• Sonuç bulunamadı

BÖLÜM 2: ARA#TIRMANIN YÖNTEM

2.4. Veri Toplama Araçlar+

Bu çal mada dört veri toplama arac kullan lm t r.

1. Portfolyo De erlendirme Yöntemi Ö retmen Uygulama Anketi 2. Portfolyo De erlendirme Yöntemi Ö retmen Görü me Formu 3. Portfolyo De erlendirme Yöntemi Ö renci Tutum Anketi 4. Portfolyo De erlendirme Yöntemi Veli Tutum Anketi

2.4.1. Portfolyo De erlendirme Yöntemi Ö retmen Uygulama Anketi

Ö retmenlerin “Portfolyo de erlendirme yöntemi” hakk ndaki görü lerini almak üzere, “Portfolyo De erlendirme Yöntemi Ö retmen Uygulama Anketi” geli tirilmi tir.

Anketin birinci bölümünde ö retmenlerin ki isel bilgilerini ö renmeye yönelik sorular mevcuttur. Bu sorularla ö retmenlerin cinsiyet, mezun olduklar okul türü, meslekteki k demleri ve as l mezuniyet bran ö renilmeye çal lm t r. Daha sonra okul ve okuldaki portfolyo uygulamas ile ilgili 6 soru yer almakta. Bu bölümde ö retmenin P.D.Y.’ yi uygulama düzeyi ve uygulamaya genel bak ö renilmeye çal lm .

Anketin ikinci bölümünde, P.D.Y.’ nin s n flarda uygulanabilirli i, avantajlar ve dezavantajlar ile ilgili 32 soruluk tutum sorular yer almaktad r. Anket soru maddeleri konular na göre a a daki gibi grupland r lm t r:

1. P.D.Y.’ye genel bak aç s ile ilgili ö retmen görü lerini ölçen sorular: 12 adet 2. P.D.Y.’nin ö renci becerilerine (kazan m) katk s ile ilgili ö retmen görü lerini

ölçen sorular: 10 adet

3. P.D.Y.’nin ö retmene sa lad yararlar ile ilgili ö retmen görü lerini ölçen sorular: 5 adet

4. P.D.Y’ nin aileye sa lad faydalar ile ilgili ö retmen görü lerini ölçen sorular: 5 adet

Tablo 7: P.D.Y.’ye genel bak+2 aç+s+ ile ilgili ö retmen görü2lerini ölçen sorular, Madde

No P.D.Y.’ye Genel Bak+2 Aç+s+ le lgili Ö retmen Görü2lerini Ölçen Sorular, X Genel olarak Portfolyo de erlendirme yöntemi hakk ndaki görü ünüz nedir?

9 Günümüz ko ullar nda uygulanmas kolay bir yöntemdir. 12 Uygulanabilmesi için uzun bir zaman sürecini gerektirmektedir.

19 Ö renci ba ar s n n de erlendirilmesinde tek ba na yeterli bir yöntemdir. 22 Bu yöntem, okulumuzda etkili bir ekilde uygulanmaktad r.

23 Portfolyo de erlendirmesine geçi benim için kolayd .

24 Ö renci ba ar lar n ölçme ve de erlendirme için gerekli bir yöntemdir. 25 Bu yöntemi uygulamak için ö retmen olarak bilgilerim yeterlidir. 26 Bu yöntemde kar la t m problemlerde okul yönetimi destekçidir. 27 Ö renciler bu yöntemin uygulanmas nda çok isteklidir.

30 Yeni ,lkö retim müfredat ile uyumlu bir yöntemdir.

Tablo 8: P.D.Y.’nin ö renci becerilerine (kazan+m) katk+s+ ile ilgili ö retmen görü2lerini ölçen sorular,

Madde No

P.D.Y.’nin Ö renci Becerilerine (kazan+m) Katk+s+ le lgili Ö retmen Görü2lerini Ölçen Sorular,

1 Ö rencinin kendini de erlendirme becerisini geli tirmesini sa lar. 2 Ö rencinin sorumluluk bilincinin geli mesini sa lar.

4 Ö rencinin yeteneklerini sergilemesini sa lar. 8 Ö rencinin yarat c l n geli tirmesini sa lar.

15 Portfolyo de erlendirme süreci içerisinde ö renci, kendisine ili kin ileriye dönük hedefler belirleme f rsat n elde eder. 17 Ö renciye i birli i içerisinde bir ekip olarak çal may ö retir.

18 Her ö renciye “ba arma f rsat ” verecek ortam olu turur.

20 Ö renciye “toplum içinde konu ma ve kendini ifade etme” becerisi kazand r r. 21 Bu yöntemle her ö rencide “bana bireysel de er veriliyor” duygusu olu ur. 29 Bu yöntemin ö rencilerin gelecekteki ba ar lar na olumlu etkisi vard r.

Tablo 9: P.D.Y.’nin ö retmene sa lad+ + yararlar ile ilgili ö retmen görü2lerini ölçen sorular,

Madde

No P.D.Y.’nin ö renci becerilerine (kazan+m) katk+s+ ile ilgili ö retmen görü2lerini ölçen sorular,

3 Ö rencinin gelecekteki ö retmenlerine yard mc olur.

5 Ö retmenler aras nda ö retim materyallerinin ve tekniklerinin payla m naelveri li bir yöntemdir. 6 Ö retmenlere, ö rencinin geli im a amalar n bir bütün olarak takip edebilme olana verir. 7 Ö renme süreci içerisinde ö rencinin harcad zaman , performans vegeli imini ayr nt l bir ekilde gösterir.

13 Ö rencinin geleneksel de erlendirme yöntemlerinin kullan lamad alanlardaki ö renimlerinin belgelenmesini sa lar.

Tablo 10: P.D.Y’ nin aileye sa lad+ + faydalar ile ilgili ö retmen görü2lerini ölçen sorular,

Madde

No P.D.Y’ nin aileye sa lad+ + faydalar ile ilgili ö retmen görü2lerini ölçen sorular,

10 Aile ile ö retmen aras ndaki ili kinin güçlendirilmesini sa lar.

11 Ö renci çal malar na ve okul etkinliklerine, ailelerin kat lma isteklerini art r r. 14 Ö renci hakk nda velilere güvenilir bir bilgi verme yoludur.

16 Ö rencinin çok yönlü geli iminden velinin haberdar olmas n sa lar. 28 Veliler bu yöntemin uygulanmas ndan çok memnun ve yard mc d r.

Geçerlik ve Güvenirlik Çal+2malar+

Portfolyo De erlendirme Yöntemi Ö retmen Uygulama Anketi, Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü yüksek lisans ö rencisi Burcu A ca taraf ndan Gaziantep Özel Sanko Okullar ana s n f ve ilkö retim birinci kademe ö retmenlerine uygulanm olan anket k lavuz al narak haz rlanm t r. Okul bünyesinde 4 anas n f 15 s n f ö retmeni üzerinde uygulanan anket formu, uzman görü leri de al narak literatür taramas ndan elde edilen bilgilerle birle tirilerek geli tirilmi tir.

Haz rlanan anket, Sakarya Üniversitesi’nde 2 uzman akademisyene kapsam geçerlili i yönüyle gösterilmi tir. Sakarya Milli E itim Müdürlü ü Proje Yürütme Birimi’nde, okullarda yap lacak anket çal malar yla ilgili kurulda görevli uzmanlar n incelemesinden geçmi tir. 2 edebiyat ö retmenine dilbilgisi kurallar na uygunlu u ve 2 s n f ö retmenine ise anket maddelerinin anla l rl aç lar ndan gösterilmi tir. Anketin iç tutarl l k güvenirlik katsay s hesaplanm ve .88 bulunmu tur.

Verilerin Toplanmas+

Anketler haz rland ktan sonra ara t rmac taraf ndan Milli E itim Müdürlü ü’nden al nan resmi izin yaz s ile örneklem olarak seçilen okullarda ö retmenlere görev yapt klar yerlerde bizzat uygulanm t r. Ö retmenlerin, bir bask hissetmemelerini sa lamak amac yla anketleri doldurmalar için süre verilmi , birkaç gün sonra anket formalar al nm ve ö retmenlerin kimlikleri ile ilgili herhangi bir bilgiye yer verilmemi tir. Bu yolla bilgilerin geçerli i ve güvenirli i yükseltilmeye çal lm t r. Ayr ca anket çal mas için birinci kanat dönemi sonu beklenmi , ö retmenlerin birinci kanat döneminde yapm olduklar Portfolyo uygulamalar n n sonuçlar özellikle al nmaya çal lm t r.

Anketler Mart ve Nisan aylar içinde uygulanm t r. Ara t rma grubunda yer alan s n f ö retmenlerinden baz lar çe itli sebeplerle anket çal mas na kat lmak istememi , bu sebeple 317 ö retmenden 287 tanesinden anket formlar geri toplanabilmi , bunlardan 12 tanesi de eksik veya yanl oldu undan de erlendirmeye al nmam t r. Ö retmenlerden 275 adet anket formu de erlendirmeye al nm t r.

2.4.2. Portfolyo De erlendirme Yöntemi Ö retmen Görü2me Formu

Ara t rman n di er veri toplama arac , Sakarya ilinde P.D.Y.’ yi etkin bir ekilde uygulayan ö retmenler aras ndan tespit edilmi ve kendisinin de oluru al nmak üzere bir görü me yap lmas d r ve bu görü melerin ses kay t yapan cihazlara kaydedilmesidir. Bu amaçla “Portfolyo De erlendirme Yöntemi Ö retmen Görü me Formu” geli tirilmi tir. Görü me formlar , Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü yüksek lisans ö rencisi Burcu A ca taraf ndan Gaziantep Özel Sanko Okullar ana s n f ve ilkö retim birinci kademe ö retmenleriyle yap lan görü me formu örnek al narak, uzman görü leri ve literatür taramas ndan elde edilen bilgilerle birle tirilerek geli tirilmi tir. Görü me formunda, uygulamada kar la lan durumlar ö renmek üzere 15 soru maddesi bulunmaktad r.

Geçerlik ve Güvenirlik Çal+2malar+

Görü me formu, daha önce yap lm olan çal madan yola ç karak ara t rmac taraf ndan haz rlanm t r. Sakarya Milli E itim Müdürlü ü Proje Yürütme Birimi’nde, okullarda yap lacak anket çal malar yla ilgili kurulda görevli uzmanlar n incelemesinden geçmi tir. 2 edebiyat ö retmenine dilbilgisi kurallar na uygunlu u ve 2 s n f ö retmenine ise anket maddelerinin anla l rl aç lar ndan gösterilmi tir.

Verilerin Toplanmas+

Yine ö retmenlerle yap lan kar l kl görü meler randevulu bir ekilde sakin ve nezih bir ortamda gerçekle tirilmi ve teybe kaydedilmi tir. Kay tlar sonradan dinlenerek çözümlenmi ve çal mam zda veri olarak kullan lm t r.

2.4.3. Portfolyo De erlendirme Yöntemi Ö renci Tutum Anketi

Yap lan literatür taramas ve uygulama yapan ki ilerle yap lan görü melerle elde edilen bilimsel veriler nda, P.D.Y., Camili Sait Faik Abas yan k ,lkö retim Okulu 4-B s n f ndaki 16 ö renci ile, ara t rmac taraf ndan etkin bir ekilde uygulanm ve sonuçlar de erlendirilmi tir. Yap lan uygulama ile ilgili ö rencilerin görü lerini almak üzere ara t rmac taraf ndan ‘Portfolyo De erlendirme Yöntemi Ö renci Tutum Anketi’ geli tirilmi tir. Bu anketin birinci bölümünde ö rencilere 8 adet aç k uçlu soru sorularak fikirleri yaz l olarak al nm t r. Anketin ikinci bölümünde P.D.Y.’ nin s n flarda

uygulanabilirli i, avantajlar ve dezavantajlar ile ilgili 28 soruluk tutum sorular yer almaktad r.

Ö rencilere sorulan aç k uçlu sorular a a daki gibidir:

I. Portfolyo de erlendirme yönteminin size göre iyi yönleri ve yararlar nelerdir? II. Portfolyo de erlendirme yönteminin size göre olumsuz yönleri nelerdir? III. Portfolyo de erlendirme yöntemi uygulamas s ras nda nelere dikkat ettiniz? IV. Portfolyo (Ürün Dosyas ) dosyas na koyaca n ürünleri seçerken hangi

özellikleri arad n?

V. Portfolyo de erlendirmesi çal mas s ras nda kar la t n güçlükler nelerdir? VI. Portfolyo de erlendirme yöntemi uygulamas n tekrar yapacak olsan nelere

dikkat edersin?

VIII. Portfolyo de erlendirme yönteminin uygulamas ile ilgili ö retmenine tavsiyelerin nelerdir?

Ö rencilere uygulanan ‘P.D.Y. Ö renci Görü Anketi’nin 28 maddesi konusuna göre a a daki gibi gruplara ayr lm t r:

1. P.D.Y.’ye genel bak aç s ile ilgili ö renci görü lerini ölçen sorular: 10 adet 2. P.D.Y.’nin becerilerine (kazan m) katk s ile ilgili ö renci görü lerini ölçen

sorular: 14 adet

3. P.D.Y’ nin aileye sa lad faydalar ile ilgili ö renci görü lerini ölçen sorular: 4 adet

Tablo 11: P.D.Y.’ye genel bak+2 aç+s+ ile ilgili ö renci görü2lerini ölçen sorular, Madde

No P.D.Y.’ye Genel Bak+2 Aç+s+ le lgili Ö retmen Görü2lerini Ölçen Sorular, 9 Bana göre portfolyo uygulanmas kolay bir yöntemdir.