• Sonuç bulunamadı

Metal, Plastik, Lastik, Kauçuk, Kâğıt, Cam Hurda ve Atıklarından Elde Edilen Hammadde Teslim

Örnek 2: (A) Ltd Şti tarafından, atık değerlendirme işiyle uğraşan

4.4.4. Metal, Plastik, Lastik, Kauçuk, Kâğıt, Cam Hurda ve Atıklarından Elde Edilen Hammadde Teslim

KDV mükellefleri tarafından Tebliğin (I/C-2.1.3.3.4.2.) bölümünde belirtilen ürünlerin, Tebliğin (I/C-2.1.3.1/a ve b)bölümünde sayılanlara tesliminde, (9/10) oranında KDV tevkifatı uygulanır.

Söz konusu ürünlerin teslimleri, 3065 sayılı Kanunun (17/4-g) maddesi kapsamında olmayıp, genel oranda (%18) KDV’ye tabi bulunmaktadır.

Bunların, ithalatçıları tarafından tesliminde tevkifat uygulanma, sonraki safhaların teslimleri ise tevkifata tabidir. İthalatçılar tarafından yapılan teslimlerde, satıcı (ithalatçı) tarafından düzenlenen faturada “Teslim edilen mal doğrudan ithalat yoluyla temin edildiğinden tevkifat uygulanmamıştır.” açıklamasına ve ithalata ilişkin fatura ve gümrük beyannamesi bilgilerine yer verilir.

95

Metal, plastik, lastik, kauçuk, kâğıt, cam hurda ve atıklarının çeşitli işlemlerden geçirilip işlenmesi sonucunda elde edilen ve genellikle hurda ve atık niteliklerini kaybederek metal, plastik, lastik, kauçuk, kâğıt ve cam esaslı malzeme imalatında hammadde olarak kullanılan mamul niteliğindeki kırık, çapak, toz, granül ve benzeri ürünlerin teslimi tevkifat uygulaması kapsamındadır.

Konu ile ilgili olarak; 17.07.2014 tarihli Gaziantep Vergi Dairesi Başkanlığı Vergi ve Anlaşmalar Müdürlüğününün 16700543-130-27 sayılı özelgesinde mükellefin metal hurda alışı yaptığı, almış olduğu hurdaların genelde oto hurdası olduğu; almış olduğu hurdalardan çıkan yedek parçaların (çıkma yedek parçaların) satışında KDV uygulanıp uygulanmayacağı, almış olduğu hurdalardan işe yaramayan diğer hurda olarak satılan hurdanın tesliminde KDV uygulanıp uygulanmayacağı, eğer satışlarında istisnadan vazgeçip KDV uygularsanız tevkifat uygulanıp uygulanmayacağı, alışlarında istisnadan vazgeçip tevkifat uygulanmış malların satışında KDV tevkifatı yapılıp yapılmayacağı hususlarında bilgi verilmesi istenilmektedir. Bu konuda aşağıdaki gibi görüş bildirilmiştir;

“....Tebliğin "I/C-2.1.3.3.3.1. Tevkifat Uygulayacak Alıcılar ve Tevkifat Oranı" başlıklı bölümünde, " Metal, plastik, lastik, kauçuk, kâğıt, cam hurda ve atıklarının teslimi 3065 sayılı Kanunun (17/4-g) maddesi gereğince KDV'den müstesnadır. Ancak, bu malların teslimi ile ilgili olarak aynı Kanunun (18/1). maddesine göre istisnadan vazgeçilmesi mümkündür.

İstisnadan vazgeçenlerin metal, plastik, lastik, kauçuk, kâğıt, cam hurda ve atıklarının tesliminde, Tebliğin (I/C-2.1.3.1/a ve b) bölümü kapsamındaki alıcılar tarafından (5/10) oranında KDV tevkifatı uygulanır." açıklamasına yer verilmiştir. Buna göre Hurda araçların parçalanması sonucu ortaya çıkan ve kullanılabilir durumda bulunan yedek parçaların (çıkma yedek parçaların) satışı hurda kapsamında değerlendirilmediğinden, bu parçaların teslimi genel oranda ( % 18) KDV'ye tabi olacaktır. Hurda metal teslimleri Kanunun 17/4-g maddesi kapsamında KDV'den istisnadır. Ancak, Kanunun 18. maddesine göre istisnadan vazgeçmeniz halinde hurda metal, plastik, lastik, kauçuk, kâğıt, cam teslimleriniz genel oranda ( % 18) KDV'ye tabi olacaktır.

96

İstisnadan vazgeçmeniz halinde, alımlarınızın KDV'ye tabi olup olmadığına ve tevkifat uygulanıp uygulanmadığına bakılmaksızın bu teslimleriniz nedeniyle hesaplanan KDV, KDV Genel Uygulama Tebliğinin (I/C-2.1.3.3.3.1) bölümüne göre alıcılar tarafından tevkifata tabi tutulacaktır.”

23.02.2016 tarihli Ankara vergi dairesi başkanılğı mükellef hizmetleri KDV grup müdürlüğünün 84974990-130[17-2014-36]-7612 sayılı özelgesinde, mükellef, amortisman süresi geçmiş ve artık işe yaramaz kulanılamaz, hurda haline gelmiş olan sabit kıymetlerin, KDV den istisna olarak satılması halinde bu teslim nedeniyle yüklenilen KDV nin indirim veya iadesinin mümkün olup olmadığı hakkında görüş talep etmiştir. Söz konusu idarenin görüşü şu şekildedir; söz konusu amortismana tabi iktibadi kıymetlerin aynen veya onarılma suretiyle üretim amaçlarına uygun olarak, kullanılamayacak durumda olmaları halinde bunların teslimi KDV kanununun yüklenilen vergilerin de prensip olarak, işlemin yapıldığı dönemde indirim gesaplarından çıkarılması gerekmektedir. Ancak iktibadi kıymet hurda olarak satış bedelinin %18 ine isabet eden kısmı indrim hesaplarından çıkarılacaktır. Buna göre iktisadi kıymetin hurda olarak satılması halinde hurda satış bedelinin genel vergi oranı ile çarpılması suretiyle bulunacak miktarın, satışın yapıldığı dönem beyannamesinin “tevkifat uygulanmayan işlemler”, “ilave edilecek KDV” satırında beyan edilerek indirim hesaplarından çıkarılması ve aynı tutarın gelir/kurumlar vergisi uygulamasında gider hesaplarına alınması gerekmektedir.

- Pamuk, Tiftik, Yün ve Yapağı ile Ham Post ve Deri Teslimleri

KDV mükellefleri tarafından Tebliğin (I/C-2.1.3.3.5.2.) bölümünde belirtilen malların, Tebliğin (I/C-2.1.3.1/a ve b) bölümünde sayılanlara tesliminde, (9/10) oranında KDV tevkifatı uygulanır.

Mal ve hizmetlere uygulanan KDV oranlarını belirleyen 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki (II) sayılı listenin (B) bölümünün 1 ve 2 nci sıraları kapsamına giren ürünlerin teslimi tevkifat uygulaması kapsamındadır.

97

- Kütlü ve elyaf pamuk, linter pamuk, pamuk lifi döküntüleri, natürel veya tops haldeki tiftik, yün ve yapağı,

- Türk Gümrük Tarife Cetvelinin 41.01 pozisyonundaki sığır ve atların, 41.02 pozisyonundaki koyun ve kuzuların (astragan veya karakul, persaniye, breitschwanz ve benzerleri, Hint, Çin, Moğolistan ve Tibet kuzuları hariç), 41.03 pozisyonundaki keçi ve oğlakların (Yemen, Moğolistan ve Tibet keçi ve oğlakları hariç) ham post ve derilerinin,

tesliminde tevkifat uygulanır.

Konu ile ilgili olarak; 23.03.2015 tarihli Gaziantep Vergi Dairesi Başkanlığı mükellef hizmetleri grup Müdürlüğününün 16700543-130-14 sayılı özelgede hidrofil pamuk satışı işleminde uygulanması gereken KDV tevkifatı hakkında bilgi verilmesi talep edilmektedir.

“....Söz konusu Tebliğin "Pamuk, Tiftik, Yün ve Yapağı ile Ham Post ve Deri Teslimleri " başlıklı (I/C-2.1.3.3.5.) bölümünün Tevkifat Uygulayacak Alıcılar ve Tevkifat Oranı başlıklı alt bölümünde; KDV mükellefleri tarafından Tebliğin (I/C-2.1.3.3.5.2.) bölümünde belirtilen malların, Tebliğin (I/C- 2.1.3.1/a ve b) bölümünde sayılanlara tesliminde, (9/10) oranında KDV tevkifatı uygulanacağı belirtilmiştir.

Kapsam başlıklı (2.1.3.3.5.2.) alt bölümünde de; "Mal ve hizmetlere uygulanan KDV oranlarını belirleyen 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki (II) sayılı listenin (B) bölümünün 1 ve 2 nci sıraları kapsamına giren ürünlerin teslimi tevkifat uygulaması kapsamındadır.

Buna göre;

- Kütlü ve elyaf pamuk, linter pamuk, pamuk lifi döküntüleri, natürel veya tops haldeki tiftik, yün ve yapağı,

- Türk Gümrük Tarife Cetvelinin 41.01 pozisyonundaki sığır ve atların, 41.02 pozisyonundaki koyun ve kuzuların (astragan veya karakul, persaniye, breitschwanz ve benzerleri, Hint, Çin, Moğolistan ve Tibet kuzuları hariç), 41.03 pozisyonundaki keçi ve oğlakların (Yemen, Moğolistan ve Tibet keçi ve oğlakları hariç) ham post ve derilerinin, tesliminde tevkifat uygulanır." açıklamasına yer verilmiştir.

98

TGTC'nin 5201.00 tarife alt pozisyonunda "Pamuk (karde edilmemiş veya penyelenmemiş)" yer almaktadır.

Buna göre, TGTC'nin 5201.00 tarife alt pozisyonunda değerlendirilen hidrofil pamuğun, II sayılı listenin "B" bölümünün 1. sırasında sayılan eşyalar kapsamında değerlendirilerek tesliminin %8 KDV oranına tabi tutulması, Tebliğin (I/C-2.1.3.1/a ve b) bölümünde sayılanlara tesliminde ise (9/10) oranında KDV tevkifatı uygulanması gerekmektedir.”

- Ağaç ve Orman Ürünleri Teslimi

KDV Genel Uygulama Tebliğinin (I/C-2.1.3.1/a ve b) bölümünde sayılanların, KDV Genel Uygulama Tebliğinin (I/C-2.1.3.3.6.2) bölümünde belirtilen ürün, artık, talaş ve kırpıntı alımlarında (5/10) oranında KDV tevkifatı uygulanır.

Söz konusu malların ithalatçıları tarafından tesliminde tevkifat uygulanmaz. İthalatçılar tarafından yapılan teslimlerde, satıcı (ithalatçı) tarafından düzenlenen faturada “Teslim edilen mal doğrudan ithalat yoluyla temin edildiğinden tevkifat uygulanmamıştır.” açıklamasına ve ithalata ilişkin fatura ve gümrük beyannamesi bilgilerine yer verilir.

Ağaç işleme endüstrisinde kullanılan ve ilk madde-malzeme niteliğinde olan her türlü ağaç, tomruk, odun ile bunların önceden belirlenmiş ölçülerde biçilmesiyle elde edilen inşaatlık, doğramalık, marangozluk, mobilyalık ve benzeri kereste, mobilya ve kereste imalatı sonucu ortaya çıkan kırpıntı, çıta ve benzeri imalat artıkları ile odun artığı talaş teslimleri tevkifat uygulaması kapsamındadır.

Öte yandan, tomruk, odun, kereste, kırpıntı, atık vb. mahiyetinde olmayan; mobilya, kapı-pencere doğraması, döşeme malzemesi, sunta, levha, mdf, rabıta, lambri, süpürgelik ve benzeri ürünlerin tesliminde tevkifat uygulanmaz.

Konu ile ilgili olarak; 29.09.2014 tarihli İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı Mükellef Hizmetleri KDV Grup Müdürlüğü’nün 39044742-KDV.9- 1992 sayılı özelgede tomruktan imal edilen "parke taslak" larının tesliminde

99

KDV tevkifatı yapılıp yapılmayacağı hakkında Başkanlığımızdan görüş talep edilmektedir. Söz konusu Tebliğin"2.1.3.3.6. Ağaç ve Orman Ürünleri Teslimi" başlıklı bölümünde;

"...Tebliğin (I/C-2.1.3.1/a ve b) bölümünde sayılanların, Tebliğin (I/C- 2.1.3.3.6.2) bölümünde belirtilen ürün, artık, talaş ve kırpıntı alımlarında (5/10) oranında KDV tevkifatı uygulanır." denilmektedir.

Yine aynı Tebliğin I/C bölümünün "2.1.3.3.6.2. Kapsam" başlıklı kısmında ise ; "Ağaç işleme endüstrisinde kullanılan ve ilk madde-malzeme niteliğinde olan her türlü ağaç, tomruk, odun ile bunların önceden belirlenmiş ölçülerde biçilmesiyle elde edilen inşaatlık, doğramalık, marangozluk, mobilyalık ve benzeri kereste, mobilya ve kereste imalatı sonucu ortaya çıkan kırpıntı, çıta ve benzeri imalat artıkları ile odun artığı talaş teslimleri tevkifat uygulaması kapsamındadır.

Öte yandan, tomruk, odun, kereste, kırpıntı, atık vb. mahiyetinde olmayan; mobilya, kapı, pencere doğraması, döşeme malzemesi, sunta, levha, mdf, rabıta, lambri, süpürgelik ve benzeri ürünlerin tesliminde tevkifat uygulanmaz" denilmektedir.

Buna göre, tomruktan imal edilen "parke taslağı" teslimleri KDV tevkifatına tabi tutulmayacaktır.”