• Sonuç bulunamadı

O’Donnell, Andrews, Brown ve Sargent (2007) tarafından yapılan araştırmada, İngiltere’de eğitimin, ulusal hükümet ve ona bağlı olan Çocuk, Okul ve Aile Birimi’nin (Department for Children, Schools and Families, DCSF) kontrolünde olduğu belirtilmiştir. Aynı zamanda, yerel otoriteler (LAs), kilise ve gönüllü kuruluşlar da eğitimde söz sahibidir. Devlete bağlı olan kurumlar amaçların belirlenmesinden, finansmandan ve süreçlerin kontrolünden sorumludurlar. Eğitim merkezi bir yapıda değildir. Sürecin yürütülmesinden yerel yönetimler ve okulların yöneticileri ve öğretmenler sorumludur

İngiltere’de zorunlu eğitim 5-16 yaş arasındadır. Zorunlu eğitim yaşındaki her öğrecinin okula düzenli devam etmesinden ve eğitim almasından veliler sorumludur. Zorunlu olan ilköğretim ve ortaöğretimde sınıf geçme ve kalma sistemi yoktur.

23

İlköğretim 1. Devre Okulları (Infant School):Bu aşamaya 1. Basamak okulları adı da verilir. 5–7 yaş arasında zorunludur, öğrenim süresi 2 yıldır ve parasızdır. Haftada 15 blok ders yapılmaktadır.

İlköğretim 2. Devre Okulları (Junior School):Bu aşamaya 2. Basamak okulları adı da verilir. 4 yıllıktır ve 7–11 yaş arasında zorunludur. Demirel (2000) çocukların ilköğretimin sonunda girmek zorunda olduğu (11+, eleven plus) sınavlara hazırlandıklarını ve bu sınavda öğrencilere bir tür zeka testi uygulandığını belirtmiştir. Sınav içeriği; İngilizce kompozisyon ve ilköğretimde alınan derslerden oluşan Genel Bilgi Testi’nden oluşmaktadır. Bu sınav sonuçlarına ek olarak, okul yöneticileri tarafından hazırlanan raporlar ve öğretmen görüşleri de önemli verilerdir. Bu sonuçlar yerel eğitim dairesi tarafından değerlendirilmektedir. Çocuklar eğitim dairesinin aldığı karara göre akademik, teknik ve ya modern okullara gönderilmektedirler.

Sadece ilk 5 yılı zorunlu olan ortaöğretim 11–18 yaşlar arasını kapsayan bir eğitimdir. Demirel (2000) çalışmasında, İngiltere’de merkezi olarak uygulanan bir ortaöğretim sistemi bulunmadığını belirtmiştir. Çeşitli uygulamalar sonucu gelişen farklı türde orta dereceli okullar mevcuttur.

Ortaöğretim 3 devreyi kapsar: 1. Devre 11–14 yaş arası 2. Devre 14–16 yaş arası 3. Devre 16–18 yaş arası

11-16 yaş arasında zorunludur. Ortaöğretimin 3. ve 4. yıllarında sınava girilecek alanlar belirlenmeye başlanır. Ortaöğretim Sertifikası (General Certificate of Secondary Education - GCSE) adı altında, farklı alanlardan oluşan sınava hazırlanılır. Bu sınav öğrencinin ders dışı ilgi alanlarını da yansıtmaktadır.

16–18 yaşlar arasında öğrenciler içindir. Zorunlu değildir. 16 yaşından sonra öğrenci, Genel Orta eğitim Sertifikası (General Certificate of Secondary Education - GCSE) alabilir ve bunu takip eden iki yıl sonra 18 yaşında alınan İleri Düzey Eğitim Diploması (Certificate of Education at Advanced Level - GCE, A-Level) sınavına girmeye hak kazanır. Öğrencilerin yüksek eğitim almaları için GCE, A-level almış olmaları gerekmektedir.

24 Zorunlu eğitim sonrası alınan yeterlilikler şunlardır:

İleri Düzey Genel Eğitim Sertifikası (General Certificate of Advanced Level) Mesleki A Düzey (vocationals A- levels, AVCEs)

Ulusal Mesleki Yeterlilikler (National Vocational Qualifications, NVQs )

Yerel otoriteler, özel eğitim gereksinimi olan tüm engelli ve ya öğrenme güçlüğü olan bireylerin alacağı eğitimin finansını sağlar.

İngiltere Ulusal Müfredat’ı içerisinde 5-14 yaş arası çocuklar için müzik eğitimi zorunlu ders kapsamına girmektedir. 14 yaşından sonra öğrenciler eğer dilerlerse müzik dersine yönelik ilgili GCSE (General Certificate of Secondary Education)’yi alabilirler. 16 yaşından itibaren ise üniversiteye yönelik çeşitli dersler alabilirler. Birleşik Krallık genelinde tüm müfredat benzer şekilde düzenlenmiştir. İskoçya’da uygulanan sistem ise aralarında en farklılık gösterenidir. Galler ile Kuzey İrlanda müfredatları İngiltere ile aynı statüye sahiptirler ancak içerikleri birbirlerinden farklıdır. İskoçya özelinde değerlendirildiği zaman İskoç müfredatının bir yol gösterici unsur olduğu gözlemlenmektedir. Bu bağlamda müzik Dışavurumcu Sanat kapsamında değerlendirilmektedir.

İngiliz müzik müfredatı değerlendirildiği zaman görülmektedir ki müzik ilkokul düzeyinde müfredatın tamamını öğretmekle yükümlü sınıf öğretmeni tarafından öğretilmektedir. Pratikte ise durum bundan biraz farklıdır. Uygulamada müzik dersinin sınıf öğretmeni tarafından değil farklı bir öğretmen ya da alanında yetkin olan bir özel öğretmen tarafından öğretildiği görülmektedir. Okullar, müzik dersinin kim tarafından okutulacağına kendileri karar verebilmektedirler. Ortaokul düzeyine bakıldığı zaman görülmektedir ki; burada müzik dersleri, alanında uzman kişiler tarafından verilmektedir.

Besteleme, performans ve müzik kültürü, İngiliz müzik müfredatının temelini oluşturmaktadırlar. Müzik dersinin içeriğinin Birleşik Krallık’ın bir gerçeği olan, çok kültürlülüğü yansıtması gerektiğine inanılmaktadır. Müzik dersinin belirli bir bağlamda sunulması ve öteki derslerle ilişkisinin kurulması son derece önemlidir. Orta öğrenim düzeyindeki öğrencilerden beklenen, bağımsız bir şekilde veya bir grubunun içerisinde müzik yapabilmeleridir.

İngiliz müzik eğitimi programı içeriği değerlendirildiği zaman görülmektedir ki tek bir içeriğe herhangi bir atıf yapılmamıştır. Program genel bir çerçeve çizmeyi amaçlamaktadır.

25

Program içerisinde geleneksel müzik ezgilerinden, batı klasiklerine, popüler müzikten, caz müziğe birçok farklı tür yer almaktadır. Galler ile Kuzey İrlanda bu anlamda İngiltere ile benzer bir müfredatı paylaşmaktadır. İskoç müfredatı ise çok daha kapsamlı ve öğretmenlere sunular örnekler anlamında çok daha zengindir. İskoç müfredatında şarkı söyleme ve nota yazım tekniklerine ağırlık verilmektedir. ‘Besteleme’ sözcüğü İskoç müzik eğitimi müfredatında ‘icat etmek’ şekline kullanılmaktadır. Özellikle de 11-14 yaş arası çocuklar için müzik teknolojisi ağırlıklı ders olarak okutulmaktadır.

2.3.1 İngiltere Öğretmen Yetiştirme Sistemi

Üniversiteler, Eğitim Bakanlığı, Öğretmen Yetiştirme Kurumu (Training and Development Agency-TDA), Eğitimde Standartlar Kurumu (Office of Standarts in Education) İngiltere’de öğretmen yetiştirme sisteminde önemli rolü olan kurumlardır. İngiltere’de devlet okullarında çalışmak isteyen öğretmen adaylarının “Yeterli Öğretmen Statüsü” (Qualified Teacher Status, QTS)’ne sahip olmaları gerekmektedir. Bu statü, öğretmen olmak için tamamlanan programlar sonrasında, Öğretmen Eğitimi Kurumu (Training and Development Agency, TDA) tarafından akredite edilerek verilir.

Moon, Vlasceau ve Barrows (2003) çalışmalarında, İngiltere’de ilköğretim öğretmeni olabilmek için iki tür programın varlığından söz etmişlerdir. Bunlar; Kaynaşık Programlar ve Ardışık Programlardır.

Kaynaşık Programlar 3–4 yıllık lisans derecesi veren programlara eğitim süresince eklemlenmiş programlardır. Bunun yanında, 2 yıllık bir yüksekokulu bitiren yetişkinler için tasarlanmış tam zamanlı ve yarı zamanlı kaynaşık programlar da vardır. Sınıf öğretmeni olmak için tercih edilen bir yoldur.

Ardışık programlar ise 3–4 yıllık lisans derecesi veren programlardan mezun olan kişilerin alabildiği 36 hafta süren sertifika programlarıdır (Postgraduate Certificate in Education, PGCE). Herhangi bir alan üzerinde lisans derecesini alan bireylerin, genelde alan öğretmeni olmak için tercih ettikleri bir yoldur. Sertifika programlarının 36 haftalık sürelerinin 24 haftasının uygulama (staj) derslerine ayrılması zorunludur.

Her iki programda da öğretmen adaylarının gerekli öğretmenlik becerilerinin uygulama yoluyla kazanabileceği düşünülerek, gerçek okul ortamlarındaki uygulamaların ağırlıkta olduğu söylenebilir.

26

2.3.1.1. İngiltere’de Lisans Düzeyinde Sınıf Öğretmeni Yetiştirme Programları

BEd: Eğitim Lisans Derecesi (Bachelor of education)

BEd programı, sınıf öğretmenliği düzeyinde eğitimin verildiği derecedir. Programlar merkezi bir standardizasyonda değildir. Program içeriklerinde eğitim alınan kurumlara göre farklılıklar gözlemlenebilir. Tüm BEd mezunları, ek olarak nitelikli öğretmen sertifikası da alırlar. Bu program, ilköğretimde sınıf öğretmeni olmak için tercih edilir. Ortaöğretimde öğretmen olmak için de tercih edilebilir. Üç-dört yıl süren tam zamanlı bir programdır. Bu programa girebilmek için ortaöğretimde girilen matematik ve İngilizce alanı GCSE’de minimum C düzeyinde bir not almak gerekir.

BA/BSc with QTS: Öğretmenlik Sertifikalı Fen/Sosyal Bilimler Lisans Programları (Bachelor of Arts/Science with Qualified Teacher Status)

Sosyal bilimler ve fen alanlarında lisans programı tamamlanırken, öğretmen sertifikasının da alındığı bir derecedir. Bu program sonunda sosyal bilimler ve fen alanlarında sertifikalı öğretmen statüsüne sahip olunduğu gibi ilköğretim öğretmenliği yapma hakkı da elde edilir. Program içerikleri okullara göre farklılıklar gösterebilir. 3–4 yıllık tam zamanlı bir programdır.

2.3.1.2. Lisans Eğitimi Sonrası Öğretmen Yetiştirme Programları

PGCE: Lisans Üstü Eğitim Sertifikası (PostGraduate Certificate of Education)

Mezunlar için eğitim sertifikası ve ya Mezunlar için ilköğretim öğretmenliği programı olarak tanımlanabilecek bu sertifikaya sahip olmak için farklı alanlardan lisans derecesine sahip olmak gerekmektedir. 36 haftalık pedagoji eğitimi aldıktan sonra ilköğretim öğretmenliği yapma hakkına sahip olunur.

SCITT: Okul Merkezli İlkokul Öğretmeni Yetiştirme (Schoolcentered Inıtıal Teacher Training)

Okul merkezli ilköğretim sınıf öğretmeni yetiştirme sistemidir. Mezunlar için ilköğretim sınıf öğretmenliği yapma hakkı kazanılır. Üniversiteler ile birlikte çalışan okullarda yürütülür. Sonucunda çoğunlukla PGCE sertifikası alınır.

27

2.3.1.3. İngiltere’de Çalışan Öğretmenlere Yönelik Programlar GTP: Mezun öğretmen Programı (Graduate Teacher Programme)

Nitelikli öğretmen sertifikası (QTS) olmayan öğretmenlere yönelik hem çalışmaya devam edip hem de eğitim almalarını sağlayan yoğun bir programdır.

RTP: Kayıtlı öğretmen programı (Registered Teacher Programme)

İki yıllık bir yüksekokuldan mezun olup öğretmenlik yapanlar için, çalışırken eğitimlerini tamamlamalarını sağlayan bir programdır.

2.3.1.4. İngiltere’de Değerlendirmeye Yönelik Program QTS only: Resmi Öğretmenlik Belgesi: (Qualified Teacher Status)

İngiltere’de öğretmen olarak görev yapıp, QTS sahibi olmayan herkese yönelik bir programdır. Delibaş (2007) çalışmasında, ilkokul öğretmenlerinin % 95’inin 3–4 yıllık tam zamanlı programlardan (Bachelor of Education) mezun olurken, ortaöğretim öğretmenlerinin % 95’inin lisansüstü düzey (Post Graduate Certificate in Education) programlardan mezun olduklarını belirtmiştir. Düşük oranlarda da alternatif programlarla öğretmen yetiştirildiğine değinmiştir. Bu programlar; uzaktan eğitim, part time ve 3 yıl süren yoğunlaştırılmış programlardır.