• Sonuç bulunamadı

Almanya’daki müzik öğretmenliği lisans programı; müzik alan dersleri, yan dal dersleri, pedagoji dersleri, lisans bitirme tezi ve staj/uygulama dersleri olarak tasarlanmıştır. Toplam 240 krediden oluşan müzik öğretmenliği lisans programının ders alanlarına göre kredi dağılımının; Müzik Alan Dersleri 150 kredi, Yan Dal Dersleri 50 kredi, Pedagoji Dersleri 20 kredi, Lisans Bitirme Tezi 10 kredi ve Staj/Uygulama Dersleri 10 kredi olduğu tespit edilmiştir.

Ders alanlarına göre kredi dağılımının, müzik öğretmenliği lisans programının içindeki yüzdelik dilimlerinin; Müzik Alan Dersleri %62,50, Yan Dal Dersleri %20,83, Pedagoji Dersleri %8,33, Lisans Bitirme Tezi %4,17 ve Staj/Uygulama Dersleri %4,17 olduğu tespit edilmiştir.

119

Almanya’da müzik öğretmenliği lisans programı incelendiğinde, programın ders alanlarına göre dağılımının, müzik alan dersleri, pedagoji dersleri, staj/uygulama dersleri yönünden diğer programlar ile benzerlikler gösterdiği söylenebilir. Almanya’da programdaki en büyük farklılığın yan dal derslerinin varlığı olduğu söylenebilir. Almanya’daki öğretmenlik sistemine göre bütün alan öğretmenlerinin bir de farklı alanda uzman olmaları gerekmektedir. Müzik Öğretmeni-Biyoloji gibi. Farklılıklardan bir diğerinin de Almanya’daki programda genel kültür derslerinin yer almaması olduğu tespit edilmiştir. Almanya’da müzik öğretmenliği lisans programının kredi sayısının diğer programlar arasında yüksek oluşu da bir diğer farklılık olarak dikkat çekmektedir.

Finlandiya’daki müzik öğretmenliği lisans programı; müzik alan dersleri, pedagoji dersleri, genel kültür dersleri ve staj/uygulama dersleri olarak tasarlanmıştır. Toplam 180 krediden oluşan müzik öğretmenliği lisans programının ders alanlarına göre kredi dağılımının; Müzik Alan Dersleri 105 kredi, Pedagoji Dersleri 25 kredi, Genel Kültür Dersleri 38 kredi ve Staj/Uygulama Dersleri 12 kredi olduğu tespit edilmiştir.

Ders alanlarına göre kredi dağılımının, müzik öğretmenliği lisans programının içindeki yüzdelik dilimlerinin; Müzik Alan Dersleri %57,22, Pedagoji Dersleri programın %15,56, Genel Kültür Dersleri %20,56 ve Staj/Uygulama Dersleri %6,67 olduğu tespit edilmiştir. Finlandiya’da müzik öğretmenliği lisans programı incelendiğinde, programın ders alanlarına göre dağılımının, müzik alan dersleri, pedagoji dersleri, genel kültür dersleri ve staj/uygulama dersleri yönünden diğer programlar ile benzerlikler gösterdiği söylenebilir. Finlandiya’da müzik öğretmenliği lisans programı toplam kredi sayısının diğer programlara kıyasla yüksek oluşu önemli bir farklılık olarak dikkat çekmektedir.

İngiltere’deki müzik lisans programı; müzik alan dersleri, genel kültür dersleri ve bilimsel araştırma dersleri olarak tasarlanmıştır. Toplam 180 krediden oluşan müzik lisans programının ders alanlarına göre kredi dağılımının; Müzik Alan Dersleri 115 kredi, Genel Kültür Dersleri 50 kredi ve Bilimsel Araştırma Dersleri 15 kredi olduğu tespit edilmiştir. Ders alanlarına göre kredi dağılımının, müzik öğretmenliği lisans programının içindeki yüzdelik dilimlerinin; Müzik Alan Dersleri %63,88, Genel Kültür Dersleri %27,77 ve Bilimsel Araştırma Dersleri %8,33 olduğu tespit edilmiştir.

İngiltere’de müzik lisans programı incelendiğinde, programın ders alanlarına göre dağılımının, müzik alan dersleri ve genel kültür dersleri yönünden diğer programlar ile benzerlikler gösterdiği söylenebilir. İngiltere’de müzik lisans programının en dikkat çekici

120

farklılığının, diğer programlarda yer almayan bilimsel araştırma derslerinin, programda yer alması olduğu söylenebilir. İngiltere müzik lisans programı toplam kredi sayısının diğer programlar arasında yüksek oluşu da bir diğer farklılık olarak dikkat çekmektedir.

Kanada’daki müzik öğretmenliği lisans programı; müzik alan dersleri, alan pedagojisi dersleri, genel kültür dersleri ve staj/uygulama dersleri olarak tasarlanmıştır. Toplam 176 krediden oluşan müzik öğretmenliği lisans programının ders alanlarına göre kredi dağılımının; Müzik Alan Dersleri 106 kredi, Alan Pedagoji Dersleri 38 kredi, Genel Kültür Dersleri 32 kredi ve Staj/Uygulama Dersleri kredisiz olduğu tespit edilmiştir.

Ders alanlarına göre kredi dağılımının, müzik öğretmenliği lisans programının içindeki yüzdelik dilimlerinin; Müzik Alan Dersleri %60,23, Alan Pedagojisi Dersleri programın %21,59, Genel Kültür Dersleri %18,18 ve Staj/Uygulama Dersleri %0 olduğu tespit edilmiştir.

Kanada’da müzik öğretmenliği lisans programı incelendiğinde, programın ders alanlarına göre dağılımının, müzik alan dersleri, genel kültür dersleri ve staj/uygulama dersleri yönünden diğer programlar ile benzerlikler gösterdiği söylenebilir. Programın en önemli farklılığının, diğer programlarda bulunmayan alan pedagojisi derslerinin, programda yoğun şekilde yer alması olduğu söylenebilir. Aynı zamanda staj/uygulama derslerinin, programda yoğun şekilde yer almasına rağmen kredisiz olmaları da bir diğer önemli farklılık olarak dikkat çekmektedir. Kanada’da müzik öğretmenliği programı toplam kredi sayısının, diğer programlara kıyasla daha düşük görünmesinin sebebinin, programda süre olarak yoğun şekilde yer alan staj/uygulama derslerinin, kredilendirilmemesi olduğu söylenebilir.

Türkiye’deki müzik öğretmenliği lisans programı; müzik alan dersleri, pedagoji dersleri, genel kültür dersleri ve staj/uygulama dersleri olarak tasarlanmıştır. Toplam 163 krediden oluşan müzik öğretmenliği lisans programının ders alanlarına göre kredi dağılımının; Müzik Alan Dersleri 105 kredi, Pedagoji Dersleri 28 kredi, Genel Kültür Dersleri 22 kredi ve Staj/Uygulama Dersleri 8 kredi olduğu tespit edilmiştir.

Ders alanlarına göre kredi dağılımının, müzik öğretmenliği lisans programının içindeki yüzdelik dilimlerinin; Müzik Alan Dersleri %64,42, Pedagoji Dersleri programın %17,18, Genel Kültür Dersleri %13,50 ve Staj/Uygulama Dersleri %4,91 olduğu tespit edilmiştir. Türkiye’de müzik öğretmenliği lisans programı incelendiğinde, programın ders alanlarına göre dağılımının, müzik alan dersleri, pedagoji dersleri, genel kültür dersleri ve

121

staj/uygulama dersleri yönünden diğer programlar ile benzerlikler gösterdiği söylenebilir. Türkiye’de müzik öğretmenliği lisans programı toplam kredi sayısının diğer programlara kıyasla düşük oluşu önemli bir farklılık olarak dikkat çekmektedir.