• Sonuç bulunamadı

BANKANIN YÖNETSEL OPERASYONEL FAALİYETLERİ VE VARLIKLARI İLE İLGİLİ DAVA VE TAKİPLER

ŞEKİL 2: ETİBANK’IN FONA DEVİR NEDENLERİNE KISA BAKIŞ

A- Tel Pazarlama'ya İlişkin Protokol Hükümleri ve Bu Kapsamda Yapılan Tahsilatlar: Tel Pazarlama, 9 Haziran 1999 tarihinde yüzde 50 hissesi Medya

4.5. BANKANIN YÖNETSEL OPERASYONEL FAALİYETLERİ VE VARLIKLARI İLE İLGİLİ DAVA VE TAKİPLER

Fon nezdinde, Banka hâkim ortaklarından olan alacakların ve Banka bilançosundan Fon aktifine alınan varlıkların geri kazanımına ilişkin davaların yanı sıra, Etibank’ın operasyonel faaliyetleri ile personel işlemlerinden kaynaklanan ve Etibank’ın çözümleme sürecinde diğer hukuk dosyalarıyla birlikte Fon tarafından devir alınmış kredi dışı dava ve takip dosyaları da bulunmaktadır.

Etibank’tan devir ve temlik alınarak takip edilmekte olan toplam 17 kredi dışı dava ve icra takibi mevcut olup bu davaların 4’ü karara bağlanmış, 13’ünde ise yargılama devam etmektedir.

Etibank, Atatürk'ün direktifiyle madencilik, enerji ve bankacılık alanlarında faaliyet göstermek üzere bir İktisadi Devlet Teşekkülü olarak 14 Haziran 1935 tarihinde kurulmuştur. Madencilik, enerji ve bankacılık faaliyetlerini 1993 yılına kadar tek bir tüzel kişilik çatısı altında yürüten Etibank’ın bankacılık faaliyetlerinin ayrı bir tüzel kişilik şeklinde organize edilmesi, Bakanlar Kurulunca 13 Temmuz 1993 tarihinde kararlaştırılmıştır. Bakanlar Kurulunun bu kararı kapsamında, Etibank Bankacılık A.O., 1 milyon YTL sermaye ile kurulmuştur.

Bankacılık A.O.’nun kurulmasından kısa bir süre sonra Yüksek Planlama Kurulunun 5 Mayıs 1994 tarihli kararıyla, Özelleştirme İdaresine bağlanan Etibank özelleştirme programına alınmıştır.

Bakanlar Kurulunun 18 Eylül 1996 tarihli kararı ile Etibank üçe bölünmüş, Etibank A.Ş., Denizbank A.Ş. ve Anadolubank A.Ş. adı altında üç ayrı banka oluşturulmuş ve sonrasında bu bankalar ayrı ayrı özelleştirme işlemine tabi tutulmuştur.

Özelleştirme Yüksek Kurulunun yapmış olduğu ilk ihalede satış gerçekleşmemiş, daha sonra yapılan ikinci ihale sonucunda Banka, 2 Mart 1998 tarihinde Medya Sabah Holding - İpek Holding Ortak Girişimine satılmıştır.

Cavit Çağlar’ın hâkim ortak olduğu İnterbank’ın Fona devri sonucunda Cavit Çağlar, Etibank’taki hisselerini Dinç Bilgin ve Bilgin Holding’e devrederek Banka ortaklığından ayrılmıştır.

BYM tarafından yapılan incelemelerde Banka zararının sürekli artarak 30 Eylül 1999 tarihinde 97 milyon YTL, 31 Aralık 1999 tarihinde 140 milyon YTL, 30 Haziran 2000 tarihinde 314 milyon YTL’ye ulaştığı, 30 Haziran 2000 tarihli zararın Banka özkaynaklarının 7 katını aştığı tespit edilmiştir.

Ayrıca, Banka kaynaklarının Bankanın emin bir şekilde çalışmasını tehlikeye düşürecek şekilde doğrudan veya dolaylı olarak hâkim ortak lehine kullandırıldığı belirlenmiştir. Etibank’ın kredi portföyü içinde hâkim ortak gruplarına kullandırılan kredilerin payı 31 Aralık 1999 tarihinde yüzde 51 seviyesinde gerçekleşmiş, bu kredilerin tahsilatında yaşanan sorunlar aktifin ciddi ölçüde seyyaliyetini kaybetmesinin gerçek nedeni olmuştur.

Etibank’ın mevcut mali yapısıyla bankacılık işlemleri yapması ve mevduat kabul etmeye devam etmesinin, ileride telafisi mümkün olmayacak şekilde zarar doğuracağı tespit edildiğinden Banka 27 Ekim 2000 tarihinde Fona devredilmiştir.

27 Ekim 2000 tarihi itibarıyla BYM tarafından gerekli düzeltmeler yapılarak hazırlanan duru bilançoya göre; Bankanın birikmiş zararı 478 milyon YTL (695 milyon USD) ve açık pozisyon tutarı 329 milyon YTL’dir. Özkaynaklar toplamı ise 44 milyon YTL olup 478 milyon YTL tutarındaki birikmiş zararın etkisiyle net özkaynaklar negatif (-) 434 milyon YTL düzeyinde oluşmuştur.

Fona devir sonrası Bankanın mali bünyesi rehabilite edilmeye çalışılmış, satışı planlanmış ancak, satış girişimlerinden sonuç alınamayınca, 15 Haziran 2001 tarihinde, Esbank ve İnterbank'ın tüm aktif ve pasifleriyle Etibank bünyesinde devren birleştirilmesine karar verilmiştir.

Etibank’ın hisseleri satışa sunulmasına rağmen yeterli teklif verilmemesi ve Bankanın zarar tutarının giderek artması ve mali sistemde güven ve istikrarın sürdürülmesi amacıyla Etibank’ın bankacılık işlemleri yapma ve mevduat kabul etme izninin, 28 Aralık 2001 tarihi itibarıyla kaldırılmasına karar verilmiştir.

Bankanın, Bayındırbank bünyesinde devren birleştirme işlemleri ise 5 Nisan 2002 tarihinde gerçekleştirilmiştir.

Fiili devir işlemlerinin tamamlanmasının hemen sonrasında bu varlıkların etkin ve verimli bir şekilde çözümlenmesi için Fon tarafından çok yönlü çözümleme faaliyetleri gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda, gayrimenkul ve iştiraklerin satışına, tahsili gecikmiş alacakların tahsili işlemlerine başlanmıştır.

30 Haziran 2009 tarihi itibarıyla gayrimenkul çözümlemelerinde elde edilen gelir 26 milyon USD, iştirak çözümlemelerinden elde edilen gelir ise 5 milyon USD’ye ulaşmıştır. Böylece gayrimenkul ve iştirak portföyünün önemli bölümü çözümlenmiştir.

Bankanın Fona devrinin akabinde gerek BYM ve gerekse Fon tarafından gerçekleştirilen incelemeler sonucunda hâkim ortak grubu tarafından istismar edildiği tespit edilen Banka kaynaklarının iade ve tazmini talep edilmiştir. İade ve tazmin talebinin sonuçsuz kalması nedeniyle, bahse konu zararların minimize edilmesi için hızlı bir geri kazanım sürecine girilmiştir.

Banka hâkim ortaklarından olan alacaklara ilişkin olarak; alacakların Fona devrinden önce Fon tarafından atanan Banka yönetimince 29 milyon USD, alacakların Fona devrinden sonra ise Fon tarafından 281 milyon USD olmak üzere toplam 310 milyon USD tahsilat sağlanmıştır.

Ayrıca, 5 Aralık 2007 tarihinde gerçekleştirilen ATV-Sabah Ticari ve İktisadi Bütünlüğünün ihale bedeli olan 1,1 milyar USD, 22 Nisan 2008 tarihinde Fon hesaplarına ödenmiş olup ihale bedeline ilişkin sıra cetvelinin belirlenmesine yönelik çalışmalara devam edilmektedir.

Fon tarafından Etibank'a ait tahsili gecikmiş kurumsal alacakların geri kazanımı için gerçekleştirilen faaliyetler neticesinde, devralınan 389 adet firmadan tahsili gecikmiş alacakların 94'ü tasfiye edilmiş, 287'si alacak satış ihaleleri kapsamında varlık yönetim şirketlerine satılmıştır. 3 firma 6183 Sayılı Kanun kapsamında takip edilmekte, 5 firmanın çözümlemesi devam etmektedir.

Etibank’tan toplam 16.788 adet tahsili gecikmiş bireysel kredi alacağı devralınmıştır. Yapılan çözümleme faaliyetleri ve hukuki takipler sonucu, Etibank’tan devralınan tahsili gecikmiş bireysel kredi alacakları ile ilgili 16,8 milyon USD tahsilat sağlanmıştır. Halihazırda Fon bünyesinde çözümlemesi devam eden 6,8 milyon YTL anapara muhasebe devir bakiyeli alacakların tasfiyesine çalışılmaktadır.

Banka hâkim ortak ve yöneticilerine karşı açılmış bulunan toplam 1,5 milyar YTL tutarlı 4 mali sorumluluk davası ile muhtelif takipler ve çeşitli alacak davaları halen devam etmektedir.

Fonun, yönetim ve denetimini devraldığı bankalarla ilgili misyonu, tasarruf sahiplerinin hak ve menfaatlerini koruyarak, kamuya en az maliyetle ve en kısa sürede bu bankaları çözümlemektir.

Etibank’ın çözümleme süreci Fona devredilmesiyle başlamış mali bünyesinin rehabilite edilerek satışa hazırlanmasıyla devam etmiş ancak alıcı çıkmaması üzerine Bankanın, aynı durumdaki İnterbank ve Esbank ile birlikte Etibank çatısı altında birleştirilmiş daha sonra Bayındırbank’a devriyle sonlanmıştır. Varlıkların çözümleme işlemleri halen devam etmektedir.