• Sonuç bulunamadı

1.7. KULLANICI ODAKLI WEB SİTESİ

1.7.9. Yapışkanlık

Web sitelerinde yapışkanlık, kullanıcıların siteyi tekrar dönebilmesi ve siteyi kullanmaya teşvik etme şeklinde açıklanabilir. Ziyaretçilerin web sitelerini tekrar ziyaret etmeleri kullanıcı sadakati için önemli bir kavramdır. Web sitesinin verimli, nitelikli ve etkili kullanılması için bu parametrelere dikkat etmek önemli bir husustur. Web sitesi yapışkanlığını artıracak diğer hususları Özkök ise şu şekilde açıklamıştır;

 İçerik düzenli olarak güncellenmelidir.

 Bilginin ilgili olması ve kolay bulunması sağlanmalıdır.

 Anketler, eğlendirici özellikler, yarışmalar, ödül sistemleri ve kişileştirme kullanılmalıdır (Özkök, 2004: 39).

Yukarda sayılan parametreler genellikle ticari amaçla kullanılan web sitelerinde kullanılan yöntemler dâhilindedir. Bir sosyal sorumluluk projesinin web sitesindeki yapışkanlık oranı içeriğin nitelikli iletilmesi ve tasarımda bütünlüğü sağlama ile elde edilebilir. Ziyaretçiler web sitesinin amacını kavradıktan sonra sıklıkla web sitesine erişim sağlayabilmesi için yapışkanlık değişkenlerine dikkat ederek web sitesi tasarlamalıdır.

İKİNCİ BÖLÜM

Araştırmanın bu bölümünde Türkiye’de faaliyet gösteren sosyal sorumluluk projelerine ait web sayfalarının arayüz tasarımları incelenmiş ve değerlendirilmiştir. İdeal bir web sayfası tasarımının nasıl olması gerektiği, Bölüm I ve Bölüm II de değinilen başlıklar ve altbaşlıklar göz önüne alınarak değerlendirilmiştir.

Grafik Tasarım açısından değerlendirme ölçütleri

Web sitesi tasarımları, ziyaretçiyi cezp etmesi açısından oldukça önemlidir. Etkili tasarlanmış web sitelerinin kullanıcı üzerinde etkisi ve kullanıcının web sitesine tekrar erişimi için oldukça önemlidir. Bu doğrultuda,

 Grafik Tasarım ilke ve elemanlarına uygunluk  Kurumsal kimliğe uygunluk

 Tipografik açıdan değerlendirme ölçütleri göz önüne alınarak web siteleri incelenmiştir.

İşlevsellik

Web sitelerinin kullanım kolaylığı için fonksiyonellik özelliği önemlidir. Fonksiyonelliği olmayan web sitelerinin kullanıcıları siteden uzaklaştıracağı bilinmektedir.

 Bütün tarayıcılarda doğru görüntülenme,  Evrensel dil eklentisi,

 Mobil uyumluluk

 Sitede gezinme ve bağlantıların doğruluğu ve hatasız link eklentisi

Sayfa Yükleme Hızı web sitelerinin işlevsel boyutu açısından önem taşımaktadır.

İçerik

Web siteleri iletişim ve bilgilendirme aracı olarak kullanılır. Bu doğrultuda bir web sitesinin içeriğinin kullanıcı tatmini açısından önemli olduğu açıktır.

 Amaca uygun içerik

 İçeriğin doğru ve yerinde kullanımı

 Web sitelerinin güncelliği ziyaretçilerin etkileşim kurması için önemlidir. İncelenen Web Arayüzleri:

2.1. TEMA, TÜRKIYE EROZYONLA MÜCADELE, AĞAÇLANDIRMA VE DOĞAL VARLIKLARI KORUMA VAKFI– www.tema.org.tr

Tema Vakfı sürdürülebilir yaşam ilkesiyle başta topraklarımız olmak üzere doğal varlıkların korunması için, bilim temelli çalışan, topraktan gelen toplumsal barışa inanan, halkla bütünleşen, ülkenin ve dünyanın geleceğinde söz sahibi olan, gönüllü, bilinçli, öncü, uluslararası ve muteber bir sivil toplum kuruluşu olmayı (www.tema.org.tr, 2017) amaçlayan bir kurumdur.

Grafik Tasarım İlke ve Elemanlarına Uygunluk

Web sitesi, kurumsal kimliğin bütünlüğünü sağlayan bir arayüz tasarımına sahiptir. Web sayfasında kullanılmış olan renklerin çoğunlukla vakıf logosunda görülen kurumsal renkler olduğu görülmektedir. Ancak web sayfasındaki header ve footer tasarımları arasında bir bütünlük tespit edilememiştir. Bunun başlıca sebebi aynı tasarım dilinin kullanılmadığı ve renk tercihinin arayüz tasarımına uygun olamadığı görülmektedir. Web sayfasının her alanının aynı tasarım dili ile yeniden tasarlanmasının estetik açıdan gereklidir (Görsel 2.1)

Sayfa düzeninde genellikle uygun olduğu düşünülen sola hizalı tipografi tercih edilmiştir. Ancak kullanılan yazı karakterlerinin eski stil bir görünüme sahip olması web sayfası görünümünün güncel ve yeni olmadığı hissi uyandırmaktadır. Tasarımın genelinde aynı yazı ailesinin regular ve bold karakterleri kullanıldığı görülmektedir bu sebeple tipografik uyum söz konusudur denilebilir. Ancak bazı metinlerdeki zemine olan renk kontrastının yeterli olmadığı ve okunurluğu olumsuz etkilediği görülmektedir.

Web sitesinde kullanılan reklam alanı/banner kayan reklamların bulunması ve güncel olması site için artı bir özellik sağlamaktadır. Ancak yeni web trendleri ve ekran ölçülerine göre slayt alanları daha uzun veya ekranı tam kaplayan formatta kullanılması tavsiye edilmektedir. Bu sayede web sayfasının daha modern bir duruş sergileyeceği düşünülmektedir. Ek olarak web sayfasında kullanılan ikonların belirli bir hiyerarşide olmadığı ve bazı ikonların zeminin bulunması bazılarının düz tercih edilmesi nedeniyle bütünlük sağlamamaktadır. Arayüz tasarımının genel yapısının ise standart bir blog yapısında kullanıldığı görülmektedir.

Görsel 2.1: Tema Vakfı Arayüzü

İçerik:

Web sayfasının menü ve içerik yapısı incelendiğinde bazı verilerin uzun bazı verilerin ise çok kısa olduğu tespit edilmiştir. Aynı zamanda aynı içeriğe sahip olması olası başlıkların kullanıldığı da görülmüştür. Bu sebeple web sayfasında yayınlanacak bilgilerin yeniden tasnif edilerek yeni bir bilgi mimarisi kurulmasının içeriğin algılanmasını ve okunmasını kolaylaştıracağı düşünülmektedir. Ek olarak alt bir sayfaya girildiğinde sol tarafta açılan menünün üst menülere gelindiği takdirde ortaya çıkan alt menü listesi ile aynı olması da web sayfasında içerik tekrarına sebebiyet vermiştir. Tekil başlıklarla bir sayfaya ait diğer içeriklerin sayfa içerisinde oluşturulacak ikinci bir menü sistemi ile verilmesinin daha doğru olacağı düşünülmektedir. Örnek olarak “Hakkımızda” kısmında bulunan ve birden fazla alt başlık ve bu alt başlıklarında altında bulunan alt başlıklar Tema’nın web sitesini ziyaret eden kullanıcı için zaman kaybına yol açabilir. Bu uygulama yerine “Kurumsal” başlığı oluşturulup bu sayfaya girildiği taktirde “Temanın Öyküsü”, “Varoluş Nedenleri” vb. içeriklerin ek bir yan menü ile verilmesinin daha uygun olacağı öngörülmektedir. Tasarım ve kodlamada işlevsel yapılandırılmadığı için üst menüde yer alan “Hakkımızda” linki üzerine gelince açılan alt menüdeki “Onursal Başkanlarımız” linki üzerine farenin getirilmesiyle ortaya çıkan ikinci bir alt menünün ilk alt menü içerisinde açıldığı ve diğer menü öğelerini olumsuz etkilediği görülmektedir.

İşlevsellik:

Web sayfasında yer alan bir takım verilerin Adobe Reader vb. eklentilerle görüntülenebilen veriler olduğu tespit edilmiştir. Bu durum her ne kadar sayfa içerisindeki verilerin uzunluğunu azaltmayı ve ziyaretçi tarafından istenildiği takdirde görüntülenmesini sağlasa da bir kısım ziyaretçilerin görüntüleme eklentilerine sahip olmadığı varsayılarak verilerin eklentiye ihtiyaç duymadan görüntülenebilir biçimde yayınlanması gerektiği düşünülmektedir.

Benzer Belgeler