• Sonuç bulunamadı

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Tarafından Sağlanan Destekler

ORTA GELİR TUZAĞINDAN ÇIKIŞTA TÜRKİYE’DEKİ KAMU TEŞVİK POLİTİKALARI BAĞLAMINDA BİR MODEL ÖNERİSİ

4.1. Kamu Teşviklerinin Genel Görünümü

4.1.2. Kurumlar Tarafından Verilen Destekler

4.1.2.3. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Tarafından Sağlanan Destekler

Bu başlık altında TÜBİTAK tarafından verilen destekler hakkında kısa bilgiler verilecektir. (https://www.tubitak.gov.tr, 2018)

Sanayi Araştırma Geliştirme Projeleri Destekleme Programı: Uygulama

kapsamında; şirket düzeyinde değer katan kurumların araştırma geliştirme faaliyetlerinin desteklenmesi ve ülke sanayisinin araştırma geliştirme yetilerinin artırılması amaçlanmaktadır. Destek kapsamında, proje başına belirlenen limitler ve oranlar dahilinde destek verilmektedir.

KOBİ Araştırma Geliştirme Başlangıç Destek Programı: Destek kapsamında

küçük ve orta ölçekli işletmelerin potansiyellerinin yükseltilmesi, yeni ürünleri geliştirmeleri, ürün kalitesinin artırılması vb. programlar kapsamında faaliyetlerin (proje) destek programı çerçevesinde değerlendirilmesi öngörülmektedir.

Uluslararası Sanayi Araştırma Geliştirme Projeleri Destekleme Programı:

Küresel pazarlara yenilik ve araştırma geliştirme projeleri geliştiren ülkemizde yerleşik kurumlara sağlanacak destek kapsamında, ülkemizin teknik kapasitesinin artırılması, teknolojinin geliştirilmesine ön ayak olunması vb. unsurlara katkı sağlanması amaçlanmaktadır. Destek kapsamında, belirlenen oranlarda büyük ölçekli firmalara ve KOBİ’lere gerekli destekler sağlanmaktadır.

Öncelikli Alanlar Araştırma Geliştirme ve Yenilik Projeleri Destekleme Programı: Uygulama ile ülkemizin araştırma geliştirme ve inovasyon potansiyelinin yüksek

olduğu alanlarda çağrılar yapılarak araştırma geliştirme projeleri desteklenmesi hedeflenmektedir. Destek kapsamında, belirlenen oranlarda büyük ölçekli firmalara ve KOBİ’lere gerekli destekler sağlanmaktadır.

Öncül Araştırma Geliştirme Laboratuarları Destekleme Programı: Destek

kapsamında Türk bilim adamlarının araştırma yetilerinin artırılması ve ülkemizin belirli bazı alanlarda bilimsel ve teknolojik yönden söz sahibi olması amaçlanmaktadır. Destek kapsamında, Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu’nca belirlenen öncelikli alanlarda araştırma geliştirme laboratuarları kurulması ve teknoloji yönünden önde gelen firmaların sermaye şirketi kurmaları için belirlenen süre zarfında, belirlenen oran nispetinde destek verilmektedir.

Üniversite Sanayi İşbirliği Destek Programı: Uygulama ile üniversiteler ve

sanayiler arasında işbirliği sağlanarak bilgi, tecrübe ve teknolojinin, üretilen ürün ve ürün sürecine aktarılması ve bunun ticari açıdan değerlendirilmesi hedeflenmektedir. Destek kapsamında, belirlenen limit ve oranlarda büyük ölçekli işletmeler ile KOBİ’lere belirlenen sürelerde destek verilmektedir.

Teknogirişim Sermaye Desteği (BİGG-Bireysel Genç Girişim): Destek ile

girişimcilerin, yenilik ve teknolojik yönden isabetli düşüncelerini değer katan, etkin ve verimli istihdam kapasite sahip işletmelere dönüştürmek için, en başından en sonuna kadar desteklenerek teknoloji tabanlı başlangıç firmalarını oluşturmak hedeflenmektedir. Uygulama kapsamında, girişimcilik eğitimi verilmekte, rehberler aracılığıyla ticari, teknik vb. hususlarda firmaların desteklenmesi öngörülmektedir.

Sanayi Tezleri Programı (SAN-TEZ): Ayrım yapılmaksızın (sektör veya büyüklük

anlamında) değer katan işletmeler ile üniversiteler arasında yapılacak işbirliği kapsamında meydana getirilen projeler destek kapsamına alınmaktadır. Destek kapsamında, proje ortağı işletmeler mikro, küçük, orta ölçekli ve büyük ölçekli işletmeler olarak ayrım esasıyla belirlenen oranlar nispetinde desteklenmektedir.

Teknoloji Transfer Ofisleri Destek Programı: Program ile özel sektör üniversite

arasında işbirliklerinin artırılmasına, üniversitelerde bilgi ve teknolojilerin elde edilmesine ve elde edilen bilgi ve teknolojinin uygulamaya aktarılmasına yardımcı olan Teknoloji Transfer Ofis’leri belirlenen limit, süre ve oranlarda desteklenmektedir.

130

Proje Pazarları Destekleme Programı: Uygulama kapsamında araştırma geliştirme

fikrine sahip olup kendi yetileri dışında başka alanlarda bilgiye ihtiyaç duyan birden çok kurum (üniversite-araştırma merkezleri-özel sektör kuruluşları) bünyesindeki temsilcilerin toplanarak projelerini tanıtmaları ile işbirliği ortamının geliştirilmesi için hazırlanan ulusal- uluslararası etkinliklerin desteklenmesi amaçlanmaktadır.

Yenilik Girişimcilik Alanlarında Kapasite Artırılmasına Yönelik Destek Programı: TÜBİTAK tarafından hazırlanan proje bazlı program kapsamında girişimciliğin

geliştirilmesi, teknoloji tabanlı başlangıç firmaların gelişimlerinin hızlandırılması, proje ve teknoloji yönetimi, üniversite-sanayi işbirliklerinin geliştirilmesi araştırma geliştirme ve yeniliğe yapılan emeklere verilen karşılığın daha verimli alınabilmesi için destek sağlanması amaçlanmaktadır.

TÜBİTAK Patent Destek Programı: Program kapsamında Türkiye kaynaklı milli ve

milletlerarası patent başvuru sayısının artırılması ve patent başvurusu yapılmasının teşvik edilmesi, ülke kaynaklı patent sayısının artırılması amaçlarıyla belirlenen limitler dahilinde başvurular kadar hibe şeklinde olan destekten yararlanılmaktadır.

Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı: Uygulama

kapsamında, bilimsel esaslara uygun olarak hazırlanan bilimsel ve teknolojik araştırma projelerinin desteklenmesi öngörülmektedir. Destek kapsamında, özel sektörde çalışan araştırmacılardan oluşan ekiplerin projelerinin giderleri geri ödemesiz belirlenen limitler dahilinde hibe şeklinde desteklenmektedir.

Öncelikli Alanlar Araştırma ve Geliştirme Projeleri Destekleme Programı:

Uygulama ile ülkemizin araştırma geliştirme ve inovasyon potansiyelinin yüksek olduğu alanlarda çağrılar yapılarak araştırma geliştirme projeleri desteklenmesi hedeflenmektedir. Program kapsamında, özel sektörde çalışan araştırmacılardan oluşan ekiplerin projelerinin giderleri geri ödemesiz, belirlenen limitler dahilinde hibe şeklinde desteklenmektedir.

Ulusal Yeni Fikirler ve Ürünler Araştırma Destek Programı: Uygulama

kapsamında, ülkemizin rekabet kapasitesini yükseltecek, teknolojik yönden dışa bağlılığımızı azaltacak, ürün/model vb. meydana getirme amaçlı araştırmalar ve geliştirme projelerinin desteklenmesi öngörülmektedir. Destek kapsamında, özel sektörde çalışan araştırmacılardan oluşan ekiplerin projelerinin giderleri geri ödemesiz, belirlenen limitler dahilinde hibe şeklinde desteklenmektedir.

Kamu Kurumları Araştırma ve Geliştirme Projelerini Destekleme Programı:

Program kapsamında, kamu kuruluşları tarafından bulunan sorunların ortadan kaldırılmasına yönelik olarak program kapsamındaki kurumların bilgi birikimi, nitelikli insan gücü ve donanımları kullanılarak hazırlanan araştırma geliştirme projelerinin desteklenmesi amaçlanmaktadır. Program kapsamında, özel sektörde çalışan araştırmacılardan oluşan ekiplerin projelerinin giderleri geri ödemesiz belirlenen limitler dahilinde hibe şeklinde desteklenmektedir.

Başlangıç Araştırma Geliştirme Projeleri Destekleme Programı: Uygulama ile

araştırma geliştirme projesi kültürünün (hazırlama ve yürütme) yaygın hale getirmek için, araştırmacılar tarafından sunulan araştırma geliştirme projelerinin desteklenmesi hedeflenmektedir.

TÜBİTAK Uluslararası İşbirliklerine Katılımı Özendirmeye Yönelik Destek ve Ödül Programları: TÜBİTAK uluslar arası işbirliklerine katılımı özendirmeye amacıyla

program kapsamında çeşitli destek ödül programlarını (Ufuk 2020 Seyahat Desteği, MSCA Ön Değerlendirme Desteği Programı, Ufuk 2020 Koordinatörlüğü Destekleme Programı, Eşik Üstü Ödülü ve Başarı Ödülü) desteklemektedir.