• Sonuç bulunamadı

II. BÖLÜM

2.8. Sosyal Medya Yönetiminde Medya ilişkileri

“Sosyal medya platformları, kurumların kurumsal iletişimlerin faaliyetlerini güçlendirmekte ve desteklemektedir. Medya mensupları ile kurulan medya ilişkilerinde kullanılan araçlar içerisinde sosyal medya, önemli bir aktör konumuna gelmiştir”(http://blog.ingbank.com.tr,et. 08.09.2017) “Kurumlar, medya ilişkilerinde iletişim amaçlarına göre sosyal medya kanallarını tek başına kullandıkları gibi geleneksel medya araçlarıyla beraber aynı anda kullanabilmektedirler”.

Sosyal medya platformları aracılığıyla medya ilişkileri yürütürken şu noktalara dikkat edilmelidir: (Holtz ve Havens, 2009:135).

 Dürüst olunmalıdır,  Açık olunmalıdır,  Ulaşılabilir olunmalıdır,

 “Medya mensuplarının (vatandaş gazeteciler de dahil) doğru habere ulaşmalarını kolaylaştıracak gerekli materyaller sağlanmalıdır

2.8.1. Online Basın Odası

Online basın odası, kurumların basın mensuplarıyla güçlü bir şekilde iletişim kurabilecekleri etkili bir iletişim aracıdır. Online basın odasında sosyal medya unsurlarının kullanımı, medya ilişkilerinin sağlıklı bir şekilde yürütülmesine yardımcı olmaktadır.

“Scott, online basın odasının, sadece basın mensuplarının değil, pek çok insanın bir araya geldiği bir platform olduğunu belirtmektedir. Scott’a göre online basın odası, onay süreçleri ve teknik ekip desteği gerektirmeyen, pazarlama ve halkla

ilişkiler profesyonellerin kontrol edebildikleri tek platformdur. Bu nedenle içeriği pazara sürmek için bir fırsat oluşturmaktadır”(Scott, 2010:207).

Harris ve Whalen’e göre “online basın odaları; basın mensuplarına olduğu kadar kamuya da açık olmalarından dolayı, kurumların mesajlarını eşik bekçileri olmadan kamuoyuna ulaştırmalarına yardımcı olur” (Thomas vd., 2009:228). Kurumu takp eden hedef kitle, müşteriler, kurumun tedarikçileri ve bloggerlar da online basın odasını takip ederek, kurum hakkında detaylı bilgilere sahip olabilmektedirler.

Sosyal medya odaklı PR alanında uzman Shift Communications’n oluşturduğu ve kurumlara kullanmalarını önerdiği online basın odası şablonunda şu unsurlar yer almaktadır: (http://www. shiftcomm.com /downloads/smne wsroom_template.pdf, 30.09.2017).

 Kurum logosu,

 Kurumla ilgili tanımlamalar,

 Kurumun haberleri içinde, webde ve kurum sitesi içerisinde arama yapılmasını sağlayacak arama motoru,

 RSS beslemeleri ve bu RSS’lere abonelik imkanı,  Etiket bulutu,

 Mutimedya bölümü (fotoğraflar, videolar, podcast, ürün görselleri)  Kurumun etkinlik ajandası,

 Basın bültenleri,  Medya yansımaları,

 Yöneticilerin özgeçmişi, konuşma metinleri,  PR departmanı iletişim bilgileri,

 Kurumdan görüşme talebi isteme olanağı,

Şekil 2.3 Sosyal Medya Basın Odası Şablonu

Kaynak: Basın Odası”, (Çevrimiçi), http://www.facebook.com/press.php, 30 09 2017.

Online basın odasına sahip kurumlardan biri olan Facebook’un online basın odası incelendiğinde, online basın odasında olması gereken tüm unsurların, Facebook’un Basın Odası’nda yer aldığı görülmektedir.

Şekil 2.4 Facebook Online Basın Odası

Kaynak: Basın Odası”, (Çevrimiçi), http://www.facebook.com/press.php, 30 09 2017.

2.8.2. Sosyal Medya Basın Bülteni

Shift Communications PR ajansı, web 2.0 ve sosyal medya uygulamalarına uyumlu “Sosyal medya basın bülteni” şablonu oluşturmuştur. Sosyal medya araçlarının ve etkileşimin ön plana çıktığı bu basın bülteninde; haberin görsellerine, videolara, podcastlere, kurumun sitesine, bloguna erişimi sağlayacak linkler bulunmaktadır. Bültende kurumun sosyal medya araçlarına erişim imkanı mevcuttur”

(http://www.shiftcomm.com/downloads/smr_v1.5.pdf,, 30 09 2017).

Sosyal medya basın bültenleri, şu unsurlara sahiptir: (Holtz ve Havens, 2009:135)

 Haberler, alıntılar, iletişim bilgileri, standart içerik yazıları gibi basın bülteninin unsurları bölümlere ayrılmıştır; haberler için kısa paragraflar ya da bülten formatnda listeler oluşturulur.

 Blog ve makale yazımında kullanılacak ses, görüntü, video, animasyon ve görselleri içeren multimedya unsurlarına sahiptir.

 Multimedya araçları aynı konu hakkında diğerlerinin neler yazdığını görmelerini sağlayan Technorati etiketleri, ilgili sayfaları arşivleyen sosyal imleme hesapları ve RSS besleyicileri gibi sosyal medya araçlarını içerir.

 Basın bültenlerini dağıtmak için gerekli araçlara örneğin Digg, del.icio.us ve diğer içerik paylaşımı sağlayan kaynaklara linkler verilir.

 Sosyal medya basın bültenleri, medya mensuplarının ve kurumla ilgilenen tüm kitlelerin istedikleri an kurumla ilgili çeşitli ve güncel haber içeriklerine ulaşmalarını sağlar.

 Scott, “önemli bir haber olduğunda az sayıda gazeteciye ulaşan basın bültenlerinin gönderilmesi yerine kurumun uzman fikirlerini ve hikayelerini ön plana çıkaran basın bültenlerinin hazırlanması gerektiğini ve bu bültenlerin arama motorlarında ve dikey içerik sitelerinde bulunabilecek şekilde dağıtılması gerektiğini

belirtmektedir”(Scott, 2010:47-48) 2.8.3. Video Basın Bültenleri

Kurumun, çeşitli etkinlikleri, faaliyetleri hakkında oluşturacağı video formatındaki video basın bültenlerinin etkinliği, sosyal medya platformları sayesinde artmaktadır. Geleneksel medya ilişkilerinde medya mensuplarına yönelik hazırlanan video basın bültenleri, sosyal medya platformlarında yine medya mensupları ön planda olmakla beraber tüm hedef kitlelere yönelik hazırlanmaktadır. Video basın bültenleri, yer ve zamana bağlı kalmadan istenen zaman diliminde, istenen mekanda hedef kitlelere ulaşabilmektedir.

“Çevrimiçi video basın bültenleri; komik, nükteli kısa filmler ve seri dizilerden demolara, eğitsel içeriklere, özel röportajlara ve müşterilerin başarı hikâyelerine doğru sınıflanır” (Solis, 2009:128) Kurumlar, hazırladıkları video basın bültenlerini, kurumun web sitesi, online basın odası dışında Youtube, Vimeo gibi video paylaşım servislerinde de paylaşarak, bu bültenleri hedef kitlelerin erişimine sunmuş olurlar.

Video basın bülteni oluşturulurken şu noktalara dikkat edilmelidir (Solis, 2009:128):

 Video, işlediği konunun amacından sapmamalıdır,

 Video basın bülteninin başlığı, videonun içeriğini açıklayıcı olmalıdır,

 Video, çelişkili, belirsiz ifadeler barındırmamak, net ve anlaşılır olmalıdır,

 Teknik standartlar gözetilmelidir,

 Rakip kurumlarla ilgili görüş bildirmekten kaçınılmalıdır,

 Videoda, bilgi tekrarlarına düşülmemeli ve videonun süresi çok uzun tutulmamalıdır.