• Sonuç bulunamadı

Deney ve Kontrol Grupları “MİOYBDF” İle İncelendiğinde Deşifre Okuma

Tablo 34 ve Grafik 16’ya göre “MİOYBDF” verilerine uygulanan Wilcoxon İşaretli Sıralar Testine göre Negative sıralara dayalı sonuçlarda kontrol grubu öğrencilerinin öntest ve sontest sonuçları farklarına ait etki büyüklüğü değerleri dikte yazabilme ölçütüne yönelik (z=-2,241, p< 0,5), ile (r=0,44) olarak orta düzeyde toplamda (z=-3,18, p< 0,5) öntest puanları ile sontest puanları arasında sontestler lehine anlamlı bir fark bulunmuştur. Bu sonuçlara göre dikte yazabilme ölçütünde kontrol grubunda uygulanan tonal işitme yöntemleri olumlu yönde etki etmektedir. Deney ve kontrol grupları arasında hangi ölçütlerin uygulanan yönteme göre geliştiği çalışmanın sonuç ve tartışma bölümünde karşılaştırma yapılarak belirtilecektir.

4.5 Deney ve Kontrol Grupları “MİOYBDF” İle İncelendiğinde Deşifre Okuma Düzeylerine İlişkin Puanlarının İstatistiklerine Yönelik Bulgular

Çalışmada elde edilen bu veriler “Deney ve kontrol grupları birlikte incelendiğinde Deşifre okuma düzeylerine ilişkin öntest-sontest puanlarında anlamlı bir farklılık olacaktır.” alt problemine yönelik izlenmiş ve değerlendirilmiştir.

Tablo 35 Deney ve Kontrol Grupları MİOYBDF Puanlarına Göre Deşifre Okuma Düzeyleri Puan Test Grup Deney Kontrol n s N s Deşifre Öntest 15 8,19 5,88 13 8,29 5,58 Sontest 15 12,99 5,14 13 12,62 5,97

Tablo 35’te “MİOYBDF” puan ortalamalarına göre kontrol ve deney grubu öğrencilerinin öntest ve sontest deşifre puanları belirtilmiştir. İlgili tablo verilerine göre deşifre alanına yönelik grafikler ve sonuçlar gösterilmiştir.

4.5.1. Deney Grubu “MİOYBDF” ile incelendiğinde Deşifre Düzeylerine İlişkin Puanlarına Yönelik Bulgular ve Yorumlar

Tablo 35’te yer alan verilere göre deney grubu öğrencilerinin deşifre ölçütünde herhangi bir istatistik analiz uygulanmadan yalnız puan ortalamalarına göre ortalama puanın pozitif yönde ilerlediği tespit edilmiştir.

Tablo 36 Deney Grubu MİOYBDF Puanlarına Göre Deşifre Okuma Düzeyleri

Tablo 36’da deney grubu öğrencilerinin deşifre okuyabilmelerine yönelik “MİOYBDF” puan ortalamalarına yer verilmiştir. İlgili veriler ışığında grafikler oluşturulmuş ve açıklanmıştır.

Grafik 17 Deney Grubu “MİOYBDF” Puan Ortalamaları İle Deşifre Okuma Düzeyleri Tablo 36’dan elde edilen verilere göre deney grubu öğrencileri dikte yazabilme düzeylerine göre pozitif yönde ilerledeği tespit edilmiştir. Bu yorumlar herhangi bir analiz ve istatistik uygulamaları yapılmadan yalnızca MİOYBDF’den elde edilen puan ortalamaları ile yapılmaktadır.

Deney Grubu Deşifre

Öntest 8,19

4.5.2. Kontrol Grubu “MİOYBDF” ile incelendiğinde Deşifre Okuma Düzeylerine İlişkin Puanlarına Yönelik Bulgular ve Yorumlar

Tablo 37’de yer alan verilere göre kontrol grubu öğrencilerinin deşifre ölçütünde herhangi bir istatistik analiz uygulanmadan yalnız puan ortalamalarına göre ortalama puanın pozitif yönde ilerlediği tespit edilmiştir.

Tablo 37 Kontrol Grubu MİOYBDF Puanlarına Göre Deşifre Okuma Düzeyleri

Tablo 37’de kontrol grubu öğrencilerinin deşifre okuyabilmelerine yönelik “MİOYBDF” puan ortalamalarına yer verilmiştir. İlgili veriler ışığında grafikler oluşturulmuş ve açıklanmıştır.

Grafik 18 Kontrol Grubu “MİOYBDF” Puan Ortalamaları Deşifre Okuma Düzeyleri Tablo 37’den ve Grafik 18’den elde edilen verilere göre kontrol grubu öğrencileri deşifre okuyabilme düzeylerine göre pozitif yönde ilerlediği tespit edilmiştir. Bu yorumlar herhangi bir analiz ve istatistik uygulamaları yapılmadan yalnızca MİOYBDF’den elde edilen puan ortalamaları ile yapılmaktadır.

Kontrol Grubu Deşifre

Öntest 8,29

4.5.3. Deney ve Kontrol Grupları “MİOYBDF” ile incelendiğinde Deşifre Düzeylerine İlişkin Uygulanan Analizler Sonucu İstatistiksel Verilere Yönelik Bulgular ve Yorumlar

Deney ve Kontrol grubundaki öğrencilerin deneysel uygulama öncesi ve sonrasında uygulanan “MİOYBDF” puanlarının karşılaştırılması amacıyla Wilcoxon İşaretli Sıralar testi yapılmıştır. Elde edilen veriler tablo ve grafiklerle ilgili alt probleme yönelik açıklanmıştır.

Tablo 38 Deney Grubu “MİOYBDF” Deşifre Okuyabilme Ölçütüne Uygulanan Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi Sonuçları

Puanlar Öntest-Sontest a N Sıra ortalaması Sıra toplamı Z p r Deşifre Negative sıralar 13 9,00 117,00 -3,238 ,001* 0,59 Pozitif sıralar 2 1,50 3,00 Aynı 0 * p< .05

a Negatif sıralara dayalı

Tablo 38’de görüldüğü gibi Deney grubundaki öğrencilerin “MİOYBDF”ye göre aldıkları puanla toplamda (z=-3,408; p<0,05) ve deşifre ölçütünde istatistiksel açıdan anlamlı düzeyde artış göstermiştir (p< .05) Bu farka ait etki büyüklüğü değerleri geniş (r= 0,59-0,62 arası) düzeyde hesaplanmıştır.

Grafik 19 Deney Grubu “MİOYBDF” Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi İle Deşifre Okuma Düzeyleri

Tablo 38 ve Grafik 19’a göre “MİOYBDF” verilerine uygulanan Wilcoxon İşaretli Sıralar Testine göre Negative sıralara dayalı sonuçlarda deney grubu öğrencilerinin öntest ve sontest sonuçları farklarına ait etki büyüklüğü değerleri deşifre

yazabilme ölçütüne yönelik (r=0,59) olmakla birlikte geniş (r= 0,59-0,62 arası) düzeyde hesaplanmıştır.

Tablo 39 Kontrol Grubu “MİOYBDF” Deşifre Okuyabilme Ölçütüne Uygulanan Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi Sonuçları

Puanlar Öntest-Sontest a N Sıra ortalaması Sıra toplamı Z p r Deşifre Negative sıralar 10 7,25 72,50 -2,63 ,009* 0,52 Pozitif sıralar 2 2,75 5,50 Aynı 1 * p< .05

a Negatif sıralara dayalı

Tablo 39’da görüldüğü gibi kontrol grubundaki öğrencilerin “MİOYBDF” Deşifre düzeyine yönelik (z=-2,241, p< 0,5), öntest puanları ile sontest puanları arasında sontestler lehine anlamlı bir fark bulunmuştur. Bu farka ait etki büyüklüğü değerleri dikte (r=0,52) için geniş düzey olarak belirlenmiştir.

Grafik 20 Kontrol Grubu “MİOYBDF” Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi İle Deşifre Okuma Düzeyleri

Tablo 39 ve Grafik 20’ye göre “MİOYBDF” verilerine uygulanan Wilcoxon İşaretli Sıralar Testine göre Nagative sıralara dayalı sonuçlarda kontrol grubu öğrencilerinin öntest ve sontest sonuçları farklarına ait etki büyüklüğü değerleri dikte yazabilme ölçütüne yönelik (z=-2,63, p< 0,5), ile (r=0,52) olarak geniş düzeyde öntest puanları ile sontest puanları arasında sontestler lehine anlamlı bir fark bulunmuştur. Bu sonuçlara göre deşifre okuyabilme ölçütünde kontrol grubunda uygulanan tonal işitme yöntemleri olumlu yönde etki etmektedir. Deney ve kontrol grupları arasında hangi

ölçütlerin uygulanan yönteme göre geliştiği çalışmanın sonuç ve tartışma bölümünde karşılaştırma yapılarak belirtilecektir.

4.6. Deney ve Kontrol Grupları “MİOYBDF” ile Genel İşitme Düzeylerine İlişkin