• Sonuç bulunamadı

Portfolyo sunum günü öncesinde ve portfolyo sunum gününde nelere dikkat ediyorsunuz?

Madde IX. Alternatif ölçme ve de erlendirme

Soru 7. Portfolyo sunum günü öncesinde ve portfolyo sunum gününde nelere dikkat ediyorsunuz?

Portfolyo sunumunu her dönemin sonunda olacak ekilde iki kere yapar m. Sunum günü öncesinde ö rencilerle toplant yapar m. Çal malar n düzenlemeleri konusunda uyar yorum.

Son üç haftay de erlendirme sunumu için kullanmaya çal yorum. Kura ile sunum gününü ve saatini tespit ediyorum. Akran de erlendirmesi için arkada n da kura ile belirlerim. Her gün dört ö renci sunum yap yor. Sunum saatinden 10-15 dakika önce gelip sunum panosunu düzenlemesi gerekir.

Hem kendim hem de anne-baba, akran ve kendisinin de de erlendirme formu doldurmas n isterim.

Bu uygulamada daha çok çocu un geli imi de erlendirmek gerekti ini velilere bildiririm. Hatalar n üzerine gitmektense nas l düzeltilebilece i gibi yorumlar yapmalar n isterim. Daha çok olumlu yönünü kullanmaya çal r m.

Çocuklar na, onlar n bireysel özelliklerini göz önünde bulundurarak, nas l yakla rlarsa derslerinde ve onlarla ileti imlerinde daha olumlu sonuçlar alabilecekleri konular nda velileri bilgilendirmeye çal yorum.

Ö rencinin sunaca çal malar üzerinde daha önceden çal mas n isterim. Sunum günü mümkün oldu unca ö renciyi konu turmaya çal p, çal malar n , nerelerde zorland n , nelerden ho land n ailesine anlatmas n istiyorum. Velilere, çocuklar n de erlendirirken, olumsuz özelliklerinden çok olumlu özelliklerini farkedip, gelece e yönelik kendine güvenin k r lmamas için uyar larda bulunurum.

Sunum s ras nda ö rencinin rahat olmas için salonda rahat bir ortam n olmas na dikkat ederim. Öncelikle okul k yafeti ile de il de serbest bir k yafet giymesini tercih ederim. Küçük ikramlar faydal olabiliyor.

Velilere, ö rencinin dosyas , geli imi ve sunum s ras ndaki tespitlerini payla malar için özellikle srarda bulunuyorum.

Soru 8. “Portfolyo de erlendirme yöntemi”nin ö retmen için faydalar+ nelerdir? Ö rencilerin geli imi bütün halinde görmemizi sa lar.

Her ö rencinin farkl yönlerini tan mam z sa lar.

Ö retmenleri sadece s nav sonuçlar na göre de erlendirme yapmaktan ve tekdüzelikten kurtar r.

Ö rencilerin bireysel olarak de erlendirmemizi sa lar. Her ö rencinin geli imi ve becerisi ayn alanda olmayaca ndan ö rencileri ayr ayr de erlendirebilmeyi sa lar.

Ö rencilerin olumsuzluklar ndan çok, olumlu yönlerini görmemizi sa lar. Ö renci ile aram zdaki ba n kuvvetlenmesini sa lar.

Ö rencinin geli imi, çabalar , sorumluluk duygusu, tertipli ve düzenli çal mas vb. konular hakk nda ayr nt l bilgiye sahip olmam z sa lar

Ö rencinin hangi konularda ne kadar bilgiye sahip oldu undan çok ö rencinin di er ö rencilerden farkl olarak neler bildi ini görmemizi sa lar.

Hangi dersin hangi konusunu daha iyi kavray p hangilerini kavramad m z bütün olarak görmemizi sa lar.

Ö rencinin gizli yeteneklerini tan mam za yard mc olur.

S navlardaki net say s n say sal olarak de erlendirmekten çok ö renciyi her yönü ile de erlendirmemizi sa lar.

Ö rencinin becerilerini farkedip bu yönde geli tirmemize yard mc olur. Soru 9. “Portfolyo de erlendirme yöntemi”nin ö renci için faydalar+ nelerdir?

Ö rencinin anne ve babas n n kar s na, yaz l ve sözlü notlar n n d nda, kendi eme i ile haz rlad çal malarla ç kmas onlara zevk verir.

, birli i içinde çal abilme becerilerini geli tirir, ö rencilerin grup çal malar na yatk nl klar n art r r.

Ö rencinin de i ik zeka alanlar n n da ortaya ç kmas n sa lar. Ö rencinin yarat c l n geli tirip, ürün ortaya koymas n sa lar. Ö rencinin çal ma ve ba arma arzusunu art r r.

Sadece bilgi düzeyinde de il di er bili sel alanlardaki becerilerinin de geli mesini sa lar.

Kendi çal malar n ve arkada n n çal malar n ele tirme becerilerini geli tirir. Topluluk kar s nda konu ma ve sunum becerilerini geli tirir.

Derslere bir amaç için, s k lmadan, zevkle kat lmalar n sa lar.

Kendi çal malar n yine kendisi sunum de erlendirece i için sorumluluk duygusu geli ir.

Ba ar l olman n verdi i duygular , ailesi, ö retmeni ve arkada yla birlikte ya amak.

Ö rencinin okula kar olumlu tutum geli tirmesini sa lar.

Ö rencinin çal malar n ailesi ve ba kalar ile payla aca n bilmesi onun daha özenli ve dikkatli olmas n sa lar

Ö renciler çal malar kendileri yapt ndan ve sunduklar ndan ö renmeleri daha kal c olur.

Ö rencinin ailesiyle daha resmi bir ortamda ileti im kurmas ile çocukta birey olarak de er verildi i hissi uyan r.

Ö renci, sadece ders ba ar lar n de il ayn zamanda ki ilik özelliklerini de anlatabilmek için f rsat bulmu olur.

Soru 10. “Portfolyo de erlendirme yöntemi”nin veli için faydalar+ nelerdir? Velilerin çocuklar n daha iyi tan malar n ve yeteneklerinin fark na varmalar n sa lar.

Okullarda yap lan etkinlikler velilerin okula olan ilgisini ve okul etkinliklerine kat l m düzeyini art r r. Veliler, okulda yap lan etkinliklerden haberdar olurlar, okula olan ilgileri artar.

Velinin, okulda yap lan etkinliklerle ‘bizim okulda de i ik uygulamalar yap l yor’ dü üncesi geli tirmesine ve okula sahiplenme duygusunun art rmas na sebep olur.

Çocuklar na okulda özel ilgi gösterildi ini, birey olarak de er verildi inin fark na varmalar n sa lar.

Her çocu un geli iminin ayr ayr ortaya kondu unun fark na var rlar.

Aileler, çocuklar n n farkl becerilerini görünce çocuklar na bak aç lar de i ir. Aile içindeki ileti im de i ir ve geli ir.

Veliler çocuklar n n ilgi ve ihtiyaçlar n n fark na var r lar. Hangi konularda yetenekli veya hangi konularda eksikli i var fark etmelerini sa lar.

Çocuklar ile beraber ilerde hat rlayacaklar güzel bir deneyime sahip olurlar. Çocuklar ile daha fazla ilgilenmeleri gerekti inin fark na var rlar.

Okul ile ilgili en önemli eyin sadece derslerden al nan notlar veya s navlardaki ba ar s ras olmad n n fark na var r lar.

Soru 11. “Portfolyo de erlendirme yöntemi”nin dezavantajlar+ nelerdir?

Ö rencilerin ileriki ya amlar nda girecekleri s navlarda bilgiye yönelik s navlar n yap lmas klasik yöntemlerden uzak kalmay engellemektedir. Ancak ö retmenler olarak alternatif yöntemlerin uygulanmas n n gereklili inin fark nday m. Bu sebeple her iki de erlendirme yönteminin (klasik ve portfolyo

de erlendirmesi) bir arada uygulanmas zaman kayb na yol açabilece i gibi zor da olacakt r.

Ö rencilerde zamanla b kk nl k meydana gelebilmektedir. Bu sebeple motivasyon yüksek tutulmal .

Sistemli çal lmazsa dosyalama konusunda problem ya anabilir.

Müfredat n yo unlu u ve bundan dolay yeterli zaman n olmay ndan dolay uygulanmas zordur.

Ö retmen ve ö rencinin zaman n al yor.

Ö rencilerin girecekleri s navlara yönelik bir yöntem olmad ndan test ba ar s n veya h zl bir test tekni i ö renmelerini engelleyebilir.

Kalabal k s n flarda uygulanmas zor bir yöntemdir.

Özellikle ilkö retim 1-2-3. s n flarda uygulanmas zor olabilmekte. Ancak 4-5. s n flarda uygulanmas daha kolay olabilir.

Ö retmenin ders d nda da fazlas yla zaman ay rmas gereken bir de erlendirme yöntemidir.

Soru 12. Okulunuzda “portfolyo de erlendirme yöntemi”nin uygulanmas+yla ilgili