• Sonuç bulunamadı

Sabit Birim Fiyat Esaslı Yaklaşım-Bayındırlık Bakanlığı Birim Fiyat  Değişken Birim Fiyat Esaslı Yaklaşım

4 YÜKLENĠCĠ FĠRMALAR ĠÇĠN PROJE TEMĠN/TESLĠM YAKLAġIMI SEÇĠMĠNE YÖNELĠK BĠR ENFORMASYON YAKLAġIMI SEÇĠMĠNE YÖNELĠK BĠR ENFORMASYON

4.2.2 Önerilen Modelin SözleĢme Yönetimi Kapsamında Kullanım Süreci ve Elde Edilebilen Çıktılar

4.2.2.1 Proje Yönetim Modülü

Sözleşme yönetimi kapsamında, yapımı gerçekleştirilen projelere ilişkin enformasyon, bu modül aracılığıyla izlenebilmektedir. İşlevsel alanlar kapsamındaki veri kayıt objelerine kaydedilmiş olan her projeye ait enformasyon, bu arayüzde görüntülenir. Kaydedilmiş olan projelere ilişkin proje yönetim modülü kapsamında ulaşılabilen bilgiler:

 Proje Döküm Bilgileri,  Proje Detay Bilgileri‟dir.

Ana yüzde yer alan „proje‟ butonuna basıldığı zaman ulaşılan arayüzde firmanın üstlendiği tüm projelere ilişkin kimlik bilgilerine, Şekil - 4-13‟te görülen Proje Döküm Bilgileri ekranından ulaşılmaktadır.

Proje Yönetim Modülü-Projeler Döküm Arayüzü, yüklenici firma tarafından üstlenilen tüm

projeleri görüntülemektedir. Bu ekranda, kullanıcının yüklenici firmaya ait tüm projelerde ilk adımda ihtiyaç duyacağı temel enformasyon, net, kolay anlaşılan bir ekran kurgusunda düzenlenmiş, kolaylıkla ulaşılan bir arayüzde döküm biçiminde sunulmaktadır.

Modelin geliştirilmesinde de hedeflenen amaçlardan biri, varolan modellerde karşılaşılan kullanım güçlüklerinin, oluşturulan modelde yaşanmaması ve amaçlanan basıt kullanım kurgusu içinde ihtiyaç duyulan işlevin gerçekleştirilmesidir. Geliştirilen model, verilerin kaydedilmesi, filtrelenmesi ve raporlanmasında kullanıcıya kolay ve pratik bir kullanım sunmaktadır.

Şekil - 4-13 Projeler Döküm Bilgileri Arayüzü

Görüldüğü gibi, Proje Yönetim Modülü-Projeler Döküm Arayüzü, yüklenici firma tarafından üstlenilen tüm projelere ait temel enformasyonu döküm biçiminde

Ekranın sağındaki alanlara istenen kriterler girilerek ve Filtreleme Araçları kullanılarak bu kriterlere uyan projelerin dökümü alınabilir. Bu alanlarda aşağıdaki parametreler tanımlanabilir.

Girişimci: Belirli bir girişimciye ait projeleri filtrelemek amacıyla tanımlanır.

Her projeye ait girişimci(ler), Kod Yönetim Modülü-Proje Paydaşları Tablosu’nda tanımlanmış olmalıdır.

Tipoloji: Endüstri, ticaret, sağlık binaları vb. bina tiplerine göre projeleri

filtrelemek amacıyla tanımlanır. Gereken tip, Kod Yönetim Modülü-Bina Tipi

Tablosu‟nda tanımlanmış olmalıdır.

Faz: Mobilizasyon, üststrüktür, altstrüktür, kaba yapı vb. aşamalardan

herhangi birinde bulunan projeleri filtrelemek amacıyla tanımlanır. Gereken faz tanımı, Kod Yönetim Modülü-Proje Faz Bilgileri Tablosu‟nda yapılmış olmalıdır.

Statü: Bitmiş ya da devam etmekte olan projeleri filtrelemek amacıyla

tanımlanır. Gereken statü tanımı Kod Yönetim Modülü-Proje Statü Tablosu’nda yapılmış olmalıdır.

Projelerin, bu alanlarda yer alan verilere göre filtrelenmesiyle, aranan belirli niteliklere sahip projelerin bulunması olanağı vardır.

Bu parametrelerden bir ya da birkaçı tanımlanarak seçilen projeye ait çeşitli modüllerde yer alması gereken enformasyon, ilgili modüllere dallanarak tanımlanır, veriler filtrelenebilir ve aranan proje ya da projelere ilişkin bir döküm elde edilebilir. Veritabanındaki tanımlanmış tüm projelerin dökümüne ilişkin bilgiler Şekil - 4-13‟te görüldüğü gibi sağlanabileceği gibi, tanımlanmış bazı parametrelere göre istenilen projelere ilişkin döküm alabilmek de mümkündür. Şekil - 4-14‟te girişimci, tipoloji ve statü ile ilgili yapılan seçimlere göre uygun projelerin dökümü alınmıştır.

Model, sözleşme yönetimi kapsamında kaydedilen ve analiz edilen her tür bilginin raporlarının oluşturulmasına olanak sağlayan bir yapı sunmaktadır.

Filtrelenmiş projeler dökümü arayüzünde ve proje döküm bilgileri ekranında yer alan „printer‟ butonuna basıldığı zaman ulaşılan Şekil - 4-15‟te görülen Rapor İçerik

Bilgileri Arayüzü’nde rapora başlık yazılabilmektedir. Bu ekran, tüm rapor çıktılarından

önce ulaşılan bir arayüzdür. Bu ekranda bulunan „Printer‟ butonu ile rapora ulaşılır ve isteğe bağlı olarak rapor yazıcıdan çıktı olarak alınabilir. Şekil - 4-16‟da Tüm Projeler

Döküm Printer Raporu Öngörünüm Arayüzü görülmektedir. Yazıcıdan alınan rapor, ilave

olarak ekran raporunun desteklemediği enformasyonun da sunumunu sağlamaktadır.

Şekil - 4-14 Filtrelenmiş Projeler Dökümü Arayüzü

Belirlenen parametrelere göre filtrelenen projelerin dökümü de, aynı biçimde Şekil - 4-14‟de görülen „printer‟ butonundan direkt olarak alınabilmektedir.

Geliştirilen model, verilerin kaydedilmesi, filtrelenmesi ve raporlanmasında kullanıcıya kolay ve pratik bir kullanım sunmaktadır. Modelin geliştirilmesinde, arayüzlerde ihtiyaç duyulabilecek tüm verileri biraraya getiren ve verilerin kolayca işlenerek, kullanılabilir hale getirilmesine imkan sağlayacak bir düzen oluşturulması amaçlanmıştır.

Şekil - 4-15 Rapor İçerik Bilgileri Arayüzü

Şekil - 4-16 Tüm Projeler Döküm Printer Raporu Öngörünümü

Projeler Döküm Bilgileri Arayüzü’nde imleç hangi projeye ait satırın üzerindeyse, bu

„Seçim‟ butonu ile devam edilerek, bu projeye ait detay bilgilerin tanımlandığı ve görüntülendiği Proje Detay Bilgileri Ekranı’na ulaşılabilir (Şekil - 4-17).

Proje Yönetim Modülü-Proje Detay Bilgiler Ekranı, projeyi tanımlayıcı nitelikteki

enformasyonu içermektedir. Her proje için öncelikle bir özgün kod tanımlaması gerekmektedir. Bu kodun, projeyi çağrıştıracak nitelikte olması önerilir. Proje Yönetim Modülü‟ndeki kimlik bilgileri, öncelikli olarak sisteme tanıtılması gereken enformasyonu oluşturur.

Projeyi tanımlayan bina kategorisi, müşteri, organizasyon kalıbı, projenin yer aldığı il, ülke, kesinti, başlama ve bitiş tarihleri vb. veriler ile üstlenilen projenin kapsamı, tasarım sürecinin hangi fazında olduğu ve statüsü (bitmiş, sürmekte) gibi karakteristik

enformasyonu içermektedir. Proje detay bilgilerinin yer aldığı bu arayüz, Şekil - 4-17‟de verilmiştir.

Şekil - 4-17 Proje Detay Bilgileri Arayüzü

Organizasyon kalıpları, bina tipleri, faz ve statü ile ilgili alanlardaki seçenekler, etiket butonlarına basılarak erişilen tablolarda yapılacak ilavelerle, kullanıcı tarafından başlangıçta değiştirilebilir ya da herhangi bir aşamada geliştirilebilir.

Tanımlanan projeye ait organizasyon şemasının yer aldığı dosya, ekranın üst bölümünde yer alan OLE objesi üzerine ilgili butonlarla ilişkilendirilebilir.

Proje Detay Bilgileri Arayüzü‟nde yer alan enformasyon, „Printer‟ butonu ile ulaşılarak,

rapor biçiminde yazıcıdan çıktı olarak alınabilir. Bu rapora ilişkin öngörünümü içeren ekran baskısı, Şekil - 4-18‟de verilmiştir.

Proje detay bilgileri arayüzü‟nden „menü‟ butonu ile seçim yapıldığında, Sözleşme

Yönetim Modülü-Sözleşme Bilgileri Arayüzü‟ne bağlantı kurulabilmekte ve belirlenen

projeye özel sözleşme bilgilerine ulaşılmaktadır. Bu arayüz, seçilen projeye ait tüm sözleşme enformasyonunun kaydedildiği ve görüntülendiği ekrandır. Bu bölümde ulaşılabilecek enformasyonun içeriği Bölüm 4.2.2.2‟deki Sözleşme Yönetim Modülü‟nde daha ayrıntılı olarak belirtilecektir.

Şekil - 4-18 Proje Detay Bilgileri Döküm Öngörünümü 4.2.2.2 SözleĢme Yönetim Modülü

Üstlenilen projelerde uygulanan sözleşmelere ilişkin temel enformasyon, bu modülde kaydedilir ve görüntülenir. Bu enformasyon seçilen girişimci için aşağıda sıralanan başlıklar altında yer alır:

 Sözleşme Döküm Bilgileri,  Sözleşme Detay Bilgileri.

Sözleşmelere ilişkin çeşitli kategorilerdeki enformasyon, ilişkili işlevsel modüllerde kaydedilir ve ana menü‟de yer alan „sözleşme‟ butonuna basılarak erişilen Sözleşme

Bilgileri Ekranı‟ndan direkt olarak Sözleşme Yönetim Modülü Kapsamında yer alan

tüm sözleşmeler kategorisindeki enformasyona ulaşılır. Bu ekrana ilişkin ekran baskısı, Şekil - 4-19‟da verilmiştir. Ekranda yer alan „sözleşmeler‟ butonu, direkt olarak module ulaşılmasını sağlar. Proje Yönetim Modülü-Proje Detay Bilgileri

Arayüzü’nden özel olarak seçilmiş bir projeye ait sözleşmelere ulaşmak için de önce

bu arayüze ulaşılır ve o projedeki sözleşmelere ilişkin bilgiler değerlendirilerek analizler yapılır ve rapor alma olanağı sağlanır.

Şekil - 4-19 Sözleşme Bilgileri Arayüzü

Firmanın, çeşitli projeler kapsamında Taşeron, Tedarikçi, Girişimci ve Danışman kategorilerindeki katılımcılarla imzalamış olduğu tüm sözleşmeler, Şekil - 4-20‟de gösterilen ekranda döküm biçiminde görüntülenebilmektedir.

Sözleşme Döküm Bilgileri Arayüzü‟nün sağ tarafında bulunan proje kodu,

firma-girişimci adı, firma tipi ve sözleşme tipi parametrelerinden bir ya da birkaçı seçilerek, farklı katılımcı kategorilerinde yer alan herhangi bir kişi ya da kuruluş açısından sözleşme enformasyonun filtrelenmesi olanaklı olduğu gibi, bu dört kategoriden birisine ait olan sözleşmeler de diğerlerinden ayrılarak görüntülenebilir. Diğer yönetimsel modüllerden bu modüle ulaşılması durumunda ise, belirlenen spesifik birimin kodu ilgili alanda otomatik olarak atanacağından, aranan özel sözleşme kolayca bulunabilmektedir. Örnek olarak Proje Yönetim Modülü üzerinden bu ekrana ulaşılmışsa, seçilen proje kodları otomatik olarak atanacağından, bu sözleşmelere kolayca ulaşılabilmektedir.

Sözleşme Döküm Bilgilerinin yer aldığı bu arayüzde bulunan listedeki imleç, hangi birim üzerindeyse o birime ilişkilendirilmiş olan dosyanın adı „Doküman Link‟te görülür. Bu butona basıldığında ilgili sözleşme dosyası çağırılabilir.

Şekil - 4-20 Sözleşmeler Döküm Bilgileri Arayüzü

„Printer‟ butonu ile tüm sözleşmeleri kapsayan genel bir rapor yazıcıdan çıktı olarak alınabilir. Bu rapora ilişkin öngörünümü içeren ekran baskısı, Şekil - 4-21‟de verilmiştir.

Şekil - 4-21 Tüm Sözleşmeler Dökümü Printer Raporu Öngörünümü

Sözleşme Yönetim Modülü-Sözleşme Döküm Bilgileri Arayüzü’nde ekranın sağında yer alan

parametreler ile gerekli seçimler yapılarak, istenen nitelikte enformasyona ait filtrelenmiş döküm alınabilir. Bu ekranda yer alan Proje Kodu, Firma Kodu, Firma

Türü ve Sözleşme Tipi alanlarında gereken filtre kriterleri tanımlanarak istenen projeye ait belirlenen kriterleri taşıyan özel sözleşme enformasyonu, Şekil - 4-22‟de görüldüğü gibi filtrelenebilmektedir.

Şekil - 4-22 Filtrelenmiş Sözleşmeler Dökümü Arayüzü

Belirlenen kriterlere göre filtrelenen sözleşmelerin döküm bilgilerini içeren rapor „Printer‟ butonuna basılarak alınabilmektedir (Şekil - 4-23).

Sözleşme yönetimi kapsamında karşılaşılan problemlerin çözümünde yardımcı bir sistem olarak tasarlanmış SYS - Sözleşme Yönetim Sistemi kapsamında, bu aşamaya kadar tanımlanan tüm fonksiyonlar, sözleşme yönetimi kapsamında ihtiyaç duyulan enformasyonun kaydedilmesi ve bu enformasyonun belirli kategorilerde filtrelenmesine ilişkin uygulamaları kapsamaktadır. Bu aşamada tanıtılacak olan fonksiyon, sözleşme biçiminin seçiminde bir rehber niteliğinde yardımcı olacak enformasyonun sağlanmasını içermektedir.

Sözleşme Döküm Bilgileri Arayüzü’nde yer alan „grafik‟ butonuna basıldığında sözleşme

sorunlarından kaynaklanan maliyetlere ilişkin grafik analizleri içeren arayüze ulaşılmaktadır. Bu arayüzde, sözleşmelerde karşılaşılan sorunlardan kaynaklanan

Şekil - 4-23 Filtrelenmiş Sözleşmeler Dökümü Printer Raporu Öngörünümü

maliyetlere göre bu aşamada yalnızca 6 parametre bazında analiz yapılabilmesi olanağı sağlanmış olup, çalışmanın amacı genel kurguyu oluşturmak olduğundan sayı sınırlı tutulmuştur; kolayca diğer parametreler de eklenerek bu sayı arttırılabilir. Yeni ve çok

 Sözleşme türüne (tedarikçi/taşeron/müşteri, vb.) göre grafik analiz,  Sözleşme tipine (maliyet + kar/birim fiyat/götürü, vb.) göre grafik analiz,  Bina tipine (barınma/ofis/endüstri, vb.) göre grafik analiz,

 Organizasyon tipine (genel yüklenicilik/altyüklenicilik, vb.) göre grafik analiz,

 Sözleşme ana bölümlerine (FIDIC/AIA/EJCDC vb. standart sözleşmelerinin ana bölümleri) göre grafik analiz,

 Müşterilere göre grafik analiz‟dir.

Sözleşme Döküm Bilgileri Arayüzü‟nde hiçbir seçim yapılmadan grafik analizi

yapıldığında, Şekil - 4-24- Şekil - 4-26‟da görülen grafik analizler elde edilir.

Bu bağlamda tüm projelere ait sözleşmeler genel bir değerlendirmeye alınabilmekte ve tüm sözleşme kategorilerine ilişkin genel bir enformasyon sağlanarak, genelde karşılaşılaşılan sorunların hangi katılımcılardan, hangi sözleşme tiplerinden, hangi bina tipi ve hangi organizasyondan kaynaklandığına dair genel bir izlenim sağlanabilmektedir.

Şekil - 4-24‟te sol tarafta görülen pay diyagramı, sözleşme türü (tedarikçi/altyüklenici/ malsahibi vb. sözleşmeleri) bazında, tüm projelerdeki tüm sözleşmelerde yaşanan sözleşme sorunlarından kaynaklanan maliyetlerin bütün içindeki oranlarını göstermektedir. Ekranın sağ tarafında yer alan proje, sözleşme tipi (maliyet + kar/birim fiyat/götürü vb) ve firma parametreleri ile veritabanından istenen nitelikteki sözleşmeler filtrelenerek çeşitli parametre kombinezonları ile çok sayıda ilişkiyi aramak olanağı model tarafından sunulmaktadır. Böylece örneğin, veritabanında yer alan tüm projelerdeki, sadece maliyet + kar sözleşme tipindeki sözleşmelerden kaynaklanan maliyetlerin bütün içindeki oranlarının sözleşme türü bazında görüntülenmesi mümkün olabilecektir.

Şekil - 4-24‟te sağ taraftaki grafikte ise, sözleşme tipi (maliyet + kar/götürü/birim fiyat vb. sözleşmeler) bazında, tüm projelerdeki tüm sözleşmelerde yaşanan sözleşme sorunlarından kaynaklanan maliyetlerin bütün içindeki oranları gösterilmektedir.

Şekil - 4-24 Sözleşme Sorunlarına İlişkin Genel Grafik Analizleri/Sözleşme Türü ve Sözleşme Tipi Bazında Analiz

ve firma parametreleri ile veritabanından istenen nitelikteki sözleşmeler filtrelenerek çeşitli parametre kombinezonları ile çok sayıda ilişkiyi aramak olanağı, model tarafından sunulmaktadır. Böylece örneğin, veritabanında yer alan tüm projelerdeki, sadece tedarikçi sözleşmesi türündeki sözleşmelerden kaynaklanan maliyetlerin bütün içindeki oranlarının sözleşme tipi bazında görüntülenmesi mümkün olabilecektir. Şekil - 4-25‟te sol tarafta görülen pay diyagramı, bina tipi (barınma/ofis/sağlık vb. binaları) bazında, tüm projelerdeki, tüm sözleşmelerde yaşanan sözleşme sorunlarından kaynaklanan maliyetlerin bütün içindeki oranlarını göstermektedir. Ekranın sağ tarafında yer alan proje, sözleşme tipi (maliyet + kar/birim fiyat/götürü vb.), sözleşme türü (tedarikçi/malsahibi/altyüklenici vb.) ve firma parametreleri ile veritabanından istenen nitelikteki sözleşmeler filtrelenerek çeşitli parametre kombinezonları ile çok sayıda ilişkiyi aramak olanağı, model tarafından sunulmaktadır. Böylece örneğin, veritabanında yer alan tüm projelerdeki, sadece

götürü sözleşme tipindeki, altyüklenici sözleşmelerinden kaynaklanan maliyetlerin bütün

Şekil - 4-25 Sözleşme Sorunlarına İlişkin Genel Grafik Analizleri/Bina Tipi ve Organizasyon Tipi Bazında Analiz

Şekil - 4-25‟te sağ taraftaki grafikte ise, organizasyon tipi (yapım yönetimi/genel yüklenicilik/altyüklenicilik vb. sözleşmeler) bazında, tüm projelerdeki tüm sözleşmelerde yaşanan sözleşme sorunlarından kaynaklanan maliyetlerin bütün içindeki oranları gösterilmektedir. Ekranın sağ tarafında yer alan proje, sözleşme türü (tedarikçi/malsahibi/altyüklenici vb.), sözleşme tipi (birim fiyat/götürü/maliyet + kar vb.) ve firma parametreleri ile veritabanından istenen nitelikteki sözleşmeler filtrelenerek çeşitli parametre kombinezonları ile çok sayıda ilişkiyi aramak olanağı model tarafından sunulmaktadır. Böylece örneğin, veritabanında yer alan tüm

projelerdeki, sadece malsahibi sözleşmesi türündeki, anahtar teslimi sözleşmelerden kaynaklanan

maliyetlerin bütün içindeki oranlarının organizayon tipi bazında görüntülenmesi mümkün olabilecektir.

Şekil - 4-26‟da sol tarafta görülen pay diyagramı, standart sözleşmelerde (FIDIC/ EJCDC/AIA vb. kuruluşların standart sözleşmeleri) yer alan sözleşme ana bölümleri bazında (Bkz. Bölüm 2.2.1), tüm projelerdeki, tüm sözleşmelerde yaşanan sözleşme sorunlarından kaynaklanan maliyetlerin bütün içindeki oranlarını göstermektedir. Böylece, örneğin malsahibi sözleşmesi türündeki sözleşmelerde belirli sözleşme bölümlerinde

Şekil - 4-26 Sözleşme Sorunlarına İlişkin Genel Grafik Analizleri/Standart Sözleşme Bölümleri ve Müşteriler Bazında Analiz

yer alan maddelerde sorun yaşandığı saptanırken, altyüklenici sözleşmesi türündeki sözleşmelerde farklı sözleşme bölümlerinin sorun çıkardığı ve üzerinde daha dikkatli durulması gerektiği gibi sonuçlar ortaya konabilecektir.

Son olarak Şekil - 4-26‟da sağ tarafta görülen pay diyagramı, müşteriler bazında tüm projelerdeki, tüm sözleşmelerde yaşanan sözleşme sorunlarından kaynaklanan maliyetlerin bütün içindeki oranlarını göstermektedir. Böylece, örneğin götürü sözleşme

tipindeki sözleşmelerde müşterilerle daha fazla sorun yaşandığı saptanırken, maliyet+kar sözleşmesi tipindeki sözleşmelerde fazla sorun yaşanmadığı görülebilecektir.

Tek bir proje kapsamında, firma türü, bina tipi ya da sözleşme türü kapsamında çeşitli kombinasyonlarla belirli kriterlere göre filtrelenerek ulaşılan enformasyon veya tüm sözleşmelere dayalı olarak elde edilen genel bir enformasyona bağlı olarak yapılacak analizler, sözleşme yönetimi kapsamında stratejik ve operasyonel düzeyde kararların alınmasında karar vericinin faydalanabileceği uyarıcı bilgilerdir.

sözleşmelere ilişkin analizlerin yapılması da mümkündür. Örneğin, Şekil - 4-22‟de görülen Burgazada Sanatoryum Projesi seçilerek yapılan filtrelemenin sonucunda elde edilen sözleşme enformasyonunun grafik analizi yapılmak istendiğinde, bu arayüzde yer alan „grafik‟ butonuna basılmasıyla ilgili analizlere direkt ulaşılmaktadır (Şekil - 4-27- Şekil - 4-29).

Şekil - 4-27 Belirli bir Projede Karşılaşılan Sözleşme Sorunlarına İlişkin Grafik Analizler/Sözleşme Türü ve Sözleşme Tipi Bazında Analiz

Seçilen Burgazada Sanatoryum Projesi kapsamında sözleşme sorunlarından kaynaklanan maliyetlerin sözleşme türüne göre grafik analizi alındığında, hangi noktalarda genellikle problem çıktığı görülebilmektedir. Benzer bir değerlendirmenin sözleşme tipine dayalı analizde de yapılması mümkündür. Ancak bina tipi ve organizasyon tipi kapsamında alınan grafik analizler, aynı sözleşme kapsamında yapılan analizler olduğu için anlamlı-kullanılabilir bilgi sunmamaktadır (Şekil - 4-28). Karşılaşılan sözleşme sorunlarına ilişkin geçmişte yaşanan tecrübelere dayalı gerçekçi enformasyonun analizi ile yapılan bu değerlendirme, daha doğru kararlar alınmasında yardımcı olacaktır. Elde edilen enformasyon, benzer bir projede aynı kriterlerle ilgili sözleşme kararlarında daha gerçekçi ve karşılaşma olasılığı bulunan noktaları bilerek iş yapılmasına yardımcı olacaktır.

Şekil - 4-28 Belirli Bir Projede Karşılaşılan Sözleşme Sorunlarına İlişkin Grafik Analizler/Bina Tipi ve Organizasyon Tipi Bazında Analiz

„Geri Dönüş‟ butonu ile tekrar geri dönebildiğimiz Sözleşme Döküm Bilgilerinin yer aldığı bu arayüzde bulunan listedeki imleç, hangi birim üzerindeyse o birime ilişkilendirilmiş olan dosyanın adı „doküman link‟te görülür. Bu butona basıldığında ilgili sözleşme dosyası çağrılabilir.

Standart sözleşme ana bölümleri ve müşteriler bazındaki analizlerin belirlenen tek bir proje bazındaki sonuçları ise, Şekil - 4-29‟da görülmektedir.

Belirli bir sözleşmeye ait kaydın detaylı olarak görüntülenmesi için, „Geri Dönüş‟ butonu ile ulaştığımız Sözleşme Döküm Bilgilerinin yer aldığı arayüzde imleç, bu kaydın üstüne getirilerek „Veri Giriş‟ butonuna basıldığında, o sözleşme ile ilgili bilgileri içeren Sözleşme Detay Bilgileri Ekranı’na ulaşılır (Şekil - 4-30). Bu ekranda, sözleşmelerle ilgili karakteristik enformasyon tanımlanır ve görüntülenir. Sözleşme Detay Bilgileri ekranında, bir önceki ekranda imlecin üzerinde durduğu sözleşmeye ait enformasyon yer almaktadır.

Şekil - 4-29 Belirli Bir Projede Karşılaşılan Sözleşme Sorunlarına İlişkin Grafik Analizler/Standart Sözleşme Bölümleri ve Müşteriler Bazında Analiz Bu kapsamda yer alan bilgiler, sözleşme kodu ve sözleşme tanımı dışında şunlardır:

Proje Kodu: Sözleşmenin hangi proje kapsamında hazırlandığını tanımlar.

Sözleşme Türü: Sözleşmenin tedarikçi, girişimci, taşeron, danışman

kategorilerinden hangisine ait olduğunu tanımlar.

Sözleşme Tipi: Sözleşmenin tipi hakkında bilgi bu alanda tanımlanır.

Firma Kodu: Sözleşme yapılan firma bu alanda tanımlanmaktadır.

Doküman: Sözleşme metni, doküman formatında hazırlanarak bir obje olarak

bağlanabilir.

Açıklama: Sözleşmeye ilişkin önemli konular bu alanda tanımlanabilir.

 Sözleşme kodu ve genel bilgiler başlığı altında tanımlanan enformasyon otomatik olarak bir önceki ekranda yapılan belirlemeye göre atanmaktadır.  Sözleşmede ortaya çıkan problemler ve bu problemlerin maliyet etkisi ile,

ilgili bilgiler yer almaktadır. Sözleşme detay bilgileri ekranı, yeni veri girişlerine de olanak sağlamaktadır.

Şekil - 4-30 Sözleşme Detay Bilgileri Arayüzü

Bu modüle Proje Yönetim Modülü‟nden ulaşıldığı takdirde, seçilmiş bulunan projede uygulanan sözleşmeler otomatik olarak atandığı için, sadece o sözleşmeler döküm listesinde yer alacaktır.

Önceki sayfalarda yer alan maliyet analizleri, bu arayüzde sözleşme bölümleri bazında tanımlanan ilave maliyet verileri esas alınarak oluşturulmaktadır. Bu veriler, her bir sözleşmenin süreçteki hikayesini anlatırken, genel olarak yukarıda ifade edilen temel