• Sonuç bulunamadı

AVRUPA BİRLİĞİ KAMU HİZMET MAHKEMESİNİN YAPIS

II AVRUPA BİRLİĞİ KAMU HİZMET MAHKEMESİNİN YAPISI, İŞLEYİŞİ VE GÖREVLERİ

A. AVRUPA BİRLİĞİ KAMU HİZMET MAHKEMESİNİN YAPIS

1. Üyeler(Yargıçlar)

ABKHM’nin kurulmasına ilişkin Konsey Kararı’yla, ATAD Statüsü İle İlgili Protokol’e, kurulacak Yargı Dairesi ile ilgili olarak 62 bis maddesi eklenmiş ve bu maddede Yargı Dairelerinin örgütlenmesi, yapısı ve yetkileriyle ilgili düzenlemelerin, Statü’nün Ek’inde tekrar ele alındığı belirtilmiştir. Bundan sonraki açıklamalarda “EK I” ifadesinden Yargı Dairelerinin örgütlenmesi, yapısı ve yetkileri ile ilgili düzenlemeleri içeren, Avrupa Birliği Kamu Hizmet Mahkemesi başlığını taşıyan, ATAD Statüsü İle ilgili Protokol’e ekli EK I anlaşılmalıdır. EK I’in 2.maddesine göre, Kamu Hizmet Mahkemesi yedi Yargıçtan oluşur. ATAD’nın talebi halinde, Konsey, ağırlıklı çoğunlukla alacağı kararla Yargıç sayısını arttırabilir. Yargıçlar altı yıllık bir süre için atanırlar. Görev süresi sona eren Yargıçlar tekrar atanabilirler. Her boş mevkii, altı yıllık bir dönem için yeni bir Yargıcın atanmasıyla doldurulur. Konsey’in 22.07.2005 tarih ve 2005/577260 sayılı kararıyla ABKHM’nde ilk olarak görev yapacak 7 Yargıç üye atanmıştır. Bu yargıçlar Irena BORUTA, Stéphane GERVASONI, Heikki KANNINEN, Horstpeter KREPPEL, Paul J. MAHONEY, Charisios TAGARAS ve Sean VAN RAEPENBUSCH’tur. Mahkeme ATAD’a bağlı olarak 01 Ekim 2005 tarihinde çalışmaya başlamıştır. ABKHM’ni kuran Konsey Kararı’nın başlangıç kısmında yer alan 6.maddede, Daire’nin Üye sayısının iş yükü ile uyumlu olması gerektiği belirtilmiştir.

2. Üyelerin Atanması

ATİDM üyeleri yukarıda da incelendiği üzere261 topluluğa üye devletlerin sayısı da gözetilerek, her üye devlet mahkemede temsil edilebilecek biçimde, üye

260 Bkz., Journal Officiel de l’Union Europeenne, L 197/28 du 28.07.2005 261 Bkz. Yukarıda s.15 vd.

Devletlerin Hükümetlerinin ortak onayı ile atanmaktadırlar. Yargı Dairesi üyelerinin atanmalarında ise, EK I’in 3.maddesinin 3.bendinde, bu yöntemden farklı bir yol tercih edilmiştir. Bu bende göre, ATAD ve ATİDM'nin eski Yargıçları arasından ve herkes tarafından bilinen hukukçulardan oluşan yedi kişilik bir Komite kurularak, Komite'nin işleyiş kuralları ile üyelerinin atamasının, ATAD Başkanı'nın önerisi üzerine ağırlıklı çoğunlukla karar veren Konsey tarafından yapılacağı hükme bağlanmıştır.

ABKHM Yargıçları, seçim öncesinde Konseye danışma organı olarak görüş bildirecek olan Komite’ye danışıldıktan sonra, ATKA’nın 225 A maddesinin 4.bendi ve AAETKA’nın 140 B maddesinin 4.bendine uygun olarak karar tesis eden Konsey tarafından atanırlar. Mahkeme’yi oluşturacak üye sayısı, her üye devletten bir Yargıcın görev almasına, böylece her üye devletin Mahkeme’de temsil edilmesine olanak vermemektedir. Bu nedenle Konsey, Yargıçların atanması sırasında, temsil edilen ulusal adli sistemlerle ilgili ve üye Devletlerin uyrukları arasında mümkün olduğu kadar geniş bir coğrafi temele dayalı olarak Mahkeme’nin dengeli bir yapıya sahip olmasını gözetir(EK I, m.3/1).

a. Danışma Komitesinin Yapısı, İşleyişi ve Görevleri

Danışma Komitesi, ABKHM üyelerinin seçimi ve atanmasına ilişkin Konsey kararının alınmasını kolaylaştırmak amacıyla, mevcut adayların bu amaç doğrultusunda gerekli nitelikleri taşıdıklarını teyit etmek için kurulmuştur.

Konsey, 18.01.2005 tarihinde tesis ettiği 2005/49262 sayılı kararının 1.maddesinde, ABKHM üyelerinin seçimi sırasında kendisine danışma organı olarak görüş bildirecek olan Komitenin işleyiş kurallarının, bu karar Eki ile düzenleneceğini belirtmiştir.

Danışma Komitesinin oluşumu, işleyişi ve görevlerini düzenleyen Konsey Kararının Eki’nin burada genel olarak incelenmesi gerekir. Komitenin işleyiş kurallarına ilişkin Karar Eki’ne göre, ABKHM üyelerinin seçimi sırasında Konsey’e

danışma organı olarak görüş bildirecek olan Komite, ATAD ve ATİDM eski Yar- gıçları ve herkes tarafından bilinen hukukçular arasından seçilen yedi kişiden oluşur. Bu kişiler dört yıllık bir dönem için atanırlar ve bu sürenin bitiminde tekrar atanabilirler. Komite Başkanlığı görevi, üyeler arasından Konsey tarafından bu amaçla atanan bir kişi tarafından yerine getirilir.

Komite, ABKHM Yargıçlığı görevinin yerine getirilmesi konusunda adayların uygunluğuna ilişkin bir görüş hazırlar ve yüksek düzeyde tecrübeye sahip olan en uygun adayların listesini bu görüşte bir araya getirir. Bu listede, Konsey tarafından atanacak Yargıç sayısının en az iki katı kadar aday bulunmak zorundadır.

Konsey Sekreterliği, Komite Sekreterliği görevini de yerine getirir ve dokümanların çevirisi de dâhil olmak üzere, Komite'nin çalışmaları için gerekli idari desteği sağlar. Komite, üyelerinin en az beşinin katılımıyla geçerli olarak toplanır ve basit çoğunlukla karar verir. Oyların eşitliği halinde, Başkan'ın oyu üstün gelir. Görev gereği ikamet ettikleri yer dışında bir yere gitmekle görevlendirilen Komite üyeleri, ATİDM Yazı İşleri Müdürü, Başkanı, ATAD Yazı İşleri Müdürü, Yargıçları, Hukuk Sözcüleri ve Başkanı, Komisyon üyeleri ve Başkanı'nın para ile ilgili rejimini düzenleyen 25.07.1967 tarihli, 5/67 Euratom, 422/67 CEE sayılı Konsey Tüzüğünde öngörülen koşullar kapsamında bir tazminattan ve yaptıkları harcamaları geri alma hakkından yararlanırlar.

3. Üyelerin Statüsü

EK I’in 5.maddesine göre, Adalet Divanı Statüsü'nün 2 ila 6.maddeleri arasındaki ATAD Yargıçları ve Hukuk Sözcüleri hakkındaki hükümler ile 14 ve 15.maddeleri, 17.maddesinin 1., 2. ve 5.bentleri ile 18.maddesi, Kamu Hizmet Mahkemesi ve üyelerine de uygulanır. Statü'nün 2.maddesinde öngörülen yemin Divan önünde yapılır ve 3., 4. ve 6.maddelerde belirtilen kararlar Kamu Hizmet Mahkemesi'nin görüşü alındıktan sonra Divan tarafından alınırlar.

4. Daireler

Konsey’in, 30 Kasım 2005 tarih ve 2005/C322/08 sayılı, ABKHM Dairelerinin yapısı ve kompozisyonu, Daire Başkanlarının seçimi ve Üyelerin atanması ile ilgili kararıyla, ABKHM’nin, Üç daire ve Genel Kurul (tam üye ile toplanarak) halinde çalışacağı hükme bağlanmış, eşit bir şekilde 30 Kasım 2005’ten 30 Eylül 2008’e kadar görev yapacak Dairelerin Başkan ve üyeleri tespit edilmiştir. Konsey’in bu kararı, ATRG’nde 17.12.2005 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe girmiştir263.

5. Hukuk Sözcülüğü ( Savcılık )

ABKHM ile ilgili düzenlemelerde, başlangıçta ATİDM’de olduğu gibi bir Hukuk Sözcülüğü müessesesi öngörülmemiştir. Ancak EK I’in 5.maddesinde Adalet Divanı Statüsü’nün 2 ila 6. maddelerinin ABKHM üyelerine de uygulanacağı belirtilmiştir. Anılan hükümler ATAD Yargıç ve Hukuk Sözcüleri ile ilgilidir. Bu durumdan, ayrı bir Hukuk Sözcülüğü müessesesi kurulana dek, ATİDM'nin kuruluş aşamasında olduğu gibi bu görevi Başkan tarafından atanan bir ABKHM üyesinin yerine getireceği sonucuna varılabilir.

6. ABKHM Başkanı

ABKHM Başkanı, Mahkeme üyesi Yargıçların kendi aralarında yaptıkları oylamayla üç yıl için seçilir. Başkanın görev süresi yinelenebilir (EK I b.4/1).

7. ABKHM Yazı İşleri Müdürü (Başkatip)

ABKHM, Statüsünü belirlediği Yazı İşleri Müdürünü (Başkatibini) atar. ATAD Statüsü İle ilgili Protokol’ün Yazı İşleri Müdürü ve Katiplerle ilgili 3.maddesinin 4.bendi, 10., 11. ve 14.maddeleri, ABKHM Yazı İşleri Müdürü ve katiplerine de uygulanabilir(EK I m.6/2).

B. AVRUPA BİRLİĞİ KAMU HİZMET MAHKEMESİNİN