• Sonuç bulunamadı

Kaynak: Araştırmacının arşivinden

Özetle menü tasarımı web sitesinin en önemli dolaşım ögesidir.Kullanıcının web sitesin de kaybolmadan gezinebilmesi ve bir sonraki ziyaretlerinde kolaylık sağlaması açısından navigasyonu iyi yapılandırılarak tasarım ilke ve elemanları bağlı kalınarak yapılmalıdır.

1.6.3.1. Ana Sayfa

Kullanıcılar üzerinde sitelerinin ana sayfa tasarımı ilk bıraktığı izlenim açısından önemlidir. Ana sayfada kurumun kim olduğu ve hangi alanda hizmet verdiği açıkça gösterilmelidir.

Steven Krug (2006:99)’ın anasayfa tasarımları için ilk açılış anında çok az çaba sarf ederek çözümlenebilir olması gerektiğine değinir. Ayrıca ziyaretçinin menmuniyeti, cezbedilmesi, etkilenmesi ve teşvik edilmesini yine anasayfa tasarımına bağlar.

Web anasayfa arayüzleri ziyaretçilerin kurum hakkında ilk analizi için oldukça önemlidir. Kurum kimliği, amacı, iletişim bilgileri ziyaretçilerin kolayca bulabileceği şekilde yerleştirilebilmelidir. Nielsen web sayfalarını bir eve benzetir ve bunu şu şekilde açıklar;

Ana sayfa, sayfa web sitelerinde en önemli sayfadır ve diğer sayfaların görüntülenmesini sağlar. Bir web sitesi her türlü pencere ve bir kapının da dâhil olduğu bir eve benzer, insanlar arama motorlarından gelen linkleri takip edebilir ve sitenin derinliklerine ulaşır. Bununla birlikte bu kullanıcıların siteye ulaştığında yaptığı ilk şey sitenin ana sayfasına ulaşmaktır. Diğer linkler de oldukça kullanışlıdır, ama kullanıcılara bir ana sayfanın sunduğu genel bakışı veremez. (Nielsen, 2002)

Ziyaretçiler ana sayfa üzerinden diğer sayfalara kolayca erişebilmeli ve hedef kitlenin bek- lentilerini karşılar nitelikte oluşturmalıdır. Ana sayfanın estetik kaygı güderek tasarlanması ayrıca kullanıcı odaklı tasarlanması ziyaretçi için oldukça önemlidir. Estetik kelime anlamıy- la insan tepkilerinin güzellik ile ilişkilendirilmesine değinir. Estetik özellikle

anasayfa da kullanıcının sitede kalıp kalmasıyla açısında oldukça önemlidir. Ayrıca, estetik tasarım web sitesi plan ve organizasyonunun prestij ve güvenilirliğini verir. (Graphic desing, t.y.:242).

Ek olarak bir web sitesinin ana sayfasının güncel olması, menü tasarımının etkili tasarlanması, içeriğin doğru konumlandırılması, ziyaretçinin en kısa yoldan erişmek istediği tüm bilgilere erişebilmesi gerekir. Ayrıca bir web sitesinin ana sayfası teknik olarak da kullanılabilir olmalıdır. Ergün ana sayfa tasarımında dikkat edilmesi gereken teknik özellikleri şu şekilde anlatmıştır;

Ana sayfa (homepage) çok iyi yapılandırılmalıdır. Ana sayfa bir ekrana yatay olarak da dikey olarak da sığmalıdır; özellikle yatay olarak ekrandan taşma birçok kullanılabilirlik güçlükleri yaratmaktadır. Burada aşağı doğru durmadan kayan birçok bilgi, resim ve üstte, sağda, solda, aşağıda yüzlerce link verilmiş ise bu sayfanın ulaşılabilirliği de kullanılabilirliği de güçleşir. Bilgiler alt alta çok iyi yapılandırılmalı ve bazı önemsiz bağlantılar daha alt sayfalarda verilmelidir. (Ergün ve Ergün, 2008: 6)

Web sayfalarının ilk görsel çekiciliği ve ziyaretçiyi teşvik etmesi açısından ana sayfanın doğru ve yerinde kodlanması önemlidir. Bu bağlamda tasarım ve kodlamanın önemi açıkça görülmektedir. Ziyaretçiyi yormayan tasarım, doğru kodlanmış alt başlıklar ve estetik kaygı içeren sayfa tasarımları özellikle ana sayfa tasarımları oluşturulmalıdır.

1.6.3.2. Alt Sayfa

Ana Sayfa dışında kalan diğer sayfalar alt sayfa olarak tanımlanır ayrıca kullanıcının site içerisinde gezinmesini sağlar. Alt sayfalar iletişim, ürünler, hakkımızda, sıkça sorulan sorular vb. sayfalar olabilir. Sitenin amacı doğrultusunda sayfa sayısı artıp azala- bilir. Alt sayfalar birbiriyle bağlantılı diğer sayfalardan da oluşur. Örneğin herhangi bir alt sayfanın o sayfayla bağlantılı diğer sayfaları da olabilir.

Alt sayfalar hazırlanırken sitenin bütünü dikkate alınarak bir görsel hiyerarşi oluşturulmalıdır. Alt sayfa tasarımı anasayfa tasarımında kullanılan renk, tipografi, arka plan rengi birbiriyle uyum halinde olması sitenin bütünlüğünü koruyacaktır.

1.6.3.3. Alt Bilgi Düzlemi (Footer)

Web sitesinin ana sayfa ve alt sayfaların bitiş noktasıdır. Genellikle en son kısmın- da bulunan footer tasarımı web sitesinin alt bilgi alanıdır.

Web sayfasının bitiş çizgisi olma görevini taşımaktadır. Footer alanı olmayan bir web sayfası ziyaretçiye, eksik ya da web tarayıcısı tarafından hatalı görüntülendiği izle- nimi vermektedir (İpek, 2015: 18).

Yasal uyarılar, sosyal medya ikonları, rss ve site haritası linkleri, bazı ana içerik sayfalarının linkleri, kısa iletişim bilgileri footer alanının içeriğini oluşturmaktadır. Footer alanın işlev olarak ziyaretçinin tarafından ilk anda görülmesi istenmeyen ancak ziyaretçinin hızlı erişim sağlanması istenilen veri ve linkleri barındırmak için de kullanılmaktadır.

1.6.4. Bilgilendirme ve Yönlendirme İkonları

Grafik tasarım uygulamalarında sıkça kullanılan bir yöntemde bilgilendirme ve yönlendirme ikonlarıdır. Bilgilendirme ikonları herhangi bir yazı olmadan kişi üzerinde doğrudan iletişim sağlayabilir.

İkon tasarımı konusunda oldukça başarılı bir araştırmacı olan Hortan’a göre 5 farklı ikon türü vardır. Bunlar en detaylıdan, en az detaylıya doğru fotografik, çizim, karikatür, dış hat ve siluettir. En sık kullanılan ikon türleri sadeleştirilmiş çizim türü olan ikonlardır. Tabi ki ikonları tasarlarken de renk, doku, denge gibi tasarım prensiplerine dikkat etmek gerekir (Dağıtmaç, 2010: 39).

İkon tasarımı yapılırken dikkat edilmesi gereken önemli krikerler kullanıcının anlayabileceği şekilde stilize edebilmektir. Web siteleri üzerinde ana sayfa, sosyal medya hesapları, arama, iletişim, ileri geri, aşağı yukarı butonları genellikle ikon şeklinde verilir ve ikonların sayfanın bütünlüğüne uygun olarak tasarlanması elzemdir.

1.7. KULLANICI ODAKLI WEB SİTESİ

İdeal bir web sitesi uygulaması için gerekli olan bazı ölçütlerden bahsetmek ge- reklidir. Bu ölçütler web sitesi başarısı için oldukça önemli parametrelerdir. Kullanıcı odaklı web sitelerinin bileşenleri aşağıda bulunan alt başlıklarda incelenebilir.

1.7.1. Kullanılabilirlik

Kullanılabilirlik, Uluslararası Standartlar Enstitüsü (International Standarts Institute-ISO) tarafından bir uygulamada belirlenen işlerin, hedeflenen kullanıcı kitlesi tarafından etkili ve verimli bir şekilde, belirli şartlar altında, memnun bir şekilde

gerçekleştirilmesi olarak tanımlanmaktadır.

Nielsen (1993) kullanılabilirliği için beş bileşen olduğunu söylemektedir. Bunlar “kolay öğrenebilme, etkili kullanım, kolay hatırlanabilirlik, test, memnuniyet” şeklinde sıralamaktadır (Şekil 1.12).

Şekil 1.12: Nielsen’in Kullanılabilirlik İlkeleri

Kaynak: NIELSEN Jakob(1993), Usability Engineering

Bu parametreler bir web sitesinin tutunabilirliği açısından oldukça önemlidir. Çağıltay ve Acartürk bu parametreleri kısaca şu şekilde açıklamıştır;

Uygulamada kullanılabilirlik, hedef kitledeki kullanıcıların, verilen işleri yaparken gösterdikleri verimlilik (efficiency), etkililik (effectivity) ve memnuniyetlerinin (satisfaction) ölçüsü cinsinden ifade edebilir. Etkililik, kullanıcılarının uygulamayı kullanarak yapması beklenen işleri ne kadar başarabildiğini ifade edebilir. Etkililik, kullanıcıların uygulamayı kullanarak yapması beklenen işleri ne kadar başarabildiğini ifade eder, bu anlamada etkililik işi yapabilme yüzdesi cinsinden ölçülebilir. Web sayfası örneğinde verimlilik, kullanıcının belirlenen işi ne kadar sürede yaptığı ya da hangi yolları izlediği, işi kaç adımda tamamladığı vb tespit edilerek belirlenebilir. Memnuniyet, kullanıcının uygulamayı kullanırken oluşan fikirlerinin(beğenilenler, beğenilmeyenler vb) ölçüsünü ifade eder. Memnuniyet, kullanılabi- lirlik üzerinde etkililik ve verimlilik ile aynı derecede kritik önceliğe sahip değildir, etkililik ve verimlilik tarafından doğrudan etkilenir (Çağıltay ve Acartürk, 2006: 336).

Bir web tasarımı etkili, açık, net, görsel karmaşadan uzak kullanıcının amaç ve doğrultusunda hazırlamalıdır. Web sitesi kullanıcı memnuniyetini karşılamıyorsa siteden ayrılma oranı yükselmektedir. Kullanıcının bir web sitesinde kalma oranını artırmak için kullanıcı odaklı web sitesi yapmak önemlidir. Kullanıcı odaklı web sitelerini oluşturmak için web sitelerinde dikkat edilmesi gereken teknik alt yapılar bulunmaktadır.

1.7.2. Sayfa Yükleme Hızı

Web sitelerinde tasarım ögelerinin yeterli bir olgunluğa ulaşmasıyla birlikte dikkat edilmesi gereken diğer bir unsurda web sayfalarının yükleme hızıdır. Web sayfası yükleme hızı, ziyaretçilerin içeriği görme ve onunla en kısa sürede etkileşime geçmesi olarak tanımlanabilir. Web sitelerinin barındırma hizmeti ve özellikleri bu açıdan oldukça önemlidir. Bu özellikler web sitesinin açılış hızını önemli ölçüde etkilemektedir. Web sayfalarının bilgisayara yüklenme hızı ziyaretçinin siteyi elverişli kullanması açısından üzerinde titizlikle durulması gereken bir konudur.

Web sitesi yükleme hızı yazılım ve platform ağı hızıdır. Web sitelerinde görüntü, ses veya video verileri kapasit yükü fazlaysa web sitesi hızı yavaş olma eğilimi gösterir. (S.Moustakis ve Litos ve Dalivigas ve diğerleri, 2004:63)

Bir web sitesinin sayfa yükleme hızını düşürmemek için görsellerin 72dpi çözünürlüğünde olması gerekir ve jpg, png ve gif gibi standart formatlarda web sitesine entegre edilmelidir. Sadece html kodlama yardımıyla dosyaların küçültülmesi işe yaramayabilir bunun için harici resim işleme programları kullanılabilir (Adobe Photoshop vb.). Çözünürlüğü yüksek görsellerin web sitesini yavaşlatacağı unutulmamalıdır. Ayrıca sitede yayınlanan videoların boyutu, çözünürlüğünün en az yer kaplayacak şekilde olmasına özen gösterilmelidir. Web sayfalarında kullanılan flash animasyonlar da gecikmeye neden olabilir. Bazı sayfalar uzun uzun “intro” (Gateway pages) göstermektedir. Bazı sayfalarda birçok çerçeve (frames), tabaka (layers), css, javascript kodları ve resimler bulunmakta- dır. Web sayfalarının ilk açılış genellikle web sayfasında ki bilgilerin yüklenirken ekrana çıkar ya da site hakkında kısa bilgi vermektedir. Fakat sitenin her açılışında ekrana düşen bu introlar bir süre sonra ziyaretçi için zaman kaybına neden olabilir. Ayrıca gereksiz kodlama mantığı da kod yığınına neden olurken sayfanın yükleme hızını etkiler. Örneğin kodlama esnasında stil dosyaları oluşturmak web sayfalarında yükleme hızını optimize etmek konusunda faydalıdır. Metin stilleri, sayfanın arka plan görselleri gibi özellikleri CSS kodlama yardımıyla tek bir kütüphanede toplanabilir.

Web sayfalarında servis sağlayıcıların titizlikle seçilmesi ve web sitesinin kulla- nım amaçları doğrultusunda yön verilmesi önemlidir. Servis sağlayıcıları web sitesinin kaliteli hizmet sunmasını sağlar ve web sitesinin hızıyla ilişkilidir. Servis sağlayıcılarında

alan büyüklüğü, bant genişliği, sunucu tipine dikkat edilerek seçilir. Kısaca şu şekilde açıklanabilir:

Alan Büyüklüğü: Sitenin hacmiyle doğrudan ilişkilidir. Site içerisinde

kullanılan grafik, video, fotoğraf kısacası byte cinsinden yer kaplayan tüm öğelerin barındırıldığı bir alan genişliğine sahip olmak önemlidir.

Bant Genişliği: Ziyaretçilerin siteyi ziyareti ile doğru orantılıdır. Barındırma

Bant Genişliği Limiti (Bandwidht) saniyede aktarılan veri miktarı olarak adlandırılabilir. Hız ve bant genişliğinde dikkat edilmesi gerekenler, ortalama yükleme süresi, görsellerin netliği, her boyutta görsellin nitelikli olarak aktarılması şeklinde sıralanabilir. Ziyaretçi site içerisinde veri aktarımı yapacak ise bant genişliği yüksek olan bir servis sağlayıcı bulundurulmalıdır. Video, ses, görsel gibi veriler internet sitesi üzerinde çok yer kaplamaktadır. Örneğin 64kb bir dosyanın ziyareti 16 kullanıcı tarafından ziyaret edilmeye çalışır ise bu dosyanın boyutu 1024kb çıkar. Bu sebeple 16 kullanıcıdan sonra ziyaret edilen site kullanıcı tarafından görüntülenmesinde sorun yaşar.

Sunucu Tipi: Kodlama esnasında kullanılacak yazılım diline göre seçilmelidir.

Eğer ASP veya. NET kodlama kullanılmışsa içerisinde IIS (Internet Information Services) barındıran bir Windows Server seçilmelidir. Eğer PHP kodlama kullanılırsa içinde Apache Server barındıran Linux seçilebilir.

1.7.3. Erişilebilirlik

Erişilebilir web sayfaları kullanıcıların sorunsuz şekilde web sitelerini kullanabilmesidir. Bu hedef kitle içerisinde bedensel engelli kullanıcılarda dâhil edilmesiyle mümkündür. Fakat tüm hedef kitlenin bedensel engelleri göz önüne alınarak oluşturulabilecek web sayfalarını onlara göre uyarlamak oldukça güç olabilir. Bu nedenle oluşturulan siteler hedef kitle göz önüne alınarak oluşturulması daha doğrudur.

Ergün ve Ergün (2008:11), değişik kaynaklara dayanarak (Quality Criteria for Website Excellence, 2004; Electronic Quality Information for Patients, 2005), web sitesinde erişilebilirliği şu şekilde açıklamıştır;

“Web sitesinin erişilebilirliği: Bütün web tarayıcıları ile açılabilmesi, minimum- maksimum ekran çözünürlüğü, html olarak kaynak kodlarını görebilme, evrensel ses, dil dönüşümleri yapabilme, özürlülere hitap etme, kültürel duyarlılık”

Ergün’ün tanımını genişletmek gerekirse, yapılan web siteleri bulunduğu kültür, dil, teknolojik alt yapı, demografik bilgiler göz edilerek düzenlenebilir. Teknolojik bilgisi düşük olan bir hedef kitle var ise web sitesinin çok komplike olmaması önemlidir. Bunlara ilaveten sadece ulusal düzeyde yayınlanacak bir web sitesinde bulunduğu bölgenin dil özellikleri kullanılarak içerik düzenlemesi yapılabilir. Uluslararası kullanılacak web sitelerinde ekstra dil seçenekleri eklenerek oluşturulabilir ya da yaşlılarda yaygın olarak görülen görme kayıpları yaşayan yaşlı kullanıcılar için web sitesinde tipografik düzenle- me ve görsellerin düzeni yaşlılara göre yapılabilinir.

Pekgöz erişebilirliği aşağıda ki örneklerle betimlemiştir.

Görme engelliler ekranda bulunan içeriği analiz edip seslendiren yazılımlardan faydalanırlar. Görsellik üzerinde kurgulanmış üzerinde “buraya tıkla” yazan bir resim, görme özürlüler için bir şey ifade etmez. Flash desteği olmayan bir kullanıcı flash ile hazırlanmış bir uygulamadan faydalanamaz. Tasarımında yeterli kontrastı kullanmamış bir uygulama renk körü bir kişi için algılanamaz olur. Düşük hızlı internet bağlantısıyla ağır grafiksel bir içeriği görebilmek çok zaman alır (Pekgöz, 2006:1-2)

Bu doğrultuda yapılan web sitelerin kodlama ve tasarımı itinayla yapılmalı ve kullanıcıların tüm bilgileri ve gereksinimlerine doğrultusunda web sitesi inşaa edilmelidir.

Görme engelli kişilerin web siteleri erişiminde kullandıkları ekran okuyucu program ile gezebilirler. “JAWS”,”NVDa” isimli program buna örnek bir programdır. Bu programların mantığı ekranda görünen içeriği sesli olarak okur ve kullanıcılar göremedikleri fakat duydukları web sayfalarını gezebilirler. Gezinti klavye üzerinden gerçekleşir. Belli kısa yollar ya da ok tuşları ile kullanılır. Bunu sağlayabilmek için oluşturulan web sayfalarının programlama esnasında görme engelliler için kodlanması gerekmektedir (Çamoğlu, t.y.).

Ya da duyma engeli olan bireyler için video yüklü sitelerde alt yazı olmaması duyma engelli bireylerin web sitesinden verim almasını olanaksız kılar. Bu nedenle videoların alt yazılar ile eklenmesi erişebilirliği sağlar.

Web sitelerinde erişebilirlik hedef kitleye göre belirlenebilen bir özelliktir. Dünya da sayısız engelli bireylerin olduğu göz önüne alındığında onların gereksinimleri itina ile gözlemlenmeli ve kullanıcı testleri uygulanarak verimliliği artırılmalıdır. Bu hususta yapılan tasarımlar kodlamalar ve kullanılan yazılımlar hem tasarımcı hem de yazılımcı

tarafından dikkatle yapılandırılması gereken bir unsurdur.

1.7.4. Site içi Dolaşım

Kullanıcılar ve hedef kitlenin bir web sitesinden aradığı her şeyi rahatlık bulması için site içi dolaşım karmaşadan uzak, açık, net ve anlaşılabilir olmalıdır. Site içinde oluşan karmaşa kullanıcının o siteden bir an önce uzaklaşmasına ve diğer web sitelerine yönelmesine neden olabilir.

Web tasarımının arayüzünde menü yapısının sade ve kullanışlı olması diğer alt sayfalardaki kategorilere kolaylıkla ulaşılabilir yapıda olması, linklerin doğru programlanması, kırık link olmaması ve doğru adrese yönlendirilmesi ayrıca tüm sayfaların ana- sayfa ile bağlantılı olması site içinde dolaşıma kolaylık sağlayacak etkenlerdir. Linklerin fazla olması doğru kullanılmaması site içinde ki dolaşımı olumsuz etkileyebilir. Örneğin bir web tasarımda “kurumsal” başlıklı alt sayfanın altında tekrar “misyon,” ”vizyon”, “tarihçe” gibi alt başlıklar açmak yerine kurumsal adı altında tüm veriler toplanabilir. Bu sayede kullanıcı zaman tasarrufunun yanı sıra tekrar diğer sayfalara yönlendirmek zorunda kalmaz.

Site içindeki dolaşımı kolaylaştıracak diğer bir hususta site içinde kolaylıkla arama yapılabilmesidir. Arama butonu kolaylıkla fark edilebilecek şekilde tasarlanmalıdır. Geniş kapsamlı web sitelerinde (örneğin e-devlet, üniversite web siteleri) web sitelerinin kullanımında sorun yaratabilecek sıkça sorulan sorulara yer verilebilir ya da yardım butonu ile kolaylıkla yönlendirme yapılabilir. Site içi dolaşımı kolaylaştıracak diğer konu ise site haritalarıdır.

Sayfalarınız arasında özellikle ana sayfanın bağlantılı olması çok önemlidir. Eğer 30’dan fazla sayfanız varsa site haritası kullanılmalıdır. Site haritası, XML kullanılarak hazırlanmalı ve Google ‘a yollanmalıdır. (Atay ve Alanyalı ve Uyan, Baş, 2010).

Bir web sitesini oluşturulmadan önce kullanıcıların rahatlıkla aradığı bilgiye ulaşmasını sağlayacak bir harita oluşturulmalı ve buna göre oluşturulacak alt sayfalar düzenlenmelidir. Site haritası bir web sitesine ait yol haritalarıdır denilebilir. Site haritasına sahip web siteleri, Google tarafından kolaylıkla indekslenebilir ve ön sıralara taşınabilir.

1.7.5. Bilgi Mimarisi ve İçerik

Kullanıcının web sitesine giriş amacına göre şekillen içerik ve bilgi paylaşımı kullanıcı tatmini için önem teşkil etmektedir. Bilgi mimarisinin tanımı Dünya Bilgi Mimarisi Günü’nde şu şekilde açıklanmıştır:

“Bilgi mimarisi; web siteleri, intranetler ve yazılımların kullanılabilirlik ve bilginin bulunabilirlik seviyesini artırmak için bilginin yapısal bir şekilde organize edilmesi, etiketlenmesi ve sunulmasıdır.” Bu bağlamda verilen bilgiler kullanıcıya doğrudan ulaştırılabilmeli ve amacına uygun olmalıdır. Yanlış ve eksik bilgi kullanıcını yanlış yönlendirilmesine ve olumsuz sonuçlar doğurmasına neden olabilir. Doğru içerik oluşturmak web sitesini ön sıralara taşıyabilir. Web sitesi içeriğini oluştururken yapılan en büyük yanlış kopya verilerdir. Özgün olmayan içerikler web sitesini arama motorunda arka sıralara taşır.

Bir kurum ya da kuruluşun birbirinden alıntı haber duyuru içerik paylaşması sitenin arka plana itilmesine neden olur. Yapılan bir diğer hata ise flash içerikli web siteleri tasarlamak veya flash içerikli eklentiler koymak olacaktır. Flash uygulamaları google tarafından indekslenmesi oldukça güçtür. Site haritaları oluştururken Flash içerisindeki veriler okunamadığı için web sitesinin arka plana düşmesine neden olur.

Yalove (2010) yılında yayınladığı bir makalede flash web sitelerini niçin kullanmamız gerektiğini 5 madde ile açıklamıştır;

1)Arama Motorunda Yetersiz Sıralama: 2)Cep Telefonları/Cep cihazlarında Sınırlılık 3) Sınırlı Sosyal Medya Paylaşımı

4)Yüksek Siteden Çıkma Oranı

5)Görme Engeliler için Uyumlu Değildir

Ek olarak bilgi mimarisinin genel ilkelerinden bahseden Çankırı’nın verilerinin şu şekilde özetlemek mümkündür;

Temelde bilgiyi kullanır ve ayrıntılı bir tasarlama sürecini gerektirir. Kullanıcı odaklı olmalıdır. Gelişen bilgi ve iletişim teknolojilerinden yararlanmalı ancak teknolojiyi tek ve en önemli bileşen olarak görmemelidir. Bir anlayış / kavrayış işi olarak kabul edilmelidir.

Kullanıcılara aradıkları bilgiyi ya da doğru bilgiyi bulma aşamasında yardımcı ve yol gösterici olmalıdır. Bilgi mimarisi süreci, bir ekiple, bir plana bağlı olarak işletilmeli ve sistem var olduğu sürece devam etmelidir. Bilgi mimarisi uygulamaları ölçülebilir/değerlendirilebilir olmalı ve uygulamalar düzenli olarak değerlendirilmeli geliştirilmelidir.

Bu ilkeler göz önüne alındığında bir web sitesi kullanıcı dostu, kolay anlaşılır, açık ve net ayrıca verimli olmalıdır denilebilir. Günümüzde bilginin hemen her koşulda erişilmesi oldukça kolaydır. Bilgi fazlalığı nedeniyle bilgi karmaşası kullanıcılar için işin içinden çıkılmaz bir hal almıştır. Bilgi kirliliğinin önüne geçebilmek için bilgi mimarisi göz önüne alınarak bir web sitesi oluşturulmalıdır. Oluşturulan web sitelerinde kullanıcı hedef kitlenin sahip olabileceği özellikler düşünülmelidir. Kullanıcı dostu olmayan web siteleri hedef kitleden uzaklaşarak zaman içinde yok olabilir.

1.7.6. Mobil Uyumluluk

Son yıllarda internet ve mobil cihazların kullanım oranları artmaktadır. İnterne- tin yaygınlaşmaya başladığı ilk dönemlerde internetin sınırlı yerlerde olması her yerden erişim sağlanmaması gibi nedenlerin olmaması gelişen teknoloji sayesinde internetin cep telefonlar, tablet gibi cihazlarda rahatlıkla kullanılabilir duruma getirmiştir. Kullanılan mobil cihazlarda internet üzerinde yapılabilecek bütün işlemler rahatlıkla yapılabilir duruma gelmiştir. Bu sebeple mobil cihazlar taşınabilirlik ve pratiklik gibi özelliklere sahip olduğundan çok tercih edilmektedir. İnsanlar, mobil uygulamaları cihazlarına yüklemekte ve günün her saati bu uygulamaları kullanmaktadırlar. Kullanıcı arayüzleri, insan merkezli tasarlanmalı çünkü kullanıcı arayüzleri, kullanıcının amacına yönelik basit ve anlaşılır olmalıdır.

1.7.7. Menü Sistemi

Web sayfalarında anasayfa, alt sayfalara ve diğer harici ve dâhili linklere ulaşmamızı sağlayan sistemdir. Web sayfalarının vazgeçilmez ögesidir. Etkili ve nitelikli menü sistemi ziyaretçilerin içeriklere kolaylıkla erişebilmesini sağlar. Ayrıca web

Benzer Belgeler