• Sonuç bulunamadı

BÖLÜM 2: YENĠ ÇAĞ DĠNĠ AKIM TÜRLERĠ

2.1. Ezoterik ve Neo-Pagan Kökenli Akımlar

2.1.1. Rael

Ezoterik akımlardan ilk olarak ele alacağımız akım Rael akımı olup, ülkemizde de çeĢitli vesilelerle kamuoyu gündemine yer etmiĢ bir akımdır. Bazı araĢtırmacılarca UFO akımları içinde değerlendirilen akım ( Palmer,2004:31 ve Barrett,2003:390 ), Claude Maurice Marcel Vorilhon ( Vichy-Fransa d.1946 / - ) tarafından kurulmuĢtur. Vorilhon annesi Katolik babası Yahudi olan bir aileden gelmektedir. Fakat Ambert Ģehrinde ateist olan anneannesi tarafından büyütülmüĢtür.15 yaĢına kadar Ambert Ģehrinde yaĢamaya devam etmiĢtir. Bu tarihten sonra ise okulu bırakıp otostop yaparak Paris‟e gitmiĢ, sokaklarda, kafelerde, kabarelerde müzik çalarak hayatını idame ettirmiĢtir. Radyo programı yapımcısı Lucien Morisse ile tanıĢtıktan sonra artık yıldızı parlayan bir pop ikonu haline gelmeye baĢlamıĢtır (Palmer,2004:33-36).

Bu sıra kendisine yeni bir isim bulmuĢ ve Claude Celler adını almıĢtır. 6 parçalık bir albüm ile piyasaya çıkmıĢ ve "Le miel et la cannelle" (Bal ve Tarçın) adlı eseriyle de zirve yapmıĢtır. Vorilhon buradan elde ettiği para ile gençliğinin hayali olan yarıĢ arabası almak istemiĢ ve yarıĢlara katılmak için para biriktirmiĢtir. Bu tarihlerde de bir yarıĢ dergisi çıkarmak için giriĢimlerde bulunmuĢtur. Auto-Pop adını verdiği ve ilk sayısını Mayıs 1971‟de çıkardığı dergi ile yayın hayatına atılmıĢ olur. Aynı tarihlerde hemĢire olan ilk karısı Marie-Paul Cristini ile tanıĢmıĢ ve evliliklerinin akabinde Vorilhon‟a „vahy‟in geleceği Clermont-Ferrand adlı, etrafında volkanik dağlar bulunan Ģehre göç ettiler ( Vorilhon, 2005:2, ve Wikipedia: „Claude Vorilhon‟:22-12-2010, ). 1973‟ün Aralık 13‟ünde Vorilhon yaĢadığı Clermont-Ferrand civarında ki volkanik arazilerin birinin krater bölgesinde, dünya insanlarını uyarmak maksadı ile kendisinin görevini tebliğ eden bir uzaylı ile tanıĢtığını iddia etti. Bu uzaylı onun iddiasına göre, ona Fransızca, yapması gerekenleri, görevlerini, onun kim olduğunu, insanlığın kökenleri gibi konularda ki doğruları anlattı. Bu arada uzaylıdan aldığını iddia ettiği bilgiye göre; „daha önce yine dünya dıĢı atalarımız – ki kendisi Elohim Ģeklinde adlandırır yani gökten gelenler manasında – yaklaĢık 40 kadar peygamber göndermiĢ fakat o zamanın insanın bilinç seviyesi bu anlatılanları idrakten uzak olduğu için bu mesajları tam olarak anlayamamıĢlardır‟.

60

Vorilhon burada artık; atalarımızın dönüĢü için bilgilendirme görevini ve onların geri geliĢine uygun ortam hazırlama vazifesini üstlenmiĢ bir peygamber olduğunu, bu sebeple de atalarımızın ikametine uygun bir elçilik yapmanın ilk görevi olduğunu ilan etmiĢ ve bu istikamette emek sarf etmeye baĢlamıĢtır (Barrett,2003:392-393 ).

Vorilhon kendisine bazı „gizem‟lerin bahĢedildiğini ve bunların tefsirinin kendisine yapıldığını iddia etmiĢtir. Yine aynı Ģekilde Ġncil vari bazı gizli metinlerin kendisinde olduğunu, bunun tefsirinin de yine kendisince yapılacağını belirtmiĢtir.

Bu, vahyin ilk dönemi olup, bir aradan sonra tekrar kontak ve vahiy alma durumu baĢlamıĢtır. 7 Ekim 1975‟de baĢlayan bu ikinci dönemde kendisi galaktik bir yolculuk yapmıĢ bu esnada Buda, Musa, Ġsa ve Hz. Muhammed ile karĢılaĢtığını iddia etmiĢtir. 3 Yine bu yolculuk neticesinde uzaylı atalarımızdan muhteĢem ve barıĢ dolu mesajlar almıĢtır ( Vernon,2009:‟ Raelian Movement‟ ).

Akım içinde „Kitap‟ olarak anılan, orijinal adı Le Livre qui dit la vérité olan Gerçeği

Söyleyen Kitap adlı eseri 1974 yılında yayınlandı. Bunun akabinde 1975 yılında Les Extra-Tererstres M’ont Emmené sur Leur Planete –Uzaylılar Beni Gezegenlerine Götürdüler adlı ikinci kitabını yayınladı.

Bunlardan sonra ise kronolojik olarak aĢağıda ki kitapları yayınladı. 1978‟de La géniocratie –Genetik YaratılıĢ

1979‟da Accueillir les extra-terrestres – Uzaylılara HoĢ geldiniz Diyelim 1980‟de La méditation sensuelle – Hissi Tedavi

2003‟de Le Maitraya -Maitraya

2006‟da Intelligent Design: Message from the Designers –Akıllı Dizayn- Dizaynörlerden Mesaj 1974,1975 ve 1979 yayınlanan üç kitabın birleĢtirilmiĢ hali olan kitap.

3

Tarih konusunda her ne kadar bu alanda müstakil eseri bulunan Susan Palmer 7 Ekim 1976 olarak zikretse de 2004:38-43 diğer kaynaklar ittifaken bunun 7 Ekim 1975 olduğunu belirtir. Biz de, daha öncesinde verdiğimiz kaynağı esas alarak tarihi 1975 olarak kabul ediyoruz.

61

Bu kitapların ana konusu, eski dini metinler ekseninde yeni Ģeyler söyleme gayreti ile Ģekillenir. YaklaĢık 25000 yıl kadar önce uzaydan dünyaya gelip, burada yeni varlıklar var eden üstün bir medeniyete mensup atalarımızın dünyaya tekrar gelmeleri için bizim yapmamız gerekenler anlatılır. Vorilhon‟un görevi izah edilir. Onun seçilmiĢliği ve peygamberliği ilan edilir. Diğer dinlerin hükümsüz kalıĢlarının sebebi anlatılır. Ġsrail‟in seçilmiĢliği ve üstün millet oluĢları aktarılır. Bunun yanında La méditation sensuelle adlı kitabında insanın vücudunda çeĢitli alıcıların bulunduğu iddiasındadır. KiĢi bu alıcıların hassaslığını geliĢtirilip kendi sonsuzluğunu bulma adına kullanmalıdır. Yine bu kitabında Vorilhon, Doğunun gizemli öğretilerinin eĢliğinde Batı‟nın Judo-Hristiyan günah kültürünü anlamaya yardımcı bir program olduğu iddiasındadır. Bu kitabın kiĢinin kendi bedenin farkındalığına ererek onu nasıl kullanması gerektiğini özellikle de sesler, renkler, kokular, tatlar, dikkat kesilmelerin yanında ferdin cinsellik ile zevk almasının önemine vurgu yapılır.

Rael toplantıları genelde La méditation sensuelle baĢlığı altında yapılan duyurularla gerçekleĢtirilir. Kendi iddialarına göre bu toplantılarda rahatlama teknikleri uygulanır. KarĢı cinsten bir eĢ ile gerçekleĢtirilen bu toplantılarda herhangi bir seks tekniği veya uygulaması öğretilmez, bunun yanında eğer katılımcılar istiyorsa serbest cinsellik kuralı gereğince kendi hassasiyetlerini geliĢtirme adına seks yapabilirler.

Cinsellikte „tercih‟ ve „sonsuzluğa ulaĢma‟ kaygısı ile „zevk alma’ Rael felsefesinde önemli bir yer tutar. Bu yaklaĢım akımın bütün söylem ve eylemlerini etkileyecek kadar itibar edilen bir konu olmuĢtur (Barrett 2003: 394 ).

Ġsimlendirme konusunda ise kendilerini Raelyenler diye adlandırmıĢlardır. Bu isim Vorilhon‟un kendisine, Yahweh adlı uzaylı kontak varlık tarafından verilmiĢtir. Daha önceleri MADECH yani Fransızca Mouvement pour l‟accueil des Elohim createurs de l‟humanite ( Ġnsanlığın Yaratıcılarını HoĢ KarĢılama Hareketi ) cümlesinde ki kelimelerin ilk harflerinden oluĢan bir kısaltmayı kullanıyorken 1975 yılında, Elohim‟in onayı ile hareketin adı, Ġnternasyonal Raelyen hareketi olarak değiĢtirildiğini belirtirler ( Rael,1998:66 ).

Raelyenler inanç olarak ise insanın Elohim elçileri tarafından DNA çoğaltılarak var edildiği inancına sahiptirler. Yine eğer büyük bir kitle tarafından geliĢleri talep edilirse

62

ve Elohim‟in ağırlanacağı elçilik yapılmıĢ olursa, Elohim‟in en geç 2030‟ a kadar tekrar dünyaya geleceğine inanırlar. Herhangi bir Tanrı‟nın varlığını kabul etmezler. Bu yönü ile ateist bir din oldukları iddiasındadırlar. Yine aynı Ģekilde insanları da ruhani yönü olan varlıklar olarak kabul etmezler.

Raelyenler her insanın yaratılıĢından beri tek ve o kiĢiye mahsus olan DNA kodları vasıtasıyla yayılan bir elektromanyetik dalganın olduğunu kabul ederler. Elohim tarafından herkesin vücuduna yerleĢtirdiği bir hücre- bataryanın bulunduğuna inanırlar. Ġbadet nev‟inden sayılabilecek tek tören bu hücre-batarya kodunun yetkili kiĢi aracılıyla Elohim‟in katına yükseltilmesi, iletilmesi törenidir. Bu törenle kiĢi Elohim‟in gezegeninde tekrar yaratılmıĢ olur. Bu törenleri yapmak için özel mabetleri bulunmaz. Ancak Elohim‟in geliĢinde onun ikameti için yapılması planlanan bir elçilik binasının kutsallığından bahsedilebilir.

Raelyenler kendilerini kitlelere duyurmaya vesile olacağı için medya önünde bulunmaktan çekinmezler. Bu anlamda akımda Ģeffaflıktan bahsedilebilse de yönetim ve bu yönetimin Ģekillenmesi noktasında ve de aynı zamanda lider kadronun göreve getirilip, görevden uzaklaĢtırılmasında ki karar mekanizmalarında herhangi bir Ģeffaflıktan söz edilemez. Aynı zamanda bu durum karizmatik bir lider etrafında ki örgütlenme ve lider sultasını da beraberinde getirmiĢtir. Akım söylem ve eylemleri ile geleneksellikten çok uzaktır ve çoğu vakit muhafazakârlığa karĢıdır. Aile yapısını kabul etmeyen bir bünye oluĢmuĢtur. Serbest seks kavramı ekseninde kadının serbestliğine önem atfedilir. Tek eĢli iliĢkilere vurgu yapılır ama bunların da uzun soluklu olması tercih edilmez. Bunun haricinde ne Ģiddet kullanmayı ne de kiĢilerin kendi istekleri dıĢında akımda tutulmalarını onaylamazlar. Genetiği değiĢtirilmiĢ gıdaların serbest üretimi ve tüketimi ile dünyada yaĢanan açlığın son bulması gerektiğini savunurlar. Sünnet olan kadınların, tekrar ameliyat edilerek cinsel fonksiyonlarını kazanabilmeleri için Clitoraid adlı merkezi kurmuĢlardır. Klonlamayı onaylarlar. Hatta dünyada yaĢayan insanların zeki kiĢilerden oluĢması adına insanların da klonlanmasını desteklemek ve bu yönde araĢtırmalar yapmak için Clonaid adlı bir araĢtırma merkezi kurmuĢlardır. Okullarda kendi inançlarına göre, cinselliğin öneminin kavranması adına mastürbasyonu teĢvik kampanyaları düzenlemeye önem vermektedirler. Aynı Ģekilde

63

prezervatif kullanma konularında da teĢvik kampanyaları yapmaya devam etmektedirler

( http://tr.rael.org/rael/?prophet, 27-12-2010 ).

Bunun yanında tek kiĢinin sıkı kontrolü altında ki akımlarda karĢımıza sıklıkla çıkan mali çıkar temini- istismarı gibi konularda ise Ģaibelerin önünü kesecek herhangi bir mekanizma mevcut değildir. Hatta yapımı 7 milyon doları bulacağı tahmin edilen Elçilik Binası için toplanan paralar hakkında spekülasyonların önü alınamamaktadır (Barrett 2001:394 ).

Raelyenlerin günümüzde resmi internet sitelerinde ki verilere göre 97 ülkede 70.000'nin üzerinde üyesi ( http://tr.rael.org/rael/?prophet 28-12-2010 ) , bulunduğu iddia edilse de bu rakamın 50.000 civarında olduğu tahmin edilmektedir (

http://www.cesnur.org/2003/mi_rael.htm, 28-12-2010 ).

Akıma karĢı ileri sürülen tenkit noktaları ise: BaĢta insan klonlama, dini fen bilimlerinden biri haline getirme, serbest seks, çocukların cinsel tacizi gibi konular oluĢturmaktadır (Palmer,2004: 134, ve Lewis,1995: 105-137 ).

Ülkemizde ise en son Ġran temsilcisi olan Nigar Azizmuradi‟nin ülkemize siyasi iltica talebi ile gündeme geldi. Fakat ülkemizde ki temsil ve yapılanması daha eskilere dayanmaktadır. Ülkemiz Ġsrail‟de bulunan Ortadoğu temsilcisi olan Leon Mellul yönetiminde ki birim tarafından görevlendirilen Kemal Gençay tarafından idare edilmektedir. Kemal Gençay bu görevi 2004 yılında Taksim‟de ki otel toplantısının görüntüleri medyaya yansıması üzerine Suat Sular‟ın görevi bırakması üzerine devralmıĢtır.