• Sonuç bulunamadı

Araştırmanın nicel boyutundan elde edilen sonuçlar şu şekildedir:

▪ Deney grubu için ön testten son teste grup içi karşılaştırmaları incelendiğinde sosyal girişimcilik niyeti, sosyal girişimcilik öz yeterliği, empati, ahlaki zorunluluk ve algılanan sosyal destek boyutlarında ön testten son teste olumlu yönde ve anlamlı düzeyde farklılık olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Diğer bir ifadeyle gerçekleştirilen sosyal girişimcilik etkinliklerinin deney grubu öğrencilerinin sosyal girişimcilik niyeti, sosyal girişimcilik öz yeterliği, empati ve ahlaki zorunluluk ve algılanan sosyal destek düzeyleri üzerinde olumlu yönde bir etkisinin olduğu söylenebilir.

▪ Deney grubu için son testten kalıcılık testine grup içi karşılaştırmaları incelendiğinde sosyal girişimcilik niyeti, sosyal girişimcilik öz yeterliği, empati, ahlaki zorunluluk ve algılanan sosyal destek boyutlarında son testten kalıcılık testine anlamlı bir farklılık oluşmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Diğer bir ifadeyle ön

testten son teste sosyal girişimcilik niyeti, sosyal girişimcilik öz yeterliği, empati, ahlaki zorunluluk ve algılanan sosyal destek boyutlarında meydana gelen olumlu yöndeki değişimin kalıcılığı korunmuştur. Sosyal girişimcilik etkinliklerinin belirtilen boyutlarda kalıcı bir etki oluşturduğu söylenebilir.

▪ Kontrol grubu için ön testten son teste grup içi karşılaştırmaları incelendiğinde sosyal girişimcilik niyeti, sosyal girişimcilik öz yeterliği, empati, ahlaki zorunluluk ve algılanan sosyal destek boyutlarında ön testten son teste anlamlı bir farklılık olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.

▪ Kontrol grubu için son testten kalıcılık testine grup içi karşılaştırmaları incelendiğinde sosyal girişimcilik niyeti, sosyal girişimcilik öz yeterliği, empati, ahlaki zorunluluk ve algılanan sosyal destek boyutlarında son testten kalıcılık testine anlamlı bir farklılık olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Diğer bir ifadeyle son testte belirtilen boyutlar üzerinde gerçekleşmeyen etkinin kalıcılık testinde de korunduğu söylenebilir.

▪ Deney ve kontrol grupları son test sonuçları karşılaştırıldığında; sosyal girişimcilik etkinliklerinin gerçekleştirildiği deney grubu öğrencilerinin ölçeğin sosyal girişimcilik niyeti, sosyal girişimcilik öz yeterliği, empati ve ahlaki zorunluluk boyutlarında, kontrol grubundaki öğrencilerden daha yüksek bir düzeye ulaştığı görülmüştür. Yapılan istatistiksel analizlerde deney ve kontrol grubu arasındaki bu farkın istatistiksel olarak da anlamlı olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ölçeğin algılanan sosyal destek boyutunda ise deney ve kontrol grupları arasında ön testten son testte anlamlı bir farklılık olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Diğer bir ifadeyle gerçekleştirilen sosyal girişimcilik etkinliklerinin öğrencilerin sosyal girişimcilik niyeti, sosyal girişimcilik öz yeterliği, empati ve ahlaki zorunluluk üzerinde olumlu yönde bir etkisinin olduğu ancak öğrencilerin algılanan sosyal destek düzeyleri üzerinde anlamlı bir etkisinin olmadığı söylenebilir.

▪ Deney ve kontrol gruplarının kalıcılık testi sonuçları karşılaştırıldığında, sosyal girişimcilik niyeti ve sosyal girişimcilik öz yeterliği boyutlarında deney grubu lehine anlamlı bir farklılık bulunurken; empati, ahlaki zorunluluk ve algılanan sosyal destek boyutlarında iki grup arasında bir farklılık bulunmadığı görülmüştür. Empati ve ahlaki zorunluluk boyutlarında son testte deney grubu lehine oluşan anlamlı farklılığın kalıcılık testinde korunamadığı sonucuna ulaşılmıştır. Algılanan sosyal destek boyutunda ise hem son testte hem de kalıcılık testinde iki grup

arasında anlamlı bir fark bulunmaması ile oluşmayan etkinin korunduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Araştırmanın nitel boyutundan elde edilen sonuçlar şu şekildedir:

▪ Öğrencilerin sosyal girişimcilik ve sosyal girişimcilik eğitimine yönelik görüş ve deneyimleri sosyal girişimci özellikleri, sosyal girişimcilikte engeller ve sosyal girişimci olma isteği olmak üzere üç tema altında toplanmıştır.

▪ Öğrencilerin sosyal girişimcilik etkinlikleri ile kazandıklarını ifade ettikleri bilgi, beceri ve değerler sosyal girişimci özellikleri teması altında açıklanmaya çalışılmıştır. Öğrenci görüş ve deneyimlerine göre sosyal girişimcilik etkinlikleri, öğrencilerde sosyal girişimcilik bilgisi; empati, etkili iletişim ve sosyalleşme becerisi; sosyal sorumluluk değeri ve öz yeterlik algısının gelişmesini sağlamıştır. ▪ Öğrencilerin uygulama sürecinde deneyimledikleri ve sosyal girişim başlatmaya

engel oluşturabilecek sorunlar sosyal girişimcilikte engeller teması altında açıklanmaya çalışılmıştır. Öğrenci görüş ve deneyimlerine göre birlikte çalışmada yaşanan zorluklar ve sosyal destek eksikliği süreçte karşılaşılan sorunlardandır. Öğrenciler grup çalışmalarında rol paylaşımı, görevleri zamanında ve iyi bir şekilde yerine getirememe gibi sorunlar yaşadıkları için bu etkinliklerden hoşlanmadıklarını dile getirmişlerdir. Bu durum sosyal girişimcilikte oldukça önemli bir yere sahip olan takım çalışması yetkinliğini geliştiremedikleri şeklinde yorumlanmıştır. Bu yetkinliğin eksikliği sosyal girişim başlatmada ve niyet gelişiminde engel oluşturabileceğinden sosyal girişimcilikte engeller teması altında açıklanmıştır. Öğrencilerin uygulama sürecinde deneyimledikleri bir diğer sorun sosyal destek eksikliği olmuştur. Öğrenciler yapılan görüşmelerde özellikle arkadaş ve öğretmenlerinden fikirlerini destekleme, önemseme, önerilerde bulunma noktasında yeterli desteği alamadıklarını ifade etmişlerdir. Araştırmanın nicel boyutunda da deney ve kontrol grupları arasında son test sonuçlarına göre algılanan sosyal destek boyutunda anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Bu durum araştırmanın nicel sonuçları ile desteklenmektedir.

▪ Öğrencilerin sosyal girişimcilik etkinlikleri sayesinde geliştirdikleri farkındalık ve duyarlılık ile gelecekte sosyal sorunlara yönelik gerçekleştirmek istedikleri faaliyetler sosyal girişimci olma isteği teması altında açıklanmaya çalışılmıştır. Öğrenciler gelecekte hangi sorunlara yönelik ne gibi çalışmalar gerçekleştirmek istedikleri ve bu konudaki motivasyonları hakkında görüş bildirmişlerdir. Öğrencilerin görüş ve deneyimlerine göre sosyal girişim gerçekleştirmede

motivasyonları; rol model etkileşimi, fırsat eşitliği ihtiyacı ve sorunların çözülmesi ile mutlu bir yaşam sürme isteği olarak belirlenmiştir.

▪ Gözlem formundan elde edilen bulgulara göre öğrencilerin etkili iletişim, yaratıcılık, problem çözme ve empati becerilerini içeren ölçütlerde işbirliği ve liderlik becerilerini içeren ölçütlere göre daha olumlu bir gelişim gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır. Öğrenci gözlem formundan elde edilen bulguların görüşmelerden elde edilen bulguları destekler nitelikte olduğu söylenebilir.