sınıftaki görme yetersizliği olan iki erkek öğrenci de, Ae4 için çok isterim bölümünü iĢaretlemiĢtir. (Ae5 – Ke5) Ancak bu durum tabloya dahil edilmemiĢtir.

Sütun Grafiği 44– Pasta Grafiği 44: Ae4‟ün sınıftaki arkadaĢlarını liste derecelendirme ölçeğinde isteme durumu (12A Sınıfı)

* Öğrenci görme yetersizliği olan iki erkek öğrenci için, çok isterim bölümünü iĢaretlemiĢtir. (Ae5- Ke5) Görme yetersizliği olan bir erkek öğrenci için de istemem bölümünü iĢaretlemiĢtir. (Ke4) Ancak bu durum tabloya dahil edilmemiĢtir.

177

Sütun Grafiği 45 – Pasta Grafiği 45: Ke5‟in sınıftaki öğrenciler tarafından liste derecelendirme ölçeğinde istenme durumu (12A Sınıfı)

* Sınıftaki görme yetersizliği olan iki erkek öğrenci, Ke5 için biraz isterim bölümünü iĢaretlemiĢtir. (Ae5 - Ke4) Sınıftaki görme yetersizliği olan bir erkek öğrenci de, Ke5 için çok isterim bölümünü iĢaretlemiĢtir. (Ae4) Ancak bu durum tabloya dahil edilmemiĢtir.

Sütun Grafiği 46 – Pasta Grafiği 46: Ke5‟in sınıftaki arkadaĢlarını liste derecelendirme ölçeğinde isteme durumu (12A Sınıfı)

* Öğrenci görme yetersizliği olan üç erkek öğrenci için, çok isterim bölümünü iĢaretlemiĢtir. (Ae5 - Ae4 - Ke4) Ancak bu durum tabloya dahil edilmemiĢtir.