• Sonuç bulunamadı

2.2. KONYA’DA TARIM, SANAYİ VE HİZMET SEKTÖRÜ

2.2.4. Konya’da Hizmet Sektörü

2.2.4.1. Turizm

Konya çok eski zamanlara dayanan köklü tarihi geçmişi ile birçok medeniyet ve kültüre tanıklık etmiştir. Dünyada ilk Hıristiyantoplumlara ev sahipliği yapmış olan il, farklı dinlere ait medeniyetleri barındırmış olması nedeniyle kültür ve turizm açısından önemli bir potansiyele sahiptir. Bu açıdan Konya, kültür turizmiyle beraber İnanç turizmininde de önemli merkezlerden biri olmayı hedeflemektedir. Konya’nın kültür turizmi potansiyelini açısından önemli tarihi yerlerinden biri olan Çatalhöyük 9000 yıllık geçmiş olan ve neolitik bir kasaba özelliği taşımaktadır. Çatalhöyük, insanlık tarihi açısından çok önemli bir yer olup tarihte yerleşik hayata dair ilk izlerin görüldüğü, ilk mimari eserlerin ve inanç yapısını gösteren ilk kutsal yerleşim yerlerinin yeraldığı bir tarihi aladır. Alanda 1961 yılında başlayan kazı çalışmaları halen devam etmektedir.

İlde dikkat çeken bir diğer turizm varlığı da İvriz Kaya Anıtıdır. Ereğli ilçesinin Aydınkent köyünde bulunan kabartma Turuva Krallığın ait bir kalıntı olup günümüze kadar korunabilmiştir. Aynı şekilde Siyata Ören Yeri de Konya açısından önemli bir tarihi alandır. Erken Hıristiyanlık dönemine ait olan alanda Ak Manastır başta olmak üzere pek çok manastır kayalara oyulmuştur.

Konya’nın en önemli varlıklarından biri de şüphesiz Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerinin izlerini taşıyan ve 5000 yıllık geçmişe dayanan Sille Köyü ve burada bulunan Aya Eleni Klisesidir. Klisenin avlusunda taştan oyulmuş bölümler, tavan ve kiriş bölümlerinde ise Hz. İsa, Hz. Meryem ve havarilere ait çok sayıda el boyaması resim yer almaktadır. Sillede Aya Eleni Klisesinin yanı sıra tarihi cami, hamam ve köprü gibi çok sayıda eser bulunmakta olup bölgenin ilerisinde yer alan sille barajı da turizim açısından alanın bir cazibe merkezi olmasına katkıda bulunmaktadır.

Ayrıca Konya’da; Beyşehir ilçesinde yer alan diktörtgen şeklindeki etrafı kabartma taşlarla bezeli Eflatunpınar Hitit Anıtı, Gökyurt köyünde bulunan ve tarihinin milattan önce 3. yüzyıl kadar eskilere dayandığı tahmin edilen Kilistra Antik Kenti, il merkezine 15 km uzaklıkta olan, Asur ticaret kolonileri zamanında yapıldığı tahmin edilen Karahöyük antik yerleşim yeri, Selçuklular, Karamanoğulları ve Osmanlı döneminde yapılmış çok sayıda medrese, krevansaray, cami, türbe, köprü, çeşme ve höyük yer alamaktadır.

Konya ev sahipliği yaptığı pek çok medeniyet ve Hz. Mevlana, Şems Tebrizi, Nasrettin Hoca gibi dünyaca tanınmış ünlü düşünür ve din adamları sayesinde büyük bir turizm potansiyeline sahiptir. Bu potansiyelin en büyük sebebi kuşkusuz Mevlana Celaleddini Rumi dir. Türk-İslam Edebiyatının önemli unsurlarından biri olan Mevlana, tasavvuf düşüncesinin Anadolu’da yayılmasına öncülük etmiş bir İslam düşünürü ve mutasavvıftır. Şems Tebrizi ise Tebriz kentinde dünyaya gelmiş, Mevlana ile tanışarak onun gönül dünyasında büyük değişikliklere neden olmuş bir İslam alimidir.

Mevlana Celaleddin Rumi’nin kendi adını taşıyan türbesi babası Bahaeddin Veled’e Selçuklu Sultanı tarafından hediye edilen gül bahçesine 1274 yılında bir türbe yapılmıştı. Daha sonraları pek çok ek bölüm yapılan türbe, 1927 yılında müze olarak ziyarete açılmıştır. Müze içerisinde değişik bölümlerde Mevlana’ya ve Mevleviliğe ait eserler, Mevlevi musiki aletleri, çeşitli heykel ve canlandırmalar, hat, kumaş örnekleri ve halılar sergilenmektedir.

Konya’da Mevlana Müzesinin yanı sıra Şems makamı olarak da bilinen Alaaddin tepesinin doğusunda geniş bir park içinde yer alan Şems Tebrizi Türbe ve Mescidi bulunmaktadır. Yapı kurşun çatı ile kaplı bir kubbe şeklinde olup kubbe

altında bir sanduka yer almaktadır. Şems Tebrizi nin naaşının bu sanduka altında yattığı var sayılmaktadır.

Konya’nın Akşehir ilçesinde 13. yüzyılda yaşadığı düşünülen Nasreddin Hoca dünyanın pek çok ülkesinde tanınan önemlibir kişidir. Nasrettin Hoca dilden dile dolaşan fıkralarıyla halk mizahının dünyadaki en büyük şahsiyetlerinden biridir. Hocanın fıkraları yaşadığı dönemin sorunlarını, halkın karşı karşıya kaldığı güçlükleri, ince bir mizah ve evrensel bir umutla anlatır. Fıkralar bu yönü ile pek çok dile çevrilerek dünyaca ün salmıştır. Nasreddin Hoca Türbesi Konya’nın Akşehir ilçesinde yer almakta olup pek çok resterasyon geçirerek günümüzdeki halini almıştır. Bunun yanı sıra Konya’da antik kazılardan elde edilmiş olan çok sayıda eser bulunmaktadır. Bu eserlerin çoğu Konya Arkeoloji Müzesi ve Etnografya Müzesinde sergilenmektedir. İlde bu müzeler dışında, Atatürk, Mevlana, Karatay Çini Eserleri, Sırçalı Mezar Anıtlar, İnce Minare Taş ve Ahşap Eserler, Koyunoğlu, Akşehir ve Ereğli Müzeleri bulunmaktadır.

Konya’nın folklorik değerleri ve el sanatları da kültür turizminin içerisinde yer alan parçasıdır. Konya’da el sanatları, testicilik, keçecilik, halıcılık, kaşıkçılık, tüfekçilik, çinicilik gibi daha birçok sanat türü ve Hat sanatıda yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir. Konya’nın başlıca değerleri folklor ve tasavvuf musikisi, Semah, folklorik değerlerindendir. Konya birçok farklı uygarlığa tanıklık etmiştir. M.Ö. 7000 yılından günümüze kadar eski bir tarihin izlerini taşımaktadır. Birçok medeniyete tanıklık eden Konya kenti, tarihi yerler açısından oldukça zengin sivil mimari ve doğal sit alanları ile önemli bir kültüre sahiptir (T.C. Konya Valiliği, agis, 2018).

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünden alına veriler göre, 2017 yılı içerisinde Konya’ya günü birlik gelen turist miktarı 525.200 kişi iken Konya’da konaklayan turist miktarı ise 744.800 kişi olmuştur. 2017 yılında Konya’da turizm işletme belgesi bulunan toplam 36 otel işletmesi yer almaktadır. Bu tesislerin 5’i beş yıldızlı, 10’u dört yıldızlı, 16’sı üç yıldızlı, 3 tanesi iki yıldızlı ve 2 tanesi de özel belgeli otellerden oluşmaktadır. 2017 yılı verilerine göre ilimizde yatırım belgeli 21 tesis bulunmakta olup bu tesislerin 10 tanesi konaklama, 10 tanesi restoran, 1 tanesi de kongre ve sergi merkezi niteliğinedir.

Her yıl 17 Aralık tarihinde büyük organizasyonlarla kutlanan ve Konya’nın en önemli kültürel etkinliklerinden biri olan Şeb-i Arus Törenlerinde, 2017 yılında

228.899 ziyaretçi törene katılmıştır. Konya’da yer alan müzelere ziyarette bulunan ziyaretçi sayılarına bakıldığında Mevlâna Müzesinin açık ara öne çıktığı görülür. Müzeyi sadece 2017 yılında toplam 2.480.433 ziyaretçi ziyaret etmiş olup müze bu ziyaretçi sayısı ile Konya’daki tüm müzelere yapılan ziyaretlerin %94’ünü tek başına sağlamıştır. Aynı yıl içerisinde toplam 44 bin 387 ziyaretçi ile Karatay Müzesi de Mevlâna Müzesinden sonra en çok ziyaret edilen diğer bir müze olmuştur.

Ayrıca Konya’da ulusal kültürün korunduğu yazma eserlerin bulunduğu kütüphanesi ile Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi ve Yusufağa Yazma Eserler Kütüphanesi yer almaktadır. “Bu kütüphanelerde 18.000 adet üzerinde el yazması, 73.000 adet üzerinde matbu olmak üzere yakaşık toplam 91.000 adet kitap bulunmaktadır. Konya; Türkiye Turizm Stratejisi Eylem Planı’nda belirtildiği gibi üzere farklı inanç turizminde de ciddi bir potansiyele sahiptir. Doğa, sağlık, av ve kongre olarak detaylandırğımızda birçok turizm sektörünin imkanını elinde bulundurmaktadır. Bu açıdan Konya’da turizm potansiyelinin değerlendirilebilmesi için detaylı araştırmaların yapılması gerekmektedir.

Beyşehir Gölü, Türkiye’nin en büyük tatlı su gölü olup av ve doğa turizmi gibi alanlarda önde gelen merkezlerinden biridir. Konya ve bölgesinin Toros Dağlarında yer alan ilçeleri ve bunlara bağlı yaylaları tabiat ve dağ yürüyüşleri bakımından ve dağ sporlarına da çok uygun yerlerdendir. Özellikle dağlık ve ormanlık alanlarda av ve kamp turizmi potansiyelleri büyüktür ve alanların bir kısmında yabancı turistler tarafından av turizmi amaçlı turistler gelmektedir. Mağara turizmi bakımından potansiyeli yüksektir. Konya’da yer alan Pınarbaşı Mağarası, İncesu Mağarası, Balatini Mağarası, Suluin Mağarası, Sakaltutan Mağarası, Körükini Mağarası, Susuz Mağarası, Tınaztepe Mağarası Konya’nın diğer doğal harikaları arasındadır.

Doğa turizmi bakımında değerlendirilen kuş gözlemciliği bakımından uygun ve önemli alanlar barındırmaktadır. Tuz Gölü’nün konya içinde kalan alanı ise, ‘’dünyanın en büyük flamingo kolonilerine sahiptir. Çeşitlilik açısından, Çevre Müdürlükleri, Konya’da bulunan Bozdağ da yaşayan yaban koyunları, Karaman’da Karadağda yaşayan, yılkı atları koruma altına alınmış olup oluşturulacak seyir kuleleriyle bu alanlarda turizme kazandırılıcak alanlardandır. Konya önemli bir jeotermal alan üzerinde yer alan Türkiye, kaynak zenginliği ve potansiyeli bakımından dünyada ilk 7 ülke içerisine girmektedir. Sıcaklıkları 20 derece ile 100

derece arasında yer alan 1.000’in üzerinde jeotermal kaynak yer almaktadır. Bu kaynaklardan iki yüzün üzerinde termal merkez kurulmuştur.

Kültürel turizminin önemli bir parçası olan geleneksel folklorik değerler ve el sanatları da kültür turizminin bir parçasıdır. ‘’Türkiye Turizm Stratejisi 2023’te güçlü bir turizm alanı ve bölgesel kalkınma noktası oluşturulması amacı ile bölge içerisinde zayıf olan kültürel yerleşmelerin; el sanatları, yeme içme tesisleri ve konaklama imkanları ile birlikte kalkınmalarının desteklenmesi gerektiği belirtilmiştir. Bu nedenle ilde; bölgesel tüfekçilik, halıcılık, çinicilik kaşıkçılık, testicilik, keçecilik gibi el sanatları ve hat sanatı gibi kültürel potansiyeller değerlendirilmesi gerekliliği vurgulanmıştır. Bölgenin başlıca folklorik değerlerini Sema, folklor ve tasavvuf musikisi, Nasrettin Hoca, Mevlana ve Yunus Emre gibi değerler oluşturmaktadır.