• Sonuç bulunamadı

Dünyada ve ülkemizde birçok araĢtırmaya konu olan kadınların çalıĢma hayatındaki yeri son yıllarda büyük ölçüde artıĢ göstermektedir. Kadınlar maddi bağımsızlık kazanmak, ideallerini gerçekleĢtirmek, sosyal statü kazanmak ve ailevi nedenlerin etkisiyle kendi iĢlerini kurmaya yönelmektedir. Bununla beraber günümüzde kadınların çalıĢma hayatına katılımları hızla artmakta ve kadın iĢgücünün toplam iĢgücü içerisindeki oranı giderek artmaktadır. Ancak Türkiye‘de hem iĢgücüne katılım oranları hem de çalıĢanlar arasında kendi iĢinin sahibi olan kadınların oranı Avrupa Birliği ülkeleriyle karĢılaĢtırıldığında oldukça düĢük düzeyde kalmaktadır. Bu nedenle iĢsizliğin yoğun olarak arttığı ülkemizde nüfusun önemli bir bölümünü oluĢturan kadınların iĢgücüne katılımının artmasını sağlamak ekonomik kalkınmaya büyük katkı sağlayacaktır. Kadınların çalıĢma hayatındaki yerinin ülkelerin ekonomik kalkınması açısından büyük öneme sahip olmasına rağmen yalnızca kadın olmaktan kaynaklı bir takım sorunlar yaĢamaları nedeniyle günümüzde kadın giriĢimcilerin sayıları, erkek giriĢimcilerin gerisinde kalmaktadır. Bu duruma çözüm bulmak ve öneriler geliĢtirmek amacıyla yapılan çalıĢma dâhilinde araĢtırma alanında elde edilen sonuçlar doğrultusunda;

 AraĢtırma alanında toplam nüfusun % 48,30‘unu erkekler oluĢtururken, % 51, 70‘ini kadınlar oluĢturmaktadır. Kadın nüfusunun çalıĢma alanındaki toplam nüfusun neredeyse yarısını oluĢturması kadınların çalıĢmasının kırsal kalkınmaya etkisini ortaya çıkarmaktadır. ÇalıĢma alanındaki kadınlar tarımsal iĢgücünde yer almaktadır fakat ücretsiz aile iĢçisi olarak çalıĢmaları ekonomik kalkınmaya katkı sağlamamaktadır. Bu durumun ortadan kaldırılması için kadınlar aktif olarak çalıĢma hayatına dahil edilmeli ve kendi iĢ yerlerini kurmaya yönelik eğitimler verilmelidir.

 AraĢtırma alanındaki kadınların yarısından fazlasının (% 55,49) ilkokul mezunu olması eğitim seviyesinin düĢük olduğunu göstermektedir. GiriĢimcilik eğilimleri bulunmasına rağmen yeterli eğitim seviyesine sahip olmayan kadınlar giriĢimcilik faaliyetinde bulunmaktan çekinmektedirler. Nitekim yapılan doğrusal regresyon analiz sonucunda elde edilen demografik özellikler değiĢkeninde yer alan eğitim seviyesinin %1 önem seviyesinde pozitif yönde anlamlı bulunması, eğitim seviyesi arttıkça giriĢimcilik eğiliminin artacağını

doğrulamaktadır (Çizelge 33). Böylece kadınların eğitim seviyesinin yükseltilmesi için araĢtırma alanında giriĢimciliğe yönelik eğitimlerin arttırılması gerekmektedir. Eğitim seviyesinin artmasıyla kadınların hem kültürel hem de ekonomik olarak daha iyi bir konuma gelebilme ihtimalinin artacağı düĢünüldüğünde, kırsal kadının eğitim durumundaki ilerlemelerin giriĢimcilikte fayda sağlayacağı söylenebilir.

 AraĢtırma alanındaki kadınların aile içi görevlerinin baĢında eĢ ve çocuklara manevi destek vermek gelmektedir (4,90). Aile bağları kuvvetli olan kırsal kadınlar giriĢimcilik faaliyetlerinde bulunurken aile bireylerine bağlı kalmaktadır. Kırsal alanda kadınların giriĢimciliğini destekleyici bir aile yapısının olmaması giriĢimcilikte engel oluĢturmaktadır. Bu durumun ortadan kaldırılması için erkek egemen olan kırsal alanda, kadınlara yönelik önyargılar kırılmalı ve kadın giriĢimciliğin önemi aile bireylerine aĢılanmalıdır.

 AraĢtırma alanındaki kadınların %61‘inin evdeki harcamalara eĢi ile birlikte karar verdiği göz önünde bulundurulduğunda, kadınların kararlara katılımda söz hakkına sahip olduğu sonucuna ulaĢılmaktadır. Kadınların ev içinde söz sahibi olması giriĢimcilik eğilimini arttırmaktadır. Özellikle araĢtırma alanında kadınların yaĢları ile kararlara katılım düzeyleri arasında pozitif yönde bir iliĢki olup ilerleyen yaĢlarda kadınlar giriĢimcilik alanında daha fazla risk alma eğilimindedir.

 AraĢtırma alanındaki kadınlar giriĢimcilikte özgüven ve yenilikçiliğin önemini vurgulamaktadır. Özgüven sahibi olmayan bir kadının giriĢimcilik faaliyetlerinde bulunması veya yönetici kimliğine bürünmesi oldukça zor görülmektedir. ÇalıĢma alanındaki kadınların 4,71 ile özgüven sahibi, 4,80 ile yeniliklere açık olduğu sonucuna ulaĢılmıĢtır. Kadınlar özgüven sahibi olmasına rağmen giriĢimcilik faaliyetlerinde bulunmak için yeterli donanıma sahip olmamaları, giriĢimcilikte engel oluĢturmaktadır. Kadınların yeterli finans kaynağının bulunmaması, eğitim seviyesinin düĢük olması ve verilen destekleri etkin kullanamamaları bu engellerin baĢında yer almaktadır. Bu engelleri ortadan kaldırmak veya en aza indirmek için, kırsal alanda verilecek eğitimlerin yanında rol model oluĢturacak kadınlarla uygulamalı eğitimler verilmeli, kadınlar desteklemeler konusunda daha çok bilinçlendirilerek giriĢimciliğe teĢvik sağlanmalıdır.

 Kadın giriĢimciliğinde karĢılaĢılan problemlerin baĢında finans yetersizliği gelmektedir (4,70). Kırsal alanda yaĢayan kadınların daha çok kendi iĢlerinde ücretsiz aile iĢçisi olarak çalıĢmaları maddi özgürlüklerini kazanamamalarına sebep olmaktadır. Belirli bir emek harcamasına rağmen yeterli gelire sahip olmayan kadınlar, giriĢimcilikte sermaye temininde zorlanacaklarından giriĢimciliği göze alamamaktadırlar. Bu durumun ortadan kaldırılması için ücretsiz aile iĢçisi olarak çalıĢmak yerine kadınların kendi iĢletmesini kurması çalıĢma hayatında büyük fark yaratacaktır. Toplumun değer yargılarına büyük önem verilen kırsal alanda kadınların giriĢimcilik faaliyetinde bulunması için öncelikle kadınların çalıĢmasına yönelik önyargı zinciri kırılmalı ve kadınlar aileler tarafından çalıĢma hayatına teĢvik edilmelidir.

 AraĢtırma alanında kadın giriĢimciliğini desteklemeye yönelik kurslar bulunmaktadır. ÇalıĢmaya katılan kadınların % 89 ‗u bu desteklemelerden haberdardır. Fakat bu oranın % 85‘ini ĠġKUR desteklemeleri oluĢturmaktadır. Bu durum, kursların var olduğunu fakat kadınların iĢ kurmasında kursların yetersiz kaldığı sonucunu doğurmaktadır. Yeterli desteklemelerin olmaması araĢtırma alanındaki kadınların giriĢimcilik faaliyetlerinde pasif kalmasına sebep olmaktadır. Bu durumda TKDK, KAGĠDAR, KOSGEB gibi kurumların desteklerinin arttırılması veya var olan desteklerin daha fazla ses getirmesi sağlanarak araĢtırma alanındaki kadınlar giriĢimciliğe teĢvik edilmelidir.

 Ekonomik bağımsızlık elde etme isteği araĢtırma alanındaki kadınların giriĢimcilik eğilimini arttıran en önemli faktörlerden biridir. Bu durum kadınların maddi bağımsızlık kazanma isteklerini ön plana çıkarmaktadır. Özellikle araĢtırma alanında 26-45 yaĢ aralığında bulunan (aktif nüfus) kadınların yaĢı ilerledikçe risk alabilme ve ekonomik bağımsızlık kazanma isteklerinin artması giriĢimcilik eğilimini arttırmaktadır. Bu durum aktif nüfus içerisinde yer alan kadınların evde ürün üretip satmasından da kaynaklanmaktadır. Bu ürünlerin daha büyük pazarlarda satılması yönünde bazı kurum veya kuruluĢlar destekler vermeli ve ürünlerin tanıtımı sağlanmalıdır. Böylece kadınların giriĢimcilik eğilimlerine katkı sağlanabilir.

 Kadın giriĢimciliğinin geliĢtirilmesi amacıyla bölgesel politikalar belirlenmeli ve bölgelere göre üretilebilecek geleneksel veya yenilik içeren ürünlerin bölge potansiyeli dikkate alınarak bu ürünlerin üretimine destek verilmelidir.

 GiriĢimde bulunan kadınların çocuklarına yönelik eğitim bursu verilerek giriĢimciliğe teĢvik sağlanabilir. Ayrıca giriĢimci kadınların aile baskısının azaltılması yönünde aile bireylerine eğitim veya kredi verilmesi kadınları giriĢimciliğe yönlendirmesi açısından katkı sağlayabilir.

Ayrıca kadınların kendi özgüvenlerini kazanacak ve kiĢisel geliĢimlerine katkı sağlayacak, onların bilinçli giriĢimcilik faaliyetlerine yönelmelerini sağlayacak kurumsal eğitim hizmetleri almaları yaygınlaĢtırılmalı ve bu eğitim hizmetlerine giriĢimci kadınların katılımı sağlanarak kırsal kadınlar giriĢimciliğe teĢvik edilmelidir. GiriĢimcilik faaliyetinde bulunan kadınların birbiriyle iletiĢim kurmalarını daha etkin hale getirme çerçevesinde bir bilgi ağ sistemi oluĢturulmalıdır. Kadın giriĢimciliğini özendiren ve destekleyen kurum ve kuruluĢların daha etkin politika ve stratejiler oluĢturabilmeleri için bu kurumlar arasında bütüncül bakıĢın sağlanması, koordinasyon zorluklarının aĢılmasında ortak iletiĢim ve iĢbirliğinin geliĢtirilmesi, hazırlanan programlara kadınların dâhil edilmesi gerekir.

KAYNAKLAR Uncategorized References

Acar, M. ve Bulut, E., 2006, Türkiye'de ve Dünyada Tarımsal Desteklemeler Konusunda Son GeliĢmeler, Selçuk Üniversitesi, Bilimsel Dergiler koordinatörlüğü.

Aklar, N., 1993, Türkiye‗de Kadın GiriĢimciliğinin Desteklenmesi Konusunda Politikalar‖, Türkiye'de Kadın GiriĢimcilik, TES-AR Yayınları, Ankara.

Allen, S. ve Truman, C., 1993, Women and men entrepreneurs: Life strategies, business strategies, na, p. Anonim, 2000, Türkiye‘de Kırsal Kesimin Yapısı ve Kadınlar. BaĢbakanlık Kadının Statüsü ve Sorunları

Genel Müdürlüğü Yayınları, Ankara.

Arıkan, C., 2016, Kadın GiriĢimcilikte BaĢarı ve BaĢarıyı Etkileyen Faktörler, Bursa Örneği, Yönetim ve Ekonomi AraĢtırmaları Dergisi, 14 (3), 138-156.

Arıkan, S., 2004, GiriĢimcilik, Temel Kavramlar ve Bazı Güncel Konular, Ankara, Siyasal Kitabevi. Aslan, ġ. ve Atabey, A., 2009, Küresel Rekabette Kadın GiriĢimcilerin Rolü ve Türk Kadın GiriĢimci

Tipolojisi Journd of Azerbaijani Studies, Sayı 4, Cilt No 12.

Atalay, Y. ve Varol, Ç., 2011, Ġleri Teknoloji Sektöründe Kadın GiriĢimciliği: Ankara‘daki Sektörel ve Mekansal FarklılaĢmalar Woman Entrepreneurship in High-Tech Sector: Sectoral and Spatial Differentiations in Ankara.

Atik, S., 2002, Kültürün GiriĢimciliğe Etkileri, Kara Harp Okulu Bilim Dergisi, Sayı 3

Ayaz, N., 2006, Türkiye‘de ÇalıĢan Kadınların Sorunlarına Yönelik Bir Ġnceleme, D.E.Ü. Ġ.Ġ.B.F. Dergisi (Türkiye‘de ÇalıĢan Kadınların Sorunlarına Yönelik Bir Ġnceleme), 180.

Aytaç, Ö., 2006, GiriĢimcilik: Sosyo Kültürel Bir Perspektif, Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, sayı 15, 139-160.

Biner, H., 2011, Ekonomide Kadın GiriĢimciliğinin Yeri: Türkiye‘de Az GeliĢmiĢ Bölgeler Üzerine Bir Ġnceleme, Harran Üniversitesi, ġanlıurfa.

Büyüköztürk, ġ., 2002, Faktör analizi: Temel kavramlar ve ölçek geliĢtirmede kullanımı, Kuram ve uygulamada eğitim yönetimi, 32 (32), 470-483.

Cantillon, R., 2013 GiriĢimcilik Teorisi Ekonomiyi Nasıl OluĢturdu?, Cilt 16 , Sayı 4.

Cemile, Ç. ve Mahmut, Ö., 2001, Kadın GiriĢimcilerin Demografik Özellikleri ve KarĢılaĢtıkları Sorunlara ĠliĢkin NevĢehir Ġlinde Bir AraĢtırma‖, NevĢehir Üniversitesi, NevĢehir.

CYDD, 2013, www.cydd.org.tr

Çakıcı, A., 2003, Mersin‘deki Kadın GiriĢimcilerin ĠĢ Kurma Öyküsü ve ĠĢ Kuracak Kadınlara Öneriler, 11. Yönetim ve Organizasyon Kongresi Bildiriler Kitabı.

Çakıcı, A., 2004, Mersin‘deki Kadın GiriĢimcilerin ĠĢ Kurma Öyküsü ve ĠĢ Kuracak Kadınlara Öneriler , Afyon, 11. Yönetim ve Organizasyon Kongresi Bildiriler Kitabı.

Çakmak, E. ve GümüĢ, S., 2002, Türkiye'de BeĢeri Sermaye ve Ekonomik Büyüme, Atatürk Üniversitesi, Ġktisadi ve Ġdari Bilimler Fakültesi, Atatürk Üniversitesi, Erzurum.

Çırpan, H. G. M., Akademi, Sayı 6, Bahar 2009, s. 8., 2009, GiriĢimci Kimdir, Genç MÜSĠAD Akademi, 8.

Çoban, A., 2006, An Evaluation Of The Women‘s Entrepreneurship Support Activities In Turkey, Middle East Technical University.

Demiralay, T. ve Kaya, O., 2009, Uluslararası-Disiplinler arası Kadın ÇalıĢmaları Kongresi, Sakarya, ( Erkek egemen iĢ alanlarına yönelen kadınlara bir örnek model olarak yüzü gülen operatörler projesi‖).

Demirci, R. ve Özçelik, A., 1986, Tarım tarihi, Ankara Üniversitesi, p. Demirkaya, H. ve Aydın, A., 8., 2010, GiriĢimcilik ve GiriĢimci KiĢilik

GeliĢmekte Olan Ülkelerde ĠĢsizliğin Alternatif Çözümü Olabilir mi?, Kırgızistan.

Donald, F., K, 2008, Entrepreneurship: Theory, Process, Practice, USA, South-Western College Pub, Eighth Edition,, USA

Durak, Ġ., 2011, GiriĢimciliği Etkileyen Çevresel Faktörlerle Ġlgili GiriĢimcilerin Tutumları: Bir Alan AraĢtırması, Çanakkale, Yönetim Bilimleri Dergisi, 195.

Ecevit, Y., 2007, Türkiye‘de Kadın GiriĢimciliğine EleĢtirel Bir YaklaĢım, 1. Baskı, Uluslararası ÇalıĢma Ofisi, Ankara.

Ercan, S. ve Gökdeniz, Ġ., 2009, GiriĢimciliğin geliĢim süreci ve giriĢimcilik, Bilig Türk Dünyası Sosyal Bilimler Dergisi.

Erdoğan, Z., 2008, GiriĢimcilik ve Kobiler: Teori ve Uygulama, Bursa, Ekin Basım Yayın Dağıtım Dergisi.

ErdoğmuĢ, N., 2007, Aile ĠĢletmeleri: Yönetim Devri ve Ġkinci KuĢağın YetiĢtirilmesi, ĠGĠAD Yayınları Ġstanbul, 45-46

Erdun, ġ., 2011, Kadin GĠrĠĢĠmcĠlerĠn RĠsk Alma EğĠlĠmi Ve KendĠne Güven ÖzellĠklerĠ ÜzerĠne BĠr ÇaliĢma, Sosyal Bilimler Enstitüsü, ĠĢletme Anabilim Dalı, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Zonguldak.

Gökalp, Ġ. E., 2008a, Türkiye‟ de Kadın GiriĢimciler ve Kadın Yöneticiler, Yüksek Lisans Tezi, Kırıkkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kırıkkale.

Gökalp, Ġ. K. Ö. S. B. E. Y. L. T., 2008b, Türkiye'de Kadın GiriĢimciler ve Kadın Yöneticiler, Kırıkkale Örneği, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kırıkkale.

Gözek, S., 2006, GiriĢimci Adayının Özellikleri, GiriĢimcilik Eğilimleri ve GiriĢimci Adaylarına Sağlanan Destekler, KahramanmaraĢ Sütçü Ġmam Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, KahramanmaraĢ.

Grabel, T. ve Pyka, A., 2003, An evolutionary approach to the theory of entrepreneurship‖, ındustry and ınnovation

Gujaratı, D. N., 20009, Temel Ekonometri 6. Basım Çeviri; Gülay Günlük ġenesen.

Güleç, S., 2011, Kadın GiriĢimciliği. , Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, Karaman, 150.

Güllü, M. ve Güçlü, M., 2009, OrtaöğretĠm ÖğrencĠlerĠ ĠçĠn Beden EğĠtĠmĠ DersĠ Tutum ÖlçeğĠ GelĠĢtĠrĠlmesĠ, Likert Ölçeği Değerlendirmesi.

Gürol, M., A., 2000, Türkiye‗de kadın giriĢimci ve küçük iĢletmesi: fırsatlar sorunlar beklentiler ve öneriler‖, Atılım Üniversitesi Ankara

Gürol, Y. ve Bal, Y., 2009a, Türkiye‘de GiriĢimciliğin Evrimi ve GeliĢimi Ġçin GiriĢimcilik Eğitiminin Önemi, Yıldız Teknik Üniversitesi Akademik Bölümü 119.

Gürol, Y. ve Bal, Y., 2009b, Türkiye‘de GiriĢimciliğin Evrimi ve GeliĢimi Ġçin GiriĢimcilik Eğitiminin Önemi, Yıldız Teknik Üniversitesi Ekonomi Bölümü, Ġstanbul.

Hansoy, F., 1999, Fransızca Türkçe Sözlük Ġnkılap Yayınevi, Ġstanbul

Hisrich, R. D. ve Peters, M. P., 2002 Entrepreneurship ıı, Fifth Edition, Mc Graw-Hill Irwin, USA. http:/www.derbent.bel.tr., Derbent Belediyesi,

Ġlter, B., 2008, GiriĢimcilik Sürecinde Kadın GiriĢimcilerin KarĢılaĢtıkları Sorunların Analizi, Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Afyonkarahisar.

Ġplik, E., 2012a, Osmaniye Ġli Kırsalındaki Kadın GiriĢimciliği. , Çukurova Üniversitesi, Adana, 174. Ġplik, E. T. E. A. D. A., 2012b, Osmaniye Ġli Kırsalındaki Kadın GiriĢimciliği, Çukurova Üniversitesi Fen

Bilimleri Enstitüsü, Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Adana.

Ġraz, R., 2005, Yaratıcılık ve Yenilik Bağlamında GiriĢimcilik ve Kobi‘ler, Çizgi Kitabevi Yayınları, Konya.

IĢık, N., Deniz, G. ve Efe Can, K., 2011, ―Ġktisadi Büyümede GiriĢimciliğin Rolü‖, GiriĢimcilik ve Kalkınma Dergisi, C. 6, Sayı. 1, ss. 185-210., GiriĢimcilik ve Kalkınma Dergisi.

Ġyicil, A., G 2006 Avrupa Birliği‘ne GiriĢ Sürecinde Türkiye‘deki Kadın GiriĢimciliğinin Ġrdelenmesi Ve Bir AraĢtırma, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Ġyicil, A. G., 2006, Avrupa Birliği‘ne GiriĢ Sürecinde Türkiye‘deki Kadın GiriĢimciliğinin Ġrdelenmesi Ve Bir AraĢtırma, Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara. Kalaycı, ġ., 2006, SPSS uygulamalı çok değiĢkenli istatistik teknikleri, Asil Yayın Dağıtım, p. Karaömer, M., 2014, Hatay ili kırsalındaki kadınların grgĢgmcilik eğilimlerinin incelenmesi.

Karateke, G., 2006, Kadınları GiriĢimciliğe Ġten Faktörler, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ġstanbul

KEDV, 2013, www.kedv.org.tr,

Kenan, Ö., M. Sinan, T. ve Selim, B., 2009, GiriĢimcilik Eğilimi:Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi ve Atatürk Üniversitesi Öğrencileri Üzerine Bir AraĢtırma, FBE Journal, Eastern Mediterranean University, 10/11.

Kickul, J. ve D'Intino, R. S., 2005, ―Measure for Measure: Modeling Entrepreneurial Self-Efficacy onto Instrumental Tasks Within the New Venture Creation Process‖, New England Journal of Entrepreneurship, sy. 8-2, ss. 39-47. .

Korkmaz, A., 2001, Faktör analizi ve parametrik olmayan teknikler ile ceza yargılama sürecinin son oluĢturma sürecinin incelenmesi, Ankara / Hacettepe Üniversitesi, Akdeniz University Faculty of Economics & Administrative Sciences Faculty Journal.

KöĢker, S., 2004, Sakarya‘da kadın giriĢimciliğin sorunlarının incelenmesi, YayımlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi), Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya.

Kumbhar, V. M., 2013, Some critical issues of women entrepreneurship in rural India, European Academic Research, 1 (2).

Kutanis, R., Ö, 2006, GiriĢimci Kadınlar II, DeğiĢim Yayınları, Ġstanbul GiriĢimci Kadınlar Dergisi (Kadın GiriĢimciliği).

Kutanis, R., Ö ve Hancı, A., 2004, 3. Ulusal Bilgi, Ekonomi ve Yönetim Kongresi, Osmangazi Üniversitesi Ġ.Ġ.B.F. Fakültesi (Kadın GiriĢimcilerin KiĢisel Özgürlük Algılamaları), 457-464.

Kutlu, Ö., 2006, Türkiye‘de Kadın GiriĢimciliği, Yüksek Lisans Tezi, Beykent Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ġstanbul.

Kutlu , Ö., 2006, Türkiye‘de Kadın GiriĢimciliği, Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Ġstanbul.

Liman, F., 1993, ABD, Kanada ve Ġngiltere'de Kadın GiriĢimciliğin GeliĢimi, TES-AR Yayınları, Ankara. Manjunatha, K., 2006, Reinvention, Innovation, and Intrapreneurship, Vikalpa, 31 (1), 181-186.

Mohanty, K., S 2005, Fundamentals Of Entrepreneurship, , New Delhi.

Mungan, S., 2013, Kadin GĠrĠĢĠmcĠlĠk DeğerlerĠ Ġle Kadin GĠrĠĢĠmcĠlĠk Algisi ArasindakĠ ĠlĠĢkĠde GĠrĠĢĠmcĠlĠk EğĠtĠmlerĠnĠn Rolü, Marmara Üniversitesi, Ġstanbul, 2013.

Naktiyok, A., Karabey, C. ve Güllüce, A., Ç., 2009, ―Entrepreneurial Self-Efficacy and Entrepreneurial Intention: the Turkish Case‖, International Entrepreneurship and Management Journal, DOI: 10.1007/s11365-009-0123-6.

Oğuz, C. ve Karakayacı, Z., 2017, Tarım Ekonomisinde AraĢtırma ve Örnekleme Metodolojisi.

Onay, Ü. G., 2013, Kadin GĠrĠĢĠmcĠlĠğĠnĠ EtkĠleyen Sosyo-Kültürel Faktörler: Isparta Kosgeb GĠrĠĢĠmcĠlĠk DesteklerĠ ÜzerĠne BĠr AraĢtirma, Süleyman Demirel Üniversitesi, Isparta.

Orhan, M. ve Scott, D., 2001, Kadınlar neden giriĢimciliğe giriyor? Açıklayıcı bir model Southern Cross Üniversitesi, Avusturalya.

Özdemir, A. A., 2010, Potansiyel GiriĢimci Olan Kadınların Motivasyon Faktörleri ve EskiĢehir‗de Bir AraĢtırma, Ege Akademik BakıĢ.

Özden K., Temurlenk, M. S. ve BaĢar, S., 2008, GiriĢimcilik Eğilimi: Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi ve Atatürk Üniversitesi Öğrencileri Üzerine Bir AraĢtırma, 2. Uluslararası GiriĢimcilik Kongresi, BiĢkek: Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Ġ.Ġ.B.F. ĠĢletme Bölümü, ss. 229-240.

Özkan, B., 2003, Antalya ili Sera Sebzeciliginde Kadın Üreticilerin Rolü.

Özkan, B., 2011, GiriĢimciliğin ĠĢ YaĢamı-Aile YaĢamı Üzerindeki Etkisinin Ġncelenmesine Yönelik Bir Uygulama, Yıldız Teknik Üniversitesi, Ġstanbul, 116.

Özkaya, M. O., 2009, Kadin GĠrĠĢĠmcĠlere YönelĠk ―StratejĠ GelĠĢtĠrmede‖ Yerel YönetĠmlerle ĠĢbĠrlĠğĠ ĠçĠnde Olmak, Mümkün Mü?, Yönetim ve Ekonomi AraĢtırmaları Dergisi, 7 (11), 56-72. Öztürk, H., 2002, Sosyolojik Yansımalar, Nobel Yayınevi, Ankara.

Öztürk, M. D., 2016, TürkĠye‘de Kadin GĠrĠĢĠmcĠlĠk: Kadinlari GĠrĠĢĠmcĠlĠğe Yönelten Faktörler, KarĢilaĢtiklari Sorunlar Ve Çözüm ÖnerĠlerĠ, Ġstanbul Ticaret Üniversitesi, Ġstanbul.

Sarkulova, M., 2009, Kadın giriĢimciliği: Kadın giriĢimciliğine etki eden faktörleri araĢtırma, DEÜ Sosyal Bilimleri Enstitüsü.

Sartorius, M., 1999, Kadınlarda Duygusal Zeka, Varlık Yayınları, Ġstanbul.

Sayın, E., 2011, Kadın giriĢimcilerin sorunlarının betimleyici analizi, Organizasyon ve Yönetim Bilimleri Dergisi, 3 (1).

Schumpeter, J. A., 1961 The Theory Of Economics Developement, New York, New York Sharma, S., 1996, Applied Multivariate Techniques, John Wiley and Sons Inc, New York

Smile, D., 2008, Women Entrepreneurs in Small and Medium Enterprises(SMEs) in Ghana, Faculty of Business and Enterprise, Swinburne University of Technology, Victoria, Australia

Soysal, A., 2010a, Kadın giriĢimcilerin özellikleri, karĢılaĢtıkları sorunlar ve iĢ kuracak kadınlara öneriler: KahramanmaraĢ ilinde bir araĢtırma, EskiĢehir Osmangazi Üniversitesi Ġktisadi ve Ġdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 5 (1), 71-95.

Soysal, A., 2010b, Kadın GiriĢimcilerin Özellikleri, KarĢılaĢtıkları Sorunlar ve ĠĢ Kuracak Kadınlara Öneriler: KahramanmaraĢ Ġlinde Bir AraĢtırma, EskiĢehir, Osmangazi Üniversitesi ĠĠBF Dergisi 5(1),.

Söğüt, M. A., 1994, MüteĢebbisliği GeliĢtirme Programı, Ankara.

ġahin, E., 2006a, Kadın GiriĢimcilik ve Konya Ġlinde Kadın GiriĢimcilik Profili Üzerine Bir Uygulama, Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya

ġahin, E., 2006b, Kadın GiriĢimcilik ve Konya Ġlinde Kadın GiriĢimcilik Profili Üzerine Bir Uygulama, Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya Konya.

ġahin, H., 2002, Türkiye ekonomisi: tarihsel geliĢimi-bugünkü durumu, Ezgi, p.

ġekerler, H., 2006, Kadın GiriĢimciler, KarĢılaĢtıkları Sorunlar ve Bu Sorunlara Yönelik Çözüm Önerileri Sosyal Bilimler Enstitüsü ĠĢletme Anabilim Dalı Kütahya Kütahya.

TDK, Güncel Türkçe Sözlük

Tekin, M., 2004, GiriĢimcilik ve Küçük ĠĢletme Yöneticiliği, 4. Baskı, Ankara.

Tekin, M., 2005, Hayallerin Gerçeğe DönüĢümü; GiriĢimcilik, Güney Ofset Matbaacılık, Konya 529. Titiz, T., 1998, Genç GiriĢimcilere Öneriler, Ġnkılâp Yayınevi, Ġstanbul,.

Tosunoğlu, T., 2003, GiriĢimcilik ve Türkiye‘nin Ekonomik GeliĢme Sürecinde GiriĢimciliğin Yeri, Anadolu Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, EskiĢehir, , EskiĢehir

Tozlu, E., 2012, Isparta ve Denizli illerindeki kadın giriĢimciliği: engeller bağlamında karĢılaĢtırma, SDÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü.

TÜGĠAD, 2013, www.tügiad.org.tr, TÜĠK, 2016, TÜĠK

Ülker, E., 2013, . Kırsal Alanda Kadın GiriĢimciliğine Etki Eden Faktörler Ve Tekirdağ Ġlinde Mevcut Durumun Belirlenmesi, Namık Kemal Üniversitesi, Tekirdağ, 103.

Ünal, A., 2009, GiriĢimcilik ve KOBĠ‘ler için Kümelenmenin Önemi, Çerçeve Dergisi, 78-82.

Wube, M. C., 2010, Factors Affecting the Performance of women Entrepreneurs in Micro and Small Enterprises, A Case Study of Dessie Town). A Masters Published Thesis.

Yetim, N., 2002, Sosyal Sermaye Olarak Kadin GĠrĠĢĠmcĠler: MersĠn ÖrneğĠ.

Yıldız, E., 1993, Kadını GiriĢimciliğe Özendirme ve Destekleme Paneli, Bildiriler ve TartıĢmalar, Devlet Bakanlığı Kadın ve Sosyal Hizmetler MüsteĢarlığı Kadın Statüsü ve Sorunları Genel Müdürlüğü, Eğitim Serisi, Ankara, 19-20.

Yılmaz, Ġ. ve Mayatürk, E., 2008, Türkiye ve Kırgızistan'daki Kadın GiriĢimciliği Üzerine Bir Uygulama, 2. Uluslararası GiriĢimcilik Kongresi Bildiri Kitabı.

Yılmaz, N., 2015, Kadın GiriĢimciliğinde Yönetsel Etik Değerler ve ĠfĢa, Mersin Üniversitesi, Mersin 212.

Yörük, D. ve Dündar, S., 2011, Türkiye‘deki Yerel Yöneticilerin Benimsedikleri Liderlk Tarzlarına Göre Boyun Eğici DavranıĢlarının Ġncelenmesi, Atatürk Üniversitesi, Ġktisadi ve Ġdari Bilimler Dergisi, Cilt 25, Sayı 1.

Yusof, M., 2007, RelationshipBetweenPsychologicalCharacteristicsandEntrepreneurialIncli nation: A Case Study of Students At University Tun Abdul Rezak (UNITAR, Journal of Asia Entrepreneur