• Sonuç bulunamadı

Congresium Ankara birçok farklı amaca hizmet edebilecek şekilde tasarlanmış karma kullanımlı bir yapıdır. Bunun neticesinde birbirinden farklı amaçlara hizmet edecek mekanlar tasarlanmış ve bu mekanlara uygun aydınlatma şekilleri ve elemanları seçilmiştir. Yapıda aydınlatma konusunda ele alacağımız ilk konu doğal aydınlatmadır. Congresium Ankara’da doğal aydınlatmanın iç mekanda doğrudan ve en verimli şekilde kullanıldığı mekan atriumdur. Atrium kullanım amacı gereği, fuarlara, sergilere ve festivallere ev sahipliği yapmaktadır. Bu alanda gün ışığının

kullanılması misafirlere daha ferah bir ortam sunmaktadır. Atrium gün ışığını onu çevreleyen ve atrium yapının dışıyla iletişime sokan cephelerinden ve cam tavan yüzeyinden almaktadır. Atrium’un cephesinde çelik konstrüksiyonlu, renkli cam yüzeyler kullanılmıştır. Bu durum güneş ışığının mekana oldukça fazla etki etmesini sağlamaktadır. Ancak güneş ışığının doğrudan, rahatsız edici açıyla gelmesini engellemek için yapı cephesinde teras kat hizasında konumlandırılmış güneş kırıcı paneller bulunmaktadır.

Şekil-151, 152: Congresium Ankara Atrium

Kaynak: Tatlıhalat, 2019.

Atriumda gün ışığından daha fazla faydalanabilmek için bu bölümün çatısını da şeffaf renkli cam malzemden çelik konstrüksiyonlu olarak tasarlanmıştır. Bu bölümde güneş ışığının rahatsız edici bir açıyla mekana ulaşmasını engellemek adına ise tavanda piramidal kubbeler oluşturulmuştur. Bu kubbeler kaset biçimli yan yana getirilerek hem çelik konstrüksiyonun mukavemeti artırılmış hem de görsel bir etki de yaratılmıştır.

Şekil-153, 154: Congresium Ankara Atrium Tavan Tasarımı

Kaynak: Tatlıhalat, 2019.

Atrium’dan alınan gün ışığı, zemin katta bulunan Zelve ve Truva salonlarının hareketli yüzeyleri açıldığında bu alanlara da kısmi olarak etki etmektedir. Bunun haricinde atriumdan alınan gün ışığı ikinci ve üçüncü katın atriuma bakan bölümlerine de etki etmektedir. Bu bölümler hem mekanlar arası sirkülasyonu sağlamakta hem de fuaye alanları olarak kullanılmaktadır. Bunun haricinde yapıda gün ışığının kullanıldığı mekanlar, zemin katta bulunan restoran, ikinci ve üçüncü katlarda bulunan VİP salonlar ve dördüncü katta bulunan kapalı teras bölümüdür. Yapıda gün ışığından faydalanılmak istenen mekanlarda, gün ışığından başarılı şekilde istifade edilmiştir. Bu durum hem iç ve dış mekan algısı açısından, hem kullanıcılara psikolojik olarak ferah bir mekan sunması açısından hem de yapıda kullanım esnasında gerekli enerji sarfiyatı açısından oldukça fazla yarar sağlamaktadır. Özellikle atrium ve fuaye alanlarının aktif kullanımı sırasında oldukça fazla enerji tasarrufu sağlamaktadır.

Atriumda ayrıca gün ışığının olmadığı zamanlarda etkin bir şekilde aydınlatılabilmesi için tavanda özel aydınlatmalar düzenlenmiştir. Bu aydınlatmalar atriumun çelik konstrüksiyonlu cam kapamalı tavanında bulunan her bir kasetin orta kısmına gelecek şekilde tasarlanmıştır. Kasetlerin köşe noktalarından sabitlenen bu elemanlar sarkıtılarak orta noktasına konumlandırılmıştır. Her bir aydınlatma elemanı kendi içinde dört adet büyük çaplı spottan oluşmaktadır. Ayrıca bu aydınlatma elemanları cam malzemeden üretilmiştir. Bu durum atriumun tavanına bakıldığında bir bütünlük oluşturmuş ve aydınlatma elemanları tavan sisteminin bir parçası gibi görünmesini sağlamıştır.

Şekil-155: Atrium Tavan Aydınlatma Elemanı

Ancak daha önce de değindiğimiz üzere Congresium Ankara birçok farklı amaca hizmet eden birçok farklı mekandan oluşan karma bir yapıdır. Dolayısıyla mekan aydınlatması olarak gün ışığının tercih edildiği mekanlar olması gibi gün ışığının tercih edilmediği, istenmediği mekanlar da vardır. Bu mekanlarda ise yapay aydınlatma elamanları kullanılmaktadır. Zemin katta restoran bölümü özel tasarıma sahip bir mekan olduğu için farklı tarzda avizeler, aplikler, edison ampüller, lambaderler kullanılmıştır. Bu aydınlatma elemanlarının ışık rengi gün ışığı rengidir. Zemin katta Truva ve Zelve salonlarında ise dizi halinde sıralanmış dikdörtgen biçimli aydınlatmalar ve büyük çaplı spot aydınlatma elemanları kullanılmıştır. Büyük bir mekanı yüksekten aydınlatan bu elemanların aydınlatma gücü oldukça fazladır. Bu aydınlatmaların her ikisinin de ışık rengi beyazdır.

Şekil-156: Fuar Salonları Tavan Aydınlatma Elemanı

Kaynak: Tatlıhalat, 2019.

İkinci kata gelindiğinde Angora Salonunda aydınlatma elemanları asma tavan panellerinin aralarında sıra halinde dizilmiş büyük çaplı spotlardan oluşmaktadır. Bu aydınlatmalar oldukça büyük aydınlatma gücüne sahiptir. Angora balo salonunda ışık rengi olarak gün ışığı rengi tercih edilmiştir. Salonda ayrıca asma tavanlarda gizli ambians aydınlatmaları olan led aydınlatma elemanları bulunmaktadır. Bunun haricinde duvar yüzeylerinde aplikler bulunmaktadır ancak bunlar görsel olarak oldukça etkisiz ebat ve tasarıma sahiptir.

Şekil-157: Angora Salonu Tavan Aydınlatma Elemanı

Kaynak: Tatlıhalat, 2019.

İkinci kat sirkülasyon ve fuaye alanlarında gün ışığı rengi spot aydınlatma elemanları tercih edilmiştir. Bu alanlar ayrıca atrium bölümünden gelen gün ışığını da almaktadır. Bu nedenle spot aydınlama elemanları çok sık olmayacak şekilde konumlandırılmıştır. Bu katta bulunan toplantı salonlarında ise beyaz ışık rengine sahip spot aydınlatmalar kullanılmıştır. Aynı katta bulunan VİP salonda ise kare formlu spot aydınlatmalar kullanılmıştır. Bunun yanı sıra gergi tavan olarak adlandırılan içinde led aydınlatmanın bulunduğu ve üzerinin yarı geçirgen bir örtüyle gergin bir şekilde kapatıldığı aydınlatma elemanları kullanılmıştır.

Şekil-158, 159: Angora Fuye ve VİP Salon Tavan Aydınlatma Elemanı

Kaynak: Tatlıhalat, 2019.

Oditoryum’a gelindiğinde ise sahne bölümü birçok farklı profesyonel aydınlatmaya sahiptir. Bunlar genel aydınlatma elemanları, lokal aydınlatma elemanları ve hareketli aydınlatma elemanlarıdır. Bu aydınlatmalar farklı ışık rengi ve ışık şiddetine sahiptir. Seyircilerin bulunduğu kısmın aydınlatması ise dalga formlu birbiri ardına sıralanan tavan modüllerinin aralarına yerleştirilmiş aydınlatma elemanlarıyla sağlanmaktadır. Bu dikdörtgen elemanlar yan yana bir dizi halinde sıralanmış durumdadır. Oldukça yüksekten mekanı aydınlattığı için yüksek aydınlatma gücüne sahip elemanlardır ve beyaz ışık rengine sahiptir. Aydınlatma elemanları tavanda dalga formlu çıkıntılı yüzeyler arasında konumlandığı için elemanların ışıkları salona, rahatsız edecek açıyla ulaşamamaktadır. Bir bakıma aydınlatma elemanları salona bakıldığında gizlenmiş durumdadır. Bunun haricinde salonda en arka tarafta bulunan dördüncü kat hizasındaki kapı girişlerinde spot aydınlatma elemanları kullanılmıştır. Fakat duvar yüzeylerinde aplik gibi herhangi bir aydınlatma veya tasarım elemanı kullanılmamıştır.

Şekil-160: Oditoryum Tavan Aydınlatma Elemanı

Kaynak: Tatlıhalat, 2019.

Congresium Ankara’nın üçüncü katında bulunan mekanlara baktığımızda daha önce incelediğimiz mekanlarla aynı şekilde ve aynı elemanlarla aydınlatma sağlandığı görülmektedir. Sirkülasyon ve fuaye alanlarında gün ışığı renkli spot aydınlatmalar kullanılmıştır. Çok amaçlı salonlarda beyaz renkli spot aydınlatma elemanları kullanılmıştır. Ara koridorlarda tavan karolarıyla aynı ebatta kare panel aydınlatmalar kullanılmıştır. VİP salonda ise diğer VİP salonda olduğu gibi kare

formlu spot aydınlatmalar kullanılmıştır. Bunun yanı sıra gergi tavan olarak adlandırılan barisol aydınlatma elemanları kullanılmıştır.

Yapının dördüncü katında ise kapalı teras bölümünde alt katların fuaye ve geçiş alanlarında kullanılan gün ışığı renkli spot aydınlatmalar kullanılmıştır. Küçük teras bölümünde aydınlatma işlemi, duvara konumlandırılmış projektör aydınlatma elemanlarıyla sağlanmaktadır. Bunun haricinde daha çok görsel amaçlı kullanılan ve zemine monte edilen dış mekan aydınlatma elemanları da kullanılmıştır. Büyük teras bölümünde ise aydınlatma işlemi zemine monte edilen dış mekan aydınlatma elemanlarıyla sağlanmaktadır. Bu elemanlar ışığı doğrudan yukarıdan aşağıya yönlendirmeden aşağıdan yukarıya yönlendirerek bir yansıtıcı yüzey sayesinde dağılarak aşağı ulaşmasını sağlamaktadır. Bu durum hem ışığın homojen şekilde dağılımını sağlamakta hem de kullanıcılar için rahatsız edici etkenleri ortadan kaldırmaktadır. Özel organizasyonlar esnasında bu alana daha farklı portatif aydınlatma elemanları eklenebilmektedir.

Yapının bütününe baktığımızda her bir mekan için ayrı ayrı özel aydınlatmanın kullanılmadığı görülmektedir. Aynı aydınlatma elemanları farklı renk ve adette farklı mekanların ihtiyacına yönelik olarak kullanılmıştır. Bunun haricinde özellikle balo salonu gibi mekanlarda dahi, mekana şıklık katacak özel avize, özel aplik gibi aydınlatma elemanları kullanılmamıştır. Bu durum görsel anlamda negatif bir unsur olmasının yanında oluşabilecek sorunların giderilmesi anlamında hem kolaylık sağlamakta hem de maddi anlamda daha az maliyetle sorunların çözülmesine olanak sağlamaktadır.