• Sonuç bulunamadı

Hâkim Ortaklardan Alacaklara İlişkin Dava ve Takipler 1. 2004 Sayılı Kanun Gereğince Başlatılan Dava ve Takipler

ŞEKİL 2: ETİBANK’IN FONA DEVİR NEDENLERİNE KISA BAKIŞ

A- Tel Pazarlama'ya İlişkin Protokol Hükümleri ve Bu Kapsamda Yapılan Tahsilatlar: Tel Pazarlama, 9 Haziran 1999 tarihinde yüzde 50 hissesi Medya

4.4. FON TARAFINDAN ÇÖZÜMLENEN VARLIKLARA İLİŞKİN DAVA VE TAKİPLER Fon tarafından Bankadan devralınan varlıkların çözümlenerek kamu zararının geri

4.4.3. Hâkim Ortaklardan Alacaklara İlişkin Dava ve Takipler 1. 2004 Sayılı Kanun Gereğince Başlatılan Dava ve Takipler

Banka ve Fon Tarafından Açılan Davalar: Bankadan kullandırılan krediler hakkında Banka ve/veya temlik alacaklısı sıfatıyla Fon tarafından hâkim ortak firmaları ve hâkim ortak ile bağlantılı üçüncü şahıs firmaları aleyhine, 2004 Sayılı

Kanun hükümlerine göre; toplam 1 milyar YTL, 42,6 milyon USD ve 11,9 milyon EUR tutarında 104 ilamsız takip başlatılmıştır.

Fon tarafından Etibank hâkim ortaklarından olan alacaklarla ilgili olarak toplam 72 dava açılmıştır.

Banka/Fon tarafından borçlular aleyhine açılan tüm davalar aşağıdaki tabloda yer almaktadır.

Fon, Merkez ve Medya Grupları arasında imzalanan 3 Mayıs 2005 tarihli protokol kapsamında, Medya Grubu ile Merkez Grubuna karşı açtığı tasarrufun iptali davalarından feragat etmiştir.

Banka ve Fon Aleyhine Açılan Davalar: Fon aleyhine Park Grubu tarafından 4 dava açılmıştır. Söz konusu davalardan daha sonra feragat edilmiş olup ayrıntılarına aşağıda yer verilmiştir.

• Park Yatırım Holding tarafından, 3 Mayıs 2005 tarihli protokolün halen yürürlükte olduğunun tespiti ile muarazanın men’i davası açılmıştır.

• Park Yatırım Holding ve Turgay Ciner tarafından, Fon Kurulunun 27 Nisan 2007 tarihli kararı ile Medya Grubu ve/veya Merkez Grubu ve Fon arasında imzalanan protokollerin iptali ve gizli sözleşmeler de dahil olmak TABLO 20:BORÇLULAR ALEYHİNE AÇILAN DAVALAR

üzere Medya Grubu ve Merkez Grubu arasında imzalanan sözleşme, beyan, ikrar ve bunun gibi belgelerin Fona karşı hükümsüz kılınmasına ilişkin işlemin iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle dava açılmıştır.

• Dinç Bilgin ve Medya Grubu tarafından, Medya Grubu ile Fon arasında imzalanan 17 Kasım 2003 ve Merkez Grubu ile imzalanan 3 Mayıs 2005 tarihli protokollere rağmen Fon aleyhine kısmi menfi tespit davası açılmıştır.

• Park Yatırım Holding ve Turgay Ciner tarafından, Fon Kurulunun 14 Haziran 2007 tarihli kararı ile Merkez Yayın Holding’in hisselerinin Fon adına tescil edilmesine ilişkin işlemin iptalini teminen yürütmenin durdurulması talebiyle dava açılmıştır.

Fon Tarafından Müdahil Olunan Dava: Turgay Ciner tarafından, Dinç Bilgin aleyhine gizli inanç sözleşmelerinin hükümsüzlüğünün tespiti ve muarazanın men’i davası açılmıştır. Fon, davaya müdahillik talebinde bulunmuş ve Mahkeme bu talebin kabulüne karar vermiştir. Fon, Park Grubu ile Fon arasında imzalanan 29 Ağustos 2007 tarihli protokol kapsamında müdahillikten çekilmiştir.

4.4.3.2. 4389 Sayılı Kanunun 15/7-a Hükümlerine Göre Tesis Edilen İşlemlere Karşı Açılan Davalar

Bu kapsamda;

•Park Yatırım Holding ile Turgay Ciner tarafından Fon Kurulunun, 25 adet Merkez Grubu şirketinin Fon tarafından yönetim ve denetiminin devralınması ile ilgili 30 Mart 2007,

•Turgay Ciner tarafından Fon Kurulunun bilahare tespit edilen 10 Merkez Grubu şirketinin Fon tarafından yönetim ve denetiminin devralınması ile ilgili 6 Nisan 2007,

•Çukurova Grubu tarafından Fon Kurulunun, Satel’in yönetim ve denetiminin devralınması ile ilgili 2 Kasım 2006

tarihli kararlarının iptali talebiyle dava açılmıştır. Davacılar, bilahare davalarından feragat etmişlerdir.

4.4.3.3. 4389 Sayılı Kanunun 15/7-b Hükümlerine Göre Tesis Edilen İşlemler ile İade ve Tazmin Talebi İşlemlerine Karşı Açılan Davalar Bu kapsamda açılan davalara aşağıda yer verilmiştir.

• 6183 Sayılı Kanuna göre 453 milyon YTL iade ve tazmin tutarının tahsilini teminen haklarında takip başlatılan Banka hâkim ortakları tarafından, tecil/taksitlendirme talebinin reddine ilişkin işlemin iptali talebiyle 8 idari dava açılmıştır. Mahkemeler, tüm davalarda iptal kararı vermiş ve bu kararlar kesinleşmiştir.

• 6183 Sayılı Kanunun 11. maddesi kapsamında söz konusu tutara şahsen kefil olan 15 Medya Grubu şirketi tarafından haklarında tesis edilen ödeme emirlerinin iptali talebiyle açılan 15 idari davadan; 11’i feragat ile son bulmuş, 2’si hakkında zamanaşımı nedeniyle ret kararı verilmiş, 2 dava ise iptal kararı ile sonuçlanmıştır. Fon, mahkemelerin iptal kararlarını yürütmenin durdurulması talebi ile birlikte temyiz etmiş ancak Danıştay tarafından yürütmenin durdurulması talepleri reddedilmiştir.

• İade ve tazmin tutarından sorumlu tutulan Zafer Mutlu tarafından hakkında tesis edilen ödemeye çağrı, ödeme emri ve yurt dışı çıkış yasağı işlemlerinin iptali talebiyle 3 idari dava açılmıştır. Bu davalardan ilk 2 davada mahkeme ret kararı vermiş ve davacı bu kararları temyiz etmiştir. Temyiz incelemesinde;

Danıştay kararı bozmuş ve yerel mahkeme, Danıştay kararlarına uyarak işlemler hakkında iptal kararı vermiştir. Fon, bu kararları temyiz etmiştir.

Davacılar tarafından davalardan feragat edilmiştir. Yurt dışı çıkış yasağı işleminin iptali talebiyle açılan davada ise işlem Fon tarafından geri alındığından Mahkeme dava hakkında karar verilmesine yer olmadığına hükmetmiştir.

• İade ve tazmin tutarından sorumlu tutulan Önay Şevket Bilgin’in eşi Zeynep Tuana Bilgin ile Birol Kaplan tarafından haklarında tesis edilen ihtiyati haciz ve ödeme emri işlemlerinin iptali talebiyle 4 idari dava açılmıştır. Mahkemeler tarafından iptal kararı verilmiştir. Fon, bu kararları yürütmenin durdurulması talebi ile birlikte temyiz etmiştir. Bilahare Zeynep Tuana Bilgin açtığı davadan feragat etmiştir.

• Hâkim ortaklar tarafından; haklarında yapılan takipler nedeniyle tesis edilen haciz ve satış işlemlerinin iptali talebiyle 7 idari dava açılmıştır. Mahkemeler, 6 davada ret kararı vermiş ve bu kararlardan 5’i kesinleşmiş, 1 davadan feragat

edilmiştir. Aynı takipler nedeniyle adli merciilerde açılan 5 davanın 2’si Fon lehine, 2’si Fon aleyhine sonuçlanmış ve kesinleşmiş olup 1 davada ise yargılama devam etmektedir.

• Hâkim ortaklar ile iade ve tazmin tutarından sorumlu tutulan Medya Grubu şirketlerinin kanuni temsilcileri tarafından yurt dışı çıkış yasağı işlemlerinin iptali talebiyle 5 idari dava açılmıştır. Bu davalardan 3’ü ret, 1’i iptal, 1’i ise feragat ile sonuçlanmıştır. Ret kararlarından 1’i hakkında Danıştay tarafından bozma kararı verilmiştir. Mahkemenin iptal ile ilgili kararı Fon tarafından temyiz edilmiştir.

• Gerçek kişi hâkim ortaklar tarafından, 17 Kasım 2003 tarihli protokolün iptal edilmesi nedeniyle protokolün temerrütlü borç bakiyesi ile daha önce gönderilen 16 Ağustos 2001 tarihli ödeme emrine konu 453 milyon YTL tutarındaki iade ve tazmin tutarının 6183 Sayılı Kanun hükümleri kapsamında 31 Mart 2007 tarihi itibarıyla gecikme zammı hesaplanan güncel bakiyesi arasındaki farkın tahsili amacıyla düzenlenen ödeme emri işlemlerinin iptali talebiyle 5 idari dava açılmıştır. Davacılar, bilahare bu davalardan feragat ettiğinden Mahkemeler feragat nedeniyle karar verilmesine yer olmadığına hükmetmişlerdir.

Medya Grubuna dahil Birleşik Basın Dağıtım’ın, Yaynet Matbaacılık’tan olan 40 milyon USD tutarındaki alacağın tahsili amacıyla 6183 Sayılı Kanun hükümleri uyarınca Yaynet Matbaacılığın kanuni temsilcileri hakkında takip işlemlerine başlanmıştır. Takipler kapsamında tesis edilen işlemlerin iptali talebiyle açılan davaların sayısı 8’dir. Bu davaların 1’i iptal, 7’si ise ret ile sonuçlanmıştır. Kararların tamamı temyiz edilmiş Danıştay 4 davada kararın ve işlemin yürütülmesinin durdurulmasına, 1 davada ise kararın bozulmasına hükmetmiştir.

4.4.3.4. 6183 Sayılı Kanun Kapsamında Yapılan İşlemlerin İptaline İlişkin Davalar

Bankadan temlik alınan alacakların 6183 Sayılı Kanun hükümleri çerçevesinde takibi nedeniyle borçlular hakkında tesis edilen ihtiyati haciz, ödemeye çağrı mektupları, ödeme emri, haciz ve satış işlemlerinin iptali talebiyle 142 iptal davası açılmıştır.

Davacılar, 60 davadan feragat etmiştir. 29 davada ise ret kararı verilmiş ve ret kararları davacılar tarafından temyiz edilmiştir. Mahkemeler, 14 dava hakkında iptal kararı vermiş ancak temyiz aşamasında kararlar bozulmuştur. 39 davada ise yargılama devam etmektedir.

4.4.3.5. Ticari ve İktisadi Bütünlük Kararlarına Karşı Açılan Davalar Bu kapsamdaki davalara aşağıda yer verilmiştir.

• Bank Kreiss tarafından Fon Kurulunun, Samandıra Baskı Tesisleri ile ilgili ticari ve iktisadi bütünlük oluşturulmasına ilişkin 2 Haziran 2006 tarihli kararının iptali talebiyle dava açılmıştır. Mahkeme, davanın reddine karar vermiş ve karar davacı tarafından temyiz edilmiştir

•Samandıra Baskı Tesisleri Ticari ve İktisadi Bütünlüğü’nün 1 Şubat 2007 tarihinde yapılan ihalesinin onaylanması işleminin iptali talebiyle dava açılmıştır.

Mahkeme, ATV-Sabah Ticari ve İktisadi Bütünlüğünün satıldığı, devir ve teslimin sağlandığı ve bu suretle davanın konusu kalmadığından bahisle dava hakkında karar verilmesine yer olmadığına hükmetmiştir.

• 19 Temmuz 2007 tarihinde yapılan Göztepespor Ticari ve İktisadi Bütünlüğü ihalesinin iptali talebiyle 2 idari dava açılmıştır. Davalardan 1’inde Mahkeme davanın açılmamış sayılmasına karar vermiştir.

• ATV-Sabah Ticari ve İktisadi Bütünlüğünün, Turkuvaz Radyo Televizyon’a ihalesi işleminin iptali talebiyle dava açılmıştır. Mahkeme, yürütmenin durdurulması talebini reddetmiştir. Bilahare davacı davadan feragat etmiştir.