• Sonuç bulunamadı

Avrupa Birliği üyelik sürecinde mevzuatımızı, AB mevzuatına uyumlu hale getirmek üzere anayasada ve mevcut yasalarda çeşitli düzenlemeler ve eklemeler yapılarak; uyum yasa paketleri hazırlanmıştır. Bugüne kadar 8 adet uyum yasa paketi çıkarılmıştır. Bu uyum yasa paketleri içinde 3. ve 7. uyum yasa paketlerinde eğitim ile ilgili bazı yasalarda AB müktesebatına uyum sağlanması amacıyla değişiklikler yapılmıştır. Bu uyum paketleri ile yapılan değişiklikler aşağıdaki gibidir:

104

1. 4771 sayılı, 3.8.2002 tarihli Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun:

Bu Kanunun 11 nci maddesinin (a) fıkrasında, 14.10.1983 tarihli ve 2923 sayılı Yabancı Dil Eğitimi ve Öğretimi Kanununun adı "Yabancı Dil Eğitimi ve Öğretimi ile Türk Vatandaşlarının Farklı Dil ve Lehçelerinin Öğrenilmesi Hakkında Kanun" şeklinde değiştirilmiştir (RG/24841, 2002).

Yapılan değişiklikle, uygulamadaki aksaklıkların giderilmesi amacıyla, Türk vatandaşlarının günlük hayatta kullandıkları farklı dil ve lehçeleri öğrenmeleri

imkânının kolaylaştırılmasını sağlayacak düzenlemeler getirilmekte, Türk

vatandaşlarının günlük yaşamlarında geleneksel olarak kullandıkları farklı dil ve lehçelerin öğrenilmesi için 8/6/1965 tarihli ve 625 sayılı Özel Öğretim Kurumlan Kanunu hükümlerine tabi olmak üzere özel kurslar açılabileceği hükmü getirilmesine ve bu kursların açılış, işleyiş ve denetim esaslarını düzenleyen Yönetmeliğin de yürürlüğe girmesine rağmen, uygulamada sorunlarla karşılaşılması ve çıkarılan bu Yönetmelik çerçevesinde kurslarla öğretim imkânının bulunmaması nedeniyle, uygulamada kolaylığın sağlanması için, açılmış ve açılacak olan kurslarla açılmış olan diğer dil kurslarında Türk vatandaşlarının günlük yaşamlarında geleneksel olarak kullandıkları farklı dil ve lehçelerin öğrenilmesi maksadıyla dersler oluşturulabileceği hükme bağlanmakta; bu kurslar ve derslerde, Cumhuriyetin Anayasada belirtilen temel niteliklerine, Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne aykırı öğretim yapılamayacağı da özellikle belirtilmektedir (RG/24841, 2002).

Maddenin (b) fıkrasında; Yabancı Dil Eğitimi ve Öğretimi Kanununun 1 inci maddesi "Bu Kanunun amacı, eğitim ve öğretim kurumlarında okutulacak yabancı diller, yabancı dille eğitim ve öğretim yapan okullar ile Türk vatandaşlarının günlük yaşamlarında geleneksel olarak kullandıkları farklı dil ve lehçelerin öğreniminin tabi olacağı esasları düzenlemektir" şeklinde değiştirilmiştir

Ayrıca, maddenin (c) bendinde Yabancı Dil Eğitimi ve Öğretimi Kanunu'nun 2’nci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine hükümler eklenmiştir. Yapılan değişiklikle;

105

Türkiye'de eğitimi ve öğretimi yapılacak yabancı dillerin Bakanlar Kurulu tarafından tespit edilmesi ve böylece yürütmenin işlevselliğinin sağlanması amaçlanmaktadır.

2. 5170 Sayılı 7.5.2004 tarihli Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın Bazı Maddelerinin Değiştirilmesi Hakkında Kanun'un 8'nci maddesi ile "Yükseköğretim

Üst Kuruluşları" başlıklı 131. maddede öngörülen değişiklikle, Genelkurmay Başkanlığı'nın YÖK'e temsilci vermesine son verilmiştir (RG/25469, 2004).

3. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 20 Eylül 2002'de Resmi Gazete'de yayınlan "Türk Vatandaşlarının Günlük Yaşamlarında Geleneksel Olarak Kullandıkları Farklı Dil ve Lehçelerin Öğrenilmesi Hakkında Yönetmelik"

yayımlanmıştır (RG/24882, 2002).

Yönetmelik, Türk vatandaşlarının günlük yaşamlarında geleneksel olarak kullandıkları farklı dil ve lehçelerin öğrenilmesi amacıyla, Özel Öğretim Kurumlan Kanunu'na göre açılabilecek özel kurslara ilişkin iş ve işlemleri kapsamaktadır.

Yönetmeliğe göre, kurslar, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'nin "kurum açma" ve "öğretime başlama" izinlerinin verilmesine ilişkin koşulların yerine getirilmesi durumunda açılabilecektir.

SONUÇ

Yaşadığı karanlık yüzyılın ardından uluslararası alanda etkin aktör olmayı hedefleyen Avrupa Birliği; siyasi, ekonomik gelişmelerin ardından refahın ve gelişmişliğin en önemli göstergesi olan “Eğitim” kavramına yoğunlaşmıştır.

Eğitim ve öğretimin bütünleşmedeki rolü, Birliği eğitim alanında somut adımlar atmaya teşvik etmiştir. Bu anlamda en büyük amacı, var olan Birliği ve temellerini Avrupa vatandaşlığı temelinde bireylerin bilincine yerleştirmektir.

Birbirinden farklı siyasi, kültürel, tarihi, politik kimliklere sahip olmalarının doğal sonucu olarak eğitim yapıları da farklılık arz etmektedir. Bu farklılığı kazanca

106

dönüştüren Birlik, her ülkenin eğitim alanındaki bilgi ve deneyimlerini kullanarak yeni bakış açıları kazanmıştır. Bu avantajı “Çeşitliliğe Saygı” ilkesiyle koruma gayretinde olmuşlardır.

Birliğe üye olan ülkeler geleceğin birbirlerini tanımadan geçtiği gerçeğinden hareketle; diğer ülkelerin eğitim sistemleri hakkında bilgi sahibi olmaya önem vermişlerdir. Bunun Birliğe belli başlı iki yararı olmuştur. Birincisi bilgi, deneyim ve yeniliklerin değişimi karar mekanizmalarının doğru kararlar almasında yardımcı olmuştur. İkincisi, eğitim alanındaki işbirliğinin Avrupa boyutunun sağlıklı biçimde gerçekleşmesine katkıda bulunmuştur.

Birliğin eğitim politikası, kurucu antlaşmalarda direkt olarak olmasa da çeşitli maddelerde ele alınmıştır. Paris Antlaşmasından başlayarak Roma Antlaşması’na dek süren ve Avrupa Birliği’ni kuran Maastricht Antlaşmasına dek süren dönemde ortaya çıkan çalışmalarda, değişken hız ve yoğunluklarda eğitimle ilgili alanlarda çeşitli ilerlemeler kaydedilmiştir.

Eğitimin toplumları bilinçlendirme ve şekillendirmedeki öneminin farkında olan Birlik, üye ülkelerin eğitim sistemlerindeki farklılıkları bir potada eriterek bir işbirliği ortamı sağlamak ve çeşitliliğin oluşturabileceği olumsuzlukları azaltabilmek için eğitim ve öğretim alanında işbirliğine yönelik çeşitli programlar dizayn etmiştir.

Avrupa bütünleşmesi kavramı, devletler düzeyinden günlük yaşantıya indirgeyen eylemler, finansal açıdan desteklenen Avrupa Birliği programları altında toplanmıştır.

Avrupa Birliği Programları, üye ülkeler arasındaki işbirliğini genişleterek, karşılıklı bilgi alışverişinde bir ağ oluşturmaktadır. Bu ağın bilinçli bir şekilde kullanımı ile üye ülkeler, aday ülkeler ve adaylığı söz konusu olmayan üçüncü ülkelerin, Birlik çatısı altında birlikte çalışmalarına ve birçok konuda ortak politika izlemelerine öncülük etmiştir.

Avrupa Birliği politikaları içinde eğitim politikalarının özel bir yeri vardır. İlgili politika ve programlar; bireylerin ve düşüncelerin değişimi yoluyla kıta çapında bir

107

işbirliğine, eğitim ve öğretim malzemelerinin kalitesini yükseltmeye, eksikleri gidererek gerekliliklerin karşılanmasına katkıda bulunurlar.

Eğitim politikaları ile Avrupa’nın inşasında görev alacak bireylerin Avrupa bilincine sahip, Avrupa Vatandaşlığını özümsemiş bireyler olacağı şüphe götürmez bir gerçektir.

Birliğin eğitim alanındaki dünyayı kucaklama çabası, 1980’li yıllarda Comett, Lingua, Petra, Force, Erasmus vb. programlarla başlamıştır. 1995 yılı yeni programlar için başlangıç yılı olmuştur. Bunlar; Sokrates, Leonardo da Vinci ve Gençlik Programlarıdır.

Birlik 2007 yılındaki değişimle beraber “Yaşam Boyu Öğrenim” stratejisiyle okul öncesinden yaşlı eğitimine kadar programları daha sağlam temellere oturtmuştur. Avrupa Birliği’nin yaşadığı temel sorunlar eğitim politikalarında da kendini göstermesine rağmen dış politika, ortak güvenlik politikaları göz önüne alındığında gelinen nokta başarılı olarak değerlendirilebilir. 60 yıllık süreçte oluşturulan programlar ve ayrılan büyük çaplı bütçelerin büyük ölçüde amacına ulaştığı söylenebilir.

Eğitim Politikalarının, tüm yaş gruplarını kapsayıcı programları ve başta üye ülkeleri, aday ülkeleri hatta delegasyonlar/ikili antlaşmalar vasıtasıyla neredeyse tüm dünyayı sürece dâhil eden yapısı başarının en kilit noktalarıdır.

Topluluğun kuruluş yıllarında içinde bulunulan sosyo–ekonomik yapıya uygun olarak başlatılan mesleki eğitim politikaları, ilerleyen yıllarda diğer programlarla desteklenmiştir.

Eğitim Politikaları ve Programlarıyla Birlik; ülkeler arasındaki sistem farklılıklarını makul seviyelere çekmiş, kültürel farklılıkları azaltmış, Birlik dillerinin kullanımını ve öğretilmesini yaygınlaştırmış, sağladığı imkânlarla Birleşik Devletler, Kanada, Japonya gibi ülkelerle olan farklılıklarının üstesinden gelmiştir.

108

Bununla beraber oturmuş yapıları ile Comenius, Lingua ve Gençlik Programları öngörülen hedefleri büyük ölçüde gerçekleştirmişlerdir.

Avrupa Birliği açısından programlar, eğitim seviyesini ciddi anlamda yükseltmiştir. Diplomaların denkliği ve Avrupa Kredi Transfer Sistemi öğrencilerin hareketliliğini kolaylaştırdığı gibi, sistem farklarının azaltarak eğitimin kalitesini yükseltmiştir.

Türkiye açısından, Eğitim Politikalarına uyum diğer başlıklara göre daha anlaşılır ve kolay ilerlemektedir. İlerleme raporlarına yansıyan sorun ve öneriler kanun ve mevzuat değişiklikleriyle büyük ölçüde aşılmıştır.

Programlar, Ulusal Ajans eliyle yürütülmektedir. Burada göze çarpan en büyük eksiklik; programların ana yürütücüsü olan Ulusal Ajans başta olmak üzere, Yüksek Öğretim kurumlarının yetişmiş personel eksikliğidir. Bununla beraber Bologna Süreci’nin ülkemizdeki işlerliğini sağlayan, Yükseköğretim Kurumu’nun süreçle ilgili çabalarının yeterli desteği bulamaması da ciddi bir problemdir.

Avrupa Kredi Transfer Sisteminin, üniversitelerimiz tarafından henüz özümsenememiş olması, AKTS’nin ayrılmaz parçası durumunda olan Diploma Ekleriyle ilgili işlemlerinde istenen düzeye ulaşamamasına neden olmaktadır.

Ayrıca AKTS deki eksiklikler ülkemize gelen öğrencilere zaman

kaybettirmekte; giden öğrencilerinde akademik tanınırlılık işlemlerini sekteye uğratabilmektedir.

Bu eksikliklere rağmen programların ülkemizde işleyişi, bazı üye devletlerden bile daha iyi bir seyir izlemektedir. Ülkemizin program değişim rakamlarındaki yeri bunun en büyük ispatıdır. Yüksek öğretimdeki kalitemizle paralel olarak yararlanıcıların bilgi ve bilinç düzeyi yükselecek; böylece programlardan sağlanacak yarar maksimum olacaktır.

109 KAYNAKÇA–REFERANSLAR

AB Bülteni (2005). AB Yolunda Türkiye AB Mektubu.

AB Eğitim Ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı, 2007 Yılı Hayatboyu

Öğrenme Programı Etki Analizi Sonuç Raporu, Ankara

AB Eğitim Ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı, 2008 Yılı Hayatboyu

Öğrenme Programı Uygulama Raporu, Ankara

AB Komisyonu (1998). Türkiye’nin Avrupa Birliğine Katılım Sürecine İlişkin

110

AB Komisyonu (1999). Türkiye’nin Avrupa Birliğine Katılım Sürecine İlişkin

1999 İlerleme Raporu

AB Komisyonu (2000). Türkiye’nin Avrupa Birliğine Katılım Sürecine İlişkin

2000 İlerleme Raporu

AB Komisyonu (2001). Türkiye’nin Avrupa Birliğine Katılım Sürecine İlişkin

2001 İlerleme Raporu

AB Komisyonu (2002). Türkiye’nin Avrupa Birliğine Katılım Sürecine İlişkin

2002 İlerleme Raporu

AB Komisyonu (2003). Türkiye’nin Avrupa Birliğine Katılım Sürecine İlişkin

2003 İlerleme Raporu

AB Komisyonu (2004). Türkiye’nin Avrupa Birliğine Katılım Sürecine İlişkin

2004 İlerleme Raporu

AB Komisyonu (2005). Türkiye’nin Avrupa Birliğine Katılım Sürecine İlişkin

2005 İlerleme Raporu

AB Avrupa Komisyonu Türkiye Temsilciliği (2004). Basın Duyurusu. Ankara

ABGS (Avrupa Birliği Genel Sekreterliği) (2001). Avrupa Birliği

Müktesebatının Üstlenilmesine İlişkin Türkiye Ulusal Programı

ABGS (Avrupa Birliği Genel Sekreterliği) (2003). Avrupa Birliği

Müktesebatının Üstlenilmesine İlişkin Türkiye Ulusal Programı

ABGS (Avrupa Birliği Genel Sekreterliği) (2008). Avrupa Birliği

Müktesebatının Üstlenilmesine İlişkin Türkiye Ulusal Programı

ABGS (Avrupa Birliği Genel Sekreterliği) (1998). Türkiye 1998 İlerleme

Raporu

ABGS (Avrupa Birliği Genel Sekreterliği) (1999). Türkiye 1999 İlerleme

111

ABGS (Avrupa Birliği Genel Sekreterliği) (2000). Türkiye 2000 İlerleme

Raporu

ABGS (Avrupa Birliği Genel Sekreterliği) (2001). Türkiye 2001 İlerleme

Raporu

ABGS (Avrupa Birliği Genel Sekreterliği) (2002). Türkiye 2002 İlerleme

Raporu

ABGS (Avrupa Birliği Genel Sekreterliği) (2003). Türkiye 2003 İlerleme

Raporu

ABGS (Avrupa Birliği Genel Sekreterliği) (2004). Türkiye 2004 İlerleme

Raporu

ABGS (Avrupa Birliği Genel Sekreterliği) (2005). Türkiye 2005 İlerleme

Raporu

ABGS (Avrupa Birliği Genel Sekreterliği) (2006). Türkiye 2006 İlerleme

Raporu

ABGS (Avrupa Birliği Genel Sekreterliği) (2007). Türkiye 2007 İlerleme

Raporu

ABGS (Avrupa Birliği Genel Sekreterliği) (2008). Türkiye 2008 İlerleme

Raporu

ABGS (Avrupa Birliği Genel Sekreterliği) (2009). Türkiye 2009 İlerleme

Raporu

ABGS (Avrupa Birliği Genel Sekreterliği). Screening Chapter 26 Education and

Culture.

AKDEVELİOĞU, Atay (2001). Türk Dış Politikası: Kurtuluş Savaşından

Bugüne Olgular, Belgeler, Yorumlar (Cilt I; 1919–1980), 3.Baskı. Ankara: İletişim

112

AKTAN, C.Can (2002). Türkiye Avrupa Birliği’nin Neresinde? İzmir: Agiad Yayınları

AKTAR, Cengiz (2000). Avrupa Yol Ayrımında Türkiye. Ankara: İletişim Yayınları

AMARAL, Alberto, NEAVE, Guy, MAASSEN, Peter, (2009). European

Integration and the Governance of Higher Education and Research (Higher Education Dynamics).Netherlands, Springer

ANKARA ÜNİVERSİTESİ Ataum–AB Ofis, (2003). AB Eğitim ve Gençlik

Programları Kılavuzu. Ankara, Ankara Üniversitesi Yayınları

ARCARO, Jerome S. (1995). Quality in Education. London, St. Lucie Press, ATABAY, Sevinç (2004). Avrupa Eğitim Programlarına Katılım. Avrupa

Birliği’ne Giriş Sürecinde Eğitim. Eğitim Dizisi, 1, 2. Baskı, İstanbul: Alkev

AYKIN, Sibel M. Ve OĞUZ, Ceren U. (2003). Eğitimde Avrupa Boyutu:

Socrates, Leonardo Da Vinci ve Gençlik Programları, AB ve Türkiye. (Editör: M.

Şükrü Erdem). Bursa: Ezgi Kitabevi

BARKÇİN, Fatma (2004). VII. ve VIII. Beş Yıllık Kalkınma Planlarında Eğitim Politikaları. Avrupa Birliği’ne Giriş Sürecinde Eğitim. Eğitim Dizisi, 1, 2. Baskı, İstanbul: Alkev

BAYDAROL, Can (2003). Kopenhag Zirvesi’nin Ardından Türkiye AB İlişkileri. TİSK İşveren Dergisi

BROCK, Colin ve TULASIEWICZ, Witold (2000). Education in a Single

Europe, 2nd Ed., London

CANBOLAT, İbrahim S. (1994). Uluslarüstü Siyasal Sistem: Avrupa

113

CEDEFOP (2000). Making Learning Visible, Luxembourg, Office for Publications of the European Communities.

CEDEFOP (1994). Vocational Education and Traning, Berlin.

COLLINS, Helen (1994). European Vocational Education Systems, London COMMISSION of EUROPEAN COMMUNITIES (1993), Working Paper:

Guidelines for Community Action in the Field of Education and Traning,

Luxembourg, Office for Offical Publications of European Communities

COMMISSION of EUROPEAN COMMUNITIES (2008), Progress Towards

the Lisbon Objectives in Education and Training, Luxembourg, Office for Offical

Publications of European Communities

COMMISSION of EUROPEAN COMMUNITIES (2009), ECTS User’s Guide, Luxembourg, Office for Offical Publications of European Communities

CORBETT, Anne (2005). Universities and the Europe of Knowledge: Ideas,

Institutions and Policy Entrepreneurship in European Union Higher Education 1955– 2003, Palgrave Macmillian, England

CRAM, Laura (1997). Policy–Making in the European Union. Conseptual

Lenses and the Integration, 3rd Ed., European Public Policy, London

ÇALIŞ, Şaban (2008), Türkiye–Avrupa Birliği İlişkileri, Ankara, Nobel Yayın Dağıtım

ÇERÇEVE ANTLAŞMA (2002). Türkiye Cumhuriyeti ile AB Arasında İmzalanan Türkiye Cumhuriyeti’nin Topluluk Programlarına Katılmasının Genel İlkeleri Hakkında Çerçeve Antlaşma. T.C. Resmi Gazete, 24863, 1 Eylül 2002.

ÇELİK, Salih (2003). Ülkemiz Mesleki ve Teknik Eğitiminde Dış Kaynaklı Proje Uygulamaları. Ankara Üniversitesi IVETA Bölgesel Konferansı 20–22 Ekim

114

DELGADO, I. Lirola ve Del, LOZA ve C. Jueyo (1997). Educational Policy in

the European Union and the Principle of Subsidiarity: Legal Aspects and Diverse Areas of Action, 2nd Ed., Rego

DPT (Devlet Planlama Teşkilatı) (2003b). Ulusal Ajans Gençlik Programı

Dokümanları (Broşür). Ankara: DPT Ulusal Ajans Yayınları.

DPT (Devlet Planlama Teşkilatı) (2003c). Ulusal Ajans Gençlik Programı

Dokümanları (Broşür). Ankara: DPT Ulusal Ajans Yayınları.

DPT (Devlet Planlama Teşkilatı) (2003d). Ulusal Ajans Gençlik Programı

Dokümanları (Broşür). Ankara: DPT Ulusal Ajans Yayınları.

DPT (Devlet Planlama Teşkilatı) (2003e). Ulusal Ajans Gençlik Programı

Dokümanları (Broşür). Ankara: DPT Ulusal Ajans Yayınları.

DPT (Devlet Planlama Teşkilatı) (2003f). Ulusal Ajans Gençlik Programı

Dokümanları (Broşür). Ankara: DPT Ulusal Ajans Yayınları.

DPT (Devlet Planlama Teşkilatı) (2003g). Ulusal Ajans Gençlik Programı

Dokümanları (Broşür). Ankara: DPT Ulusal Ajans Yayınları.

DPT (Devlet Planlama Teşkilatı) Avrupa Birliği İle İlişkiler Genel Müdürlüğü (2003). Türkiye İçin Katılım Ortaklığı Belgesi (14 Nisan 2003 tarihinde AB Konseyi tarafından kabul edilen nihai metin).

DPT (Devlet Planlama Teşkilatı) AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı. Gençlik Programı Haber ve Bilgi Bülteni, 2, Ocak–Mart 2005

DPT (Devlet Planlama Teşkilatı) (2003). 540 Sayılı DPT Kuruluş ve Görevleri Hakkında KHK’de Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun. Resmi Gazete. 6 Ağustos 2003/25191.

DÖNMEZ, Mustafa (2003). Kopenhag Zirvesi Sonrasında Türkiye Avrupa Birliği İlişkileri. TİSK İşveren Dergisi, Ocak

115

DUMAN, Tayyip (2001). Avrupa Birliği Programları “Sokrates Programı”. Milli

Eğitim Dergisi, 149

ERGİNER, Aysun (2006). Avrupa Birliği Eğitim Sistemleri. Ankara: Pegem A Yayıncılık, 5–6.

EUA, ACA (2009). Internationalisation of European European Higher

Education, Berlin

EUROPEAN COMMISSION (1994), Growth, Competitiveness, Employement–

White Paper, Luxembourg, Office for Offical Publications of European Communities

EUROPEAN COMMISSION (1996), White Paper: Teaching and Learning,

Towards the Learning Society, Luxembourg, Office for Offical Publications of

European Communities

EUROPEAN COMMISSION (1998), Activities in the Fields of Education,

traning and Youth, Luxembourg, Office for Offical Publications of European

Communities

EUROPEAN COMMISSION (2000), Guide to Programmes and Actions, Luxembourg, Office for Offical Publications of European Communities

EUROPEAN COMMISSION (2000), Socrates: Guidelines for Applicants for

the Year 2000, Luxembourg, Office for Offical Publications of European Communities

EUROPEAN COMMISSION (2002), A European Area of Lifelong Learning, Luxembourg, Office for Offical Publications of European Communities

EUROPEAN COMMISSION (2002), A New Impetus for European Youth, Luxembourg, Office for Offical Publications of European Communities

EUROPEAN COMMISSION (2002), Education and Traning in Europe:

Diverse systems, shared goals for 2010, Luxembourg, Office for Offical Publications

116

EUROPEAN COMMISSION (2008), The European Qualifications Framework

for Lifelong Learning, Luxembourg, Office for Offical Publications of European

Communities

EUROPEAN COMMISSION, EACEA (2007), Key Data on Education in

Europe 2007, Brussels, Office for Offical Publications of European Communities

EUROPEAN COMMISSION, EACEA (2008), Key Data on Education in

Europe 2008, Brussels, Office for Offical Publications of European Communities

EUROPEAN COMMISSION, EACEA (2009), Key Data on Education in

Europe 2009, Brussels, Office for Offical Publications of European Communities

EUROPEAN COMMISSION, EACEA (2009), Higher Education in Europe

2009: Developments in the Bologna Process, Brussels, Office for Offical Publications

of European Communities

EUROPEAN COMMISSION, EACEA (2010), Focus on Higher Education in

Europe 2010: The Impact of the Bologna Process, Brussels, Office for Offical

Publications of European Communities

PHILLIPS, David, ERTL, Hubert (2003). Implementing European Union

Education and Training Policy: A Comparative Study of Issues in Four Member States, 2nd Ed., Netherlands,

EUROSTAT (2006). UOE and Population Statistics. EUROSTAT (2007). UOE and Population Statistics. EUROSTAT (2008). UOE and Population Statistics. EUROSTAT (2009). UOE and Population Statistics.

HANTRAIS, Linda (2007). Social Policy in the European Union, 3rd Ed. London

117

HINGEL, Anders (2000). Education Policy and European Governance, 2nd Ed., Brussels

FIEDL, John (1998). The European Dimensions. Education, Training and the

European Union, 2nd Ed. London

GELLERT, Claudius (1993). Higher Education in Europe (Higher Education

Policy) , Jessica Kingsley Pub, London

IBÁÑEZ–MARTÍN, José Antonio, JOVER, Gonzalo (2010). Education in

Europe: Policies and Politic, Netherlands, Springer

İKV (İktisadi Kalkınma Vakfı) (2000). Amsterdam Antlaşması. İstanbul, İKV Yayınları

İKV (İktisadi Kalkınma Vakfı) (2002). Avrupa Birliği Genişleme Süreci ve

Türkiye. İstanbul, İKV Yayınları

İKV (İktisadi Kalkınma Vakfı) (2003). AB ve Türkiye–AB İlişkileri Temel

Kavramlar Rehberi. İstanbul, İKV Yayınları

İKV (İktisadi Kalkınma Vakfı) (2004). Avrupa Birliği’nin Bilim, Araştırma ve

Eğitim Politikaları ve Türkiye Uyumu. İstanbul: İKV Yayınları

KARLUK, Rıdvan (2005). Avrupa Birliği ve Türkiye. İstanbul: Beta Basım Yayım

KISAKÜREK, A. Mehmet (2006). AB Eğitim Programları ve ECTS Uygulamaları. Ankara Üniversitesi AB Eğitim Programları ve ECTS Koordinatörlüğü

KİHTİR, Arzu (2004). Avrupa Birliği’nin Eğitim Politikası,. İstanbul, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Yayınları

KOZBEK, Ali (2002). E–Öğrenme ve Avrupa Birliği’nin Eurydice–Avrupa Bilgi Ağı. Eğitim ve Teknoloji Bülteni,5

118

MEB (Milli Eğitim Bakanlığı). 2002 Yılı Başında Milli Eğitim–Uluslararası

Eğitim Etkinlikleri. Ankara: Milli Eğitim Yayınları, 23.

MEB (Milli Eğitim Bakanlığı). 2003 Yılı Başında Milli Eğitim. Ankara: Milli Eğitim Yayınları, 24.

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI TALİM TERBİYE KURULU BAŞKANLIĞI (2005a). Yeni İlköğretim Programları ve Yeni Yaklaşımlar (sunu), 3.

MEB (Milli Eğitim Bakanlığı) (1998). Cumhuriyetin 75. Yılında Gelişmeler ve

Hedefler. Ankara: Milli Eğitim Basımevi, 9–10.

MEB (Milli Eğitim Bakanlığı) (2005b). Milli Eğitim Bakanlığı Tarafından

Gerçekleştirilen AB Müktesebatına Uyum Çalışmaları Raporu, 4–6.

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI PROJELER KOORDİNASYON MERKEZİ (2005b). TED Bülteni TEDP’ni Kalemi

MEB (Milli Eğitim Bakanlığı) (2005c). Avrupa Birliğine Katılım Sürecinin

Etkileri. Ankara: Milli Eğitim Basımevi, 9–12.

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI PROJELER KOORDİNASYON MERKEZİ (2005d). TEDP Postası, 2, 1–3.

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI PROJELER KOORDİNASYON MERKEZİ (2005e). TEDP Postası, 4, 1–4.

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI PROJELER KOORDİNASYON MERKEZİ (2004). MTEM Bülteni, 1, 3.

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI PROJELER KOORDİNASYON MERKEZİ (2003b). MTEM Başlangıç Raporu, 2–3.

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI PROJELER KOORDİNASYON MERKEZİ (2005f). MTEM Bülteni, 1, 4.

119

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI PROJELER KOORDİNASYON MERKEZİ (2006). MTEM Bülteni, 2, 7.

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI PROJELER KOORDİNASYON MERKEZİ (2005g). MTEM Bülteni, 2, 5.

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI. Türkiye Eğitim İstatistikleri 2005–2006. Ankara: Milli Eğitim Basımevi, 1.

MCMAHON, Joseph A. (1995). Education and Culture in European Community Law. European Community Law Series. London, V.8

MOROĞLU, Nazan (2004). Avrupa Birliği Eğitim Politikalarına Uyum Çalışmaları ve İlköğretim Sisteminde Yenilikler. Avrupa Birliğine Giriş Sürecinde

Eğitim, Eğitim Dizisi, 1, 2nd Baskı. İstanbul: Alkev

MUTABAKAT ZAPTI. TC ile AT Arasında Türkiye Cumhuriyeti’nin Topluluk Programları Leonardo Da Vinci II, Socrates II ve Gençlik Programlarına Katılımı Hakkında Mutabakat Zaptı. T.C. Resmi Gazete, 25456, 8 Mayıs 2004.

NEAVE, Guy (1984). The EEC and Education, 2nd Ed. Oxford

NOVOA, Antonio, DEJONG ve LAMBERT, William (2003). Educating

Europe: An Analysis of EU Educational Policies, 2nd Ed. London,

OECD (Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü) (2003). Education at a Glance, 254–255.

OECD (Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü) (2004). Education at a Glance

Indicators

PHILIPS, David (2003). Implementing European Union Education and Training

Policy, 3rd Ed. London

KAPTAN, Saim (1998). Bilimsel Araştırma ve İstatistik Teknikleri, 10 Baskı. Ankara: Tekışık Yayınlar.

120

KARASAR, Niyazi (2002). Bilimsel Araştırma Yöntemi: Kavramlar, İlkeler,

Teknikler, 7. Baskı. Ankara: 3A Araştırma Eğitim Danışmanlık Ltd Şti.

SELLIN, Burkhart (1991). Euroqualifiactions For All. New EC Approaches and

Programmes For the Vocational Training of Young People, 3rd Ed. Berlin

SEZGİN, S. İlhan (2001). Türkiye AB İlişkileri, AB’nin Eğitim, Öğretim ve