• Sonuç bulunamadı

Görme Yetersizliği Olan ve Gören Öğrencilerin Akran Tercihi Formunda, Birlikte Oturmak Ġstediği ArkadaĢ Seçiminde, Birbirlerini Tercih Etme

SĠMGELER VE KISALTMALAR CETVELĠ Simgeler Açıklama

4. BULGULAR VE YORUMLAR

4.1. Sosyometri Testlerinden Elde Edilen Bulgular ve Yorumları

4.1.1. Görme Yetersizliği Olan ve Gören Öğrencilerin Akran Tercihi Formunda Birbirlerini Tercih Etme ve Tercih Etmeme Durumlarına ĠliĢkin Bulgular

4.1.1.1. Görme Yetersizliği Olan ve Gören Öğrencilerin Akran Tercihi Formunda, Birlikte Oturmak Ġstediği ArkadaĢ Seçiminde, Birbirlerini Tercih Etme

ve Tercih Etmeme Durumlarına ĠliĢkin Bulgu ve Yorumları

AraĢtırmada görme yetersizliği olan ve gören öğrencilere akran tercihi formu uygulanmıĢ, birlikte oturma sorusuna verdikleri yanıtlar analiz edilmiĢtir. Uygulama yapılan on üç sınıftan elde edilen veriler sosyogramlarda gösterilmiĢtir. Sosyogramlarda gösterilen görme yetersizliği olan ve gören öğrencilerin birbirlerini tercih etme ve tercih etmeme durumları, sayısal veriler halinde getirilmiĢ ve Ģekiller halinde sosyogramlardan sonra sunulmuĢtur.

78

ġekil 1: 9E sınıfı „birlikte oturma‟ sorusundaki akran tercihi sosyogramı

28 numaralı görme yetersizliği olan erkek öğrenci, sınıfta 26 numaralı erkek öğrenci tarafından tercih etme kısmında yazılmıĢtır. 28 numaralı görme yetersizliği olan erkek öğrenci, sınıftaki gören öğrencilerden 1, 12, 2, 23, 4, 7, 8, 3, 25, 24, 11 numaralı öğrenciler tarafından tercih edilmemiĢtir.

28 numaralı görme yetersizliği olan erkek öğrenci tercihlerinde, 26 numaralı erkek öğrenciyi yazmıĢtır. 28 numaralı görme yetersizliği olan erkek öğrenci, 26 numaralı erkek öğrenci ile birbirlerini karĢılıklı tercih etmiĢlerdir. 28 numaralı görme yetersizliği olan erkek öğrenci, tercih etmeme kısmına, 8, 11 ve 24 numaralı erkek öğrencileri yazmıĢtır. 28 numaralı görme yetersizliği olan erkek öğrenci, 11 ve 24 numaralı erkek öğrencilerle birbirlerini karĢılıklı tercih etmemiĢlerdir. 11 ve 24 numaralı erkek öğrenciler sınıfta itim yıldızıdır.

Sonuç olarak, 28 numaralı görme yetersizliği olan erkek öğrencinin, sınıfındaki gören öğrenciler tarafından birlikte oturma sorusunda istenmeyen bir öğrenci olduğu görülmektedir.

79

ġekil 2: 10C sınıfı „birlikte oturma‟ sorusundaki akran tercihi sosyogramı

12 numaralı görme yetersizliği olan erkek öğrenci, sınıftaki 6 numaralı kız öğrenci tarafından tercih etme kısmında yazılmıĢtır. 12 numaralı görme yetersizliği olan erkek öğrenci, sınıftaki 8 numaralı erkek öğrenci tarafından tercih etmeme kısmında yazılmıĢtır.

12 numaralı görme yetersizliği olan erkek öğrenci tercihlerinde, 6 numaralı kız öğrenci ve 8 numaralı erkek öğrenciyi yazmıĢtır. 12 numaralı görme yetersizliği olan erkek öğrenci, 6 numaralı kız öğrenci ile birbirlerini karĢılıklı tercih etmiĢlerdir. 12 numaralı görme yetersizliği olan erkek öğrenci, tercih etmeme kısmına, 10 numaralı erkek öğrenciyi yazmıĢtır.

Sosyograma bakıldığında, 12 numaralı görme yetersizliği olan erkek öğrenci, sınıfındaki gören öğrenciler tarafından birlikte oturma konusunda tercih edilen veya tercih edilmeyen bir öğrenci olmadığı görülmektedir.

80

ġekil 3: 11D sınıfı „birlikte oturma‟ sorusundaki akran tercihi sosyogramı

4 ve 5 numaralı görme yetersizliği olan erkek öğrenciler, sınıftaki gören öğrenciler tarafından tercih etme kısmında yazılmıĢtır. 5 numaralı görme yetersizliği olan erkek öğrenci, 1 numaralı erkek öğrenci ile birbirlerini karĢılıklı tercih etmiĢlerdir. 4 numaralı görme yetersizliği olan erkek öğrenci, 2 numaralı erkek öğrenci ile birbirlerini karĢılıklı tercih etmiĢlerdir. 4 ve 5 numaralı görme yetersizliği olan erkek öğrenciler, sınıftaki gören öğrenciler tarafından tercih etmeme kısmında yazılmamıĢtır. 3 numaralı görme yetersizliği olan kız öğrenci sınıfta gören öğrenciler tarafından tercih etme ve etmeme kısımlarında yazılmamıĢtır.

4 numaralı görme yetersizliği olan erkek öğrenci tercihlerinde, 2 numaralı erkek öğrenciyi ve 5 numaralı görme yetersizliği olan erkek öğrenciyi yazmıĢtır. 4 numaralı görme yetersizliği olan erkek öğrenci, tercih etmeme kısmına isim yazmamıĢtır.

5 numaralı görme yetersizliği olan erkek öğrenci tercihlerinde, 1 ve 2 numaralı erkek öğrenciyi ve 4 numaralı görme yetersizliği olan erkek öğrenciyi yazmıĢtır. 5 numaralı görme yetersizliği olan erkek öğrenci, tercih etmeme kısmına isim yazmamıĢtır.

3 numaralı görme yetersizliği olan kız öğrenci tercih etme kısmına isim yazmamıĢtır. 3 numaralı görme yetersizliği olan kız öğrenci, tercih etmeme kısmına 4 ve 5 numaralı görme yetersizliği olan erkek öğrencileri yazmıĢtır. 3 numaralı görme yetersizliği

81

olan kız öğrenci, 5 numaralı görme yetersizliği olan erkek öğrenci ile birbirlerini karĢılıklı olarak tercih etmemiĢlerdir.

4 ve 5 numaralı görme yetersizliği olan erkek öğrenciler sınıftaki erkek öğrenciler tarafından tercih edilmiĢlerdir. Tercih edilmeme durumları olmamıĢtır. Ancak 3 numaralı görme yetersizliği olan kız öğrenci tercih edilen veya edilmeyen biri olamamıĢtır.

82

ġekil 4: 12A sınıfı „birlikte oturma‟ sorusundaki akran tercihi sosyogramı

3 numaralı görme yetersizliği olan öğrenci, sınıfta 5 numaralı erkek öğrenci tarafından tercih etme kısmında yazılmıĢtır. 3 numaralı görme yetersizliği olan öğrenci ve 5 numaralı erkek öğrenci birbirlerini karĢılıklı tercih etmiĢlerdir. 1, 2, ve 4 numaralı görme yetersizliği olan erkek öğrenciler, sınıftaki gören öğrenciler tarafından tercih etme kısmında yazılmamıĢtır. 1 numaralı görme yetersizliği olan erkek öğrenci, sınıftaki gören öğrenciler tarafından tercih etmeme kısmında yazılmamıĢtır. 2 numaralı görme yetersizliği olan erkek öğrenci, sınıfta 7 ve 8 numaralı kız öğrenciler tarafından tercih edilmemiĢtir. 3 numaralı görme yetersizliği olan erkek öğrenci , sınıftaki gören öğrenciler tarafından tercih etmeme kısmında yazılmamıĢtır. 4 numaralı görme yetersizliği olan erkek öğrenci, sınıfta 7 ve 8 numaralı kız öğrenciler tarafından tercih edilmemiĢtir.

1 numaralı görme yetersizliği olan erkek öğrenci tercihlerinde, 8 numaralı kız öğrenciyi yazmıĢtır. 1 numaralı görme yetersizliği olan erkek öğrenci tercih etmeme kısmına, 3 ve 4 numaralı görme yetersizliği olan erkek öğrencileri yazmıĢtır.

2 numaralı görme yetersizliği olan erkek öğrenci tercihlerinde, 1 ve 3 numaralı görme yetersizliği olan erkek öğrencileri yazmıĢtır. 2 numaralı görme yetersizliği olan erkek öğrenci tercih etmeme kısmına, 8 numaralı kız öğrenci ve 10 numaralı erkek öğrenciyi yazmıĢtır.

3 numaralı görme yetersizliği olan erkek öğrenci tercihlerinde, 5 ve 9 numaralı erkek öğrenciyi ve 4 numaralı görme yetersizliği olan erkek öğrenciyi yazmıĢtır. 3

83

numaralı görme yetersizliği olan erkek öğrenci, tercih etmeme kısmına 6 numaralı erkek öğrenciyi, 7 ve 8 numaralı kız öğrencileri yazmıĢtır.

4 numaralı görme yetersizliği olan erkek öğrenci tercihlerinde, 3 numaralı görme yetersizliği olan erkek öğrenciyi ve 9 numaralı erkek öğrenciyi yazmıĢtır. 4 numaralı görme yetersizliği olan erkek öğrenci, tercih etmeme kısmına isim yazmamıĢtır.

84

ġekil 5: 9B sınıfı „birlikte oturma‟ sorusundaki akran tercihi sosyogramı

39 numaralı görme yetersizliği olan kız öğrenci sınıftaki gören öğrenciler tarafından tercih etme kısmında yazılmamıĢtır. 39 numaralı görme yetersizliği olan kız öğrenci, sınıftaki gören öğrencilerden sadece 33 numaralı kız öğrenci tarafından tercih edilmemiĢtir.

85

39 numaralı görme yetersizliği olan kız öğrenci tercihlerinde, 40 numaralı görme yetersizliği olan kız öğrenci, 2, 6 numaralı kız öğrencileri yazmıĢtır. 2 ve 6 numaralı kız öğrenciler çekim yıldızlarıdır. 39 numaralı görme yetersizliği olan kız öğrenci, tercih etmeme kısmına 22, 29 ve 35 numaralı kız öğrencileri yazmıĢtır. 29 ve 35 numaralı kız öğrenciler itim yıldızlarıdır.

40 numaralı görme yetersizliği olan kız öğrenci, sınıftaki gören öğrenciler tarafından tercih etme kısmında yazılmamıĢtır. 40 numaralı görme yetersizliği olan kız öğrenci, sınıftaki gören öğrencilerden sadece 19 numaralı kız öğrenci tarafından tercih edilmemiĢtir.

40 numaralı görme yetersizliği olan kız öğrenci tercihlerinde 39 numaralı görme yetersizliği olan kız öğrenciyi, 35 ve 26 numaralı kız öğrencileri yazmıĢtır. 35 numaralı kız öğrenci itim yıldızıdır. 40 numaralı görme yetersizliği olan kız öğrenci, tercih etmeme kısmına isim yazmamıĢtır.

86

ġekil 6: 9C sınıfı „birlikte oturma‟ sorusundaki akran tercihi sosyogramı 19 numaralı görme yetersizliği olan kız öğrenci sınıftaki gören öğrenciler tarafından tercih etme ve etmeme kısımlarında yazılmamıĢtır. Öğrenciler görme yetersizliği olan öğrenciye karĢı ilgisiz kalmıĢlardır.

19 numaralı görme yetersizliği olan kız öğrenci tercihlerinde 1, 8, 14 numaralı kız öğrencileri yazmıĢtır. 8 ve 14 numaralı kız öğrenciler çekim yıldızlarıdır. 19 numaralı görme yetersizliği olan kız öğrenci, tercih etmeme kısmına 10 ve 13 numaralı erkek öğrencileri yazmıĢtır. 10 ve 13 numaralı erkek öğrenciler itim yıldızlarıdır.

87

ġekil 7: 9D sınıfı „birlikte oturma‟ sorusundaki akran tercihi sosyogramı

34 numaralı görme yetersizliği olan kız öğrenci, sınıftaki gören öğrencilerden sadece 38 numaralı kız öğrenci tarafından tercih edilmiĢtir. 34 numaralı görme yetersizliği olan kız öğrenci, sınıftaki gören öğrenciler tarafından tercih etmeme kısmında yazılmamıĢtır.

34 numaralı görme yetersizliği olan kız öğrenci, tercihlerinde 16, 21, 38 numaralı kız öğrencileri yazmıĢtır. 38 numaralı kız öğrenci ile 34 numaralı görme yetersizliği olan kız öğrencinin tercih etmeleri karĢılıklıdır. 21 numaralı kız öğrenci çekim yıldızlarıdır. 34 numaralı görme yetersizliği olan kız öğrenci tercih etmeme kısmına 3, 33 numaralı erkek öğrencileri yazmıĢtır. 3, 33 numaralı erkek öğrenciler itim yıldızıdır.

88

ġekil 8: 10B sınıfı „birlikte oturma‟ sorusundaki akran tercihi sosyogramı 15, 16 ve 17 numaralı görme yetersizliği olan kız öğrenciler, sınıftaki gören öğrenciler tarafından tercih etme kısmında yazılmamıĢtır.

15 numaralı görme yetersizliği olan kız öğrenci, sınıftaki gören öğrenciler tarafından tercih etmeme kısmında yazılmamıĢtır.

16 numaralı görme yetersizliği olan kız öğrenci, sınıftaki gören öğrenciler tarafından tercih etmeme kısmında yazılmamıĢtır.

17 numaralı görme yetersizliği olan kız öğrenci, sınıftaki 2 ve 25 numaralı kız öğrenciler tarafından tercih etmeme kısmında yazılmıĢtır.

15 numaralı görme yetersizliği olan kız öğrenci tercihlerinde, 17 numaralı görme yetersizliği olan kız öğrenciyi yazmıĢtır. Tercih etmeme kısmına isim yazmamıĢtır.

89

16 numaralı görme yetersizliği olan kız öğrenci tercihlerinde, 13 ve 14 numaralı kız öğrencileri yazmıĢtır. Tercih etmeme kısmına isim yazmamıĢtır.

17 numaralı görme yetersizliği olan kız öğrenci tercihlerinde, 15 ve 16 numaralı görme yetersizliği olan kız öğrencileri ve 23 numaralı erkek öğrenciyi yazmıĢtır. Tercih etmeme kısmına 9 ve 11 numaralı kız öğrencileri yazmıĢtır.

90

ġekil 9: 11A sınıfı „birlikte oturma‟ sorusundaki akran tercihi sosyogramı

36 numaralı görme yetersizliği olan kız öğrenci, sınıftaki 38, 39 numaralı kız öğrenciler tarafından tercih etme kısmında yazılmıĢtır. 36 numaralı görme yetersizliği olan kız öğrenci, sınıftaki gören öğrencilerden sadece 34 ve 40 numaralı kız öğrenciler tarafından tercih edilmemiĢtir. 36 numaralı görme yetersizliği olan kız öğrenci, 34 numaralı kız öğrenci ile birbirlerini karĢılıklı itmiĢlerdir.

36 numaralı görme yetersizliği olan kız öğrenci tercihlerinde, 4, 11, 15 numaralı kız öğrencileri yazmıĢtır. 4 ve 15 numaralı kız öğrenciler çekim yıldızıdır. 36 numaralı görme yetersizliği olan kız öğrenci, tercih etmeme kısmına 33 ve 34 numaralı kız öğrencileri yazmıĢtır. 34 numaralı öğrenci itim yıldızıdır.

91

ġekil 10: 11B sınıfı „birlikte oturma‟ sorusundaki akran tercihi sosyogramı 31 numaralı görme yetersizliği olan kız öğrenci, sınıftaki öğrenciler tarafından tercih etme kısmında yazılmamıĢtır. 31 numaralı görme yetersizliği olan kız öğrenci, sınıftaki gören öğrencilerden 1, 4 numaralı kız öğrenciler tarafından tercih edilmemiĢtir. 32 numaralı görme yetersizliği olan kız öğrenci, sınıftaki öğrenciler tarafından tercih etme ve etmeme kısımlarında yazılmamıĢtır. Öğrenciler, 32 numaralı görme yetersizliği olan kız öğrenciye karĢı ilgisiz kalmıĢlardır.

31 numaralı görme yetersizliği olan kız öğrenci tercihlerinde, 10, 22 ve 30 numaralı kız öğrencileri yazmıĢtır. Tercih etmeme kısmında, 2 ve 38 numaralı kız öğrencileri yazmıĢtır. 22 numaralı kız öğrenci çekim yıldızıdır.

92

32 numaralı görme yetersizliği olan kız öğrenci tercihlerinde, 24 numaralı kız öğrenciyi yazmıĢtır. 32 numaralı görme yetersizliği olan kız öğrenci, tercih etmeme kısmına 13 ve 18 numaralı kız öğrencileri yazmıĢtır. 13 numaralı kız öğrenci itim yıldızıdır.

93

ġekil 11: 11C sınıfı „birlikte oturma‟ sorusundaki akran tercihi sosyogramı

11, 12 ve 13 numaralı görme yetersizliği olan kız öğrenciler sınıftaki gören öğrenciler tarafından tercih etme kısmında yazılmamıĢtır. 12 numaralı görme yetersizliği olan kız öğrenci sınıftaki gören öğrenciler tarafından tercih etmeme kısmında yazılmamıĢtır. 11 numaralı görme yetersizliği olan kız öğrenci, sınıftaki gören öğrencilerden sadece 15 numaralı kız öğrenci tarafından tercih edilmemiĢtir. 13 numaralı görme yetersizliği olan kız öğrenci, sınıftaki gören öğrencilerden 1 ve 15 numaralı erkek öğrenciler tarafından tercih edilmemiĢtir.

11 numaralı görme yetersizliği olan kız öğrenci tercihlerinde, 3 ve 16 numaralı kız öğrencileri yazmıĢtır. 11 numaralı görme yetersizliği olan kız öğrenci, tercih etmeme kısmına isim yazmamıĢtır.

12 numaralı görme yetersizliği olan kız öğrenci tercihlerinde, 13 numaralı görme yetersizliği olan kız öğrenciyi yazmıĢtır. 12 numaralı görme yetersizliği olan kız öğrenci, tercih etmeme kısmına isim yazmamıĢtır.

13 numaralı görme yetersizliği olan kız öğrenci tercihlerinde, 11 numaralı görme yetersizliği olan kız öğrenciyi, 4 ve 5 numaralı kız öğrencileri yazmıĢtır. 4 ve 5 numaralı kız öğrenci çekim yıldızıdır. 13 numaralı görme yetersizliği olan kız öğrenci, tercih etmeme kısmına isim yazmamıĢtır.

94

ġekil 12: 9A sınıfı „birlikte oturma‟ sorusundaki akran tercihi sosyogramı 27 numaralı görme yetersizliği olan erkek öğrenci, sınıftaki 30 numaralı erkek öğrenci tarafından tercih etme kısmında yazılmıĢtır. 27 numaralı görme yetersizliği olan erkek öğrenci, sınıftaki gören öğrenciler tarafından tercih edilmeme kısmında yazılmamıĢtır.

27 numaralı görme yetersizliği olan erkek öğrenci tercihlerinde, 33 numaralı kız öğrenci, 30 ve 34 numaralı erkek öğrencileri yazmıĢtır. 33 numaralı kız öğrenci ve 30 numaralı erkek öğrenci çekim yıldızıdır. 27 numaralı görme yetersizliği olan erkek öğrenci, tercih etmeme kısmına isim yazmamıĢtır.

95

ġekil 13: 10A sınıfı „birlikte oturma‟ sorusundaki akran tercihi sosyogramı

21 numaralı görme yetersizliği olan erkek öğrenci, sınıftaki 18, 19 ve 20 numaralı kız öğrenciler tarafından tercih etmeme kısmında yazılmıĢtır. 21 numaralı görme yetersizliği olan erkek öğrenci, sınıftaki gören öğrenciler tarafından tercih edilme kısmında yazılmamıĢtır.

21 numaralı görme yetersizliği olan erkek öğrenci tercihlerinde, 6 numaralı erkek öğrenciyi yazmıĢtır. 21 numaralı görme yetersizliği olan erkek öğrenci, tercih etmeme kısmına 7, 23, 27 numaralı erkek öğrencileri yazmıĢtır. 27 numaralı erkek öğrenci itim yıldızıdır.

96

4.1.1.2. Görme Yetersizliği Olan ve Gören Öğrencilerin Akran Tercihi