• Sonuç bulunamadı

1. BÖLÜM

5.1 Sonuçlar

Bu bölümde ailelerin okuldan ve öğrenciden beklentilerinin incelenmesi amacı ile yürütülen araştırmadan elde edilen sonuçlar yer almaktadır.

5.1.1 Öğrenciyi ve Aileyi Tanıtıcı Bilgiler

Araştırma kapsamına alınan öğrencilerin 3/4’ü 14 yaşında, 1/3’ü taşımalı eğitim öğrencisi ve erkek öğrencilerin sayısının kız öğrencilerin sayısından daha fazla olduğu saptanmıştır. Araştırmaya katılan öğrenci annelerinin yaş dağılımlarının birbirine yakın olduğu, 4/5’inin ilkokul mezunu ve büyük çoğunluğunun çalışmadığı, öğrenci babalarının ise yaş dağılımlarının birbirine yakın olduğu, 2/3’ünün ilkokul mezunu ve büyük çoğunluğunun çalıştığı görülmektedir. Öğrencilerin kardeş sayısının 0 ile 12 kardeş arasında değiştiği, ortalama kardeş sayısının 3,96 olduğu ve öğrenci ailesindeki birey sayısının 2 ile 16 kişi arasında değiştiği, ailedeki birey sayısının ortalama 5,86 olduğu saptanmıştır. Öğrencilerin ailelerinin; büyük çoğunluğunun çekirdek aileden oluştuğu, ortalama gelir miktarının 3/4’ünün asgari ücret ve altı seviyesinde olduğu ve yarısının sosyal güvencesinin olmadığı saptanmıştır. Öğrencilerin ailesine anket formu uygulanan bireylerin yarıdan fazlasının öğrencilerin babaları olduğu belirlenmiştir.

5.1.2 Ailelerin Okuldan ve Öğrenciden Beklentileri

Öğrenci ailelerinin fiziksel ortam beklentilerinden en çok okulun temizliğinin yeterli olmasını ve okul binasının kışın yeterince sıcak olmasını önemsedikleri saptanmıştır.

78

Ailelerin okul yönetiminden beklentilerinden en çok okul yönetiminin zararlı alışkanlıklar konusunda tedbir almasını ve okul yöneticilerinin okulda disiplini sağlamasını önemsedikleri saptanmıştır. Ailelerin öğretmenlerden beklentilerinden en çok öğretmenin öğrenciler arasında ayrımcılık yapmamasına önem verdiği saptanmıştır. Öğretmenlerin tutum ve davranış açısından örnek davranış göstermesini ve öğretmenlerin derslerini öğrencilere sevdirmesini ailelerin çok azının önemsiz olarak ifade ettiği belirlenmiştir. Ailelerin sınıf ortamından beklentilerinden en çok sınıfta yeterli eğitim-öğretim aracının bulunmasına ve derslerde sınavlara yönelik test çözülmesine önem verdiği saptanmıştır. Ailelerin en az önem verdiği beklenti ise; öğrencilerin seviyelerine uygun haftalık film izletilmesi olduğu görülmektedir. Ailelerin öğrenciden beklentilerinden en çok çocuklarının ödevlerini zamanında yapmasını ve zararlı alışkanlıklar edinmeme konusunda duyarlı olmasını önemsedikleri saptanmıştır.

Araştırma kapsamına alınan öğrenci ailelerinin okuldan ve öğrenciden beklentilerinin öğrencinin cinsiyet durumuna göre anlamlı farklılık gösterdiği ve kız öğrenci ailelerinin beklentilerinin erkek öğrenci ailelerinin beklentilerinden daha fazla olduğu saptanmıştır. Öğrenci ailelerinin okuldan ve öğrenciden beklentilerinin öğrencinin yaşına göre farklılık göstermediği ancak ortalama puanlara bakıldığında çocuğu 13 yaşında olan öğrenci ailelerinin beklentilerin, çocuğu 14 ve 15 yaşında olan öğrenci ailelerinin beklentilerinden fazla olduğu belirlenmiştir.

Ailelerin okuldan ve öğrenciden beklentilerinin öğrencinin aldığı eğitim şekline göre okul yönetiminden ve öğretmenlerden beklentilerin anlamlı farklılık gösterdiği; çocuğu normal eğitim alan öğrenci ailelerinin okul yönetiminden, öğretmenlerden, sınıf ortamından ve öğrencilerden beklentilerinin çocuğu taşımalı eğitim alan öğrenci ailelerinin beklentilerinden daha yüksek olduğu anlaşılmaktadır.

Ailelerin okuldan ve öğrenciden beklentilerinin öğrencinin annesinin yaşına göre farklılık göstermediği, ancak ortalama puanlara göre annesi 37 ve daha genç yaştaki öğrenci ailelerinin beklentilerinin diğer yaş grubundaki öğrenci ailelerinin beklentilerinden yüksek olduğu görülmektedir.

Ailelerin okuldan ve öğrenciden beklentilerinin öğrencinin annesinin eğitim durumuna göre farklılık göstermediği, ancak ortalama puanlara bakıldığında fiziksel ortamdan ve öğrencilerden beklentilerde annesi ortaokul mezunu olan öğrenci ailelerinin beklentilerinin ilkokul mezunu ve altı ile lise mezunu ve üstü eğitim duruma sahip ailelerden yüksek

79

olduğu; okul yönetiminden, öğretmenlerden ve sınıf ortamından beklentilerde annesi lise ve üstü okul mezunu olan öğrenci ailelerinin beklentilerinin ilkokul mezunu ve altı ile ortaokul mezunu eğitim duruma sahip ailelerin beklentilerinden daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.

Ailelerin okuldan ve öğrenciden beklentilerinin öğrencinin babasının yaşına göre farklılık göstermediği, ancak ortalama puanlara göre babası 41 yaşında ve daha genç yaştaki öğrenci ailelerinin okul yönetiminden, öğretmenlerden ve sınıf ortamından beklentilerinin diğer yaş grubundaki öğrenci ailelerinin beklentilerinden yüksek olduğu; babası 47 yaşında ve daha büyük yaştaki öğrenci ailelerinin ise fiziksel ortamdan ve öğrencilerden beklentilerinin diğer yaş grubundaki öğrenci ailelerinin beklentilerinden yüksek olduğu saptanmıştır.

Ailelerin okuldan ve öğrenciden beklentilerinin öğrencinin babasının eğitim durumuna göre farklılık göstermediği, ancak ortalama puanlara göre babası ortaokul mezunu olan öğrenci ailelerinin okul yönetiminden beklentilerinin daha yüksek olduğu; babası lise ve üstü eğitim düzeyine sahip öğrenci ailelerinin fiziksel ortamdan, öğretmenlerden, sınıf ortamından ve öğrencilerden beklentilerinin ilkokul mezunu ve altı ile ortaokul mezunu eğitim duruma sahip ailelerin beklentilerinden daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.

Ailelerin okuldan ve öğrenciden beklentilerinin öğrencinin babasının çalışma durumuna göre anlamlı farklılık göstermediği, ancak ortalama puanlara göre babası emekli olan öğrenci ailelerinin babası çalışan ve çalışmayan öğrenci ailelerine göre daha yüksek beklentiye sahip olduğu saptanmıştır.

Ailelerin okuldan ve öğrenciden beklentilerinin öğrencinin ailesinin türüne göre anlamlı farklılık göstermediği; ancak ortalama puanlara bakıldığında öğretmenlerden ve öğrencilerden beklentilerde çekirdek aileye sahip öğrenci ailelerin beklentilerinin geniş aile ve parçalanmış aileye sahip öğrenci ailelerinin beklentilerinden yüksek olduğu; okul yönetiminden ve sınıf ortamından beklentilerde geniş aileye sahip öğrenci ailelerin beklentilerinin çekirdek aile ve parçalanmış aileye sahip öğrenci ailelerinin beklentilerinden yüksek olduğu; fiziksel ortamdan beklentilerde ise parçalanmış aileye sahip öğrenci ailelerin beklentilerinin çekirdek aile ve geniş aileye sahip öğrenci ailelerinin beklentilerinden yüksek olduğu saptanmıştır.

Ailelerin okuldan ve öğrenciden beklentilerinin öğrencinin ailesinin sosyal güvencesi olma durumuna göre; fiziksel ortamdan, okul yönetiminden, öğretmenlerden ve sınıf ortamından

80

beklentilerin anlamlı farklılık göstermediği, öğrencilerden beklentilerin anlamlı farklılık gösterdiği ve sosyal güvencesi olan öğrenci ailelerinin beklentilerinin sosyal güvencesi olmayan öğrenci ailelerinin beklentilerinden daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.

Ailelerin okuldan ve öğrenciden beklentilerinin öğrencinin ailesinin aylık ortalama gelir miktarına göre; fiziksel ortamdan, sınıf ortamından ve öğrencilerden beklentilerin anlamlı farklılık göstermediği, okul yönetiminden ve öğretmenlerden beklentilerin anlamlı farklılık gösterdiği; aylık ortalama gelir miktarı 1.001 TL ve üzerinde olan öğrenci ailelerinin beklentilerinin; aylık ortalama gelir miktarı 500 TL ve altında olan ve 501-1.000 TL arasında olan öğrenci ailelerinin beklentilerinden daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Öğrencilerin ailelerinin aylık ortalama gelir miktarı yükseldikçe ailelerin okuldan ve öğrenciden beklentilerinin arttığı saptanmıştır.