• Sonuç bulunamadı

ŞEKİL 2: ETİBANK’IN FONA DEVİR NEDENLERİNE KISA BAKIŞ

2.2. FONA DEVİR SONRASINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER

Etibank'ın 27 Ekim 2000 tarihinde temettü hariç ortaklık hakları ile yönetim ve denetiminin Fona devredilmesinden sonra,

•Banka yönetim ve denetim kadrosu değiştirilmiş,

•Banka hisseleri Fon tarafından devralınmış,

•Bankanın hâkim ortakları, yönetim ve denetim kurulu üyeleri ile diğer yöneticilerinden mal beyannamesi talep edilmiş, tespit edilen mal varlıklarına ihtiyati tedbir/haciz konmuş,

•Gerçek kişi hâkim ortaklar ile Banka yönetim ve denetim kadrosuna yurt dışı çıkış yasağı uygulanmış,

•Hâkim ortak ve yöneticiler tarafından istismar edilen Banka kaynaklarının iadesine ve tazminine ilişkin talepte bulunulmuştur.

2.2.1. Banka Yönetim ve Denetim Kadrosunun Değiştirilmesi

Fon Yönetim Kurulunun 27 Ekim 2000 tarihli kararı ile, 4491 Sayılı Kanunla değişik 4389 Sayılı Kanunun 14. maddesinin 3. ve 4. fıkraları hükümlerine göre temettü hariç ortaklık hakları ile yönetim ve denetimi kendisine devredilen Bankanın, mevcut yönetim ve denetim kurulu üyeleri görevden alınarak, yerlerine yeni üyeler atanmıştır.

Etibank yönetim ve denetim kurulu üyelerinin 27 Ekim 2000 tarihinde değiştirilmesini müteakip, Fon Yönetim Kurulunun 13 Mart 2001 tarihli kararı ile Etibank yönetimi de Ortak Yönetim Kuruluna devredilmiştir.

2.2.2. Banka Hisselerinin Fon Tarafından Devralınması

Banka yönetim ve denetiminin değiştirilmesinin akabinde, 4491 Sayılı Kanun ile değişik 4389 Sayılı Kanunun 14. maddesinin 5. fıkrasının (a) bendinin (ab) alt bendi uyarınca Fon İdare Meclisinin 22 Aralık 1999 tarihli kararıyla, Bankanın hisse senetlerinin tamamı, Bankanın ödenmiş sermayeye tekabül eden 30 milyon YTL tutarındaki zararının söz konusu Bankaya ödenmesi karşılığında Fon tarafından devralınmıştır.

Hisse devir işleminden sonra Fon, bir taraftan Bankanın hâkim ortak ve

2.2.3. Hâkim Ortak ve Yöneticilerle İlgili İşlemler

4389 Sayılı Kanunun verdiği yetkilerle Fon, "Bir Bankanın Yönetim ve Denetimini Doğrudan veya Dolaylı Olarak Tek Başına veya Birlikte Elinde Bulunduran Ortakların Belirlenmesine İlişkin İlkeler"i belirleyerek, Banka hâkim ortak ve yöneticilerden mal beyanı talep etmiş ve mal varlıkları üzerinde her türlü muhafaza tedbiri alınmasını ilgili mahkemeden istemiştir. Mahkemelerden bu yönde alınan kararlarla da yurt dışı çıkış yasağı ile ihtiyati tedbirler uygulanmıştır.

Ayrıca hâkim ortak tarafından kullanılan Banka kaynakları tespit edilerek iade ve tazmin talebinde bulunulmuştur.

Mal Beyanı İstenmesi: Fon Yönetim Kurulunun 27 Ekim 2000 tarihli kararına istinaden;

•Etibank ortakları olan Dinç Bilgin, Önay Şevket Bilgin, Güler Bilgin, Esra Bilgin Polley, Medya Sabah Holding, Medya Holding, Bilgin Holding ve Zafer Mutlu'dan 4389 Sayılı Kanunun 14. maddesinin 5. fıkrasının (b) bendinin (bb) ve (bc) alt bentleri,

•Etibank yöneticilerinden olan, Dinç Bilgin, Önay Şevket Bilgin, Zafer Mutlu, Şükrü Karahasanoğlu, Vural Bayazıt, Cifford Holmes Polley ve Ercan Arıklı'dan 4389 Sayılı Kanunun 17. maddesinin 2. ve 3. fıkraları

uyarınca mal beyannamesi talep edilmiştir.

İhtiyati Tedbir / İhtiyati Haciz İstenmesi: Fon Yönetim Kurulunun 27 Ekim 2000 tarihli kararı ile mal beyanı istenen Etibank hâkim ortak ve yöneticilerinin mal varlıkları üzerinde her türlü muhafaza tedbirinin alınması hususunda ilgili mahkemeye başvurulmuş ve mahkeme kararıyla söz konusu kişi-lerin taşınır ve taşınmaz malları ile bankalardaki paraları, hisse senetleri, kiralık kasaları gibi tüm mal varlıkları üzerine ayni ve şahsi haklarla kısıtlanmamak ve üçüncü şahıslara devir ve temlikinin önlenmesi bakımından ilgili mahkemenin 30 Ekim 2000 tarihli kararı ile ihtiyati tedbir konulmuştur.

Yurt Dışı Çıkış Yasağı Uygulanması: Fon Yönetim Kurulunun 27 Ekim 2000 tarihli kararı ile; mal beyanı istenen ve mal varlıkları üzerine ihtiyati tedbir/ haciz konulan Etibank hâkim ortak ve yöneticilerinin yurt dışına çıkışları yasaklanmıştır.

Hâkim Ortak Tarafından Kullanılan Banka Kaynakları: 4389 Sayılı Kanunun 14. maddesinin 4. fıkrasına göre Fona devredilen bir bankanın yönetim ve denetimini doğrudan veya dolaylı olarak tek başına veya birlikte elinde bulunduran ortaklarından, anılan Kanunun 14. maddesinin 5. fıkrasının (b) bendi hükümleri çerçevesinde iade ve tazmin talebinde bulunulacak tutarın belirlenmesi amacıyla, BYM aracılığıyla gerçek bilanço değerlerine ulaşmak için denetim çalışmaları yapılmıştır.

Etibank hâkim ortağı Medya Grubu, doğrudan kredi kullanımı yanında,

•Banka tarafından yurt dışında yerleşik finans kurumlarına depo yapılması ve bu deponun teminat gösterilmesi suretiyle, Grup şirketlerine söz konusu finans kurumlarından kredi kullandırılması,

•Muvazaalı, paravan veya mali verileri itibarıyla bankacılık teamül ve prosedürleri çerçevesinde kredi kullanmaları imkânı bulunmayan üçüncü şahıs firmalarına kredi tahsisi yapılarak, bu kredilerin kısmen veya tamamen Medya Grubu firmalarına aktarılması, bir kısmının ise firmaya bırakılması suretiyle bir tür paylaşımda bulunulması,

•Bankaca Grup şirketlerine iştirak edilmesi suretiyle, iştirak hisse bedeli adı altında kaynak aktarımı,

•Yurtdışı bankalara gönderilen mevduatların faizlerinin Etibank'tan ödenmesi,

•Kredi temini amacıyla başka Banka hâkim ortaklarına ait firmalara kredi kullandırılması,

•Hâkim grup hisse senetlerinin piyasa değerleriyle oynamak amacıyla, Banka kaynaklarının çok önemli bir bölümünün bu hisselerin alımında kullanılması,

•Aracı/geçici hesapların faizsiz olarak hâkim ortağa dahil firmalara kullandırılması

ve benzeri çok farklı dolanlı yöntemlerle Etibank kaynaklarının grup şirketlerine aktarılmasını sağlamıştır. Kamu otoritesince, Bankanın sağlıklı bir şekilde devamını teminen koyduğu kanuni yasakları aşmak için yapılan tüm bu dolanlı işlemler, BYM ve Etibank Teftiş Kurulunun raporlarında açıklıkla tespit edilmiştir.

27 Ekim 2000 tarihi itibarıyla Bankanın toplam zararı 478 milyon YTL olarak belirlenmiş olup bu zarar içerisinde hâkim ortak istismarının yanında, Bankanın olağan faaliyetleri sonucunda oluşan, faiz, kur, kredi ve diğer giderlerden kaynaklanan zarar rakamları da yer almaktadır.

BYM'nin 12 Ocak 2001 tarihli devir raporu ile iade ve tazmine konu tutar 300 milyon YTL olarak belirlenmiş olup dağılımı aşağıda gösterilmiştir.

TABLO 8:İADE VE TAZMİN TUTARI

Fonun İade ve Tazmin Talebi: Fon Yönetim Kurulunun 9 Şubat 2001 tarihli kararıyla, Etibank'ın Fona devrinden önce yönetim ve denetimini doğrudan veya dolaylı olarak tek başına veya birlikte elinde bulunduran ve 4389 Sayılı Kanunun 14. maddesinin 5. fıkrasının (b) bendinin (ba) alt bendi hükmü uyarınca, Fon Yönetim Kurulunun 27 Ekim 2000 tarihli kararında belirtilen ve mal varlıkları üzerine ihtiyati tedbir uygulanan ortaklarından, 478 milyon YTL'lik Banka kaynağının 60 gün içinde iade ve tazmin edilmesi talep edilmiştir.

Fon Yönetim Kurulunun 17 Nisan 2001 tarihli kararında iade ve tazmin talebine konu sorumluluk tutarları yeniden değerlendirilmiş ve devir raporu dikkate alınarak 300 milyon YTL olarak belirlenmiş ve bu tutar üzerinden dava açılmıştır.