• Sonuç bulunamadı

3.2. BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ALAN ARAŞTIRMASI

3.2.1. Sunulan Hizmetler

3.2.1.5. Sosyal Yaşam Hizmetleri

“Erişebilirlik ve ulaşabilirlik hizmetlerinde gerçekten özellikle uzak ilçelere daha çok hizmet veriyoruz. Merkezlerde sürekli yararlanıyor ama diğerlerinin hizmetini biz götürüyoruz. Bunu bırak başka şehirlerden bile talep ediliyor. Hem akü ile ilgili atölyemizden hem de diğer faaliyetlerden talep ediliyor. Sayısının tabi artırılması gerekiyor biz kendimizi iyileştirmek için şeyler yapıyoruz ama şuanda var olan şey Bursa ili dışında da talebi biraz fazla yani olabiliyor. Yakın şeylerde mesela Dr. Ayten BOZKAYA spastik çocuklar hastanesi Türkiye'de tek Bursa'da var. Oraya çocukların eriştirebilmek için burada yatılı kalması gereken aileler oluyor. Onlara da veriyoruz hizmetleri. Geliş gidişlerinde yapıyoruz yani en kötüsü terminalden alıp oraya götürmek ve oradan alıp terminale götürmek. Sadece Bursa'da yaşıyor olmak ve Bursalı olmanın dışında da Bursa'daki hizmetlerden yararlanırken de yapıyoruz aynı şeyleri hizmetleri sunuyoruz bütün engellilere. Yine az tabi daha fazla olması gerekiyor (Kişisel Görüşme, Pelin Hanım, 2018).”

Bursa Kent Konseyi Engelliler Meclisi mülakatında Samet Bey ile yapılan görüşmede erişebilirlik ve ulaşılabilirlik açısından gerçekleştirdikleri faaliyetleri şöyle ifade etmiştir;

“2011 yılında Türkiye'de ilk erişebilirlik fiziksel incelemeyi biz yaptık. Yani tüm ulusal çapta ilk incelemeyi biz yaptık. O zaman dönem valisinin izniyle özel bir izniyle 205 kamu 30 özel kuruluşa şey incelemeye gittik. İşte bu 30 özel kuruluş içerisinde AVM'ler de var, bazı kurumlar var bizden özel inceleme talep eden kurumlar var, hastanelerden var 205 tane de kamu kurumu var yani Jandarmasından tutun cezaevine, cezaevinden tutun polis nezarethanesine olduğu yere kadar girdik. 205 kurum içerisinde tabi ki 1 tane kurum vardı uygun olan o da şey mecbur olarak uygun olma zorunluluğunda bırakılan havayolları, havaalanı yani onun zaten uluslar arası bir çerçevede uygunluğu söz konusu onun bile eksikleri vardı. Yani biz gittiğimizde %70'lerdeydi bizim yönlendirmelerimizle %100'e kadar uygunluğa kadar şey yaptık. Onun haricinde o yıl uygun olmaya müsait olan yada %50'yi geçen bir 16 kuruma erişebilir kurum şeyi verdik bayrağı verdik. 16 kurum o yıl bizden erişebilir bayrağı aldı. Ondan sonraki yıllarda zaten iş Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına devroldu (Kişisel Görüşme, Samet Bey, 2018).”

hizmetler gerçekleştirmektedir. Bu hizmetleri yönetişim anlayışı çerçevesinde belediye ve yerel kurumlar, meclisler ve dernekler ile iş birliği içerisinde yapmaktadır.

Engelli dernekleri ile aylık koordinasyon ve işbirliği toplantıları; 17 ilçeden dernek temsilcileri yapılmakta ve aylık faaliyet ve projeler karara bağlanmaktadır.

Her ay düzenli olarak engellilere yönelik proje ve faaliyetler görüşülüp karara bağlanmakta ve mecliste görüşülmesi üzerine Büyükşehir Belediye Meclisi Engelliler Komisyonuna sunulmaktadır. Engelliler Şube Müdürü Pelin Hanım bu alana yönelik ilgili soruya detaylı olarak şöyle açıklamıştır;

"Her ay düzenli olarak ayın belli günlerinde belli saatinde engelli sivil toplum kuruluşları başkanlarıyla toplantılar gerçekleştiriyoruz. Gündemi de beraber belirliyoruz. İlimizde yaşanan sorunlar, yapılması gerekenler, projeler ve diğer çalışmaları birlikte hareket ederek karar verip biz bunu başkanlık ve meclise taşıyoruz ve alanda birlikte gerçekleştiriyoruz.

Dolayısıyla bu kuruluşlar da belli grupları temsil ettiği için sorunlar böylece masaya yatırılmış oluyor. Bu toplantılarda STK başkanları yer alıyor (Kişisel Görüşme, Pelin Hanım, 2018)"

2014 yılında engelli dernekleri ile toplantılar düzenlenmiştir. Bu toplantılarda engellilere yönelik projelere destek verilmiş ve katılım sağlanmıştır. Engelli envanteri çalışması kapsamında her yıl engelli envanteri güncellemesi yapılmaktadır (Bursa BŞB 2014-2017 Faaliyet Raporları).

2015 yılı itibariyle: engelli bireylerin piknik organizasyonunun güvenli şekilde yapılması amacıyla üniformalı ve silahsız 8 özel güvenlik görevlisi görevlendirilmiştir (Bursa BŞB 2015 Faaliyet Raporu).

Parklar ve Bahçeler Şube Müdürlüğü tarafından engelli spor/fitness grubu montajı yapılmaktadır. Bursa BŞB Şehir Tiyatrosu tarafından ilk kez 2015 yılında görme engellilere yönelik Tiyatro Okuması gerçekleştirilmiştir. Ayrıca Engelli Yapılarımız Konulu Resim Sergisi yapılmıştır (Bursa BŞB 2014-2017 Faaliyet Raporları).

2016 yılında; ilk kez 2014 yılında başlatılan Beyaz Ay Derneği ile ortaklaşa gerçekleştirilen engelliler Yaz Kampı ile engelli ve engelli ailelerine 4’er günlük sosyal, kültürel ve eğitim faaliyetleri içeren kamp hizmeti sağlamıştır.

Bursa Kent Konseyi Engelliler Meclisi tarafından 2014, 2015, 2016 ve 2017 yıllarında;

 Bursa ili Engelli Meclisleri ve Engelliler Başkanlarla Buluşuyor toplantısı yapılmıştır. Ayrıca 14. Kaynaştırma Şenliği ve Kadın Engelli Buluşması programı yapılmıştır.

 Bursa Sanat ve Meslek Eğitim Kursları (BUSMEK) ile işbirliği içinde İşaret Dili Kursu, Temsili Askerlik Kına Gecesi, Mektup Yarışması, STK ziyaretleri yapılmıştır.

 THM korosu çalışmaları, Ritim Grubu çalışmaları, Dans Grubu çalışmaları gerçekleştirilmiştir (Bursa BŞB 2014-2017 Faaliyet Raporları)

“Engelli Dostu Plaj Projesi” ile 2018 yılının ilk yarısında başlatılan bu proje ile Kumsaz sahilinden başlanarak, Eşkel ve Mudanya sahilinin engelli kullanıma uygun hale getirilmesi projelendirilmiştir.

“Engeller Eurodesk ile Aşılır Projesi”nin yazımı ve uygulaması 2014 yılında geçekleştirilmiştir. Bu proje Bursa Kent Konseyi Gençlik Meclisi ve Engelliler Meclisi ile iş birliği içinde yapılmıştır. Eurodesk Temas Noktaları Destek Hibe Programı kapsamında hazırlanan bu proje ile öncelikle işaret dili tercümesi kullanarak anlatım yapılmış ve ardından görme ve fiziksel engelli gençlere yönelik bilgilendirme yapılmıştır. 2015 yılında da Avrupa Eurodesk Ödülleri kapsamında ödül kazanılmış ve projenin sunumu için İspanya’da toplantıya katılım sağlanmıştır.

Bu proje halen daha devam etmektedir (Bursa BŞB 2014-2017 Faaliyet Raporları).

“Engelsiz Yaşam Merkezi” Bursa BŞB tarafından engelli bireylerin toplumla bütünleşmesini sağlamak ve farkındalık oluşturmak amacıyla hayata geçirilen bir projedir. Temmuz 2018’de açılan bu merkez de BŞB ile işbirliği içinde çalışan Engelli STK’larının faaliyetleri de yer almaktadır. Merkezde beş engel grubuna yönelik (görme, işitme, zihinsel, bedensel, süreğen hastalıklar) yönelik iş, hobi ve meslek edindirme atölyelerini bulunduran; futbol sahaları, yüzme havuzu ve hidro terapi, atlı terapi, açık ve kapalı sosyal ve kültürel etkinliklerin yapılacağı mekanlar bulunmaktadır. Ayrıca merkez otizmli ve down sendromlu kişilerin hizmet vereceği mutfak ve kafenin içerisinde yer aldığı, uzman ekiple hizmet verecek bir yaşam kompleksidir (https://www.bursa.bel.tr, Erişim Tarihi: 22.11.2018). Merkez faaliyetlerine devam etmektedir.

Görsel 9. Bursa BŞB Engelsiz Yaşam Merkezi

Kaynak:https://www.bursa.bel.tr/engelsiz-yasam-merkezinde-ilktoplanti/haber/26550 Engelsiz Yaşam Merkezi içerisinde yer alan “Dart Sporu” milli spor olarak yapılmaktadır. Engellilere yönelik ilk kez yapılan bu spor milli sporcunun antrenörlüğünde faaliyetlerini devam ettirmektedir. Ayrıca bedensel engellilerin basketbol takımı ve görme ve bedensel engellilerin futbol takımları bulunmaktadır.

Bursa BŞB amatör spor kulüpleri hem de engelli spor kulüpleri ile iş birliği içerisindedir. Böylece yeni engelli bireylerin yetiştirilmesinde Engelsiz Yaşam Merkezlerini kullanabilmektedirler.

Engelsiz Yaşam Merkezi’den faydalanan 2018 Aralık yılı itibariyle 256 kişidir. Açılan kurslar; müzik, halk oyunları, kick box, jimnastik, yiyecek-içecek hizmetleri, pastacı çıraklığı, el sanatlarıdır. Hedeflenen kurslar ise; fotoğrafçılık, Arapça ve bahçecilik kurslarıdır (Kişisel Görüşme, Pelin Hanım, 2018).

Tarımda Engelleri Aşıyoruz Projesi Bursa Valiliği ile BŞB tarafından desteklenen ve dezavantajlı grupların tarımla üretim yaparak hayata dahil olmalarını saylayan bir projedir. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler, Milli Eğitim ve Tarım ve Orman il müdürlükleri ile Bursa Engelliler Federasyonu’nun birlikte yürüttüğü bu proje engelli vatandaşların meslek lisesinde kendileri için ayrılan alanda tarım

yaparak çeşitli gıda ürünlerini üretmesini sağlamaktadır. Temmuz 2018’de ilk mahsulü toplanan bu tarımsal faaliyet devam etmektedir.

Görsel 10. Tarımla Engelleri Aşıyoruz Projesi Kapsamında Hazırlanan Sera

Kaynak: https://www.bursa.bel.tr/engelleri-tarimla-astilar/haber/26138#gallery-7