• Sonuç bulunamadı

TAHSİLİ GECİKMİŞ KURUMSAL ALACAKLARININ ÇÖZÜMLENMESİ

ŞEKİL 2: ETİBANK’IN FONA DEVİR NEDENLERİNE KISA BAKIŞ

A- Tel Pazarlama'ya İlişkin Protokol Hükümleri ve Bu Kapsamda Yapılan Tahsilatlar: Tel Pazarlama, 9 Haziran 1999 tarihinde yüzde 50 hissesi Medya

3.5. TAHSİLİ GECİKMİŞ KURUMSAL ALACAKLARININ ÇÖZÜMLENMESİ

Temettü hariç ortaklık hakları ile yönetim ve denetimi Fona devredilen Bankanın aktifinden net defter değerleri üzerinden Fon aktifine alınan tahsili gecikmiş alacakların hâkim ortak alacakları dışındaki kısmı, Fon nezdinde tahsili gecikmiş kurumsal kredilerden alacaklar ve tahsili gecikmiş bireysel kredilerden alacaklar olarak iki grupta çözümlenmektedir.

Tahsili gecikmiş kurumsal alacakların çözümlenmesine ilişkin olarak, protokol, indirim kampanyası, alacak satışı ve bunun gibi idari geri kazanım yöntemleri ile 6183 Sayılı Kanun ve 2004 Sayılı Kanun kapsamında yasal takipler uygulanmıştır.

3.5.1. Kurumsal Alacakların Fiili Devir İşlemleri

25 Eylül 2001 ve 13 Aralık 2001 tarihli Fon Yönetim Kurulu kararlarıyla, Etibank'ın kredi, takip ve dava dosyası muhteviyatı banka alacakları ile takipteki

TABLO 18:HAKİM ORTAKLARDAN SAĞLANAN TAHSİLAT

net defter değerleri üzerinden Fon tarafından devir-temlik alınmasına karar verilmiştir.

Etibank tarafından tahsili gecikmiş kredilerin takip bakiyeleri, ayrılan karşılık tutarları ve net defter değerlerinin yer aldığı temlik listeleri hazırlanmış, Fon ile yapılan mutabakatlar çerçevesinde alacaklara ilişkin kredi, hukuk dosyaları devralınmıştır.

Fon tarafından Etibank'tan devralınan 389 firmadan tahsili gecikmiş kurumsal alacakların toplam anapara muhasebe devir bakiyesi 55,9 milyon YTL'dir.

Etibank’tan devralınan kurumsal alacaklar, anapara muhasebe devir bakiyesi itibarıyla Fon aktifinde yer alan tahsili gecikmiş kurumsal alacakların yüzde 2,81’ini oluşturmaktadır.

3.5.2. Kurumsal Alacakların Çözümleme Uygulamaları

Devralınan alacaklara ilişkin çözümleme faaliyetleri sonucunda bu alacaklardan;

• Fon bünyesinde düzenlenen kampanyalar kapsamında 26, kampanya haricinde 68 olmak üzere toplam 94'ü tahsil edilmiş,

• Birinci alacak satışı kapsamında 4, ikinci alacak satışı kapsamında ise 283 olmak üzere toplam 287'si varlık yönetim şirketlerine satılmış,

• 3'üne 6183 Sayılı Kanun kapsamında takip uygulanmakta, 5'inin Fon bünyesinde çözümleme çalışmaları devam etmektedir.

Bahse konu alacaklar için uygulanan çözümleme uygulamalarına aşağıda yer verilmiştir.

3.5.2.1. Çözümlenen Kurumsal Alacaklar

Fon bankalarından devralınan tahsili gecikmiş kurumsal alacak dosyalarının tahsil ve tasfiyesinin hızlandırılması için Fon bünyesinde ortak kampanyalar düzenlenmiştir. Etibank'tan devralınan alacaklar da aynı çerçevede çözümlenmeye çalışılmıştır. Bütün borçlulara mektup göndermek suretiyle borçlarının Fona ödenmesi hususu bildirilmiştir. Kampanya işlemleri haricinde, Fon tarafından irtibat kurulabilen borçlularla yapılan görüşmelerden de olumlu sonuçlar alınmış

Tamamı Tahsil Edilen Alacaklar: Kurumsal alacak dosyalarının tahsil ve tasfiyesinin hızlandırılmasının yanı sıra uygulamada karşılaşılan sorunları ve ihtiyaçları gidermek için Fon alacaklarının takip ve tahsilinde kullanılacak yetkilere ilişkin usul ve esasların belirlendiği Fon Yönetim Kurulunun 30 Temmuz 2003 ve Fon Kurulunun revize 25 Mayıs 2004 tarihli kararları çerçevesinde; tahsilatlar yapılmış, işlem yönergesine uymayan hususlarda ise Fon Kurulu kararları ile alacaklar tahsil edilmiştir.

İşlem yönergeleri, kurumsal firmalardan olan Fon alacağının tahsilatı ile ilgili yürütülen işlemlerde hız ve etkinlik sağlanmıştır.

Etibank'tan devir-temlik alınan tahsili gecikmiş kurumsal kredi alacaklarının 68'i tahsil edilerek kapatılmıştır. Söz konusu kredilerin toplam anapara muhasebe devir bakiyesi 9,4 milyon YTL'dir.

Kampanya Faaliyetleri Çerçevesinde Tahsil Edilen Alacaklar: Fon Kurulunun 25 Mayıs 2004 tarihli kararıyla kurumsal kredilerin tahsilinin hızlandırılması amacıyla tahsilat kampanyası düzenlenmiştir. Yapılan düzenleme ile borçluların, borçlarını peşin olarak ya da kısa sürede ödemesi durumunda indirim uygulanarak tahsilatın artırılması hedeflenmiştir.

Uygulama kapsamında, 31 Mayıs 2004 - 15 Temmuz 2004 tarihleri arasında yazılı olarak başvuran borçlulara, 30 Eylül 2004 tarihine kadar ödeme yapmaları şartıyla, Fon faiz oranlarından hesaplanan borcun;

• Tamamının peşin ödenmesi durumunda yüzde 50 indirim,

• Yüzde 20'sinin peşin ödenmesi durumunda kalan tutara yüzde 30 indirim yapılarak bakiyenin 24 ayda faizsiz ödenmesi

imkânı sağlanmıştır.

Etibank'tan devralınan tahsili gecikmiş kurumsal kredi alacaklarının 26'sı kampanya kapsamında tahsil edilerek kapatılmıştır. Söz konusu kredilerin toplam anapara muhasebe devir bakiyesi 6,9 milyon YTL'dir.

Düzenlenen kampanyalar ve yürütülen çalışmalar neticesinde, anapara muhasebe devir bakiyesi toplamı 16,3 milyon YTL olan 94 firmanın Fona olan borçları tahsil edilmiştir.

Varlık Yönetim Şirketlerine Satılan Alacaklar: Hukuki takip yöntemiyle alacakların tahsil ve tasfiyesinin gerçekleştirilmesine devam edilmesinin zaman ve maliyet açısından dezavantajları ile portföydeki alacak dosyalarının ortalama takip süresinin uzunluğu nedeniyle zaman içerisinde tahsil kabiliyetini yitirebileceği hususları dikkate alınarak, kurumsal kredi alacaklarının en kısa zamanda en yüksek tahsilatı sağlayacak şekilde çözümlenmesine yardımcı olmak üzere alacak satışı uygulanmasına karar verilmiştir.

Bu kapsamda iki alacak satışı gerçekleştirilmiş olup Etibank'a ait tahsili gecikmiş kurumsal kredilerden;

• Birinci alacak satış ihalesi kapsamında 23 Ağustos 2004 tarihinde toplam anapara muhasebe devir bakiyesi 14,9 milyon YTL olan 4 dosya,

• İkinci alacak satış ihalesi kapsamında 1 Eylül 2005 tarihinde toplam anapara muhasebe devir bakiyesi 15,6 milyon YTL olan 283 dosya

olmak üzere toplam 287 dosya varlık yönetim şirketlerine satılmıştır. Alacak satışlarının ilki kesin satış, ikincisi ise hasılat paylaşımı yöntemi ile yapılmıştır.

3.5.2.2. Çözümlemesi Devam Eden Kurumsal Alacaklar

6183 Sayılı Kanun Kapsamındaki Uygulamalar: Etibank'tan devralınan tahsili gecikmiş kurumsal kredi alacaklarının 3'ü 6183 Sayılı Kanun kapsamında takip edilmekte olup bu alacakların toplam anapara muhasebe devir bakiyesi 496 bin YTL'dir.

6183 Sayılı Kanun kapsamında takip edilmesi kararı alınan bahse konu alacaklar ile ilgili borcun tasfiyesine yönelik eylem planı hazırlanarak, ihtiyati haciz onayı alınmış ve akabinde borçlulara ödemeye çağrı mektubu ve ödeme emri gönderilmiştir. Ayrıca, borçlular hakkında tüm Türkiye çapında mal varlığı araştırması yapılarak tespit edilen mallar için kaydi ve fiili haciz işlemleri yapılmıştır. Borçluların banka, tüzel kişi ortaklık ve bunun gibi üçüncü şahıslarda bulunan hak ve alacaklarına haciz ihbarnameleri gönderilmiştir.

Yapılan malvarlığı araştırması sonucunda borçluların tespit edilen mal varlıklarına haciz konulmuş olup 2 firma ile borç tasfiye protokolü yapılmıştır. Borcu devam eden bir firmaya ait 8 taşınmaz haczedilmiş ve firma adına kayıtlı fabrika binası, içindeki makine ve ekipmanlar ile birlikte toplam 16,6 milyon YTL muhammen

satış durdurulmuştur. İhalesi yapılan 2 taşınmaz ile ilgili ihalenin feshi davası devam etmektedir. 4 taşınmaz ise toplam 149 bin YTL bedelle satışa sunulmuş, ancak ihalelerde alıcı çıkmamıştır. Protokoller kapsamında üzerinde müşterek ipotek bulunan bir taşınmazla ilgili kamulaştırma yapılmış olup kamulaştırma bedelinden Fon 102 bin YTL tahsilat sağlamıştır. Bir gayrimenkul 2 milyon YTL bedel ile satılmış, satış bedelinden Fona pay kalmamıştır.

Çözümlemesi Devam Eden Diğer Kurumsal Alacaklar: Etibank'tan devralınan tahsili gecikmiş kurumsal kredi alacaklarının 5'inin çözümleme süreci halihazırda Fon bünyesinde devam etmektedir. Bu alacakların toplam anapara muhasebe devir bakiyesi 8,5 milyon YTL'dir.

Çözümleme faaliyetleri devam eden dosyalardan;

• 1 firma için alacağın terkin edilmek suretiyle kapatılmasına ilişkin hukuki işlemlerin tamamlanması beklenmektedir.

• 2 firma ile protokol imzalanmıştır.

• 1 firmanın mer'i gayrinakdi kredileri takip edilmekte olup teminat mektupları ile ilgili bilgiler güncellenmektedir.

• 1 firmanın borçlarının tahsili için ise hukuki takiplere devam edilmektedir.