• Sonuç bulunamadı

Özel Esaslar Kontrol Bölümü(OEK)

GEK 20 Tam Tasdik Sözleşmesi Kontrolü

Bu bölümde mükellefin Gelir İdaresi Başkanlığının belirlediği hadlerin üzerinde nakden iade istemesi durumunda, raporu düzenleyen YMM arasında Tam Tasdik Sözleşmesi olup olmadığı kontrolü yapılır.

GEK-21 Gümrük giriş beyannamesi (GGB-İthalat) kontrolü

KDV Kanunu'nun 10. maddesinde vergiye doğuran olay açıklanırken ithalatta KDV'nin, Gümrük Kanunu'na göre gümrük vergisi ödeme mükellefiyetinin başlaması ile, gümrük vergisine tabi olmayan işlerde ise gümrük beyannamesinin tescili ile doğduğu ifade edilmektedir.

İthalat işlemi yapan firmalar gümrük giriş beyannamelerine ilişkin bilgilerini gümrük idaresinden alınmış kullanıcı kodu yardımı ile birlikte gümrük bilgisayar sistemine girmek zorundadırlar.

Dökümü alınmış ve beyan sahibi tarafından imzalanmış gümrük giriş beyannamesi ve ekleri gümrük kabul memuruna verilmekte, gümrük kabul memuru beyannameyi ekrana çağırarak özet beyan ve taşıma senedi bilgileri de dahil olmak üzere, ekran bilgileri ile kendisine verilen beyanname ve eklerindeki bilgileri karşılaştırmaktadır. Karşılaştırma sonucunda, bilgilerin aynı ve eklerin de beyan edildiği sayıda olduğunu tespit eden gümrük kabul memuru beyanname ve eklerini teslim alarak bilgisayarda tescil onayını yapmaktadır.

163

İade talebinde bulunan mükellefler indirilecek ve yüklenilen KDV listelerini hazırlarken ithalat sırasında ödedikleri KDV'leri de ilgili ithalatın fatura tarihi, fatura numarası, gümrük giriş beyanname numarası gibi ayrıntılı bilgilerini vererek listelemek zorundadırlar.

Bu bölümde sistem ithalatta ödenen KDV'lere ait gümrük giriş beyannamelerinin bilgilerini kendi veritabanında yer alan bilgilerle karşılaştırmakta, gümrük giriş beyannamesinin mükellefe ait olup olmadığına ve iade talep edilen dönem öncesinde kapanıp kapanmadığına yönelik bir kontrol yapmaktadır. Kontrol sonucunda mükellefe ait olmayan ya da kapanmayan gümrük beyannameleri listelenerek mükelleften izahat talep edilmektedir.

İade talebinde bulunan mükelleflerin ithalat işlemi sırasında ödedikleri KDV'yi gümrük vezne alındılarına ya da ödeme makbuzlarına istinaden indirim ve yüklenim konusu yapmalarında bir sakınca bulunmamaktadır. Mükellefler burada ithalat işlemlerinin gümrük komisyonu hizmeti veren firma tarafından tamamlanıp tamamlanmadığını ve işlemlerin gümrük kabul memuru tarafından sonlandırılıp sonlandırılmadığının kontrol etmek durumundadır. Ayrıca gümrük giriş beyannamelerine ait bilgilerin listeye doğru girilmesi de dikkat edilmesi gereken bir başka konudur.

GEK22-1: Kısmi Tevkifat Kapsamında Tevkif Edilen KDV Tutarının Beyan Edilip Edilmediğinin Kontrolü ile tevkifatlı satış faturası Listesinde Bildirilen Tevkif Edilen KDV Toplamı Ve KDV Beyanı Kontrolü

İade istenilen dönemde mükellefçe bildirilen Tevkifatlı Satış Faturası Listesinde bulunan fatura tutarlarının alıcı firmalara ait 2 No.lu KDV Beyannamelerinde beyan edilip edilmediğinin kontrolü yapılmaktadır. Ayrıca Tevkifatlı Satış Faturası Listesinde bildirilen tevkif edilen KDV toplamının KDV Beyannamesinde Tevkifatlı satışlardan dolayı iade istenilen tutar ile uyumunun kontrolü yapılır.

164

GEK22-2: Kısmi Tevkifat Kapsamında Tevkif Edilen KDV Tutarının Tamamının İade Talep Edilip Edilmediğinin Kontrolü

Kısmi Tevkifat Kapsamında Tevkif Edilen KDV Tutarının Tamamının İade Talep edilip edilmediğinin kontrolü yapılır.

GEK22-3: Tevkifata Tabi İşlemlere Ait Satış Fatura Listesinde Yer Alan Faturaların KDV Dahil Toplamının KDV Tebliği'nde Belirtilen Tutarı Aşıp Aşmadığının Kontrolü

İade istenilen dönemde mükellefin “Tevkifatlı Satış Fatura Listesinde” bildirdiği belgelerin KDV dahil toplam tutarının 1.000-TL’yi aşıp aşmadığının kontrolü yapılır.

GEK23: İndirilecek KDV Listesi Mükerrer Fatura Kontrolü

İndirilecek KDV Listesinde yer alan belgelerin, mükellefin elektronik ortamda gönderdiği daha önceki dönemlere ait İndirilecek KDV Listelerinde yer alıp almadığının kontrolü yapılır.

GEK24: Yüklenilen KDV Listesi ile İndirilecek KDV Listesi

Karşılaştırması ve İade Döneminden Sonraki Tarihe Ait Belge Kontrolü

Elektronik ortamda gönderilen Yüklenilen KDV listesinde yer alan faturaların İndirilecek KDV listelerinde yer alıp almadığının ve iade talep edilen dönemden sonraki tarihe ait belge olup olmadığının kontrolü yapılır.

GEK25: İhraç Kayıtlı Satış Faturaları Listesi ile KDV Beyannamesindeki İhraç Kaydıyla Teslimlere Ait Hesaplanan KDV Tutarı Kontrolü

Mükellefin ihraç kayıtlı teslimlere ait satış faturaları listesinde yer alan malların KDV toplam tutarı ile KDV Beyannamesindeki ihraç kaydıyla teslimlere ait hesaplanan KDV beyanının kontrolü yapılır.

165

GEK26: İhraç Kayıtlı Satış Faturası Listesindeki GÇB-ihracatçı Firma Uyumu ve İhracatın 3 ay içinde Gerçekleşme Kontrolü

Mükellefin ilgili dönem ihraç kayıtlı teslimlere ait satış faturaları listesinde bildirdiği GÇB’ler ile Gümrük Müsteşarlığından Maliye Bakanlığına gönderilen veri ambarında yer alan GÇB bilgilerinin ihracatçıya ait olup olmadığı ve teslim tarihini takip eden ay başında itibaren 3 ay içinde ihracatının gerçekleşip gerçekleşmediğinin kontrolü yapılır.

GEK27: İhraç Kayıtlı Teslimlere Ait Satış Faturalarının Tarih Kontrolü

Mükellefin ihraç kayıtlı satış faturasının tarihinin ihracatçının satış faturası tarihinden daha önce olup olmadığının kontrolü yapılır.

GEK28: İhraç Kayıtlı Satış Faturasının İhracatçı Firma Listelerinde Yer alıp Almadığının Kontrolü

Mükellefin ihraç kayıtlı satış faturalarının ihracatçının İndirilecek ve Yüklenilen KDV listelerinde yer alıp almadığının kontrolü yapılır.

GEK29: Tam Tevkifat Kapsamında Tevkif Edilen KDV Tutarının Beyan Edilip Edilmediğinin Kontrolü

İade istenilen dönemde elektronik ortamda gönderilen İndirilecek veya Yüklenilen KDV listelerinde tam tevkifat kapsamında (Satıcının vergi numarası/T.C. Kimlik Numarası sütununda 1111111111 olarak giriş yapılması durumunda) yer alan toplam KDV tutarının, iade talep eden mükellefin aynı dönemdeki 2 No’lu KDV beyannamesinin (9015 dahil) “Tam Tevkifat Uygulanan İşlemlere Ait Bildirim” bölümünde beyan edilip edilmediğinin kontrolü yapılmaktadır.

166

GEK30: Mükellefin İndirilecek ve/veya Yüklenilen KDV Listelerinde Yer Alan Faturalarının İhraç Kayıtlı Teslimde Bulunan Mükelleflerin Satış Faturaları Listesinde Yer Alıp Almadığının Kontrol

İade istenilen dönemde mükellefçe bildirilen İndirilecek / Yüklenilen KDV Listelerinde ihraç kayıtlı teslimde bulunan mükellefe ait Satış Faturalarının yer alıp almadığının kontrolü yapılır.

GEK31: GÇB ile İhraç Kayıtlı Satış Faturaları İçerik Kontrolü

Gümrük Müsteşarlığı’nca veri ambarına gönderilen GÇB'de yer alan malın cinsi, miktarı ve ölçü biriminin, mükellefin İhraç Kayıtlı Satış Faturaları Listesi ile uyumlu olup olmadığının kontrolü yapılır

GEK32: Yüklenilen KDV Listesinde Yer Alan Genel Giderlere Ait Belgelerin İstisnalı Satış/Toplam Satış Oranının Tutarlılığı Kontrolü

Yüklenilen KDV Listesinde Yer Alan Genel Giderlere Ait Belgelerin İstisnalı Satış/Toplam Satış Oranının Tutarlılığı Kontrolü yapılır.

6.2.4. Özel Esaslar Kontrol Segmentleri

KDVİRA sistemi; 28 adet Genel Esas Kontrol Segmenti (GEK) 17 adet Özel Esas Kontrol Segmenti (OEK) ile risk analizi yapmaktadır.

OEK 01: İade Talep Eden Mükellefin Sb Düzenleme Veya Miyb