• Sonuç bulunamadı

Vatandaşlarımızın İdari Bölgelere Göre Dağılımı

Belgede DİYİH 2014 Yılı Raporu (sayfa 81-86)

Haftalık 40 Saat Çalışma (avro/saat)

B. Vatandaşlarımızın Yönetime (Genel ve Yerel) Katılımı ile İlgili Bilgiler

3.3.1.3. Vatandaşlarımızın İdari Bölgelere Göre Dağılımı

01.01.2008 tarihi itibarıyla

Bölge Toplam

Brüksel Başkent Bölgesi 10.667

Flaman Bölgesi 19.299

Valon Bölgesi 9.988

Genel Toplam 39.954

Kaynak: Belçika Federal Ekonomi Bakanlığı İstatistik Genel Müdürlüğü

Belçika’da bulunan vatandaşlarımızın söz konusu ülkenin idari bölgelerine göre dağılımına ilişkin en güncel veriler 01.01.2008 tarihlidir.

3.3.1.4. Vatandaşlarımızın Diğer Yabancılarla Sayısal Mukayesesi

01.01.2010 tarihi itibarıyla

Uyruğu Erkek Kadın Toplam

Türk* 19.869 19.682 39.551

İtalyan 89.831 75.221 165.052

Fransız 67.456 72.771 140.227

Hollandalı 71.689 61.847 133.536

İspanyol 22.918 22.315 45.233

Alman 19.520 19.901 39.421

Genel Toplam 563.020

Kaynak: Belçika Federal Ekonomi Bakanlığı İstatistik Genel Müdürlüğü

3.3.1.5. Doğan, Ölen, Evlenen Vatandaşlarımızın Sayısı

2014 yılı itibarıyla

Görev Bölgesi Doğan Ölen Evlenen

Brüksel Başkonsolosluğu 1.415 189 214

Anvers Başkonsolosluğu 2.116 191 261

Toplam 3.531 380 475

Kaynak: Brüksel Başkonsolosluğu, Anvers Başkonsolosluğu

* “Evlenen” sütununda yer alan rakamlar, vatandaşlarımızın kendi aralarında ve yabancılarla yapmış oldukları evlilik sayılarının toplamları olarak belirtilmiştir.

3.3.2. ÇALIŞMA VE İSTİHDAM

3.3.2.1. Önemli Olaylar ve Gelişmeler

Serbest dolaşım izninin Romanya ve Bulgaristan vatandaşlarını da içerecek şekilde 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren genişletilmesi, siyasi alanda ve istihdam alanında bazı çekinceleri de beraberinde getirmiştir.

Uygulamadan önceki dönemde de Belçika merkezli bazı işletmelerin Bulgaristan ve Romanya’da temsilcilik açarak “Geçici Görevlendirme” çerçevesinde Belçika’ya düşük maliyetli işçi getirdikleri bilinmektedir. İşçi maliyetlerini bu yöntem sayesinde asgari düzeye indiren işletmelerin, Romanya ve Bulgaristan vatandaşlarına serbest dolaşım hakkının tanınmasının ardından söz konusu ülkelerden ucuz iş gücü teminini artırarak ülke istihdam piyasasına ve sosyal güvenlik sistemine ciddi zararlar verecekleri sosyal taraflarca gündeme getirilmektedir.

Yukarıda belirtilen suiistimallerin önüne geçilmesi amacıyla bazı tedbirlerin alınması öngörülmüştür. Yeni tedbirler aşağıdaki başlıklar altında sıralanmaktadır:

- Yeni oluşturulan denetim grupları (sosyal müfettişler) eliyle denetimin sıkılaştırılması ve birimler arasında işbirliğinin geliştirilmesi,

- Ağırlaştırılmış idari cezaların uygulamaya konulması,

- Belirli hedeflere yönelik denetim ve kontrol sisteminin uygulamaya konulması.

Sosyal İşler Bakanlığı ile Bağımsız Çalışanlar Devlet Bakanlığının denetim ve kontroller alanında Avrupa Birliği uhdesinde işbirliğinin geliştirilmesi amacı ile çalışmalara başlanması ise siyasi alanda uygulamaya konulacak tedbirler arasında yer almaktadır.

3.3.2.2. Mevzuat Değişiklikleri ve Önemli Yargı Kararları

01.01.2014 tarihi itibarıyla uygulamaya konulan bazı yeni tedbirler aşağıda belirtilmektedir.

Bağımsız Çalışanların Emeklilik Aylığı İşlemlerinde Eşitsizliğin Sonlandırılması: 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren yürürlüğe giren yeni uygulama uyarınca emeklilik yaşına ulaşmadan çalışma hayatından ayrılan bağımsız sigortalıların yaşlılık aylıklarının düşük çıkmasına yol açan uygulamalara son verilmiştir.

Uygulama ile hak kayıplarına son verilmiş ve yaşlılık aylıklarının hesaplanmasında aynı durumdaki ücretli bir kişi ile bağımsız çalışanın yaşlılık aylığı arasındaki fark sonlandırılmıştır.

İş Sözleşmesinin Feshi: İşçi (ouvrier) konumundaki ücretliler ile büro çalışanları (employé) arasındaki işe son verme sürecinde uygulama farklılığına 1 Ocak 2014 tarihinde itibaren geçerli olmak üzere son verilmiştir. Belçika’da her ikisi de ücretli çalışan grubunu oluşturmakla birlikte

büro çalışanları (employé) ile işçilerin (ouvrier) işe son verme alanında farklı mevzuat düzenlemesine tabi tutulması uzun yıllardır sosyal taraflarca tartışma konusu olmuştur.

Konu hakkında uzun süredir çalışma yürüten sosyal taraflar her iki grup çalışanın tek bir mevzuata tabi olmasına ilişkin çalışmalarını neticelendirilerek 8 Temmuz 2013 tarihi itibarıyla mutabakat sağlamışlardır. Uygulama, 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiştir.

Mevzuat farklılıklarını gidermeye yönelik olarak mutabakat sağlanan düzenlemenin en önemli maddeleri şu şekildedir:

• İşe son verme alanında büro çalışanları ile işçi sınıfı arasındaki mevzuat farklılığı sonlandırılmıştır.

• İşe son verme sürecinde ön bildirimde bulunma şartı korunmuştur. 2014 yılından itibaren işe son verme alanında yeni mevzuatta öngörülen ön bildirim süresi uygulanacaktır.

• Çalışan kişinin işe son verme süreci içinde yeni iş arama imkânları daha da genişletilmiştir.

Uygulama işsiz kalan kişinin işten ayrıldıktan sonra işsiz kalma olasılığını azaltmaktadır.

• İşe son verme durumunda bunun gerekçesinin belirtilmesi zorunlu kılınmıştır.

• 14 günden az olan ve kısa süreli hastalık süresi olarak tanımlanan çalışılmayan sürenin ilk günü için işverenin ücret ödememe uygulamasına son verilmiştir. İşçiler de büro çalışanları gibi çalışmadıkları hastalık süresinin ilk günü için ücret hakkına kavuşmuştur. Uygulamada suiistimalleri azaltmak için denetimler de arttırılmıştır.

• İşe son vermede takip edilmesi gereken yeni önelim (ön bildirim) sürecinin işverenlere ilave mali yük getirmemesi için gerekli bütçe aktarması yapılacaktır.

1 Ocak 2014 tarihinden itibaren malullerin kamu sektöründe işe alınma işlemlerinde aynı niteliğe sahip oldukları iş başvurularında diğer adaylara nazaran daha ayrıcalıklı olarak değerlendirilmesine başlanılmıştır. Söz konusu tedbir vasıtası ile kamu sektöründe çalışan malul sayısının arttırılması hedeflenmektedir.

Hâlihazırda kamu sektöründe %2 - %3 oranında malul istihdam edilmektedir.

Altıncısı gerçekleştirilen Federal Devlet Kurumlarının yeniden yapılandırılması çalışmaları çerçevesinde bazı alanlarda yetki ve sorumlulukların bölge idarelerine aktarılması kararlaştırılmıştır.

Mevcut durumda birçok alanda yetki ve sorumluluklar bölge idarelerine bırakılmış durumdadır.

Yeni uygulama ise yetki ve sorumlulukların aktarılmasından çok bu işlemlerin nasıl yürütüleceği konularına yoğunlaşmaktadır.

1 Temmuz 2014 tarihinden itibaren yürürlüğe giren uygulama ile üç alanda düzenleme yapılması öngörülmektedir:

- Aile yardımları,

- Sağlık (yaşlı kişilere yönelik sağlık ve bakım hizmetleri),

- İstihdam (İş bulmaya yardım hizmetleri, işsizlerin denetlenmesi).

Uygulama çerçevesinde 20 milyar Avro tutarında bir bütçenin bölge idarelerine bırakılması öngörülmektedir. Belirtilen bütçe ihtiyaçlar doğrultusunda ilgili alanlara bırakılacaktır. Bölge yönetimlerinin yetkilerinin arttırılmasıyla hizmet etkinliği ve kalitesinin artırılması hedeflenmektedir.

Uygulamaya ilişkin en önemli çekince ise Federal Bütçeden yapılan yardımların azalması durumunda bölge yönetimlerinin bu alanlardaki harcamalarını karşılamada hangi kaynakları kullanabilecekleri hususu üzerinde yoğunlaşmaktadır. Özellikle, aile yardımlarının miktarında zamanla bir azalma gerçekleşeceği yönünde çekinceler bulunmaktadır.

Uygulamaya getirilen diğer bir çekince ise şahısların yer değiştirmesi durumunda işlemlerin karışıp karışmayacağı veya hak ve ödenekler alanında farklı uygulamalara yol açıp açmayacağı konularında yoğunlaşmaktadır.

Yeni uygulama özellikle Fransızca konuşulan Başkent Brüksel Bölgesi ile Valon Bölge yönetimlerinin sosyal güvenlik alanında yetki ve sorumluluklarını arttırmaktadır. Her iki bölge yönetimi oluşabilecek aksaklıkların giderilmesi için aşağıda belirtilen alanlarda daha fazla ortak çalışma yapılmasını kararlaştırmışlardır:

1. Sağlık ve sosyal yardım alanlarında düzenleme: Başkent Brüksel Bölgesi ile Valon Bölge yönetimleri sağlık ve sosyal yardım alanlarında yapacakları her düzenlemede eşgüdüm halinde çalışacak ve kişilerin ikametini taşımasından kaynaklanabilecek hak kayıplarının oluşması önlenecektir.

2. Aile yardımları alanında farklı uygulamaların önüne geçilmesi: Aynı bölgede yaşayan Flaman aile ile Valon ailenin farklı oranda aile yardımı almaları ile ailelerin bölge değiştirmesine bağlı olarak farklı miktarda aile yardımı almaları ve farklı uygulamaya tabi tutulmaları önlenecektir.

3.3.2.3. Sayısal Veriler

Belgede DİYİH 2014 Yılı Raporu (sayfa 81-86)