• Sonuç bulunamadı

3.3.1. Müziksel İşitme Okuma ve Yazma Başarı Değerlendirme Formunun Geliştirilmesi

YÖK’ün 2006 yılı müzik öğretmenliği programı öğretmen yetiştirme kılavuzu müziksel işitme okuma ve yazma ders içeriği, amaç ve hedef davranışlara göre belirlenen tüm ölçülerde ve tüm majör – minör tonlar ile tek sesli ve iki sesli düzeye uygun ezgi okuma, yazma, çözümleme ve yaratma uygulamaları, dominant yedili akoru ve diğer dört sesli akorlara ilişkin işitme uygulamaları göz önünde bulundurularak hazırlanan form, çalışma grubunun müziksel işitme ve okuma düzeylerine belirlemeye yönelik araştırmacı tarafından geliştirilen “Müziksel İşitme Okuma ve Yazma Başarı Değerlendirme Formu” olarak uygulanmıştır. Aynı zamanda uygulanan öntest ile sontest, öğrencilerin doğru bir ölçme ile düzeylerinin belirlenebilmesi amacı ile aynı düzeyde ancak farklı sorularda olmasına özen gösterilerek hazırlanmıştır. İlgili veri toplama tekniği olan “Müziksel İşitme Okuma ve Yazma Başarı Değerlendirme Formu” kapsam geçerliliğinin sağlanması amacı ile ilgili alanda uzmanların görüşü alınarak onaylanmıştır.

Tablo 10 Müziksel İşitme Okuma ve Yazma Başarı Değerlendirme Formu Uzman Görüşleri

Uzman Üniversite Uygunluk

Prof. Dr. Turan SAĞER Yıldız Teknik

Üniversitesi/İSTANBUL

Uygun

Prof. Sadık ÖZÇELİK Gazi Üniversitesi/ANKARA Uygun

Doç. Dr. Üye. Engin GÜRPINAR İnönü Üniversitesi/MALATYA Uygun Dr. Öğr. Üye. Ozan EROY Demokrasi Üniversitesi/İZMİR Uygun

3.3.2. Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formunun Geliştirilmesi

Görüşme, sosyal bilimlerde ve özellikle Sosyoloji’de kullanılan araştırma yöntemlerinden biridir. Yirminci yüzyılın son çeyreğinde pek çok sosyal bilim alanında görüşme, etkili bir veri toplama yöntemi olarak yerini almıştır. (Chadwick ve diğerleri, 1984:102) Görüşme, çalışmada önceden belirlenen sorular çerçevesinde, bireylerin bilgi, düşünce, tutum ve davranışları ile bunların altında yatan problemlerin ortaya çıkarılmasını sağlayan ve bu nedenle derinlemesine veri elde edilmesini amaçlayan sözlü iletişim yoluyla veri toplama tekniğidir. (Büyüköztürk vd., 2015:150; Karasar, 2012:165, Akt. Tankız,2016:92) Stewart ve Cash (1985) görüşmeyi, “önceden belirlenmiş ve ciddi bir amaç için yapılan, soru sorma ve yanıtlama tarzına dayalı karşılıklı ve etkileşimle bir iletişim süreci olarak tanımlamıştır.” (Akt. Yıldırım, Şimşek, 2005:119)

Yarı yapılandırılmış görüşmeler, görüşülen kişiye kendini ayrıntılı bir şekilde ifade etme imkânı sunarak ilgili alanda derinlemesine bilgi elde edilmesini sağlar. (Büyüköztürk vd., 2015:150) Deneysel çalışmadan sonra öğrencilerin işitme düzeyindeki değişiklikler belirlenirken öğrencilerin bu süreç için belirtmek istedikleri birçok konunun olabileceği varsayımından yola çıkılarak çalışmayı karma desen olarak şekillendiren çalışmanın nitel verilerini elde etmek amacıyla yarı yapılandırılmış görüşme tekniği uygulanmıştır.

Yarı yapılandırılmış görüşme tekniği sorularını belirlemek için deneysel süreçte yer alan öğrenciler ile görüşmeler yapılmış ve bu görüşmeler yardımıyla pilot sorular oluşturulmuş ve öğrencilerin soruyu nasıl anladıkları tespit edildikten sonra öğrencilerin deneysel süreçten sonra işitme düzeyinde; dikte, solfej, interval işitme ve deşifre becerileri hakkında görüşlerini alabilmek ve aynı zamanda uygulamanın olumlu olumsuz yönlerini, ataonalite ile ilgili tutumlarını, dersin gerekliliğini, tonal ve atonal arasındaki ilişkiyi öğrencilerin görüşleriyle ortaya çıkarmak amaçlanmıştır.

Çalışmada nitel veri elde etme amacıyla, araştırmacının uyguladığı pilot çalışma ile elde ettiği veriler doğrultusunda hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme formu soruları; dil, anlaşılırlık ve uygulanan deneysel işleme uygunluğunu tespit etmek ve kapsam geçerliliğinin sağlanması amacıyla “Müzik”, “Türk Dili” ve “Eğitim Süreçleri” alanında üç farklı uzman görüşüne hazırlanan “Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu Üzerine Uzman Görüşü Alma Formu” sunulmuş ve uzmanlardan (1) Uygun, (2) Uygun

değil, seçeneklerini değerlendirmesi istenerek (2) uygun değil ise, uzmanların ilgili maddeye açıklama istenerek soruyu değerlendirmesi istenmiştir.

Uzmanların yönlendirmeleri sonucu görüşmeye, bazı soruların ilk etapta sorulmaması gerekçesi ile soruların sıralamaları değiştirilmiş ve daha anlaşılır olması gerekçesi ile bazı soruların ifade biçimi değiştirilmiştir. Uzmanlar tarafından verilen öneriler doğrultusunda (f=5) ilgili sorulara “detay ve alt destek” sorusu olmakla birlikte, toplam (f=12) soru yarı yapılandırılmış görüşme formunda değerlendirilmeye kabul edilmiştir. (EK-4 Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu)

Öğrencilerin 12 haftalık deneysel işlem sonrasında yapılan görüşmelerde uzmanlar tarafından son şekli verilmiş görüşme formu uygulanmıştır. Uygulanan formda; deney sürecinden sonra işitme düzeyindeki değişiklik durumları (dikte, interval, işitme, solfej, deşifre vb.), atonal eğitimde çalışma stilleri, deneysel işlemden önce ve sonra atonalite ifadesi hakkında öğrenci görüşleri, uygulanan deneysel sürecin diğer dersler ile ilişkisi, dersin gerekliliği hakkında öğrenci görüşleri ve atonal-tonal arasındaki ilişki durumlarını belirlemeye yönelik (f=12) açık uçlu soru sorulmuş ve öğrenciler tarafından cevaplandırılarak kayıt altına alınmıştır.

Tablo 11 Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu Uzman Görüşleri

Uzman Üniversite Uygunluk

Prof. Dr. Mehmet ÜSTÜNER İnönü Üniversitesi/MALATYA Formda belirtilen sıralamalar değiştirildiği takdirde (UYGUN) Dr. Öğr. Üye. Engin GÜRPINAR İnönü Üniversitesi/MALATYA

Alan uygulaması için (UYGUN)

Öğr. Gör. Ersin AYCAN

İnönü

Üniversitesi/MALATYA Bazı cümlelerde ifadeler düzeltildiği takdirde (UYGUN)