• Sonuç bulunamadı

YGS Sonuç belgesinin fotokopisi (2 adet), Resmi Onaylı nüfus cüzdanı örneği,

Adayın kayıt ücretini ödediğine dair banka dekontu.

Her aday müzikle ilgili öz geçmişine ilişkin hazırlanan formu dolduracaktır. YGS’ndan en az 180 puan alan adaylar başvurabilmektedirler.

Türkiye’de müzik öğretmenliği programları giriş şartları incelendiğinde; genelde bürokratik işlemlerle ilgili belge ve evrak teslimi yönünden bir yoğunluk görülmektedir. Öğrencilerin zorunlu eğitim kademesindeki akademik başarıları ilgili değerlendirme ise öğrencilerin lise öğrenimlerini tamamlamaları ardından girdikleri YGS’nın sonucunda yapılmaktadır. Yetenek sınavlarına girme hakkı kazanmak için, öğrencilerin 160 sorudan oluşan sınavdan %20’lik bir başarı oranı yakalamaları yeterlidir. Bu oran da yaklaşık olarak 32 net doğru cevaba ulaşmaya karşılık gelmektedir. Yetenek sınavları ile öğrenci kabul eden lisans programları için bu başarı düzeyinin düşük olduğu söylenebilir. Özellikle yetenek sınavı ile öğrenci kabul eden öğretmenlik lisans programlarının ders içerikleri göz önüne alındığında, programların sadece müzik alan derslerinden oluşmadığı gözlemlenmektedir. Pedagoji ve genel kültür dersleri ve bu derslerin projeleri kapsamında öğrencilerin yüksek akademik başarı göstermeleri gerekliliğinin önemli olduğu söylenebilir.

Öğrencilerin müzikal geçmişleri ile ilgili edinilen tek bilginin ise öğrencilerden başvuru sırasında tamamlamaları istenilen, müzikle ilgili özgeçmiş belgesi olduğu tespit edilmiştir.

52

Tablo 7. Türkiye Müzik Öğretmenliği Lisans Programı Giriş Eleme Sınavı Aşamaları ve Puan Ağırlıkları

Müziksel İşitme

Tek Ses Tekrarlama (6 Adet) 6 Puan

İki Ses Tekrarlama ve Aralık Tanımlama (5 Adet) 15 Puan

3 Ses Akor Tekrarlama (5 Adet) 15 Puan

Melodi Tekrarlama 20 Puan

Solfej Deşifre (8 Ölçü) 24 Puan

Şarkı, Türkü ya da Marş Seslendirme 20 Puan

Toplam 100 Puan

Yukarıdaki tabloda Türkiye’deki Müzik Öğretmenliği Lisans Programı’nın giriş sınavı eleme aşaması ve bu aşamanın puan ağırlıkları görülmektedir. Tabloya göre; Eleme Sınavı’nı oluşturan Tek Ses Tekrarlamanın 6 puan, İki Ses Tekrarlama ve Aralık Tanımlamanın 15 puan, 3 Ses Akor Tekrarlamanın 15 puan, Melodi Tekrarlamanın 20 puan, Solfej Deşifrenin 24 puan, Şarkı, Türkü ya da Marş Seslendirmenin 20 puan olmak üzere, toplamda 100 puan olduğu görülmektedir.

Türkiye’de müzik öğretmenliği lisans programı giriş sınavı incelendiğinde; sınavın eleme ve seçme olarak, iki aşamadan oluştuğu görülmektedir.

Eleme aşaması sınavının içeriği incelendiğinde, sınavın büyük bir bölümünün yansıtmaya yönelik, tek ya da çoklu ses tekrarlama ve melodi tekrarlama üzerine kurgulandığı söylenebilir. Sınavda öğrencilerin müzik teorisi ile ilgili bilgi düzeylerinin ölçüldüğü tek alanın ise solfej deşifre olduğu görülmektedir. Bu açıdan bakıldığında giriş sınavı eleme aşamasının adayların bilgi düzeylerini ölçmeye yönelik olmadığı, temel müzikal duyum alanına yönelik olduğu söylenebilir.

53

Şekil 5. Türkiye müzik öğretmenliği lisans programı giriş eleme sınavı aşamaları ve puan ağırlıkları

Yukarıdaki şekilde; Türkiye’deki Müzik Öğretmenliği Lisans Programı’nın giriş sınavı eleme aşaması ve bu aşamanın puan ağırlıkları görülmektedir. Şekile göre; Eleme Sınavı’nı oluşturan Tek Ses Tekrarlamanın sınavın %6’sını, İki Ses Tekrarlama ve Aralık Tanımlamanın sınavın %15’ini, 3 Ses Akor Tekrarlamanın sınavın %15’ini, Melodi Tekrarlamanın sınavın %20’sini, Solfej Deşifrenin sınavın %24’ünü, Şarkı, Türkü ya da Marş Seslendirmenin sınavın %20’sini oluşturduğu görülmektedir.

Türkiye’de müzik öğretmenliği lisans programı giriş sınavı eleme aşaması puan ağırlıkları incelendiğinde; sınavın %56’lık bir bölümünün tek ve çoklu ses ve melodi tekrarlama alanlarından oluşan temel müzikal duyum alanına yönelik olduğu görülmektedir. Kalan yaklaşık %40’lık bölümün ise şarkı söyleme ve solfej alanına yönelik olduğu söylenebilir. Sınavın bu aşamasında öğrencilerin, iletişim becerilerine, sözel-yazılı ifade becerilerine, eğitsel yetenek potansiyellerine ve akademik başarı düzeylerine yönelik bir ölçme yapılmamaktadır. 6 15 15 20 24 20 Tek Ses Tekrarlama (6 Adet) İki Ses Tekrarlama ve Aralık Tanımlama (5 Adet) 3 Ses Akor Tekrarlama (5 Adet) Melodi Tekrarlama Solfej Deşifre (8 Ölçü) Şarkı, Türkü ya da Marş Seslendirme Puan Dağılımı (%)

54

Tablo 8. Türkiye Müzik Öğretmenliği Lisans Programı Giriş Seçme Sınavı Aşamaları ve Puan Ağırlıkları

Dikte. Modal ya da Tonal (8 Ölçü) 16 Puan

Modal ya da Tonal Ezgi Tekrarı 12 Puan

Dört Sesli Akor Tekrarı (4 Adet) 16 Puan

Ses (1 Eser) 22 Puan

Ritim Tekrarı (4 Ölçü) 12 Puan

Çalgı Sınavı

Ana Çalgı 15Puan

Yan Çalgı 7 Puan

Toplam 100 Puan

Yukarıdaki tabloda Türkiye’deki Müzik Öğretmenliği Lisans Programı’nın giriş sınavı seçme aşaması ve bu aşamanın puan ağırlıkları görülmektedir. Tabloya göre; Seçme Sınavı’nı oluşturan Dikte’nin 16 puan, Ezgi Tekrarlama’nın 12 puan, 4 Ses Akor Tekrarlamanın 16 puan, Ritim Tekrarlamanın 12 puan, Çalgı Sınavı’nın Ana Çalgı 15 puan, Yan Çalgı 7 puan olmak üzere, toplamda 100 puan olduğu görülmektedir.

Türkiye’de müzik öğretmenliği lisans programı giriş sınavı incelendiğinde; sınavın eleme ve seçme olarak, iki aşamadan oluştuğu görülmektedir.

Seçme aşaması sınavının içeriği incelendiğinde, sınavın müzikal duyum, müzik teorisi, şarkı söyleme ve çalgı alanlarında, müzik becerilerini ölçmeye yönelik kapsamlı bir sınav olduğu söylenebilir.

Müzik öğretmenliği lisans programlarının ders içerikleri göz önüne alındığında, programların sadece müzik alan derslerinden oluşmadığı gözlemlenmektedir. Pedagoji ve genel kültür derslerinin programdaki varlığı, müzik giriş sınavında bu alanlarla ilgili ölçme yapılmaması, müzik öğretmenliği lisans programı giriş sınavının, kapsam geçerliliği yönünden müzik öğretmenliği lisans programının içeriğine yönelik ölçmede sınırlı kaldığı söylenebilir.

55

Şekil 6. Türkiye müzik öğretmenliği lisans programı giriş seçme sınavı aşamaları ve puan ağırlıkları

Yukarıdaki tabloda Türkiye’deki Müzik Öğretmenliği Lisans Programı’nın giriş sınavı seçme aşaması ve bu aşamanın puan ağırlıkları görülmektedir. Tabloya göre; Seçme Sınavı’nı oluşturan Dikte’nin sınavın %16’sını, Ezgi Tekrarlama’nın sınavın %12’sini, 4 Ses Akor Tekrarlamanın sınavın %16’sını, Ritim Tekrarlamanın sınavın %12’sini, Çalgı Sınavı’nın sınavın %22’sini (Ana Çalgı %15, Yan Çalgı %7) oluşturduğu görülmektedir. Giriş sınavı seçme aşamasının alanlara göre puan dağılımları incelendiğinde; sınavın %56’lık bölümünün müzikal işitme ve yazma alanına yönelik olduğu, %22’lik bölümünün söyleme alanına yönelik olduğu ve %22’lik kısmının ise çalgı alanına yönelik olduğu tespit edilmiştir. Türkiye’de müzik öğretmenliği lisans programının giriş yetenek sınavının, öğrencilerin müzikal becerilerini ölçmeye yönelik olduğu, programın içeriğini oluşturan pedagoji derslerine yönelik bir ölçme olmadığı ya da programın içeriğini oluşturan bir diğer ders alanı olan genel kültür derslerine yönelik de bir ölçme olmadığı gözlemlenmektir. Bu açıdan giriş sınavının, programın geneline yönelik yaptığı ölçmenin sınırlı olduğu söylenebilir. 16 12 16 22 12 15 7 Dikte. Modal ya da Tonal (8 Ölçü) Modal ya da Tonal Ezgi Tekrarı Dört Sesli Akor Tekrarı (4 Adet)

Ses (1 Eser) Ritim Tekrarı (4 Ölçü) Çalgı Sınavı- Ana Çalgı Çalgı Sınavı- Yan Çalgı Puan Ağırlığı (%)

56

Tablo 9. Almanya Müzik Öğretmenliği Lisans Programı Ders Alanları Dönem Süreleri ve Kredi Sayıları

Ders Alanları Dönem Kredi

Müzik Alan Dersleri 8 Dönem 150 Kredi

Yan Dal Dersleri 8 Dönem 50 Kredi

Pedagoji Dersleri 8 Dönem 20 Kredi

Lisans Bitirme Tezi 1 Dönem 10 Kredi

Staj/Uygulama Dersleri 2 Dönem 10 Kredi

Toplam 8 Dönem 240 Kredi

Yukarıdaki tabloda Almanya’daki 4 yıllık Müzik Öğretmenliği Lisans Programı’nın Alanlara göre Kredi sayıları verilmiştir. Tabloya göre; Müzik Alan Dersleri’nin 8 Dönem 150 Kredi, Yan Dal Dersleri’nin 8 Dönem 50 Kredi, Pedagoji Dersleri’nin 8 Dönem 20 Kredi, Lisans Bitirme Tezi’nin 1 Dönem 10 Kredi ve Staj Dersleri’nin 2 Dönem 10 Kredi olduğu görülmektedir. Tabloya göre 4 yıllık Müzik Öğretmenliği Lisans Programı’nın toplamda 8 Dönem ve 240 Kredi’den oluştuğu görülmektedir.

Almanya’da müzik öğretmenliği lisans programının ders alanlarına göre toplam dönem süreleri incelendiğinde; programın toplamda 8 Dönem sürdüğü görülmektedir. Müzik alan derslerinin, yan dal derslerinin ve pedagoji derslerinin 8 dönemin tümünde yer aldığı, staj/uygulama derslerinin 2 dönemde yer aldığı ve son dönemde olmak üzere lisans bitirme tezinin de 1 dönemde yer aldığı görülmektedir.

Müzik öğretmenliği lisans programı dersleri incelendiğinde; müzik alan derslerinin, pedagoji derslerinin ve staj/uygulama derslerinin diğer programlar ile ortaklık gösterdiği söylenebilir. Almanya’da diğer programlar ile farklılık gösteren ders alanları ise yan dal dersleri ve lisans bitirme tezi olduğu görülmektedir.

Almanya’da müzik öğretmenliği programında, müzik alanında uzmanlaşmanın yanında farklı bir alanda uzmanlaşmanın programın gerekliliklerinden biri olduğu tespit edilmiştir.

57

Şekil 7. Almanya müzik öğretmenliği lisans programı kredi sayıları

Yukarıdaki şekilde; Almanya’daki 4 yıllık Müzik Öğretmenliği Lisans Programı’nın alanlara göre kredi sayıları verilmiştir. Müzik Alan Dersleri’nin 150 Kredi, Yan Dal Dersleri’nin 50 Kredi, Pedagoji Dersleri’nin 20 Kredi, Lisans Bitirme Tezi’nin 10 Kredi ve Staj/Uygulama Dersleri’nin 10 Kredi olduğu görülmektedir. Şekile göre 4 yıllık Müzik Öğretmenliği Lisans Programı’nın toplamda 240 Kredi’den oluştuğu görülmektedir.

Almanya’da müzik öğretmenliği lisans programının alanlara göre toplam kredi sayıları incelendiğinde; müzik alan derslerinin yoğun şekilde programda yer aldığı, yoğunluğu yüksek olan diğer alanın yan dal dersleri olduğu görülmektedir. Pedagoji derslerinin de programda önemli bir ağırlığa sahip olduğu söylenebilir.

Toplamda 240 krediden oluşan Almanya müzik öğretmenliği lisans programı, Türkiye’deki program ile karşılaştırıldığında; toplam dönem süreleri eşit olmakla birlikte, Almanya’daki programın toplam kredi sayısının Türkiye’deki programa oranla 57 kredi daha fazla olduğu görülmektedir. Bu bilgiler doğrultusunda Almanya’daki müzik öğretmenliği lisans programının kredi sayısı açısından çok yoğun bir program olduğu söylenebilir.

150 50 20 10 10 Müzik Alan Dersleri

Yan Dal Dersleri Pedagoji Dersleri Lisans Bitirme Tezi Staj/Uygulama Dersleri Kredi

58

Tablo 10. Finlandiya Müzik Öğretmenliği Lisans Programı Ders Alanları Dönem Süreleri ve Kredi Sayıları

Ders Alanları Dönem Kredi

Müzik Alan Dersleri 6 Dönem 105 Kredi

Pedagoji Dersleri 6 Dönem 25 Kredi

Genel Kültür Dersleri 6 Dönem 38 Kredi

Staj/Uygulama Dersleri 2 Dönem 12 Kredi

Toplam 6 Dönem 180 Kredi

Yukarıdaki tabloda Finlandiya’daki 3 yıllık Müzik Öğretmenliği Lisans Programı’nın Alanlara göre Kredi sayıları verilmiştir. Tabloya göre; Müzik Alan Dersleri’nin 6 Dönem 105 Kredi, Pedagoji Dersleri’nin 6 Dönem 25 Kredi, Genel Kültür Dersleri’nin 6 Dönem 38 Kredi ve Staj/Uygulama Dersleri’nin 2 Dönem 12 Kredi olduğu görülmektedir. Tabloya göre 3 yıllık Müzik Öğretmenliği Lisans Programı’nın toplamda 6 Dönem ve 180 Kredi’den oluştuğu görülmektedir.

Finlandiya’daki müzik öğretmenliği lisans programı incelendiğinde; programın 6 dönem olarak tasarlandığı görülmektedir. Finlandiya müzik öğretmenliği lisans programında müzik alan dersleri, pedagoji dersleri ve genel kültür derslerinin tüm dönemlerde yer aldığı, staj uygulama derslerinin ise 2 dönem içinde yer aldığı tespit edilmiştir.

Finlandiya’daki müzik öğretmenliği lisans programı Türkiye’deki müzik öğretmenliği lisans programı ile karşılaştırıldığında, Finlandiya’daki lisans programının 2 dönem (1 yıl) daha kısa olduğu görülmektedir.

59

Şekil 8. Finlandiya müzik öğretmenliği lisans programı kredi sayıları

Yukarıdaki şekilde; Finlandiya’daki 3 yıllık Müzik Öğretmenliği Lisans Programı’nın Alanlara göre kredi sayıları verilmiştir. Müzik Alan Dersleri’nin 105 Kredi, Pedagoji Dersleri’nin 25 Kredi, Genel Kültür Dersleri’nin 38 Kredi ve Staj/Uygulama Dersleri’nin 10 Kredi olduğu görülmektedir. Şekile göre 3 yıllık Müzik Öğretmenliği Lisans Programı’nın toplamda 180 Kredi’den oluştuğu görülmektedir.

Finlandiya’da müzik öğretmenliği lisans programının alanlara göre toplam kredi sayıları incelendiğinde; müzik alan derslerinin yoğun şekilde programda yer aldığı, yoğunluğu yüksek olan diğer alanın da genel kültür dersleri olduğu görülmektedir. Pedagoji derslerinin programda önemli bir ağırlığa sahip olduğu söylenebilir.

Toplamda 180 krediden oluşan Finlandiya müzik öğretmenliği lisans programı, Türkiye’deki program ile karşılaştırıldığında; toplam dönem süresi Türkiye’de 2 dönem daha uzun olmasına karşı, Finlandiya’daki programın toplam kredi sayısının Türkiye’deki programdan 17 kredi daha fazla olduğu görülmektedir. Bu bilgiler doğrultusunda Finlandiya’daki müzik öğretmenliği lisans programının kredi sayısı açısından çok yoğun bir program olduğu söylenebilir.

105

25

38

10

Müzik Alan Dersleri Pedagoji Dersleri Genel Kültür Dersleri Staj/Uygulama

Dersleri Kredi

60

Tablo 11. İngiltere Müzik Öğretmenliği Lisans Programı Dönem Süreleri ve Kredi Sayıları

Ders Alanları Dönem Kredi

Müzik Alan Dersleri 6 Dönem 115 Kredi

Genel Kültür Dersleri 6 Dönem 50 Kredi

Bilimsel Araştırma Dersleri 3 Dönem 15 Kredi

Toplam 6 Dönem 180 Kredi

Yukarıdaki tabloda İngiltere’deki 3 yıllık Müzik Lisans Programı’nın Alanlara göre Kredi sayıları ve dönem süreleri gösterilmektedir. Tabloya göre; Müzik Alan Dersleri 6 Dönem ve 115 Kredi, Genel Kültür Dersleri 6 Dönem ve 50 Kredi, Bilimsel Araştırma Dersleri 3 Dönem ve 15 Kredi olmak üzere toplamda 180 Kredi’den oluşmaktadır.

İngiltere’deki müzik lisans programı incelendiğinde; programın 6 dönem olarak tasarlandığı görülmektedir. İngiltere müzik lisans programında müzik alan dersleri ve genel kültür derslerinin tüm dönemlerde yer aldığı, bilimsel araştırma derslerinin ise 3 dönem içinde yer aldığı tespit edilmiştir.

İngiltere’de öğretmenlik lisans programı bulunmadığı için, programın yapısında pedagoji ve staj/uygulama dersleri bulunmamaktadır. Buna ek olarak İngiltere’deki programda diğer ülkelerdeki programlardan farklı olarak bilimsel araştırma derslerinin, programda yer aldığı görülmektedir.

İngiltere’deki müzik lisans programı Türkiye’deki müzik öğretmenliği lisans programı ile karşılaştırıldığında, İngiltere’deki lisans programının 2 dönem (1 yıl) daha kısa olduğu görülmektedir.

61 Şekil 9. İngiltere müzik lisans programı kredi sayıları

Yukarıdaki şekilde; İngiltere 3 yıllık Müzik Lisans Programı’nın Alanlara göre kredi sayıları verilmiştir. Müzik Alan Dersleri’nin 115 Kredi, Genel Kültür Dersleri’nin 50 Kredi ve Bilimsel Araştırma Dersleri’nin 15 Kredi olduğu görülmektedir. Şekile göre 3 yıllık Müzik Lisans Programı’nın toplamda 180 Kredi’den oluştuğu görülmektedir.

İngiltere’deki müzik öğretmenliği lisans programının alanlara göre toplam kredi sayıları incelendiğinde; müzik alan derslerinin yoğun şekilde programda yer aldığı, yoğunluğu yüksek olan diğer alanın da genel kültür dersleri olduğu görülmektedir. Bilimsel araştırma derslerinin programda küçük bir ağırlığa sahip olduğu söylenebilir.

Toplamda 180 krediden oluşan İngiltere müzik lisans programı, Türkiye’deki program ile karşılaştırıldığında; toplam dönem süresi Türkiye’de 2 dönem daha uzun olmasına karşı, İngiltere’deki programın toplam kredi sayısının Türkiye’deki programdan 17 kredi daha fazla olduğu görülmektedir. Bu bilgiler doğrultusunda İngiltere’deki müzik lisans programının kredi sayısı açısından çok yoğun bir program olduğu söylenebilir.

115

50

15

Müzik Alan Dersleri Genel Kültür Dersleri Bilimsel Araştırma Dersleri

62

Tablo 12. Kanada Müzik Öğretmenliği Lisans Programı Dönem Süreleri ve Kredi Sayıları

Ders Alanları Dönem Kredi

Müzik Alan Dersleri 8 106 Kredi

Alan Pedagojisi Dersleri 8 38 Kredi

Genel Kültür Dersleri 8 32 Kredi

Staj/Uygulama Dersleri 2 -

Toplam 8 176 Kredi

Yukarıdaki tabloda Kanada’daki 4 yıllık Müzik Öğretmenliği Lisans Programı’nın alanlara göre kredi sayıları verilmiştir. Tabloya göre; Müzik Alan Dersleri 8 Dönem 106 Kredi, Alan Pedagoji Dersleri 8 Dönem 38 Kredi, Genel Kültür Dersleri 8 Dönem 32 Kredi, Staj/Uygulama Dersleri 2 Dönem ve Kredisiz olduğu görülmektedir. Tabloya göre 4 yıllık Müzik Öğretmenliği Lisans Programı’nın toplamda 8 Dönem ve 176 Kredi’den oluştuğu görülmektedir.

Kanada’da müzik öğretmenliği lisans programının ders alanlarına göre toplam dönem süreleri incelendiğinde; programın toplamda 8 Dönem sürdüğü görülmektedir. Müzik alan derslerinin, alan pedagojisi derslerinin ve genel kültür derslerinin 8 dönemin tümünde yer aldığı ve staj/uygulama derslerinin 2 dönemde yer aldığı görülmektedir.

Müzik öğretmenliği lisans programı dersleri incelendiğinde; müzik alan derslerinin, genel kültür derslerinin ve staj/uygulama derslerinin diğer programlar ile ortaklık gösterdiği söylenebilir. Kanada’da diğer programlar ile farklılık gösteren ders alanlarının ise alan pedagojisi dersleri olduğu görülmektedir.

63

Şekil 10. Kanada müzik öğretmenliği lisans programı kredi sayıları

Yukarıdaki şekilde; Kanada’daki 4 yıllık Müzik Öğretmenliği Lisans Programı’nın Alanlara göre kredi sayıları verilmiştir. Müzik Alan Dersleri’nin 106 Kredi, Alan Pedagojisi Dersleri’nin 38 Kredi, Genel Kültür Dersleri’nin 32 Kredi ve Staj/Uygulama Dersleri’nin ise Kredisiz olduğu görülmektedir. Şekile göre 4 yıllık Müzik Öğretmenliği Lisans Programı’nın toplamda 176 Kredi’den oluştuğu görülmektedir.

Kanada’da müzik öğretmenliği lisans programının alanlara göre toplam kredi sayıları incelendiğinde; müzik alan derslerinin yoğun şekilde programda yer aldığı, yoğunluğu yüksek olan diğer alanların da genel kültür ve alan pedagojisi dersleri olduğu görülmektedir. Staj/Uygulama derslerinin ise kredi ağırlığının olmadığı tespit edilmiştir. Toplamda 176 krediden oluşan Kanada müzik öğretmenliği lisans programı, Türkiye’deki program ile karşılaştırıldığında; toplam dönem süreleri eşit olmakla birlikte, Kanada’daki programın toplam kredi sayısının Türkiye’deki programa oranla 14 kredi daha fazla olduğu görülmektedir. Staj/uygulama derslerinin kredisiz olması göz önüne alındığında, Kanada’daki müzik öğretmenliği lisans programının kredi sayısı açısından çok yoğun bir program olduğu söylenebilir.

106

38

32

0

Müzik Alan Dersleri Alan Pedagojisi

Dersleri

Genel Kültür Dersleri Staj/Uygulama

Dersleri Kredi

64

Tablo 13. Türkiye Müzik Öğretmenliği Lisans Programı Dönem Süreleri ve Kredi Sayıları

Ders Alanları Dönem Kredi

Müzik Alan Dersleri 8 Dönem 105 Kredi

Pedagoji Dersleri 8 Dönem 28 Kredi

Genel Kültür Dersleri 8 Dönem 22 Kredi

Staj/Uygulama Dersleri 2 Dönem 8 Kredi

Toplam 163 Kredi

Yukarıdaki tabloda Türkiye’deki 4 yıllık Müzik Öğretmenliği Lisans Programı’nın Alanlara göre dönem süreleri ve kredi sayıları verilmiştir. Tabloya göre 4 yıllık Müzik Öğretmenliği Lisans Programı; Müzik Alan Dersleri 8 Dönem 105 Kredi, Pedagoji Dersleri 8 Dönem 28 Kredi, Genel Kültür Dersleri 8 Dönem 22 Kredi ve Staj/Uygulama Dersleri 2 Dönem 8 Kredi olmak üzere toplamda 8 Dönem ve 163 Kredi’den oluştuğu görülmektedir.

Türkiye’de müzik öğretmenliği lisans programının ders alanlarına göre toplam dönem süreleri incelendiğinde; programın toplamda 8 Dönem sürdüğü görülmektedir. Müzik alan derslerinin, pedagojisi derslerinin ve genel kültür derslerinin 8 dönemin tümünde yer aldığı, staj/uygulama derslerinin ise 2 dönemde yer aldığı görülmektedir.

Müzik öğretmenliği lisans programı dersleri incelendiğinde; müzik alan derslerinin, pedagoji derslerinin, genel kültür derslerinin ve staj/uygulama derslerinin diğer programlar ile ortaklık gösterdiği söylenebilir.

65

Şekil 11. Türkiye müzik öğretmenliği lisans programı kredi sayıları

Yukarıdaki şekilde; Türkiye’deki 4 yıllık Müzik Öğretmenliği Lisans Programı’nın Alanlara göre kredi sayıları verilmiştir. Müzik Alan Dersleri’nin 105 Kredi, Pedagoji Dersleri’nin 28 Kredi, Genel Kültür Dersleri’nin 22 Kredi ve Staj/Uygulama Dersleri’nin 8 Kredi olduğu görülmektedir. Şekile göre 4 yıllık Müzik Öğretmenliği Lisans Programı’nın toplamda 163 Kredi’den oluştuğu görülmektedir.

Türkiye’de müzik öğretmenliği lisans programının alanlara göre toplam kredi sayıları incelendiğinde; müzik alan derslerinin yoğun şekilde programda yer aldığı, yoğunluğu yüksek olan diğer alanların da pedagoji ve genel kültür dersleri olduğu görülmektedir. Staj/Uygulama derslerinin ise kredi ağırlığının düşük olduğu tespit edilmiştir.

Toplamda 163 krediden oluşan Türkiye müzik öğretmenliği lisans programı, seçilen diğer programlar ile karşılaştırıldığında; toplam dönem süreleri Almanya ve Kanada ile eşit, Finlandiya ve İngiltere’den 2’şer dönem uzun olmakla birlikte, Türkiye’deki programın toplam kredi sayısının en düşük olduğu görülmektedir.

105

28

22

8

Müzik Alan Dersleri Pedagoji Dersler Genel Kültür Dersleri Staj/Uygulama

Dersleri Kredi

66

Şekil 12. Almanya müzik öğretmenliği lisans programı ders alanları kredi sayılarının program genelindeki dağılımı

Yukarıdaki şekilde; Almanya’daki 4 yıllık Müzik Öğretmenliği Lisans Programı’nın Alanlara göre Kredi sayılarının programın genelinde oluşturduğu yüzdelik oranlar gösterilmektedir. Şekile göre; Müzik Alan Dersleri, programın %62,50’sini, Yan Dal Dersleri, programın %20,83’ünü, Pedagoji Dersleri, programın %8,33’ünü, Lisans Bitirme Tezi, programın %4,17’sini ve Staj Dersleri, programın %4,17’sini oluşturmaktadır. Almanya’da müzik öğretmenliği lisans programı ders alanlarının, programın genelinde oluşturduğu dağılımlar incelendiğinde; programın, Müzik alan dersleri, yan dal dersleri, pedagoji dersleri, lisans bitirme tezi ve staj/uygulama dersleri şeklinde tasarlandığı görülmektedir. Müzik alan derslerinin programın çok büyük bir bölümünü oluşturduğu ve yan dal dersleri ile birlikte bu iki alanın, programın %83’ünü oluşturdukları görülmektedir. Programın yaklaşık olarak %12’lik kısmının ise pedagoji dersleri ve staj/uygulama derslerinden oluşmakta olduğu belirlenmiştir. Bu veriler doğrultusunda Almanya’daki müzik öğretmenliği lisans programının uzmanlaşma alanlarına yönelik bir program olduğu söylenebilir. 62.50 20.83 8.33 4.17 4.17 Müzik Alan Dersleri

Yan Dal Dersleri Pedagoji

Dersleri

Lisans Bitirme Tezi

Staj Dersleri Kredi (%)

67

Şekil 13. Finlandiya müzik öğretmenliği lisans programı ders alanları kredi sayılarının program genelindeki dağılımı

Yukarıdaki şekilde; Finlandiya’daki 3 yıllık Müzik Öğretmenliği Lisans Programı’nın alanlara göre kredi sayılarının programın genelinde oluşturduğu yüzdelik oranlar gösterilmektedir. Şekile göre; Müzik Alan Dersleri programın %57,22’sini, Pedagoji