• Sonuç bulunamadı

Congresium Ankara, daha önce de değinildiği üzere bir çok farklı etkinliğin düzenlenmesine imkan verebilecek şekilde tasarlanmış bir yapıdır. Hem fuar yapısı hem de kongre merkezi olarak hizmet veren yapıda, gerek boyutsal olarak gerekse fonksiyonel olarak bir çok farklı mekan bulunmaktadır. Yapıda yüksekliği oldukça fazla zemin kat ve buna ek olarak ikinci, üçüncü ve dördüncü katlar bulunmaktadır. Dördüncü kat aynı zamanda teras katıdır ve kapalı alanın yanı sıra teras bahçesi bulunmaktadır.

5.6.1.Zemin Katta Bulunan Mekanlar Ve Özellikleri

Şekil-89, 90: Congresium Ankara Zemin Kat Planı ve Mekanlar

Kaynak: (URL-84), Kaynak: Tatlıhalat, 2019.

Tablo- 1:Zemin Katta Bulunan Mekanların Teknik Ölçüleri ve Alanları

Congresium Ankara’ya, yapının ön cephesinde bulunan ana giriş kapılarından girildiğinde, oldukça büyük bir atrium bizi karşılamaktadır. Bu mekan 2040 metrekarelik kullanım alanına, 22,60 metre tavan yüksekliğine sahip oldukça büyük bir mekandır. Atriumun iki cephesi ve tavanı tamamen çelik konstrüksiyonlu, cam malzemeden olduğu için gün ışığını maksimum derecede iç mekana alabiliyor. Kolonsuz bir şekilde kenarlardan çelik konstrüksiyonla destekli bu alan, yapı içerinde oldukça geniş ve ferah bir mekandır. Bu durum bu alanın kullanışlılığını oldukça artıran bir unsur olmuştur.

Bu alan kitap fuarı, mobilya fuarı, turizm fuarı, yapı fuarı, elektronik ve bilişim fuarları gibi birçok fuara ev sahipliği yapmaktadır. Bu alanda fuarların yanısıra, sokak lezzetleri festivali, kahve ve çikolata festivali gibi bir çok farklı festival ve etkinlikte hayata geçirilmektedir.

Şekil-91: Congresium Ankara Atrium Bölümü

Kaynak: Tatlıhalat, 2019.

Atriumun üst örtüsü, kaset biçiminde yan yana düzenlenmiş piramidal kubbelerin bir araya gelmesiyle oluşturulmuştur. Çelik konstrüksiyonla desteklenen bu üst örtünün kaplama malzemesinin cam olması bu alanın gün ışığından tamamen faydalanmasını sağlamıştır. Atriumun zemininde kullanılan renkli mermerlerin desenleri ise üst örtünün bir yansıması şeklindedir. Bu desenler, hem yapının üst

örtüsüyle görsel bir bütünlük oluşturuyor, hem de bu alanda düzenlenen etkinlikler için doğal bir sınırlayıcı elaman oluyor.

Şekil-92, 93: Atrium Bölümü Tavan ve Zemin

Kaynak: Tatlıhalat, 2019.

Atrium yapının High Tech mimari özellikleri en çok taşıyan mekanı durumundadır. Mekanın iki cephesini oluşturan çelik konstrüksiyona bakıldığında, dikey konumda çelik dairesel kolonları kesen daha küçük çaplı çelik kirişler bulunmaktadır. Bu kirişler 22 metre yüksekliğindeki dikey kolonları dört eşit parçaya bölecek şekilde, yatayda birbirine paralel üç sıra halinde konumlanmıştır. Ayrıca bu sistemde mukavementi artırabilmek adına bu kolon ve kirişleri birbirine çapraz bir şekilde bağlayan çelik çubuklar yerleştirilmiştir. Bu sayede 2040 metrekarelik bu alan orta kısımlarında kolon olmayacak şekilde tasarlanabilmiştir.

Mekanın üst örtüsüne bakıldığında aynı şekilde çelik konstrüksiyonlu bir sistem vardır. Çelik taşıyıcılar yatay düzlemde birbirlerini dik kesecek şekilde konumlandırılarak kaset biçimli bir taşıyıcı örtü oluşturulmuştur. Bu durum da cephedeki çelik konstrüksiyon sisteminde olduğu gibi mekanın orta kısımlarının kolonsuz bir şekilde geçilebilmesine yardımcı olmuştur.

Mekanda çelik konstrüksiyonun örtücü elamanı ise cam olmuştur. Cephelerde ve üst örtüde renkli camlar kullanılmıştır. Bu sayede gün ışığı yapının bu kısmında oldukça verimli şekilde kullanılmıştır. Cephede yapı dışına eklenen güneş kırıcı paneller sayesinde güneş ışığı bu kısma doğrudan rahatsız edici düzeyde

ulaşamamaktadır. Üst örtüde ise bu durumu, camın düzlemsel olarak değil piramidal kubbeler şeklinde yerleştirilmesiyle sağlanmıştır.

Şekil-94: Atrium Bölümü Konstrüksiyon

Kaynak: Tatlıhalat, 2019.

Atriumda aynı zaman da yapının en önemli dikey sirkülasyon elemanları

bulunmaktadır. Yapıya giriş yapıldığında karşı sol bölümde üç adet asansör bulunmaktadır. Bu asansörler sayesinde yapıdaki bütün katlara ulaşım sağlanabilmektedir. Tek yönü açıkta olan asansörler atriuma bakmaktadır, bu bölümden asansörlerin dikey yöndeki hareketleri görülebilmektedir. Aynı şekilde asansör içerisinden de atrium net bir şekilde görülebilmektedir. Asansörlerin hemen yanında ise yürüyen merdivenler bulunmaktadır. İniş ve çıkış yönlü merdivenler yan yana konumlandırılmıştır. Yürüyen merdivenler kullanılarak yapıda hiçbir katta yön değiştirmeden doğrusal olarak bütün katlara ulaşılabilmektedir. Bu elemanların görsel açıdan sınırlayıcılarının bulunmaması, kullanıcıların yapıyı algılamalarını kolaylaştırmıştır. Özellikle atriumdan bakıldığında asansörlerin ve yürüyen merdivenlerin konumu, bu elemanların yalnızca fanksiyonel birer sirkülasyon elemanı olmaktan çıkarıp onların birer tasarım elemanı olmasını sağlamıştır.

Şekil-95: Atrium Bölümü Sirkülasyon Elemanları

Kaynak: Tatlıhalat, 2019.

Zemin katta bulunan mekanlardan bir diğeri ise restorandır. Restorana atriuma giriş yapıldıktan sonra hemen sağda bulunan koridordan ulaşılabileceği gibi, yapıya hiç girilmeden ön cepheden ayrı bir girişle de ulaşılabilmektedir. Restoran bölümüne yapının ön cephesinde bulunan ayrı bir girişle ulaşılabilmesi, sadece etkinlik günlerinde değil, etkinliklerin düzenlenmediği günlerde dahi işletme olarak misafirlerine hizmet vermesini sağlamaktadır. Restoran kapalı alanın yanısıra giriş kısmında konumlandırılan büyük şemsiyeler ve bunların altında düzenlenen masalar sayesinde misafirlerine açık alanda da hizmet vermektedir. Bu alanın zemini yapı bahçesinin zemininden farklı olarak ahşap malzemeyle kaplanmış durumdadır. Aynı şekilde ahşap saksılar kullanılarak da bu alan sınırlandırılmıştır. Ön cephedeki bu giriş kısmı aynı zamanda restoranın dışarıdan seçilebilir olmasını sağlamış ve Congresium Ankara’ya hareketlilik katmıştır.

Şekil-96: Congresium Ankara Restoran Giriş Bölümü

Kaynak: Tatlıhalat, 2019.

Restoranın iç mekanına bakacak olursak, yapının diğer bölümlerinden farklı, özel bir tasarım uygulandığı hemen göze çarpmaktadır. Bu alan için özel bir tasarım yapılması, restoranı çekici kılmıştır. Bu mekanın yapıdan ayrı bir işletme olarak misafirlerin tercih noktası olmasını sağlamıştır. Karşılama, bar, yemek yeme, canlı müzik sahnesi gibi alanlar bulunmaktadır. Orta kısımda dağınık düzende konumlandırılmış farklı boyutlarda masalar bulunmaktadır.

Şekil-97, 98: Restoran İç Mekan

Kaynak: Tatlıhalat, 2019.

Buna ek olarak restorana giriş yapıldığında karşı kısımda kalacak şekilde tasarlanmış oldukça seçilebilir localar tasarlanmıştır. Bu localar sayesinde grup yemekleri daha şık ve izole bir mekanda gerçekleştirilebiliyor. Restoran bütün bu

özellikleriyle özellikle yakın çevrede bulunan iş merkezleri için tercih edilir bir mekan durumundadır.

Şekil-99, 100: Restoran İç Mekan

Kaynak: Tatlıhalat, 2019.

Zemin katta restorandan ayrı olarak hizmet veren bir de cafe bulunmaktadır. Atriuma giriş yapıldığında sol bölümde bulunan yürüyen merdivenlerle çıkılan kotun alt kısmında bulunmaktadır. Yürüyen merdivenlerin arka kısmında ve üst kotun altında kaldığı için seçilebilirliği oldukça düşük bir mekandır. Atrium içinde cafenin cepheye bakan kısmında ve yürüyen merdivenlerin alt kısmında bir iç havuz bulunmaktadır. Cafe genel olarak etkinlik zamanlarında katılımcılara ve misafirlere hizmet vermektedir. Bu nedenle bu alan diğer zamanlarda kullanılmadığı için tasarım olarak restoranın oldukça gerisinde kalmaktadır. Bu alanda görsel etkiden daha çok fonksiyonellik ön planda tutulmuştur.

Şekil-101: Cafe Bölümü ve İç Havuz

Congresium Ankara’da zemin katın en önemli mekanları ise Zelve ve Truva salonlarıdır. Birbirlerine bir ara sokakla bağlanan bu iki salon, çeşitli fuar organizasyonlarına ev sahipliği yapmaktadır. Zelve ve Truva salonları, teknoloji fuarı, bilişim fuarı, yapı fuarı, makine fuarı gibi birçok farklı sektörde fuara hizmet edebilecek planlama ve büyüklükte tasarlanmışlardır. Fuarların yanı sıra büyük yemek organizasyonları ve konser organizasyonları için de düzenlenebilir salonlardır. Güçlendirilmiş beton kiriş sistemiyle oluşturulan mekanlarda oldukça büyük açıklıklar kolonsuz geçilebilmiştir.

Truva salonu 95 metre en, 31 metre boy ve 8.20 metre yüksekliğe sahiptir. Toplamda 2749 metrekare kullanım alanına sahip olan salonda sınırlayıcı herhangi bir taşıyıcı eleman bulunmamaktadır. Salonun zemini perdahlı, parlatılmış beton zemindir. Bu durum salonu, birçok farklı fuar organizasyonu için kullanılır hale getirmiştir. Büyük araçların salonda hareket etmesi ve standların kurulumu esnasında herhangi bir deformasyona maruz kalmamaktadır.

Şekil-102: Congresium Ankara Truva Fuar Salonu

Kaynak: Tatlıhalat, 2019.

Dikdörtgen planlı salonuna, değişen koşullara göre üç farklı bölümden de giriş sağlanabilmektedir. Salonun bir uzun bir de kısa olan iki kenarındaki duvarlar sabit, diğer iki kenarında kalan duvarlar ise hareketli duvar yüzeyleridir. Ahşap paneller şeklinde bir araya getirilmiş portatif duvar yüzeyleri, salonun tavanında bulunan bir ray sistemi sayesinde hareket edebilmektedir. Bu hareketli duvar yüzeyleri sayesinde

mekan bölümlere ayrılabileceği gibi, iki kenarının duvarsız tamamen açık olabileceği şekilde de düzenlenebilmektedir. Hareketli duvar panalleri açık düzen oluşturulacağı zaman, paneller raylardan ilerletilerek sabit olan duvarlardaki kendilerine ayrılmış boşluklarda gizlenebilmektedir.

Şekil-103, 104: Truva Fuar Salonu Hareketli Duvarlar

Kaynak: Tatlıhalat, 2019.

Salonun tavanında üst örtü olarak delikli metal asma tavan panelleri

kullanılmıştır. Paneller üzerinde belirli bir düzene göre dizilmiş aydınlatma elemanları, havalandırma elemanları, yangın müdahale elemanları, ses sistemi elemanları bulunmaktadır. Asma tavan panelleri, elektrik tesisatı, yangın müdahale tesisatı, havalandırma tesisatı gibi tesisatların gizlenmesine olanak sağlamaktadır. Bunun yanısıra oluşabilecek herhangi bir arıza esnasında bu tesisatlara kolayca ulaşılıp müdahele edilmesine olanak sağlamaktadır. Oluşabilecek arızalar giderildikten sonra tekrar kolayca eski haline gelebilmektedir. Bu durum hem zamandan tasarruf, hem iş gücünden tasarruf hem de maddi anlamda tasarruf sağlamaktadır. Tavan panellerinin bu kullanışlılığının yanı sıra delikli yüzeylere sahip olması aynı zamanda onları birer akustik elemanları haline getirmiştir. Bu sayede bu denli büyük ve engelsiz mekanda oluşabilecek ses yankılanmalarının büyük bir kısmı engellenmiştir.

Şekil-105: Truva Fuar Salonu Tavan

Kaynak: Tatlıhalat, 2019.

Bir diğer salon olan Zelve salonu 95,2 metre en, 32 metre boy ve 8,2 metre

yüksekliğe sahiptir. Toplamda 3026 metrekare kullanım alanına sahiptir. Zelve salonunda Truva salonundan farklı olarak iç kısmında orta bölümlere taşmayacak şekilde altı adet dikey taşıyıcı eleman bulunmaktadır. Zeminde Truva salonunda olduğu gibi perdahlı parlatılmış beton zemin kullanılmıştır. Dikdötrgen planlı salonun uzun kenarlarından birisinin üçte ikilik kısmı Truva salonunda olduğu gibi ahşap paneller şeklinde bir araya getirilmiş, hareketli duvar yüzeylerinden oluşmaktadır. Açık düzende bu paneller raylar vasıtasıyla ilerletilerek sabit olan duvar yüzeyinde gizlenmektedir. Salonun tavanı ise Truva salonuyla aynı melzeme ve düzendedir. Metal delikli asma tavan paneller bu salonun da üst örtüsünü oluşturmaktadır. Yine aynı şekilde tavan yüzeyinde, belirli bir düzene göre dizilmiş aydınlatma elemanları, havalandırma elemanları, yangın müdahale elemanları, ses sistemi elemanları bulunmaktadır.

Şekil-106,107: Congresium Ankara Zelve Fuar Salonu

Kaynak: Tatlıhalat, 2019.

Bu iki salona da genel olarak baktığımızda, katılımcılar için kısıtlama olmayan oldukça büyük mekanlar olduğu görülmektedir. Ziyaretçiler için ise engelsiz görüş sunan, rahat geçişlerin olduğu, kolay anlaşılabilir salonlardır.

Zelve ve Truva salonlarını birbirine bağlayan, bir ara sokak bulunmaktadır. Açık düzende salonların hareketli duvar yüzeylerinin açılmasıyla iki salon birbirine bağlanmış oluyor. Duvar yüzeyleri açıldığında hem Zelve hem de Truva salonu atriumla bütünleşmiş oluyor. Salonların atriuma ve birbirlerine açılabilir olması, toplamda değerlendirildiğinde oldukça büyük tek bir mekan gibi çalışmasını sağlıyor. Bu da Congresium Ankara’da düzenlenebilecek fuar çeşitliliğini etkilemekte, katılımcılar için bu yapıyı cazip kılmaktadır.

Zelve ve Truva salonlarını High tech mimari düşence sistemi açısından incelediğimizde, bu mekanların oldukça büyük metrekareler olarak kolonsuz bir şekilde geçilmesi High Tech düşüncesiyle uyuşmaktadır. Ayrıca bu mekanların birer hangar gibi görünmesi High Tech in ‘yapı tipik bir hangar, fabrika gibi görünmelidir’ düşüncesiyle de uyuşmaktadır. High Tech mimariye göre bir mekan birden çok fonksiyona hizmet edebilecek şekilde tasarlanmalıdır. Değişen koşullara göre değişim gösterebilmelidir. Bu bağlamda Zelve ve Truva salonlarına baktığımızda High Tech mimarinin bu düşüncesini karşıladığını görmekteyiz. Ancak tesisat elemanlarına bakıldığında High Tech yapılarda görünen tesisatların açıkta olması düşüncesiyle çakıştığı görünmektedir. High Tech yapılarda yapının dışına taşınan havalandırma tesisatı, sıhhi tesisat vb gibi elemanların iç mekanda devam eden

bağlantıları yapı içerisinde de çoğu zaman gizlenmemiştir. Ancak Congresium Ankara’da tesisat elemanları hem iç mekanda hem de dış mekanda bazı elemanları görünebilse de büyük bir kısmı görünür şekilde değildir.

5.6.2. İkinci Katta Bulunan Mekanlar ve Özellikleri Şekil-108: Congresium Ankara İkinci Kat Plan Çizimi

Kaynak: (URL-85)

Şekil-109: Congresium Ankara İkinci Kat Plan ve Mekanlar

Tablo- 2:İkinci Katta Bulunan Mekanların Teknik Ölçüleri ve Alanları

Kaynak: Tatlıhalat, 2019.

Congresium Ankara’nın ikinci katına, atrium da bulunan asansörler ve yürüyen merdivenler sayesinde kolayca ulaşılabilmektedir. Yürüyen merdivenlerle ulaşım için bir de ara kat bulunmaktadır. Bu kot yapının yan cephesinde bulunan bir diğer girişle eşit yüksekliktedir. Yapı eğimli bir arazi de konumlandığı için farklı bir kotta ikinci bir giriş bulunmaktadır. Bu kapıdan giriş yapıldığında ise yürüyen merdivenlerle aşağı veya yukarı yönlü hareket edilebilmektedir. Ayrıca bu kottan ikinci kata çıkan mekanik olmayan merdiven de bulunmaktadır.

Şekil-110, 111: Congresium Ankara Merdivenler

Kaynak: Tatlıhalat, 2019.

Yapının ikinci katına ulaşıldığında öncelikli olarak Angora salonu karşımıza çıkmaktadır. Bu salon 47.60 metre en, 29,60 metre boy ve 7.60 metre yüksekliğe sahiptir. Toplamda 1502 metrekare kullanım alanına sahip olan Angora salonu çeşitli

etkinliklere hizmet edecek şekilde tasarlanmıştır. Dikdörtgen planlı salona bir uzun bir de kısa iki yüzeyinden de giriş sağlanabilmektedir. Salon 1502 metrekarelik tek bir mekan olarak kullanılabileceği gibi, farklı konsept ve etkinlikler için 500’er metrekarelik üç parça halinde de kullanılabilmektedir. Salonda, yemek organizasyonları, konserler, tanıtımlar, düğün ve nikah organizasyonları da düzenlenebilmektedir.

Şekil-112: Angora Salonu

Kaynak: (URL-86)

Salonun zemini tamamıyla, halıflex malzemeyle kaplıdır. Bu malzeme kullanıcı psikolojisi açısından hem daha sıcak bir mekan hissi uyandırmakta hem de akustik anlamda ses emme özelliği sayesinde mekana kalite sağlamaktadır. Salonun duvarlarında ise, düz olmayan girintili çıkıntılı bir yüzey çalışması uygulanmıştır. Ayrıca duvar yüzeylerinde belirli bir düzene göre yerleştirilmiş akustik paneller mevcuttur. Salonun tavanı ise alçıpan asma tavan sistemiyle oluşturulmuştur. Girintili çıkıntılı bir tavan düzlemine sahip olan salonda aynı şekilde akustik düzenleme ve tasarım ön planda tutulmuştur. Paneller üzerinde belirli bir düzene göre dizilmiş aydınlatma elemanları, havalandırma elemanları, yangın müdahale elemanları, ses sistemi elemanları bulunmaktadır. Tavanın asma tavan olması Truva ve Zelve salonlarında olduğu gibi tesisatların tavana gizlenmesine olanak sağlamıştır.

Şekil-113, 114: Angora Salonu

Kaynak: Tatlıhalat, 2019.

İkinci katta bulunan mekanlar arasında sirkülasyonu sağlayan alanlar da fonksiyonel olarak düşünülmüş ve kullanılabilir şekilde düzenlenmiştir. Angora fuaye alanı Angora salonu ve yönetim ofislerinin arasında kalan kısımdır. Bu kısım asansörler ve yürüyen merdivenlerle kata ulaşıldığında doğrudan karşımızda olan bölümdür. Angora ve Oditoryum ortak fuaye alanı Angaro salonunun uzun kenar giriş bölümünün hemen önünde kalan bölümdür. Bu iki fuaye alanından ayrı olarak bir de Oditoryum Fuaye alanı bulunmaktadır. Bu alanda ayrıca yapı içinde oldukça dikkat çeken ve üst katlara ulaşımı sağlayan merdivenler bulunmaktadır. Bu merdivenler birbirine çapraz şekilde konumlanmış durumda ve sahanlıkta ortak birleşim noktasına sahiptir. Merdiven korkuluklarının şeffaf cam malzemeden yapılması merdivenin ana şeklini ortaya çıkarmıştır.

Şekil-115, 116:İkinci Kat Merdivenleri

Kaynak: Tatlıhalat, 2019. Kaynak: (URL-87)

Bu alanlar yapı içinde sirkülasyonu sağlayan geçiş mekanları olmasının yanı sıra, fuaye, sergi ve kokteyl gibi etkinliklerin de düzenlenebildiği fonksiyonel mekanlardır. Bu alanların zeminleri atrium zemininde kullanılan farklı renk ve dokudaki mermerlerin çeşitli dizilimleriyle oluşturulmuştur. Tavanlarında ise alçıpan tavan ve metal tavan panelleri bir arada kullanılmıştır. Yüzeyde aydınlatma elemanları, havalandırma elemanları, yangın müdahale elemanları bulunmaktadır. Tavan sirkülasyon alanlarında olması gerektiği gibi düzenlenmiş herhangi bir özel tavan tasarımı veya aydınlatma elemanı kullanılmamıştır.

Şekil-117: Oditoryum Fuaye Alanı

Kaynak: (URL-88)

Congresium Ankara’nın ikinci katında Oditoryum fuaye alanına kapıları açılan

iki adet toplantı odası bulunmaktadır. Bunlardan ilki Patara toplantı odası 9.10 metre en, 12 metre boy, ve 2.90 metre yüksekliğe sahiptir. Toplamda 128 metrekare kullanım alanına sahiptir. Odanın zemini halıflex malzeme kaplı duvar yüzeyleri ise saten boyalı yüzeylerdir. Ancak karşı duvar yüzeyi, renkli camların çeşitli dizilimleri şeklinde oluşturulan bir yüzey olarak tasarlanmıştır. Odanın tavanında ise metal delikli asma tavan panelleri kullanılmıştır. Diğer toplantı odası ise Bergama toplantı odasıdır. 9,30 metre en 11.40 metre boy ve 2.90 metre yüksekliğe sahiptir. Salonun toplam kullanım alanı 109 metrekaredir. Zeminde halıflex,duvarlarda saten boya ve renkli cam yüzeyler, tavanda ise metal asma tavan elemanları kullanılmıştır.

Şekil-118, 119: Toplantı Odaları

Kaynak: Tatlıhalat, 2019.

Oditoryum fuaye alanına açılan bir diğer mekan ise Vip Salondur.Bu alan özel görüşmeler ve toplantılar için düzenlenmiştir. Tek bir mekan olarak kullanılabileceği gibi, bölücüler sayesinde dört ayrı mekan olarak da kullanılabilmektedir. Salonun zemininde kenarları mermer malzeme, orta kısımlarda ise ahşap parke kullanılmıştır. Bu mekan bir yüzeyinden ise güneş ışığı almaktadır. Duvarlarda saten boya ve kompozit panel malzemeler kullanılmıştır. Fuaye alanına bakan yüzeyde mekanı sınırlayıcı duvar olarak alüminyum cam bölücüler kullanılmıştır. Salonun tavanında ise aydınlatma, havalandırma, ses sistemi yangın müdahale elemanlarının bulunduğu asma tavan sistemi kullanılmıştır. Bu mekanda da tesisatlar gizlidir.

Şekil-120, 121: Congresium Ankara İkinci Kat VİP Salon

Kaynak: Tatlıhalat, 2019.

Congresium Ankara’nın ikinci katında bulunan, üçüncü ve teras kattan da girişi bulunan en önemli mekanlarından bir diğeri ise, Gordion Oditoryum’dur. Oditoryum 87,30 metre en,46,00 metre boy ölçülerine sahip amfi düzenli dikdörtgen planlı bir

mekandır. Toplamda 4015 metrekare kullanım alanına, 1200 metrekare sahne alanına sahip oldukça büyük bir mekandır. Gordion Oditoryum 3107 kişi kapasitesi ile şehrin en büyük oditoryumlarından biridir. Bu da Congresium Ankara’yı kalabalık etkinliklerin kolayca düzenlenebileceği bir merkez haline getiriyor.

Şekil-122: Gordion Oditoryum Plan ve Kesit Çizimi

Kaynak: (URL-89)

Şekil-123: Gordion Oditoryum Sahne

Şekil-124, 125: Gordion Oditoryum

Kaynak: Tatlıhalat, 2019.

Oditoryumda konserler, dinletiler, konferanslar, tiyatro gösterileri gibi etkinlikler gerçekleştirilmektedir. Sahnenin büyüklüğü ve sahneye kurulmuş ikili asansör sistemiyle, çift yönlü olarak dekor ve yüklerin taşınmasına olanak sağlamaktadır. Bu durum Gordion Oditoryumu özellikle tiyatro gösterileri için tercih edilir bir mekan haline getirmiştir.

Şekil-126, 127: Gordion Oditoryum

Kaynak: (URL-90, 91)

Oditoryum birbiri ardına dizili 50 sıra oturma bölümünden oluşmaktadır. Sahneden oturma alanlarının arkasına doğru ilerledikçe basamaklarla yüksekliğin arttığı, amfi şeklinde tasarlanmış bir mekandır. Mekana yapının ikinci, üçüncü ve teras katlarından giriş sağlanabilmektedir. Oditoryuma ikinci katta dört adet, üçüncü katta iki adet ve teras katta da iki adet olmak üzere toplamda sekiz adet kapıdan giriş ve çıkışlar yapılabilmektedir. İkinci kattan yapılan girişlerin ilki sahne önü

sirkülasyon alanına çıkmaktadır. İkinci girişler ise 14. ve 15. Sıraların arasında bulunan sirkülasyon alanına bağlanmaktadır. Üçüncü kattan yapılan girişler 28. ve 29. sıraların arasında bulunan sirkülasyon alanlarına bağlanmaktadır. Teras kattan yapılan girişler ise oditoryumun arka duvar yüzeyinden sağlanmaktadır ve dikey sirkülasyon alanlarına bağlanmaktadır. Yatayda iki sirkülasyon alanının bulunduğu oditoryum da dikeyde ise dört adet sirkülasyon alanı bulunmaktadır. Bu alanlardan arka tarafa doğru ilerlenerek yükseklik ve sahneye bakış açısı elde edilmektedir.

Şekil-128: Gordion Oditoryum Sirkülasyon Alanları

Kaynak: Tatlıhalat, 2019.

Şekil-129, 130: Gordion Oditoryum

Kaynak: Tatlıhalat, 2019.

Oditoryumun zemininde halıfleks malzeme kullanılmıştır. Bu malzeme hem