• Sonuç bulunamadı

Bir sonraki sahnede, dayak yiyen travesti (Ayhan) hastaneye kaldırılmış olarak karşımıza çıkmaktadır. Hayat (travestilerden biri) ve Ayhan’ı arayan annesi, hastanenin bekleme odasındadırlar. Anne, Ayhan’ı alıp Almanya’ya götürmek istemektedir. Annesi ile cinsiyet değiştirdikten sonra ilk defa karşılaşan Ayhan, onun bu halinin kabul edilmeyeceği endişesini taşımaktadır. Ancak anne ve oğul/kız arasındaki konuşma görülmemekte ve hemen arkasındaki sahnede Ayhan Hayat’a sarılmış ağlarken izlenmektedir. Ayhan artık seks işçisi olarak yaşadığı hayatına veda etmekte ve annesi ile beraber gitmektedir.

Sahne 46. Ayhan’ın Hastaneden Çıkması ve Annesiyle Yeni Bir Hayata Başlaması

Filmin önemli kırılma noktalarından bir de Hayat ile sürekli görüşen bir adamın evde eğlenirken Sanem’e asılması ve onu mutfakta sıkıştırmasının ardından Hayat’ın Sanem’i dövmesi ve evden kovmasıdır. Sanem doğruca Gökhan’a gider ve ona sarılarak ağlamaya başlar.

Sanem ve ev arkadaşı 4. Travesti (Mavi) gece bir araya gelirler ve aralarında şu konuşma geçer:

Mavi: Zordur lan bu gacıyla hayat. Beraber büyüdük. Küçük yerdeyiz, ibneyiz, topuz. Bilmiyorum. Bir gün babam tuttu beni kolumdan, bodruma zincirledi. Dayak, dayak.. Dedi ki buradan çıkmak istiyosan evlenicen. Buldular saf bi kız. Dünyadan haberi yoktu. Mert (Hayat) orospusu da yine kayıplara karışmış. Evlendik. Bi de üstüne çocuk. Bir gün çıktı geldi bizimki. Karşımda görünce gözlerime inanamadım. Böyle üstünde beyaz bi elbise.. saçları rüzgarda uçuşuyo.. sanırsın melek. Seni almaya geldim diyo. Mutlu olucaz diyo. Aklım gitti. Ulan dedim kendi kendime, mutlu musun? Sen mi

seçtin bu hayatı? Bu kadını, bu çocuğu.. hadi git ne duruyosun? Bak kaçarı yok. Sonra.. sonrası buradayız işte. Ee, bizi bırak da, anlat bakalım nolcak senin bu raço (Gökhan’dan bahsetmektedir)? Biz de salak değiliz ya?

Sanem: Bilmiyorum. Yok bişey.

Mavi: Madem bilmiyosun, yeter artık bu kadar dedikodu. Yollan bakalım aşşa (müşteri bulmaya). Kalk kız!

Transseksüellerin aile ve toplum baskısı ile “erkek gibi” davranmaya zorlandığı mesajını veren bu konuşmadan, kendi bedeni içinde mutlu olmayan bireylerin kurdukları ailelerin de sağlıklı olmayacağı sonucuna varmak mümkündür. Mavi, karısı ve çocuğunu terk etmiş, travesti bir fahişe olmayı ve diğer travesti ile aşkını yaşamayı tercih etmiştir. Ancak her iki kadının da (Hayat ve Mavi) bir taraftan bir erkek aşkı çektikleri de görülmektedir.

Sonraki sahnede Gökhan evlerinin kapılarının önünde Sanem’i beklemeye koyulur. Mavi, onun müşterisi olduğunu, Gökhan’ın beklemesi gerektiğini belirtir. Odasının kapısında Sanem’i beklemeye başlayan Gökhan müşteri çıktıktan sonra içeri girmek ister ama Sanem izin vermez. Ertesi sabah Gökhan kapısında bir zarf bulur. Zarf Sanem’dendir. Aynı sabah evde yalnız olan Sanem’e Hayat’ın daha önce kendisini taciz eden erkek arkadaşı saldırır. Eve zorla giren adam Sanem’e tecavüz eder ve Sanem adamı öldürür. Evde şokta olan Sanem’i bulan Mavi, hemen Sanem’e kaçmasını söyler. Sanem Gökhan’a gider.

Sahne 47. Senem’in Tecavüze Uğraması ve Cinayet Sahneleri

Olaylardan bir gün sonra, Buket internette haberleri karıştırırken, “üç travesti dehşet saçtı” başlıklı haberi görür. Haberde travestilerin evlerine aldıkları erkeği bıçakladıkları yazmaktadır. Burada, basının da transseksüellere karşı tavrının nasıl olduğuna dikkat çekilmektedir. Gerçekte, eve zorla girme ve tecavüz söz konusuyken, travestiler “eve erkek alıp sonra onu öldürmekle” suçlanmaktadır. Buket derhal

Gökhan’ı arar. Ancak Sanem’in yanındaki Gökhan telefona cevap vermez. İşe giden Gökhan, Sanem’i evde bırakır. Buket Gökhan’a ulaşamayınca eve gelmeye karar verir ve Sanem’le karşılaşırlar. Gökhan’ın evde olmadığını, gitmesi gerektiğini söyleyen Sanem’e Buketin tavrı oldukça sert olur ve onu bir ucube olmakla suçlar. İkili arasında tartışma yaşanır ve Sanem, Buket’i kovar.

3.3.4.2.4. Diyalog Örnekleri

Filmin akışı içinde çeşitli diyaloglar yaşanmıştır. Akşam eve gelen Gökhan bir makas almıştır. Nedenini soran Sanem’e saçlarını keseceklerini söyler.

Gökhan: Buket de burada olduğunu öğrendikten sonra burada kalamayız. Gitmemiz lazım.

Sanem: Peruk filan alsaydın bari. Neden saçlarımı kesiyoruz? Gökhan: Bunları da giymen lazım (erkek kıyafetleri verir).

Sanem: Hayır. Ne bunları giyerim ne saçlarımı keserim. Ben buyum işte.

Gökhan: Bak, senden başka bişey olmanı istemiyorum. Sadece kısa bi süreliğine.. Bu durumu atlatana kadar kılık değiştirmeni istiyorum.

Sanem: Her sıkıştığımızda beni oyuncak gibi değiştirmeye kalkamazsın. Gökhan: Ben seni değiştirmeye çalışmıyorum.

Sanem: Ya napmaya çalışıyorsun? Ne istiyosun o zaman? Ya beni beğenmezsen? Beni yine de beğeneceğine söz ver. Beğenecek misin?

Gökhan: Söz. Sanem: Tamam.

Bu konuşmanın üzerine Sanem’in saçlarını keserler. Konuşmadan anlaşıldığı üzere, Gökhan Sanem’in travesti görünümünden rahatsızdır ve onu topluma kabul ettiremeyeceğini düşünür. Bu nedenle onun ruhen ne hissettiğine değil, nasıl görünmesi gerektiği konusuna odaklanmıştır. Saçları kesilen Sanem durumu sessizce kabullenir ancak bir taraftan da ağlamaya başlar.

Sahne 48. Senem’in Değişimi Sahneleri

Gökhan ve Sanem evi terk edip Gökhan’ın bir arkadaşının evine giderler. Bu esnada Gökhan Sanem’e erkek gibi davranmasını istediğini söyler. Sanem, Gökhan’ın ondan utandığını kavramıştır:

Sanem: Demek tüm bu saçmalık benden utandığın içindi. Gökhan: Senden utanmıyorum. Sadece..

Sanem: Evet, sadece? Saçını kes, bu paçavraları giy, erkek gibi davran.. Ya sonra ne isticeksin benden? Seni becermemi mi?

Gökhan: Yeter be uzatma!

Sanem: Noldu? Utandın mı? Hoşuna gitmedi mi? Gökhan: Uzatma artık.

İkili Gökhan’ın arkadaşı Çağlar’ın evine giderler. Eve gelen Çağlar Sanem’i görür. Onunla tanışırlarken Gökhan araya girer ve Çağlar’ı konuşmak üzere başka bir odaya götürür:

Gökhan: Açıklamaya fırsat olmadı.

Çağlar: Açıklama abi. Baştan başla. Bu (içeriyi işaret eder) ibne mi? Ya sen delirdin mi? Bak Gökhan, bi kez olsun kulağını aç ve beni iyi dinle. Ben evimde ne idüğü belirsiz bi ibne istemiyorum. Kalacaksan sen kal, ama bu herifi derhal al götür buradan.

Gökhan: Sessiz ol duyacak.

Çağlar: Duyarsa duysun ya. Ya gece uyurken gırtlağımızı keserse? (…) Gökhan, sakın bana bununla yattığını söyleme. (Gökhan susar ve kafasını eğer) Çok iğrençsin oğlum.

Gökhan: Abi yatmadım (ki önceki sahnelerde yatmıştır). Sadece yardımına ihtiyacımız var.

Çağlar: Yardım falan yok. Bi bak şuna. Her türlü hastalık vardır bunda. Kesin AIDS’li falandır.

Bu konuşmanın üzerine Sanem ve Gökhan evden çıkarlar. Bir çorbacıda, Sanem’e tecavüz eden adamın bir arkadaşına rastlarlar. Daha önce travestilerden Mavi ile birliktelik yaşayan bu adam Sanem’i tanımaya çalışır ama çıkaramaz. Ortamdan uzaklaşan Sanem ve Gökhan’ın arkasından adam ve arkadaşı arasında şu konuşma geçer:

Ölen adamın arkadaşı: Çıkaramadım. Zaten hemen kalkıp gittiler. Diğer adam: Süleyman abinin ne işi var travestilerle anlamıyorum ki.

Ölen adamın arkadaşı: Oğlum, adam zil zurna sarhoşmuş. Bunlar da yolda görmüşler, çevirmişler bunu. Bu da gerçek kadın zannetmiş takılmış peşlerine. Yoksa erkek adamın ne işi olur travestiyle?

Süleyman’ın arkadaşı, travestiler ile kendisi beraber olmasına rağmen bunu “erkek adam”a yakıştıramamaktadır. Ayrıca Süleyman’ın Sanem’e saldırması gündüz olmuştur. Süleyman’ın kendisi zorla eve girmiştir ve sarhoş olduğuna dair bir işaret de görülmemiştir. Ancak toplumun travestilere karşı tutumu, her zaman onları suçlu çıkarmaya yöneliktir ve bu diyalogda bu durum açıkça görülmektedir.

Sokakta kalan ve gidecek bir yer bulamayan Sanem ve Gökhan arasında bir tartışma başlar:

Gökhan: Çağlar’ın evinde adam gibi dursaydın şu anda orda oturuyorduk. Sanem: Adam gibi falan duramam ben. Sen ne dediğinin farkında değilsin. Gökhan: Doğru konuş.

Sanem: Ben kadın olmak için ailemi, okulumu, tüm yaşantımı terk ettim. Şimdi işler biraz zorlaştı diye ne olduğumu inkâr mı edicem?

Gökhan: Bu kadar şey yapmışsın bunu mu yapamadın? Sonuçta erkek değil misin?

Sanem: Sen beni hiç anlamıyorsun.

Bu tartışmanın üzerine, Sanem, bankta uyuyakalan Gökhan’ın yanında eşyalarını alır ve tuvalete gitmek üzere kalkar. Tam erkek ve kadın tuvaletinin önünde üç beş saniye duraksar. Sanki ne tam erkeğim ne de tam kadın der gibi düşünceye dalar. Ardından da kararını verir ve kadınlar tuvaletine gider. Elbisesini giyip makyaj yapar. Yeniden kadın kıyafetlerini giyen Sanem, Gökhan’ı sessizce terk eder ve film bu şekilde biter.