• Sonuç bulunamadı

2.3. MARKA TERCİHİNİ ETKİLEYEN PAZARLAMA KARMASI

2.3.4. Tutundurma Kararları

Tutundurma işlemi, mevcut müşterileri satın alımları için ödüllendirmek, bir daha satın almaları için onları desteklemek ve teşfik etmek ve bunun sonucunda müşterilerin marka sadakatlerini artırabilmek için kullanılmaktadır. İşletmelerin markalarını desteklemek için kullandıkları asıl tutundurma araçları; reklam, doğrudan pazarlama, halkla ilişkiler, kişisel satış, sponsorluk ve diğerleridir. Tüm bu araçlar, müşterinin markaya olan algılarını ve hislerini olumlu ya da olumsuz olarak etkileyebilmektedir.

İşletmeler, hedefledikleri pazarın isteklerine uygun bir ürün ürettiklerinde ve ürünün sunumunu bu doğrultuda yaptıklarında, bunu alıcılara duyurmak ve denemeleri için müşterileri ikna etmek

durumundadırlar. Bu yüzden bir çok işletme, müşterilerin marka farkındalıklarını oluşturmak, marka tercihlerini ve marka sadakatlerini sağlayabilmek için tutundurma araçlarına çok önem vermek zorundadır.

Bu nedenle işletmeler, marka işlemleri içinde tutundurma araçlarına, bütçelerinde büyük kısım ayırmaktadırlar.

Sonuç olarak yoğun rekabet ortamında birbirleriyle aynı özelliklere sahip ürünleri üreten firmaların markalarının rakiplerinden farklı olduklarını gösterebilmeleri ve hedef kitlelerin dikkatini çekebilmeleri için tutundurma çabalarına önem vermeleri gerekmektedir. Ancak bu şekilde markalarının fark edilmesini sağlayarak, tüketicilerin kendi markalarını tercih etmelerini sağlayabilirler.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

GAZİ ÜNİVERSİTESİ İDARİ VE İKTİSADİ BİLİMLER FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN CEP TELEFONU

MARKASI TERCİHİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER

3.1. ARAŞTIRMANIN KONUSU VE ÖNEMİ

Araştırmanın konusu, Gazi Üniversitesi İdari ve İktisadi Bilimler Fakkültesi öğrencilerinin tercih ettikleri cep telefonu marka/modellerıinde etkili olan unsurların belirlenmesidir.

Dünyadaki cep telefonu sektörüne baktığımızda hizla geliştiğini görmekteyiz. Yılın her döneminde geleneksel olarak mobil dünyasından istatistikler sunan IDC veri merkezi dünya çapında cep telefonu pazarının 2012 yılı 3.çeyreği içerisinde satışları %2.4 oranında büyüdüğü göstermektedir. 2012 yılının 4.çeyreğinde ise bir önceki yılın aynı dönemine nazaran %8.1 oranla arttığı görülmektedir. Mobil sektöründeki akıllı telefon alımında ise %44.7 oranı ile adeta bir patlama yaşandı.

Günümüzde her gelir grubundan insan cep telefonu kullanmaktadır.

Cep telefonu satışının ve abone sayısının her geçen gün artması, cep telefonunun temel fonksiyonu olan konuşma dışında cep telefonu ile resim ve video çekmek, internete bağlanmak, sosyal medya yollarıyla arkadaşlarıyla konuşmak gibi hizmetler sunmasıyla yakından ilişkilidir. Cep telefonu pazarı değişim ve gelişimlerin çok hızlı yaşandığı bir pazar turudur.

Bu hızlı gelişimde ayakta kalabilmek için cep telefonu sektöründeki markalar ürünlerini rakiplerinin ürünlerinden farklılaştırma yarışına girmişlerdir. Yaklaşık her gün farklı tasarım ve teknolojilerle yeni model cep

telefonları pazara sunulmaktadır. Bu yüzden cep telefonu pazarında çok fazla marka ve model bir biriyle rekabet etmektedirler.

Günümüzde tüketiciler cep telefonu markası tercih ederken konuşma fonksiyonunun dışında tercih ettikleri marka/modelinin tanınması, fiyatı, promosyonları ve başka kullanıcılar tarafından tavsiye edilmesi gibi özellikleri da dikkate almaktadırlar. Yoğun rekabetin yaşanmakta olduğu bu sektörde müşterilerin istek ve gereksinimlerine önem veren işletmeler hayatta kalmayı başarabilmektedirler. Bu yüzden işletmelerin tüketicilerin cep telefonu marka/model tercihlerinde neleri dikkate aldıklarını gözlemlemeleri ve analiz etmeleri gerekmektedir.

3.2. ARAŞTIRMANIN AMACI, KAPSAMI VE SINIRLARI

Araştırmanın amacı, üniversite öğrencilerinin cep telefonu marka/model tercihlerini ortaya koymak ve tercih ettikleri cep telefonu marka ve modelini belirlemede etkili olan kriterlerin ölçümlemektir. Bu doğrultuda hipotezler belirleyerek ankete katılanların cep telefonu marka/model tercihlerinin nelerden etkilendiklerini belirlemek hedeflenmiştir.

Araştırma kapsamı, Ankara’da Gazi üniversitesi İdari ve İktisadi Bilimler Fakültesi öğrencileri ile sınırlandırılmıştır.

3.3. ARAŞTIRMANIN YÖNTEMİ

3.3.1. Araştırmanın Modeli

Bu araştırmada, üniversitede okumakta olan öğrencilerin cep telefonu marka ve model tercihlerinde etkili olan faktörler ortaya koymaya çalışılmıştır. Bunu belirlemek amacıyla faktörleri en güzel şekilde ortaya koyabilecek soruları içeren anket hazırlanmıştır. Anket üniversite

öğrencilerine uygulanmıştır ve elde edilen bulgular SPSS 18.0 for Windows programı yardımıyla çözümlenerek yorumlanmıştır.

3.3.2. Örnekleme Tasarımı

Yapılan bu araştırmada hedef kitlemizi, Gazi Üniversitesi İdari ve İktisadi Bilimler Fakültesi 2012-2013 eğitim-öğretim yılında öğrenim gören öğrencilerin tamamıdır. Bu nedenle örnekleme çevremiz, hedef kitle içerisinde yer alan ve ilgili fakültenin öğrenci işlerinde kayıtlı bulunan öğrencilerin listesidir. Örnekleme birimimz ise öğrenci olarak belirlenmektedir.

Hazırlamış olduğumuz anketi rast gele seçilen fakülte öğrencilerine uygulandığından, basit tesadüfi örnekleme yöntemi olarak belirlenmiştir.

Gazi Üniversitesi İdari ve İktisadi Bilimler Fakültesinde 2012-2013 eğitim-öğretim yılında öğrenim gören öğrenci sayısı 12865 kişi olarak belirlenmiştir.

3.3.3. Örnek Kısıtlamaları,Hacmi ve Örnek Seçimi

Örnekleme çalışmasının yararlılık derecesi, doğruluk, zaman ve maliyet faktörlerinin bağdaştırılmasındaki başarı derecesine bağlıdır.

Örneklemeden amaç, makul bir standart hatayı kabul etmek ve bundan dolayı maliyetten kazanılacak tasarrüf ile sistematik hataları en düşük seviyeye indirmeye çalışmaktır. Anket çalışmasında bütçe sınırlamaları dikkate alınarak güvenilirlik düzeyini en yüksek seviyeye çıkaracak örnek hacminin belirlenmesi hedeflenmiştir. Ayrıca araştırmanın örnek hacmi, Gazi Üniversitesi İdari ve İktisadi Bilimler Fakültesi’nde tahmin verecek şekilde hesaplanmıştır. İstenilen düzeyde duyarlılık ve güvenirliliği sağlayan örnek çapı yığındaki birim sayısına bağlı olarak aşağıdaki formülde verilmiştir:

Fakültesinde olarak belirlenmiştir. Fakültede lisans ve lisansüstü toplam 12865 öğrenci vardır. Bu bilgiler kullanılarak örneklem çapı hesaplanmıştır.

Yığından seçilecek örneklem sayısı yukarıda (2) ile verilen formül uygulanarak elde edilecektir. Çalışmanın niteliği göz önüne alındığında örneklem sayısının, %95 güvenirlik ve %5 duyarlılık ile tespit edilmesi uygun olduğu görülmektedir. Bu durumda gerekli örneklem sayısı yaklaşık 388 olduğu tespit edilmiştir. Bu 388 örnek çalışmanın uygulama aşamasında basit rasgele örneklem yöntemine göre seçilerek uygulanmıştır.

3.3.4. Veri Toplama Aracı

Üniversite öğrencilerinin cep telefonu marka/model tercihinde etkili olan faktörleri tespit etmek amacıyla, araştırmada veri toplama yöntemlerinden biri olan anket yöntemi kullanılmıştır.

Araştırmada kullanılan ankette katılımcıların demografik özellikleriyle ilgili 5 soru ve marka tercihinde etkili olan faktörleri belirlemek için geliştirilen 21 soru olmak üzere toplamda 28 soru yer almaktadır.

Düzenlenen ankette istenilen amaca uygun olması için, 5’li Likert ölçeği kullanılmıştır. Ankette üniversite öğrencilerinden tercih ettikleri ceptelefonu marka ve modeli ile ilgili sorulan sorulara,

1: Kesinlikle katılmıyorum, 2:Katılmıyorum, 3:Kararsızım 4:Katılıyorum, 5:Kesinlikle katılıyorum

1 ve 5 arası değerlendirme yapmaları istenmiştir.

3.3.5. Anketin Uygulanması ve Verilerin Toplanması

Düzenlenen Anketin uygulaması 2013 yılında, mayıs ayının ikinci yarısı (15-25 mayıs) içerisinde yapılmıştır. Anket kapsamına giren Gazi Üniversitesi İdari ve İktisadi Bilimler Fakültesi öğrencilerine bizzat elden uygulama gerçekleştirilmiştir. Yapılan 400 adet anketin tamamı değerlendirilerek, % 100 oranında sonuç elde edilmiştir.

3.3.6. Veri Çözümleme Yöntemi

Anket uygulaması gerçekleştirildikten sonra, değerlendirmeye alınan veriler, frekans ve yüzde yöntemi kullanılarak çözümlemeye gidilmiştir.

Öncelikli ankete katılan öğrencilerin demografik özelliklerinin frekans ve

yüzde dağılımları belirlenerek analiz edilmiştir. Daha sonra marka/model tercihlerinde etkili olan faktörleri belirlemek amacıyla sorulan soruların frekans ve yüzde dağılımları ayrı ayrı belirlenmiş ve analiz edilmiştir.

Anketteki sorulan cep telefonu marka/model tercihine yönelik soruların analizinde, Student-t testi ve ANOVA yöntemleri kullanılmıştır.

Ankete katılanların yaşı medyana göre iki gruba ayrıldı. Katılımcıların okudukları sınıf faktörünü ise beş gruba ayırdık. Hazırlık sınıfından katılan öğrenci sayısının düşük olma nedeniyle bu grupda yer alanları birinci sınıf grubuna dahil ettik. Aynı şekilde yüksek lisans ve doktora öğrencileri, lisans üstü olarak birleştirildi. Tercih edilen cep telefonu marka/model grubunda ise Motorola ve HTC analize dahil edilmemiştir.

Yapılan ayrım sonucunda marka/model tercihini etkileyen faktörler bakımından sorular şu şekilde bölümlendirilmiştir:

Tanınırlık maddeleri:

01. soru 02. soru 03. soru 04. soru 05. soru 07. soru 08. soru 09. soru 11. soru 12 . soru 13. soru 14. soru 21. soru

Reklam ve tutundurma maddeleri:

06. soru 16. soru 17. soru 18. soru 19. soru

Fiyat maddeleri:

10. soru 15. soru 20. soru

Anketin güvenirliği için Cronbach’s alpha katsayısı 0,797 bulunmuştur. Uygulamayla ilgili yukarıda belirtilen analizler SPSS 18.0 for Windows programıyla yapılmış olup, açıklanan söz konusu tüm analizler, amacına uygun olarak yorumlanmıştır.

3.4. ARAŞTIRMA İLE İLGİLİ BULGULAR VE DEĞERLENİRMELER

3.4.1. Frekans Tabloları ve Değerlendirmeleri

3.4.1.1. Gazi Üniversitesi İdari ve İktisadi Bilimler Fakültesi Demografik Özellikleri

Tablo 2: Katılımcıların Yaş Grubu Düzeylerine Göre Dağılımı

Gazi Üniversitesi İdari ve İktisadi Bilimler Fakültesinde ankete katılan 400 kişinin % 51.8’si 22 yaşdan küçük iken, % 48.2’ü 23 yaşın üstünde yer almaktadır. Yapılan anket çalışması fakülte içinde sinirli olduğundan yaş gruplarındaki yoğunluk daha çok 22 yaş altındadır.

Şekil 6: Yaş Gruplarina Göre Dağılımı Tablo3: Katılımcıların Cinsiyetlere Göre Dağılımı

Gazi Üniversitesi İdari ve İktisadi Bilimler Fakültesinde ankete katılan 400 öğrenciden 193’u yani %48.2’sini kadınlar ve 207’si yani %51.8’ini erkekler oluşturmaktadır.

Şekil 7: Cinsiyt Gruplarına Göre Dağılımı

Tablo 4: Katılımcıların Okudukları Sınıfa Göre Dağılımı

Gazi Üniversitesi İdari ve İktisadi Bilimler Fakültesinde ankete katılan 400 öğrencinin %1.5’i hazırlık sınıfında, %12’si birinci sınıf, %16.8’i ikinci sınıfta, %22.2’si üçüncü sınıfda, %29.7’si dördüncü sınıf, %13.8’i yüksek lisans ve %4’unu doktora öğrencileri oluşturmuştur.

Şekil 8: Sınıf Gruplarına Göre Dağılım

Tablo 5: Katılımcıların Medeni Durumuna Göre Dağılımı

Gazi Üniversitesi İdari ve İktisadi Bilimler Fakültesinde ankete katılan 400 öğrencinin %85.8’ini oluşturan 343 kişi bekar iken, %14.2’si evli olmaktadır. Yaş grubunun dağılımı daha çok 22 yaş altında olduğundan katılımcıların çoğunu bekarlar oluşturmaktadır.

Şekil 9: Medeni Duruma Göre Dağılım

Tablo 6: Katılımcıların Aylık Gelirine Göre Dağılımı

Gazi Üniversitesi İdari ve İktisadi Bilimler Fakültesinde ankete katılan 400 öğrencinin %18.2’sinin aylık geliri 0-1000 TL, %31.8’nin aylık geliri 1001-2000 TL, %27’sının aylık geliri 2001-3000 TL ve %23’unun aylık geliri 3001TL ve üzeri arasınd yeralmaktadır.

Şekil10: Gelir Durumuna Göre Dağılım

Tablo7: Katılımcıların Tercih Ettikleri Cep Telefonu Marka/Modele Göre Dağılımı

Gazi Üniversitesi İdari ve İktisadi Bilimler Fakültesinde ankete katılan 400 öğrencinin 135’i yani %33.8’i Appel-İphon 5’i tercih ederken, 153 kişi

%38.2’si Samsung-S4’u, %5’i Blackberry-Z10, %11’i Sony-xperia z’i,

%2’si Motorola-atrix’si, %7.5’i Nokia-lamia’yı, %2.5’ise HTC-one’ı tercih etmektedirler.

Şekil11:Tercih Edilen Cep Telefonu Marka/Modeline Göre Dağılım

Tablo 8: KatılımcılarınTercih Ettikleri Cep Telefonu Marka/Model’i ve Kullandıkları Cep Telefonu Marka/Model’in Aynı veya Farklılığına Göre Dağılımı

Gazi Üniversitesi İdari ve İktisadi Bilimler Fakültesinde ankete katılan 400 öğrencinin 144’ünün tercih ettikleri marka ve hali hazırda kullandıkları cep telefonu marka ve modeli aynı’iken, 256 kişi kullandıkları cep telefonundan farklı bir marka/model’i tercih etmektedirler.

Şekil12: Kulanılan Cep Telefonu Marka/Model’ine Göre Dağılım

3.4.1.2. Gazi Üniversitesi İdari ve İktisai Bilimler Fakültesi öğrencilerinin Tercih Ettikleri Cep Telefonu Markalarına İlişkin Yapılan Anketin Yanıtları

Tablo 9: Katılımcıların Tercih Ettikleri Markaya Göre Yanıtladıkları Sorular ve Yüzdeleri

Tablo10: Katılımcıların Tercih Ettikleri Marka/modelin İlk Tercihleri Olduklarına İlişkin Düşüncelerinin Dağılımı

İlk tercih Sayı Yüzde

Kesinlile Katılmıyorum Katılmıyorum

Kararsızım Katılıyorum

Kesinlikle Katılıyorum Toplam

20 46 57 110 167 400

5.0 11.5 14.3 27.5 41.8 100

Gazi Üniversitesi İdari ve İktisadi Bilimler Fakültesinde ankete katılan 400 öğrencinin % 5’inin tercih ettikleri mark/modelin ilk tercihleri olduğuna kesinlikle katılmamakta’iyken, %11.5’i katılmamakta, %14.3’ü kararsız kalmakta, %27.5’i katılmakta ve %41.8’i kesinlikle katılmaktadır.

Şekil13: Tercih Edilen Marka/modelin İlk Tercih Olduğuna İlişkin Düşüncelerinin Dağılımı

Tablo 11: Katılımcıların Tercih Ettikleri Marka/modelin Özelliklerini Geliştirmesine İlişkin Düşüncelerinin Dağılımı

Özellik Geliştirmek Sayı Yüzde

Kesinlile Katılmıyorum

Gazi Üniversitesi İdari ve İktisadi Bilimler Fakültesinde ankete katılan 400 öğrencinin % 5’inin tercih ettikleri marka/modelin ilk tercihleri olduğuna kesinlikle katılmamakta’iyken, %11.5’i katılmamakta, %14.3’ü kararsız kalmakta, %27.5’i katılmakta ve %41.8’i kesinlikle katılmaktadır.

Şekil14: Tercih Edilen Marka/modelin Özelliklerini Geliştirmesine

İlişkin Düşüncelerinin Dağılımı

Tablo12: Katılımcıların Tercih Ettikleri Marka/modelin Akıllarına Gelen İlk İsim Olmasına İlişkin Düşüncelerinin Dağılımı

Akla gelen ilk isim Sayı Yüzde

Kesinlile Katılmıyorum Katılmıyorum

Kararsızım Katılıyorum

Kesinlikle Katılıyorum Toplam

18 48 89 122 123 400

4.5 12.0 22.2 30.5 30.8 100

Gazi Üniversitesi İdari ve İktisadi Bilimler Fakültesinde ankete katılan 400 öğrencinin % 4.5’i tercih ettikleri marka/modelin akıllarına gelen ilk isim olduğuna kesinlikle katılmamakta’iyken, %12’isi katılmamakta, %22.2’isi kararsız kalmakta, %30.5’i katılmakta ve %30.8’i kesinlikle katılmaktadır.

Şekil15: Tercih Edilen Marka/modelin Akla Gelen İlk İsim Olmasına İlişkin Düşüncelerinin Dağılımı

Tablo13: Katılımcıların Tercih Ettikleri Marka/Modelin Herkes Tarafından Tanınmasına İlişkin Düşüncelerinin Dağılımı

Tanınnırlık Sayı Yüzde

Kesinlile Katılmıyorum Katılmıyorum

Kararsızım Katılıyorum

Kesinlikle Katılıyorum Toplam

8 14 38 120 220 400

2.0 3.5 9.5 30.0 55.0 100

Gazi Üniversitesi İdari ve İktisadi Bilimler Fakültesinde ankete katılan 400 öğrencinin %2’si tercih ettikleri marka/modelin herkes tarafından tanınmakta olduğuna kesinlikle katılmamakta, %3.5’i katılmamakta, %9.5’i kararsız kalmakta, %30’ü katılmakta ve %55’i kesinlikle katılmaktadır.

Şekil16: Tercih Edilen Marka/modelin Herkes Tarafından Tanınmakta Olmasına İlişkin Düşüncelerinin Dağılımı

Tablo14: Katılımcıların Tercih Ettikleri Marka/modelin Güçlü kişiliğe Sahip Olmasına İlişkin Düşüncelerinin Dağılımı

Güçlü kişilik Sayı Yüzde

Kesinlile Katılmıyorum Katılmıyorum

Kararsızım Katılıyorum

Kesinlikle Katılıyorum Toplam

2 13 57 151 177 400

0.5 3.3 14.2 37.5 44.2 100

Gazi Üniversitesi İdari ve İktisadi Bilimler Fakültesinde ankete katılan 400 öğrencinin %0.5’i tercih ettikleri marka/modelin güçlü bir kişiliğe sahahip olduğuna kesinlikle katılmamakta, %3.3’ü katılmamakta, %14.2’i kararsız kalmakta, %37.5’i katılmakta ve %44.2’i kesinlikle katılmaktadır.

Şekil 17: Tercih Edilen Markanın Güçlü Kişiliğe Sahip Olmasına İlişkin Düşüncelerinin Dağılımı

Tablo15: Katılımcıların Tercih Ettikleri Marka/modelin Müşteri Şikayetlerine Duyarlı olmasına İlişkin Düşüncelerinin

Dağılımı

Müşteri şikayetlerine duyarlı Sayı Yüzde

Kesinlile Katılmıyorum

Gazi Üniversitesi İdari ve İktisadi Bilimler Fakültesinde ankete katılan 400 öğrencinin %2’inin tercih ettikleri marka/modelin, müşteri şikayetlerine karşı duyarlı olduğuna kesinlikle katılmamakta, %4.3’ü katılmamakta,

%37.5’i kararsız kalmakta, %33.2’i katılmakta ve %23’ü kesinlikle katılmaktadır.

Şekil18: Tercih Edilen Marka/modelin Müşteri Şikayetlerine Duyarlı Olmasına İlişkin Düşüncelerinin Dağılımı

Tablo16: Katılımcıların Tercih Ettikleri Marka/modelin Logosunun Akılda Kalır olmasına İlişkin Düşüncelerinin Dağılımı

Akılda kalır logo Sayı Yüzde

Kesinlile Katılmıyorum Katılmıyorum

Kararsızım Katılıyorum

Kesinlikle Katılıyorum Toplam

20 27 68 110 186 400

2.3 6.7 17.0 27.5 46.5 100

Gazi Üniversitesi İdari ve İktisadi Bilimler Fakültesinde ankete katılan 400 öğrencinin %2.3’ü tercih ettikleri marka/modelin logosunun kolaylıkla akılda kalır olduğuna kesinlikle katılmamakta, %6.7’i katılmamakta, %17’i kararsız kalmakta, %27.5’i katılmakta ve %46.5’i kesinlikle katılmaktadır.

Şekil19: Tercih Edilen Marka/modelin Logosunun Akılda Kalır Olmasına İlişkin Düşüncelerinin Dağılımı

Tablo17: Katılımcıların Tercih Ettikleri Marka/modelin Rakiplerinden Farklı Olmasına İlişkin Düşüncelerinin Dağılımı

Rakip markalardan farklı Sayı Yüzde

Kesinlile Katılmıyorum Katılmıyorum

Kararsızım Katılıyorum

Kesinlikle Katılıyorum Toplam

10 30 88 152 120 400

2.5 7.5 22.0 38.0 30.0 100

Gazi Üniversitesi İdari ve İktisadi Fakültesinde ankete katılan 400 öğrencinin %2.5’i tercih ettikleri markanın rakip markalardan farklı olduğuna kesinlikle katılmamakta, %7.5’i katılmamakta, %22’i kararsız kalmakta,

%38’i katılmakta ve %30’ü kesinlikle katılmaktadır.

Şekil 20: Tercih Edilen Marka/modelin Rakiplerinden Farklı Olmasına İlişkin Düşüncelerinin Dağılımı

Tablo18: Katılımcıların Tercih Ettikleri Marka/modelin İyi Bir İmaja Sahıp Olmasına İlişkin Düşüncelerinin Dağılımı

İyi imaj Sayı Yüzde

Kesinlile Katılmıyorum Katılmıyorum

Kararsızım Katılıyorum

Kesinlikle Katılıyorum Toplam

4 20 49 164 163 400

1.0 5.0 12.3 41.0 40.7 100

Gazi Üniversitesi İdari ve İktisadi Bilimler Fakültesinde ankete katılan 400 öğrencinin % 5’inin tercih ettikleri marka/modelin ilk tercihleri olduğuna kesinlikle katılmamakta’iyken, %11.5’i katılmamakta, %14.3’ü kararsız kalmakta, %27.5’i katılmakta ve %41.8’i kesinlikle katılmaktadır.

Şekil 21: Tercih Edilen Marka/modelin İyi Bir İmaja Sahıp Olmasına İlişkin Düşüncelerinin Dağılımı

Tablo19: Katılımcıların Tercih Ettikleri Markanın Her Fiyata Uygun Modeli Olmasına İlişkin Düşüncelerinin Dağılımı

İlk tercih Sayı Yüzde

Kesinlile Katılmıyorum Katılmıyorum

Kararsızım Katılıyorum

Kesinlikle Katılıyorum Toplam

56 72 92 88 92 400

14.0 18.0 23.0 22.0 23.0 100

Gazi Üniversitesi İdari ve İktisadi Bilimler Fakültesinde ankete katılan 400 öğrencinin %14’ü tercih ettikleri marka/modelin her fiyata uygun modeli olduğuna kesinlikle katılmamakta, %18’i katılmamakta, %23’ü kararsız kalmakta, %22’isi katılmakta ve %23’ü kesinlikle katılmaktadır.

Şekil 22: Tercih Edilen Marka/Modelin Her Fiyata Uygun Modeli Olmasına İlişkin Düşüncelerinin Dağılımı

Tablo 20: Katılımcıların Tercih Ettikleri Marka/Modelin Kulanımının Kolay Olmasına İlişkin Düşüncelerinin Dağılımı

Kolay kullanım Sayı Yüzde

Kesinlile Katılmıyorum Katılmıyorum

Kararsızım Katılıyorum

Kesinlikle Katılıyorum Toplam

11 23 72 177 117 400

2.8 5.8 18.0 44.2 29.2 100

Gazi Üniversitesi İdari ve İktisadi Bilimler Fakültesinde ankete katılan 400 öğrencinin %2.8’i tercih ettikleri marka/modelin kullanımı kolay olduğuna kesinlikle katılmamakta, %5.8’i katılmamakta, %18’i kararsız kalmakta, %44.2’i katılmakta ve %29.2’i kesinlikle katılmaktadır.

Şekil 23: Tercih Edilen Marka/Modelin Kulanımının Kolay Olmasına İlişkinDüşüncelerinin Dağılımı

Tablo 21: Katılımcıların Tercih Ettikleri Marka/Modelin Estetık Dizaynı Olmasına İlişkin Düşüncelerinin Dağılımı

Estetık dizayn Sayı Yüzde

Kesinlile Katılmıyorum Katılmıyorum

Kararsızım Katılıyorum

Kesinlikle Katılıyorum Toplam

11 15 41 145 188 400

2.8 3.8 10.2 36.2 47.0 100

Gazi Üniversitesi İdari ve İktisadi Bilimler Fakültesinde ankete katılan 400 öğrencinin %2.8’i tercih ettikleri marka/modelin estetik bir dizaynı olduğuna kesinlikle katılmamakta, %3.8’i katılmamakta, %10.2’i kararsız kalmakta, %36.2’i katılmakta ve %47’isi kesinlikle katılmaktadır.

Şekil 24: Tercih Edilen Marka/Modelin Estetik dizaynı Olmasına İlişkin Düşüncelerinin Dağılımı

Tablo 22: Katılımcıların Tercih Ettikleri Marka/Modeli Seçiminden Memnun Olmasına İlişkin Düşüncelerinin Dağılımı

Tercih memnuniyeti Sayı Yüzde

Kesinlile Katılmıyorum

Gazi Üniversitesi İdari ve İktisadi Bilimler Fakültesinde ankete katılan 400 öğrencinin %2.3’ünün tercih ettikleri marka/modelini tercihlerinden memnun olduğuna kesinlikle katılmamakta, %5.2’i katılmamakta,

%17’i kararsız kalmakta, %27.5’i katılmakta ve %41.8’i kesinlikle katılmaktadır.

Şekil 25: Tercih Edilen Marka/Modeli Seçiminden Memnun Olmasına İlişkin Düşüncelerinin Dağılımı

Tablo 23: Katılımcıların Tercih Ettikleri Marka/Modelin Satış Sonrası Hizmetleri ve Garantilri Olmasına İlişkin Düşüncelerinin Dağılımı

Gazi Üniversitesi İdari ve İktisadi Bilimler Fakültesinde ankete katılan 400 öğrencinin %2.5’inin tercih ettikleri marka/modelin satış sonrası hizmetleri ve ürün garantisi tercihlerinde etkili olduğuna kesinlikle katılmamakta, %8.8’i katılmamakta, %27.5’i kararsız kalmakta, %34.5’i katılmakta ve %26.7’isi kesinlikle katılmaktadır.

Şekil 26: Tercih Edilen Marka/Modelin Satış Sonrası Hizmetleri ve Garantilri Olmasına İlişkin Düşüncelerinin Dağılımı

Tablo 24: Katılımcıların Tercih Ettikleri Marka/Modelin Farklı Kampanyaları olmasına İlişkin Düşüncelerinin Dağılımı

İlk tercih Sayı Yüzde

Kesinlile Katılmıyorum Katılmıyorum

Kararsızım Katılıyorum

Kesinlikle Katılıyorum Toplam

29 51 124 128 68 400

7.3 12.7 31.0 32.0 17.0 100

Gazi Üniversitesi İdari ve İktisadi Bilimler Fakültesinde ankete katılan 400 öğrencinin %7.3’ünün tercih ettikleri marka/modelin farklı kampanyalar uygulamasına kesinlikle katılmamakta, %12.7’isi katılmamakta, %31’i kararsız kalmakta, %32’i katılmakta ve %17’isi kesinlikle katılmaktadır.

Şekil 27: Tercih Edilen Marka/Modelin Farklı Kampanyaları Olmasına İlişkin Düşüncelerinin Dağılımı

Tablo 25: Katılımcıların Tercih Ettikleri Marka/modelle Duygusal Bağ Olmasına İlişkin Düşüncelerinin Dağılımı

Duygusal bağ Sayı Yüzde

Kesinlile Katılmıyorum Katılmıyorum

Kararsızım Katılıyorum

Kesinlikle Katılıyorum Toplam

72 76 103 78 71 400

5.0 11.5 14.3 27.5 41.8 100

Gazi Üniversitesi İdari ve İktisadi Bilimler Fakültesinde ankete katılan 400 öğrencinin %18’inin tercih ettikleri marka/modelle arasında duygusal bir bağ olduğuna kesinlikle katılmamakta, %19’ü katılmamakta, %25.8’i kararsız kalmakta, %19.5’i katılmakta ve %17.7’si kesinlikle katılmaktadır.

Gazi Üniversitesi İdari ve İktisadi Bilimler Fakültesinde ankete katılan 400 öğrencinin %18’inin tercih ettikleri marka/modelle arasında duygusal bir bağ olduğuna kesinlikle katılmamakta, %19’ü katılmamakta, %25.8’i kararsız kalmakta, %19.5’i katılmakta ve %17.7’si kesinlikle katılmaktadır.