• Sonuç bulunamadı

ETİBANK’IN ÖZELLEŞTİRİLMESİ 1. Özelleştirme İhaleleri

Mali bünyesini rehabilite etmek için bir takım tedbirler uygulanan, bazı varlık ve yükümlülükleri Halk Bankası'na, bazı taşınmaz ile menkul kıymetleri kurulan iki yeni bankaya devredilen ve bilançosu küçültülen Etibank, 20 Ocak 1997 tarihinde ihaleye çıkartılmıştır. Yapılan ihalede en yüksek teklifi 185 milyon USD ile Doğan Kumaşçılık vermiştir. Doğan Kumaşçılık, verilen ek sürelere rağmen yükümlülüklerini yerine getiremediğinden Özelleştirme İdaresinin 20 Mart 1997 tarihinde onayladığı ihale 30 Ağustos 1997 tarihinde iptal edilmiştir.

Etibank, 1 Aralık 1997 tarihinde ikinci kez ihaleye çıkarılmıştır. Söz konusu ihalede, üç teklif alınmış, İpek Ortak Girişimi (Cavit Çağlar/Nergis Grubu) 155,5 milyon USD ile en yüksek teklifi vermiştir.

Özelleştirme İdaresi, ihalede alınan teklifleri Hazineye bildirmiş, bunun üzerine Hazine, İpek Ortak Girişiminin 3182 Sayılı Kanun hükümlerine göre banka sahibi olmasında herhangi bir sakınca olmadığını ancak;

•Nergis Grubuna ait İnterbank'ın mali bünyesinin güçlendirilmesi için gerekli ve yeterli miktarda sermaye konulması ve sermayedar gruba ait kredi yoğunlaşmasının giderilmesi yönündeki müteaddit talimatları yerine getirmediği,

•Aksine, İnterbank'taki Grup risklerinin artarak önemli boyutlara ulaştığı ve durumun bankanın mali bünyesini olumsuz yönde etkilediği,

•Nergis Grubu firmalarının faaliyetlerinin devamı açısından yoğun bir şekilde yabancı kaynaklara başvurduğu

hususlarına değinerek, Grubun halihazırda İnterbank'ın sağlıklı bir mali bünyeye kavuşması için yeterli tedbirleri alamazken, benzer sorunları bulunan Etibank'ın faaliyetlerini sağlıklı bir şekilde sürdürebilmesi için gerekli desteği nasıl sağlayacağının anlaşılamadığını vurgulamıştır.

Bununla birlikte Hazine; İnterbank'ın mali durumunun iyileştirilmesi ve Etibank'ın sağlıklı bir şekilde faaliyetlerine devam edebilmesi için gerekli finansal desteği sağlayabileceğini somut bir şekilde belgelemesi şartı ile Etibank'ın İpek Ortak Girişimine devredilebileceğini de belirtmiştir.

1.4.2. Nergis - Medya Grupları Ortaklığı ve Etibank’ın Devri

Cavit Çağlar/Nergis Grubu, gerek İnterbank'ın ve gerekse Etibank'ın mali bünyesine gerekli desteği sağlayabilecek kaynaklara sahip olduğunu somut bir şekilde belgelemek yerine, Etibank'ı satın almak için oluşturulan konsorsiyuma Dinç Bilgin/Medya Grubu şirketlerini yüzde 49 payla ortak ederek hisse devir izni talebini tekrarlamıştır.

Etibank ve Medya Grubunun da dahil olduğu konsorsiyumun mali durumu hakkında Hazine tarafından 12 Ocak 1998 tarihinde Devlet Bakanlığına gönderilen değerlendirmede;

•Etibank'ın özelleştirilmesi amacıyla yapılan ihalede en yüksek teklifi veren İpek Ortak Girişiminin Nergis Grubuna dahil çeşitli şirketleri barındırdığı,

•3182 Sayılı Kanunun 64. maddesi kapsamında izlenmekte olan Etibank'ın, aynı madde kapsamında izlenmekte olan İnterbank'ın ortaklarının da yer aldığı İpek Ortak Girişimine devrine izin verilmesinin, her iki bankanın sağlıklı bir biçimde faaliyetlerini sürdürebilmesi için gereken kaynakları somut olarak belgelendirmesine bağlı bulunduğunun Gruba bildirildiği,

•Medya Holding'in yüzde 35, Dinç Bilgin'in yüzde 14 oranında pay edinmek suretiyle ortak olma kararı aldıkları,

•Ancak Gruba dahil kişi ve şirketlerce ortaya konulan kaynakların söz konusu hususu somut bir biçimde desteklemediği

hususları belirtilmiştir.

Hazine tarafından; İpek Ortak Girişimi'nin mali durumu ile ilgili yukarıda belirtilen olumsuzluk ve çekincelere ilişkin olarak kuruluş aşamasındaki Medya-İpek Holding, Dinç Bilgin ve Cavit Çağlar’dan imzalı bir taahhütname alınmış ve 13 Ocak 1998 tarihinde Etibank hisselerinin Dinç Bilgin ve Medya Grubunun dahil olduğu İpek Ortak Girişimine satılmasında 3182 Sayılı Kanun açısından sakınca bulunmadığı hususunda görüş belirtilmiştir.

Sonuç olarak Nergis Grubunun 3182 Sayılı Kanunun 64. maddesi kapsamında bulunan İnterbank'a da sahip olması, iki sorunlu bankanın ihtiyaç duyduğu sermaye ve kaynağın, somut olarak ortaya konamaması nedeniyle, Medya Holding ve Dinç Bilgin de konsorsiyuma dahil edilmiş, Nergis ve Medya Gruplarının mali güçlerine ilişkin mevcut çekinceler alınan taahhütname ile giderilmeye çalışılmıştır.

Tüm bu gelişmeleri takiben Özelleştirme İdaresi, Etibank'ın satışını onaylayarak 13 Ocak 1998 tarihinde ÖYK'ya sunmuş, ÖYK da aynı gün aldığı kararla, Etibank'ın İpek Ortak Girişimine satışını onaylamıştır.

ÖYK kararını müteakiben 10 Şubat 1998 tarihinde 'Medya - İpek Holding' unvanı ile sermayesinin yüzde 51'ine Nergis Grubu/Cavit Çağlar, yüzde 49'una ise Medya Grubu/Dinç Bilgin'in sahip olduğu bir anonim ortaklık kurulmuş ve Etibank hisselerinin devri 2 Mart 1998 tarihinde gerçekleştirilmiştir.

TABLO 4:MEDYA - İPEK HOLDİNG ORTAKLIK YAPISI (KURULUŞ)

1.4.3. Verilen Taahhütlere Uyulmaması

Hazinenin daha önce belirtmiş olduğu olumsuzluk ve çekinceleri gidermek üzere 13 Ocak 1998 tarihinde Dinç Bilgin, Cavit Çağlar ve Medya-İpek Holding'den aldığı taahhütname ana hatları ile aşağıda özetlenmiştir:

•Hisse devir tarihinden itibaren 3 ay içinde Etibank sermayesi 15 milyon YTL'ye çıkarılacaktır.

•Etibank'a mevduat munzam karşılığı ve disponibilite muafiyeti uygulanmasına son verilecektir.

•Fon tarafından Etibank'a yapılan mevduat, faiziyle birlikte vadesinde ödenecektir.

•Etibank'ın özelleştirilmesinden doğan taksitler ile Etibank'ın sermaye artırımlarından doğacak finansman ihtiyacı için Etibank kaynaklarına başvurulmayacaktır.

Etibank'ın hisselerinin Medya - İpek Holding tarafından devralınmasının üzerinden bir hafta geçmeden, taahhüt edilen konularla ilgili olarak Etibank tarafından ayrıcalık istenmeye başlanmış ve bu kapsamda;

•TCMB'den 1998 yılı sonuna kadar döviz pozisyon oranı ile ilgili cezai faiz uygulanmaması,

•Fon tarafından konulan 3 milyon YTL'lik mevduatın 1998 yılı sonuna kadar çekilmemesi,

•Mevduat munzam karşılığı ve disponibilite yükümlülüğüne ilişkin muafiyetin 1998 yılı sonuna dek sürdürülmesi

istenmiştir.

Öte yandan, özelleştirme taksitlerinin karşılanmasında Etibank kaynaklarına başvurulmayacağına yönelik taahhüte de uyulmamıştır.