• Sonuç bulunamadı

BÖLÜM 1: TERĠMLER ve TANIMLAMALAR

1.3. Yeni Çağ Dini Akımlar ve BaĢlıca Özellikleri

1.3.4. Tek Dünya Ve Tek Din

Tek Dünya kurma ve bu kurulan yeni dünyada hükümran olacak tek inancın kendi inancı olması kaidesi neredeyse bütün dinlerde rastlanılan bir hedeftir. Her inanç sistemi, tek var olması gereken inanç olarak kendisinin var olması gerektiğini iddia eder. Diğerlerinin de batıllıkları üzerinde durur. Bu yaklaĢım Alternatif Ġnanç Akımları için de geçerlidir. Bu akımlara göre; daha önceden, insanların inandıkları kaideler ve kutsallar aslı itibariyle yanlıĢ yorumlanan bazı kutsallardır veya zamanı geçtiği için de yenisi ikame edildiği için mülga dinlerdir.

Alternatif Ġnanç Kültlerinde bu inanç anlayıĢı o akımın içinden geldiği kutsalın kökenine göre değiĢen bir söylem geliĢtirmiĢtir. Eğer akım Hristiyan bir kökenden geliyorsa Kitab-ı Mukaddes ayetlerinden mülhem yorumlar görmek mümkündür. Eğer pagan bir kültürden besleniyorsa bu seferde akım söylemlerini bu çerçeve de yapmaktadır.

Mesela Adventists olarak adlandırılan grup Hristiyan bir inanç mekanizmasına sahiptirler. Köken itibariyle Hıristiyandırlar fakat onlara göre „geçmiĢte Hristiyanlığın düzgün bir yorumu yapılamamıĢ ve bazı Hristiyan umdeleri yanlıĢ anlaĢılmıĢtır‟. Bu yanlıĢ anlaĢılanların baĢında da Ġsa‟nın yeryüzüne ikinci geliĢinde tahtını kuracağı yer olarak seçtiği Zion‟un bulunduğu muhite yönelik olan inanıĢtır.

Bazı akımlar burada olduğu gibi kutsal kitabın bir kısmının yanlıĢ anlaĢıldığını iddia etmelerine rağmen, Rael gibi bazı akımlarda ise bütün bir kitabın yanlıĢ anlaĢıldığı dile getirmektedirler.

38

Böyle akımların en büyük iddiası genel itibariyle eldeki Ġncil veya Kuran gibi kutsal metinlerin kendilerine verilen Ģahıslar / peygamberler tarafından aslında metni, aynen Ģu an bu akım liderlerinin anladığı gibi anlamıĢ olmasıdır. Fakat o günün insanının yani peygamber makamında bulunan Ģahsın muhataplarının bunu anlamaktan, o metinlerin tefsirini kavramaktan uzak bir bilince sahip olması sebebiyle o gün tam olarak bu tebliğ yapılmamıĢtır. Bu sebeple ancak günü geldiğinde bu bilince eren topluluklar olduğunda bu kutsallar yeniden yorumlanacak ve eğer gerekirse de bu metinler iptal edilerek yenisi bildirilecektir.

Bu iddialarına ilaveten yine bazı akımlara göre dünyadıĢı atalardan alınan vahiy, trans halinde ki bildirimler, bedensiz varlıklarla telepati yoluyla kendilerine verilen emirlere göre yeni bir ortam hazırlanması yeni bir merkez inĢası veya bütün insanlığa kurtuluĢ reçetesi vermek için uygun bir vasat oluĢturulması gibi sebeplerle yeni bir çağa çağrı yapılmaktadır. Bu yeniçağın yöneticilerinin ise bu emir –vahiy- ilham aldıkları varlıklar olacağı inancı vardır. Konumuzu örnek akımlardan yola çıkarak açıklamak gerekirse ilk önce DKB‟yi ele alabiliriz.

Buna örnek olarak Vedia Bülent‟in Ģu söylemi önemlidir.

„Yüce Bilinçler, ileri yıllarda Güçlü Dünya Devletini kurmak için, direkt devreye Gireceklerdir. Ancak Ģu an Son Boyut AĢamasında, Ġlahi yoldan IĢık almıĢ tüm dostlar, direkt RABBĠN Aurasında (BETA NOVA )'da Bedenlenmek üzere devrededir‟ ( Çorak,1996:734 ).

Bir baĢka örnek olarak da Rael‟i ele alacak olursak „tek din oluĢu‟ görüĢlerini özlü bir Ģekilde bir araya topladığı Zeki Tasarım - Dizaynörlerden Mesaj adlı kitabında kendisi Ģöyle dile getirmektedir.

„Sen hesap gününden önce ki son peygambersin

Sen bütün dinlerin dini olan dinin açıklayıcı- çobanların çobanı olan peygambersin. Sen bizim temsilcilerimiz olan geçmiĢ peygamberlerin geliĢini haber verdiği peygambersin‟ ( Rael,2005:175 ).

39

Rael bu anlatıma göre daha önce ki peygamberlerin de haber verdiği beklenen peygamberdir. Yeni tefsir edilmiĢ haliyle bu yeni din, bütün diğer dinlere müfessirlik yapmaktadır. Hristiyan kültüründe çokça kullanılan kuzu- çoban söylemine gönderme de yaparak bütün peygamberlere dahi peygamberlik yapabilecek kiĢinin Rael olduğunu belirtilmektedir.

„ Bir elçiliğin tarafsızlığı, serbest hava sahası ve resmi bir davet olmadan, habersizce ve istemediğimiz bir ziyaretleri, dünya çapında politik, ekonomik ve sosyal yankılar doğuracak, felaketle sonuçlanabilecektir. Ayrıca önce baĢka herhangi bir kuruluĢ ile iliĢkiye geçerek, Raelyen Felsefesinden baĢka herhangi bir devleti, dini veya ideolojiyi destekler görünmeyi istememekteler. Bize sevgi ve saygılarından, sadece elçiliklerini inĢa ettiğimizde gelecekler‟.( http://tr.rael.org/faq,12-10-2010 )

Yukarıda özetlediğimiz görüĢün ana fikri her ne kadar Elohim için yapılması gerekenler olsa da bu yapılanların ana gayesi olarak da dünyanın tek merkezden kontrolünü hedeflediğini anlayabiliriz.

Burada dikkate değer bir retoriği olan farklı bir grubu ele alacağız. Bu grubun inanıĢında yeryüzü hâkimiyeti ve de öbür âlemde „Tanrı‟ adına yapılmıĢ en makbul iĢ olarak çok çocuk sahibi olmaktır. Çok çocuk sahibi olmayı teĢvik eden FLDS yani Fundamentalist Church of Jesus Christ of Latter Day Saints akımında dünya hâkimiyetini elde bulundurmak ilahi bir buyruktur. Bu ilahi emrin yerine getirilmesi için de poligami – çokeĢliliğin yasak olduğu Amerika‟da çokeĢliliğe cevaz vermiĢlerdir. Ġlahi emirlerin politik kurallarla değiĢtirilemeyeceğini benimseyen bu grup hal-i hazırda çokeĢliliği kurumsallaĢtırmıĢ ve buna yönelik kurallar getirmiĢtir. Bu kurum ve kuralların tek gayesi dünyada tek din olarak söz sahibi olabilmek ve bu surette dünyaya hâkim olabilmektir.

Adventisler olarak bilinen, Seventh-day Adventist‟ler kendilerini Hristiyan Kutsal Metinlerine bağlı olarak tanımlarlar. Bu bağlılıklarını Ģu Ģekilde dile getirirler: ‟Tanrı‟nın sizin için en büyük kararı onun karakterini net bir Ģekilde göreceğiniz bir resim sunmasıdır.Eğer onun karakterini net bir Ģekilde görebilirseniz onun karĢı konulmaz sevgisine de ulaĢmıĢ olursunuz.‟

40

Adventisler ise tek dünya söylemini ise Ģöyle dile getirmektedirler.

„Ġnanlılar topluluğu her ulus, ırk, dil ve halktan çağrılan birçok üyesi olan tek bir bedendir.

Yani tüm dünya bu inananlar topluluğunu oluĢturmaya adaydır. OluĢturulan bu yapı tek bir beden, bünyedir.

„Milenyum Mesih‟in birinci ve ikinci diriliĢi arasında gökyüzünde kutsalları ile birlikte bin yıllık egemenliğidir. Bu zaman boyunca kötü ölüler yargılanacaklardır. Üzerindeki canlı insan kalmayan fakat ġeytan ve melekleri tarafından iĢgal edilen yeryüzü tamamen ıssız kalacaktır. Bu sürenin sonunda Mesih kutsalları ve kutsal Ģehir ile birlikte gökyüzünden yeryüzüne inecektir. Doğru olmayan ölüler o zaman dirilecekler, ġeytan ve melekleri ile Ģehri çevreleyeceklerdir. Fakat Tanrı‟dan gelen ateĢ onları yutacak ve yeryüzü arınacaktır. Böylece evren günahtan ve günahkârlardan arınmıĢ olacaktır. Doğruların yaĢadığı yeni dünyada Tanrı, kurtarılanlar için sonsuz bir ev ve sonsuz yaĢam, sevgi, neĢe, ve O‟nun huzurunda öğrenmek için mükemmel bir çevre sağlayacaktır. Çünkü burada Tanrı kendisi halkı ile birlikte yaĢayacaktır. Acı ve ölüm artık bitmiĢ olacaktır. Büyük mücadele sona erecek ve artık günah da olmayacaktır. Canlı ya da cansız her Ģey Tanrı‟nın sevgi olduğunu bildirecektir ve Tanrı sonsuza dek hüküm sürecektir (

http://www.adventistler.com/0337cf99c50efe302/0337cf99c70f8d809/index.php,

23-11-2010 ).

Bu tür bir yaklaĢım aslı itibari ile apokaliptik kıyametçi bir tek dünyadan bahseden bir yaklaĢımdır, buna rağmen bizim için; ikinci bir hükümranlığın kurulacağı ve inananlar topluluğunun burada yaĢayacağı anlayıĢına yaptığı vurgu dikkate değerdir.

Bunların dıĢında bazı akımlarda dünya vatandaĢlığı manasını ifade edecek benzer söylemler mevcuttur. Yine bazı akımlar resmi otoritenin engellemesi bulunmayan vasatlarda insanların yaptıkları bu tebliği kabul edeceklerini fakat devletlerin kendi otoritelerinin yıkılacağı korkusu ile bu tür tek dünya benzeri söylemleri yasakladıkları iddiasında bulunmuĢlardır.

41