• Sonuç bulunamadı

TEMYİZ İNCELEMESİ SONUNDA ATAD’IN VERECEĞİ KARAR

ATİDM KARARLARINA KARŞI BAŞVURULABİLECEK KANUN YOLLAR

C. TEMYİZ İNCELEMESİ SONUNDA ATAD’IN VERECEĞİ KARAR

ATAD YUT’nün 119.maddesine göre, ATAD, temyiz incelemesi sonucunda başvuruyu açıkça asılsız ve kabul edilemez bulursa, Raportör Yargıç'ın görüşünü alıp Hukuk Sözcüsünü de dinledikten sonra, temyizi gerekçeli bir kararla kısmen veya tamamen reddeder.

235REÇBER; Avrupa Toplulukları İlk Derece Mahkemesi, s.204; SAMANTIR; a.g.e., s.52;

ACAR; a.g.e., s.49

236 REÇBER; Avrupa Toplulukları İlk Derece Mahkemesi, s.205; SAMANTIR; a.g.e., s.53;

ACAR; a.g.e., s.50

237REÇBER; Avrupa Toplulukları İlk Derece Mahkemesi, s.205; SAMANTIR; a.g.e., s.53;

ATAD Statüsü İle İlgili Protokol’ün 61.maddesinin 1.bendine göre, ATAD temyizi haklı bulursa, ATİDM'nin kararını iptal eder. Divan, yargılamaya ilişkin uygun durum mevcut ise, uyuşmazlık konusunu bizzat kendisi karara bağlayabileceği gibi, temyiz sonucuna göre yeniden karar tesis etmesi için dava dosyasını ATİDM'ne geri gönderebilir.

1. ATAD’ın Davanın Esası Hakkında Karar Vermesi

ATAD Statüsü İle İlgili Protokol’ün 61.maddesinin 1.bendine göre, ATAD temyiz başvurusunu haklı bulursa, talebi kabul edip ATİDM kararının kısmen veya tamamen bozulmasına karar verdikten sonra, yargılamaya ilişkin uygun durum mevcut ise, dava dosyasını esastan inceleyerek uyuşmazlığın çözümüne bizzat kendisi karar verebilir. Ancak bunun için ATAD’ın, ilk derece yargılaması sırasında uyuşmazlık konusu maddi olguların yeterince açıklığa kavuşturulduğu, dosya ile ilgili olarak ATİDM tarafından tutanağa geçirilen veya toplanılan maddi bulguların yeterli olduğu kanaatine varması gerekir. Çünkü ATAD, temyiz incelemesini hukuki sorunlarla sınırlı olarak gerçekleştirmektedir ve maddi sorunları değerlendirme yetkisi münhasıran ATİDM'ne aittir238.

ATAD, davanın esası hakkında karar verirken, ATİDM'ndeki yargılamayı tekrarlamayacak, onu temel alacak, ancak vereceği kararla bir bakıma ATİDM kararının eksik yönlerini tamamlayacaktır. ATAD, temyizi kısmen haklı bulur ve kendisi karar vermek isterse, vereceği karar, ATİDM kararının isabetsiz bulduğu kısımlarıyla ilgili olacaktır. Bu son halde ATAD temyiz talebini kısmen kabul edip kısmen reddetmiş olmaktadır239.

2. ATAD'nın Dava Dosyasını ATİDM'ne Geri Göndermesi

ATAD Statüsü İle İlgili Protokol’ün 61.maddesinin 2.bendi ve ATİDM YUT’nün 117.maddesine göre, ATAD’ın dava dosyasını ATİDM'ne geri göndermesi halinde ATİDM, ATAD’ın bozma ilamında belirttiği hukuki gerekçelerle bağlıdır.

238REÇBER; Avrupa Toplulukları İlk Derece Mahkemesi, s.207; SAMANTIR; a.g.e., s.55 239REÇBER; Avrupa Toplulukları İlk Derece Mahkemesi, s.208; SAMANTIR; a.g.e., s.55

ATİDM, ATAD’ın bozma ilamında belirtilen hukuki değerlendirmeye uymaz veya bozma gerekçesini dikkate almadan yeni bir hüküm kurarsa, bu durumda ATİDM'nin yeni kararı da temyiz edilebilir.

ATİDM YUT’nün 118.maddesinin240 1.paragrafına göre, ATAD tarafından bozularak geri gönderilen ATİDM kararı, eğer ATİDM Dairelerinden biri tarafından verilmiş ise, ATİDM Başkanı, dava dosyasını aynı sayıda Yargıçtan oluşan bir başka Daireye gönderebilir. Ancak, anılan maddenin 2.paragrafına göre, ATİDM'nin Genel Kurul halinde verdiği bir karar bozulur ise dava dosyasının yine Genel Kurula, Büyük Daire halinde verdiği bir karar bozulur ise dava dosyasının Büyük Daireye gönderilmesi gerekmektedir. ATİDM YUT’nün 118.maddesinin 2 bis paragrafına göre, eğer Tek Yargıç tarafından alınan bir karar bozulacak olursa, ATİDM Başkanı, dosyayı kararı veren Yargıcın yer almadığı üç Yargıçtan oluşan bir Daireye gönderir. Ayrıca, ATİDM YUT’nün 118.maddesinin 3.paragrafı, ATİDM YUT'nün 13.maddesinin 2.paragrafına göre Daire Başkanının, ATİDM Başkanı'ndan bir Raportör Yargıç görevlendirmesini talep edebileceğini hükme bağlamıştır. Aynı paragraf hükmüne göre, ATİDM YUT'nün 14.maddesinin 1.paragraf'ı ve 51.maddesi düzenlemelerine uygun olarak, Dairelerden birine gönderilen bir dosya, üye sayısı daha fazla olan bir Daire, Genel Kurul veya Büyük Daireye ya da Genel Kurul veya Büyük Daireye gönderilen bir dosya daha sonra Dairelerden birine gönderilebilir241.

ATİDM YUT’nün 119.maddesinin 1.paragrafına göre, ATİDM kararını temyiz eden davacı, ATAD’ın bozmaya ilişkin kararının kendisine tebliğinden itibaren iki ay içerisinde Mahkemeye yazılı bir mütalaa sunabilir. Davalı ise bu mütalaanın kendisine tebliğinden itibaren bir ay içerisinde, yazılı mütalaasını sunar. Davacı ve Davalının mütalaaları birlikte müdahile tebliğ edilir ve tebligatı izleyen bir aylık süre içinde müdahil de yazılı mütalaasını bildirir. Davalıya veya müdahile tanınan birer aylık süre, ATAD kararının kendilerine tebliğinden itibaren işleyecek

240 21.05.2003 tarihinde değiştirilmiştir. Bkz. JO L 147, 14.06.2003, s.22 vd.

241 REÇBER; Avrupa Toplulukları İlk Derece Mahkemesi, s.209; SAMANTIR; a.g.e., s.56;

iki aylık süreden önce dolarsa, ATAD kararının tebliği tarihinden itibaren işleyecek iki aylık süre uygulanır242.

ATAD'nın temyiz incelemesi sonucunda bozup geri gönderdiği ATİDM kararının verildiği davanın yazılı aşaması sona ermemişse, yargılamanın bulunduğu aşamada, Mahkeme tarafından kabul edilecek usul organizasyonu tedbirleri ile davaya devam edilir. Yargılama usulü, ATİDM YUT'nün ikinci başlığı altındaki hükümlere göre icra edilir. Çünkü ATİDM önünde yeni bir yargılama süreci başlamış olacaktır. Eğer, şartlar gerektirirse ATİDM, tarafların tamamlayıcı mahiyete yazılı mütalaa sunmalarına izin verebilir243.

ATİDM YUT’nün 121.maddesine göre, ATİDM, bozmadan sonra kendisine geri gönderilen davada, hem kendi baktığı davaya hem de ATAD'ndaki temyiz davasına ilişkin yargılama giderlerine hükmeder.

3. Temyizde Yargılama Giderleri

ATAD YUT’nün 122.maddesine göre, ATAD temyiz başvurusunu haksız bulur ve talebi reddederse, ATİDM'nin yargılama giderleri hakkındaki hükmüne dokunmadan temyiz aşamasında yapılan yargılama giderlerine hükmeder. Temyiz başvurusunu haklı bulur ve uyuşmazlığı esastan ele alarak bizzat kendisi karar verirse, hem ATİDM önünde görülen davadaki, hem de temyiz aşamasındaki yargılama giderlerine hükmeder. Eğer ATAD, temyiz başvurusunu haklı bularak dosyayı ATİDM'ne geri gönderirse, yargılama giderleri hakkında her hangi bir hüküm kurmaz. Bu durumda ATİDM, hem ilk derecedeki yargılama ve hem de temyiz aşamasındaki yargılama giderlerine hükmedecektir244.

II. OLAĞANÜSTÜ BAŞVURU YOLLARI

ATİDM kararları, YUT’de öngörülen üç halde şarta bağlı olarak yeniden ele

242REÇBER; Avrupa Toplulukları İlk Derece Mahkemesi, s.210; SAMANTIR; a.g.e., s.56;

ACAR; a.g.e., s.52

243REÇBER; Avrupa Toplulukları İlk Derece Mahkemesi, s.210; SAMANTIR; a.g.e., s.57;

ACAR; a.g.e., s.52

alınabilir. ATİDM YUT’nün 123 ve 124.maddelerinde ATİDM Kararlarına karşı Üçüncü Kişinin İtirazı, 125 ila 128.maddeleri arasında Yargılamanın Yenilenmesi (İade-i Muhakeme) ve 129.maddesinde ise ATİDM kararların yorumlanması konuları olağanüstü başvuru yolları başlığı altında düzenlenmiştir.