• Sonuç bulunamadı

1.6. WEB SAYFALARINDA YERLEŞİM VE DÜZENLEME

1.6.3. Menü Tasarımı

Web sitelerinde, menü tasarımı navigasyonun en önemli yönlendirme ögesidir. Menü tasarımı sayesinde anasayfa ve alt sayfalara rahatlıkla erişim sağlanabilir. Menü- tasarımının yanı sıra site haritasıda bu katagori içerisine dahil edilebilir.Menü tasarımı yapılırken dikkat edilmesi gereken bazı ögeler bulunmaktadır.

Menü tasarımını görünür kılmak için Whitenton (2015)’in bazı önerileri bulun- maktadır.Bunlardan en önemlilerinden bazıları aşağıda sıralanmıştır;

Büyük ekranlarda küçük menüler (veya menü simgeleri) kullanmayın. Menüleri tanıdık yerlere koyun.

Menü bağlantılarını etkileşimli görünmesini sağlayın Menülerin görsel ağırlıklarının yeterli olduğundan emin olun. Arka plan rengiyle tersleşen bağlantı metni renklerini kullanın.

Menü tasarımı kullanıcının aktif olarak web sitesinde gezinmesi açısından önemlidir. Web sitesinde kullanılan küçük boyutlu menülerin büyük ekranlarda küçük görünmesi, kullanıcı için olumsuz bir deneyim yaşatabilir. Ayrıca ziyaretçinin algıda seçiciliğini sağlamak için menü üzerine gelindiğinde rengin değişmesi yani hover özelliğinin eklenmesi yönlendirme açısından uygundur. Esnek boyutlarda kullanılan tipografi bu sorunu çözebilmektedir. Kullanıcıların göz aşinalığını olduğu yerlerde menüleri konumlandırmak web sitesinin kullanılabilirliğini artırabilir. Menü tasarımları genellikle sitenin üst başlığında konumlandırılır ya da sitenin sol yanında bulunmaktadır. Kullanılan tipografi zemin metin kontrastını koruyarak tasarlanması okunurluk açısından önemlidir (Örnek: Görsel 1.25).

Görsel 1.25: Örnek Menu Tasarımı

Kaynak: Araştırmacının arşivinden

Özetle menü tasarımı web sitesinin en önemli dolaşım ögesidir.Kullanıcının web sitesin de kaybolmadan gezinebilmesi ve bir sonraki ziyaretlerinde kolaylık sağlaması açısından navigasyonu iyi yapılandırılarak tasarım ilke ve elemanları bağlı kalınarak yapılmalıdır.

1.6.3.1. Ana Sayfa

Kullanıcılar üzerinde sitelerinin ana sayfa tasarımı ilk bıraktığı izlenim açısından önemlidir. Ana sayfada kurumun kim olduğu ve hangi alanda hizmet verdiği açıkça gösterilmelidir.

Steven Krug (2006:99)’ın anasayfa tasarımları için ilk açılış anında çok az çaba sarf ederek çözümlenebilir olması gerektiğine değinir. Ayrıca ziyaretçinin menmuniyeti, cezbedilmesi, etkilenmesi ve teşvik edilmesini yine anasayfa tasarımına bağlar.

Web anasayfa arayüzleri ziyaretçilerin kurum hakkında ilk analizi için oldukça önemlidir. Kurum kimliği, amacı, iletişim bilgileri ziyaretçilerin kolayca bulabileceği şekilde yerleştirilebilmelidir. Nielsen web sayfalarını bir eve benzetir ve bunu şu şekilde açıklar;

Ana sayfa, sayfa web sitelerinde en önemli sayfadır ve diğer sayfaların görüntülenmesini sağlar. Bir web sitesi her türlü pencere ve bir kapının da dâhil olduğu bir eve benzer, insanlar arama motorlarından gelen linkleri takip edebilir ve sitenin derinliklerine ulaşır. Bununla birlikte bu kullanıcıların siteye ulaştığında yaptığı ilk şey sitenin ana sayfasına ulaşmaktır. Diğer linkler de oldukça kullanışlıdır, ama kullanıcılara bir ana sayfanın sunduğu genel bakışı veremez. (Nielsen, 2002)

Ziyaretçiler ana sayfa üzerinden diğer sayfalara kolayca erişebilmeli ve hedef kitlenin bek- lentilerini karşılar nitelikte oluşturmalıdır. Ana sayfanın estetik kaygı güderek tasarlanması ayrıca kullanıcı odaklı tasarlanması ziyaretçi için oldukça önemlidir. Estetik kelime anlamıy- la insan tepkilerinin güzellik ile ilişkilendirilmesine değinir. Estetik özellikle

anasayfa da kullanıcının sitede kalıp kalmasıyla açısında oldukça önemlidir. Ayrıca, estetik tasarım web sitesi plan ve organizasyonunun prestij ve güvenilirliğini verir. (Graphic desing, t.y.:242).

Ek olarak bir web sitesinin ana sayfasının güncel olması, menü tasarımının etkili tasarlanması, içeriğin doğru konumlandırılması, ziyaretçinin en kısa yoldan erişmek istediği tüm bilgilere erişebilmesi gerekir. Ayrıca bir web sitesinin ana sayfası teknik olarak da kullanılabilir olmalıdır. Ergün ana sayfa tasarımında dikkat edilmesi gereken teknik özellikleri şu şekilde anlatmıştır;

Ana sayfa (homepage) çok iyi yapılandırılmalıdır. Ana sayfa bir ekrana yatay olarak da dikey olarak da sığmalıdır; özellikle yatay olarak ekrandan taşma birçok kullanılabilirlik güçlükleri yaratmaktadır. Burada aşağı doğru durmadan kayan birçok bilgi, resim ve üstte, sağda, solda, aşağıda yüzlerce link verilmiş ise bu sayfanın ulaşılabilirliği de kullanılabilirliği de güçleşir. Bilgiler alt alta çok iyi yapılandırılmalı ve bazı önemsiz bağlantılar daha alt sayfalarda verilmelidir. (Ergün ve Ergün, 2008: 6)

Web sayfalarının ilk görsel çekiciliği ve ziyaretçiyi teşvik etmesi açısından ana sayfanın doğru ve yerinde kodlanması önemlidir. Bu bağlamda tasarım ve kodlamanın önemi açıkça görülmektedir. Ziyaretçiyi yormayan tasarım, doğru kodlanmış alt başlıklar ve estetik kaygı içeren sayfa tasarımları özellikle ana sayfa tasarımları oluşturulmalıdır.

1.6.3.2. Alt Sayfa

Ana Sayfa dışında kalan diğer sayfalar alt sayfa olarak tanımlanır ayrıca kullanıcının site içerisinde gezinmesini sağlar. Alt sayfalar iletişim, ürünler, hakkımızda, sıkça sorulan sorular vb. sayfalar olabilir. Sitenin amacı doğrultusunda sayfa sayısı artıp azala- bilir. Alt sayfalar birbiriyle bağlantılı diğer sayfalardan da oluşur. Örneğin herhangi bir alt sayfanın o sayfayla bağlantılı diğer sayfaları da olabilir.

Alt sayfalar hazırlanırken sitenin bütünü dikkate alınarak bir görsel hiyerarşi oluşturulmalıdır. Alt sayfa tasarımı anasayfa tasarımında kullanılan renk, tipografi, arka plan rengi birbiriyle uyum halinde olması sitenin bütünlüğünü koruyacaktır.

1.6.3.3. Alt Bilgi Düzlemi (Footer)

Web sitesinin ana sayfa ve alt sayfaların bitiş noktasıdır. Genellikle en son kısmın- da bulunan footer tasarımı web sitesinin alt bilgi alanıdır.

Web sayfasının bitiş çizgisi olma görevini taşımaktadır. Footer alanı olmayan bir web sayfası ziyaretçiye, eksik ya da web tarayıcısı tarafından hatalı görüntülendiği izle- nimi vermektedir (İpek, 2015: 18).

Yasal uyarılar, sosyal medya ikonları, rss ve site haritası linkleri, bazı ana içerik sayfalarının linkleri, kısa iletişim bilgileri footer alanının içeriğini oluşturmaktadır. Footer alanın işlev olarak ziyaretçinin tarafından ilk anda görülmesi istenmeyen ancak ziyaretçinin hızlı erişim sağlanması istenilen veri ve linkleri barındırmak için de kullanılmaktadır.

Benzer Belgeler