• Sonuç bulunamadı

2. KURUMSAL KAYNAK PLANLAMASI KAVRAMI, TANIMI, TARİHSEL

2.11 Yerli ve Yabancı Sermayeli Kurumsal Kaynak Planlama Yazılım Hizmet

2.11.2 Yabancı sermayeli yazılım hizmet sağlayıcıları

Panoroma Consulting firmasının 2017 yılında yapmış olduğu araştırmadan yola çıkarak sunduğu Clash of the Titans raporuna göre; yabancı sermayeli KKP hizmet sağlayıcı firmalar listesinde, en büyük pazar payına sahip firma olarak SAP firması başı çekmektedir. Oracle ve Microsoft Dynamics arasındaki çekişme de ise Microsoft Dynamics’in pazar payında sağladı artış ile daha önceleri pazardaki ikinci büyük firma olan Oracle firmasının ikincilik sıralamasını elinden aldığını göstermektedir. Oracle ve Infor KKP uygulama yazılımı hizmet sağlayıcıları ise eşit pazar payı ile üçüncülüğü paylaşmaktadır.

KKP pazarındaki paylar dikkate alındığında şekil 2.14’te görüleceği üzere SAP %19 ile lider, Microsoft Dynamics %16 ile ikinci, Oracle ve Infor ise %13 pazar payına sahip firmalar olarak üçüncülüğü paylaşmaktadırlar. Pazar payının %39’unda ise

51

diğer hizmet sağlayıcı firmalar yer almaktadır. KKP hizmet sağlayıcı firmaların 2017 yılı pazar payları şekil 2.14’te gösterilmektedir.

Şekil 2.14: KKP hizmet sağlayıcıları 2017 pazar payları Kaynak: Sap

,

2017.

Uygulama süreci başarısı; yazılımın tipi, iş süreçlerinin karmaşıklığı, uygulama yaklaşımı, endüstri dalı, örgütün boyutu ve kişiselleştirme derecesi gibi pek çok faktör tarafından etkilenmektedir. İşletmelerin firmalar ile sağlıklı bir işbirliği ve iletişim geliştirerek, düzgün bir plan ve gerçekçi hedefler belirlenmesi uygulamada planlanan zamana uyulmasını güçlendiren en önemli unsurlar olarak öne çıkmaktadır. Şekil 2.15’te firmaların uygulama süreç başarıları görülmektedir.

Şekil 2.15: 2017 KKP yazılım hizmet sağlayıcıları uygulama süreç başarısı Kaynak: Clash of the Titans 2017 Panoroma Consulting Solutions, 2017.

19%

16%

13% 13%

39%

KKP Hizmet Sağlayıcıları Pazar Payı

SAP Microsoft Dynamics Oracle Infor Diğerleri 21,2 23,5 21,2 15,8 23,1 24,5 23,6 15,3 0 5 10 15 20 25 30

SAP Oracle Microsoft

Dynamics

Infor

Planlanan(ay) Gerçekleştirilen(ay)

52

Clash of the Titans’ın raporuna göre; bu dört büyük hizmet sağlayıcının proje planına sadık bir şekilde uygulama gerçekleştirme başarısının kıyaslandığı grafikte ise (şekil 2.15), Infor firmasının proje planına sadık kalarak daha yüksek başarı oranı ile öne çıktığı görülmektedir.

Raporda; grafikte gösterilen uygulama zaman dağılımının, uygulamanın satın alınmasıyla başlayıp tüm işlemlerin tam fonksiyonlu faaliyete geçmesi ile sonlandığı kabulü üzerine hazırlandığı belirtilmektedir. Şekil 2.16’da yer alan grafikte ise, hizmet sağlayıcıların proje uygulamasında planladığı maliyetler ile gerçekleştirme maliyetleri arasındaki fark gösterilmektedir.

Şekil 2.16: KKP proje uygulama maliyetleri

Kaynak: Clash of the Titans 2017 Panoroma Consulting Solutions, 2017.

Rapora göre; dört büyük hizmet sağlayıcısı firmanın tamamı, planlanan maliyetleri aşmışlardır. 0,65 milyon $ ile en yüksek proje maliyet aşımı, SAP firmasının yürüttüğü uygulamalarda olup SAP firmasını sırasıyla; 0,33 milyon $ ile Infor firması ve 0,12 milyon $ ile Microsoft Dynamics firması takip etmektedir. Maliyet aşımı, 0,05 milyon $ ile en düşük Oracle firmasında gerçekleşmiş olmasına rağmen dört firma arasında en yüksek kurulum maliyetinin 2,38 milyon $ ile yine bu firmaya ait olması ayrıca dikkat çekmektedir.

Global KKP pazarında yer alan ve pazar payları en yüksek olan dört firma şunlardır;

 SAP: IBM çalışanı olan beş girişimci arkadaş tarafından 1972 yılında Almanya’da kurulan SAP; kurumsal yazılım alanında başladığı ticari hayatına, bugün pazar lideri olarak, işletmelere kurumsal teknolojik çözümler sunan bir organizasyon olarak devam etmektedir. Dünya çapında 180’den fazla ülkede, 345.000 civarında müşterisiyle, sunmuş olduğu geniş ürün gamı ile pazarda en büyük paya sahiptir. 2015 yılında, 2,30 milyar Euro olan

1,44 2,33 1,94 1,18 2,09 2,38 2,06 1,51 0 0,5 1 1,5 2 2,5

SAP Oracle Microsoft

Dynamics

Infor

Planlanan ($) Gerçekleştirilen($)

53

lisans ve bakım destek gelirini, 2016 yılı sonunda 2,99 milyar Euro’ya çıkartarak %31’lik bir gelir artışı sağlamıştır. Firma gerçekleştirdiği işlem ve operasyonlardan 2015 yılında 6,35 milyar Euro kazanç elde ederken, 2016 yılı kazancını %4’lük bir artışla 6,63 milyar Euro’ya taşımıştır (Sap, 2017). Çizelge 2.7’de SAP firmasının ürün gamı görülmektedir.

Çizelge 2.7: SAP ürün gamı, genel bakış

KKP ve Dijital Çekirdek Bulut ve Veri Platformları Tedarik ve Ağ Zinciri Analitik - Büyük Ölçekli

İşletmeler için SAP S/4HANA ve KKP - Orta Ölçekli İşletmeler için KKP

- Küçük Ölçekli İşletmeler için KKP

- SAP Bulut Platformu - SAP HANA Platformu ve Veritabanları

- Veri Ambarı - Büyük Veri

- Kurumsal Bilgi Yönetimi - Uygulama Entegrasyonu ve Altyapısı - Tedarikçi Yönetimi - Satış ve Sipariş Temini - Tedarik - Hizmet Tedariki ve Harici İş Gücü - Stratejik Kaynak Yaratma - İş Zekâsı - Kurumsal Performans Yönetimi - Tahminleme Analitiği Müşteri Etkileşimi ve Ticaret

IoT ve Dijital Tedarik

Zinciri İnsan Kaynakları (İK) Finans - Pazarlama - Satış - Hizmet - Ticaret - Gelir - Tedarik Zinciri

- Nesnelerin İnterneti (IoT) - Üretim - ArGe / Mühendislik - Varlık Yönetimi - Temel İK ve Bordro - Zaman ve Katılım Yönetimi - İşe Alım ve Hazırlama - Eğitim ve Gelişim - Performans ve Ücretlendirme - İş Gücü Planlama ve Analitikler -Yönetim, Risk ve Uyumluluk - Finansal Planlama ve Analiz - Muhasebe ve Mali Kapanış - Hazine Yönetimi - Borçlar ve Alacaklar - Gayrimenkul Yönetimi - Seyahat ve Giderler Kaynak: Sap, 2017.

 ORACLE: 1977 yılında ABD’nin Kaliforniya eyaletinde 3 arkadaş tarafından kurulan Oracle, Microsoft’un ardından ikinci büyük yazılım şirketidir. 2004 yılında rakip şirket olan Peoplesoft’u 10,3 milyar $’a satın alarak bünyesine katmıştır. KKP yazılımlarında da ürün gamına sahip olan firma, 138000 çalışanı ile 175 ülkede 430000 müşteriye kapsamlı ve tam entegre bulut uygulama yazılımları, platform servisleri ve sistem tasarımları için altyapı gibi hizmetler sunmaktadır. Şirket, 2016 mali yılı bilançosuna göre 8, 9 milyar $ kazanç elde etmiştir. Uygulama yazılımları, veri tabanı, engineered systems, java, kurumsal yönetim ürünleri sunmaktadır (Oracle, 2017).

 MICROSOFT DYNAMICS: 1975 yılında New Meksika’da kurulan ve sonrasında Washington’a taşınan şirketin dünya üzerinde 123 ülkede 125416 çalışanı bulunmaktadır. Şirketin 2016 yılındaki net kazancı 16,79 milyar $ olarak gerçekleşmiştir. Ofis, Windows ve internet araçlarına ilave olarak şirket bulut ve KKP uygulama yazılımları üretmektedir (Microsoft, 2017).

54

 INFOR: 2002 yılında Agilsys adı ile kurulan şirket, bugün NewYork merkezli olarak Infor adıyla faaliyetlerine devam etmektedir. 90000 müşterisine 16335 çalışanı ile hizmet veren şirketin 2016 yılı geliri 2,8 milyar $ olarak gerçekleşmiştir. Şirket, bulut hizmetinin yanı sıra; ürün yaşam döngüsü yönetimi, tedarik zinciri yönetimi, müşteri hizmetleri, finans ve performans yönetimi, insan kaynakları yönetimi, girişim değerlendirme yönetimi ve Infor OS mimarisi ürünlerinden oluşan geniş bir ürün gamına sahiptir (Infor, 2017). Dünya KKP hizmet sağlayıcı pazarında yer alan bu firmalar; kuruluş, mali yapı ve sunduğu hizmetler bakımından incelendiğinde sektörde talebin ve karlılığın yüksek olduğu pazara sürekli olarak yeni uygulama üreten yazılım şirketlerinin dâhil olduğu ve böylelikle rekabetin her geçen gün arttığı ve hizmet sağlayıcıların sürekli olarak yeni ürün ve hizmetler geliştirdiği gözlenmektedir.

Özetlemek gerekirse; yerli ve yabancı yazılım hizmet sağlayıcılar tarafından sunulan KKP sistemleri, işletmelerin tedarikten müşteri hizmetlerine, üretimden pazarlamaya, insan kaynaklarından finansa kadar tüm iş süreçlerini ortak bir veri tabanı üzerinde bütünleştiren modüler sistemlerdir. Tarihi gelişimi 1960’lı yıllara kadar dayandırılmaktadır. 1970 yılında Malzeme İhtiyaç Planlaması (MİP), 1980’li yıllarda Üretim Kaynakları Planlaması (ÜKP), olarak kullanılan sistemler 1990’lı yıllarda teknolojik imkân ve kabiliyetleri artarak Kurumsal Kaynak Planlama (KKP) sistemleri olarak kullanılmaya başlanmıştır. 2000’li yıllardan sonra ise Müşteri İlişkileri Yönetimi (MİY) ve Tedarik Zinciri Yönetimi (TZY) fonksiyonları ilave edilerek Genişletilmiş Kurumsal Kaynak Planlama (GKKP) sistemleri ya da KKP II kavramının kullanıldığı görülmektedir. Bugün gelinen noktada ise internet teknolojisi altyapısını kullanan bulut KKP sistemlerinin piyasada her geçen gün yaygınlaştığı görülmektedir.

İşletmelerde kurulumu profesyonel yardım ve danışmanlık gerektiren, oldukça zaman alan ve maliyetli olan KKP sistemleri, sağlamış oldukları operasyonel, fonksiyonel, stratejik ve yönetimsel faydalar ile birlikte işletmelerin rekabet üstünlüğünü artırdığından dolayı işletmeler tarafından tercih edilmektedir. Kurulum öncesi hazırlık, kurulum ve kurulum sonrasındaki süreçlerin oldukça karmaşık olduğu KKP sistemleri literatürde; uygulama öncesi aşama, uygulama aşaması ve uygulama sonrası aşama şeklinde aşamalara ayrılarak incelenmektedir.

55

3. KURUMSAL KAYNAK PLANLAMASI BAŞARI MODELLERİ, KULLANICILAR