• Sonuç bulunamadı

5. GĠRĠġĠMCĠLĠK VE KAVRAMSAL ÇERÇEVE

5.3. GiriĢimciliğin Belirleyici Özellikleri

GiriĢimcilik sürecinin anlaĢılmasında, giriĢimcilerin temel özelliklerinin neler olduğu önemlidir. Bu özelliklerin belirlenmesi, giriĢimci olanlarla olmayanların birbirinden ayırt edilmesi açısından önemlidir. GiriĢimci kiĢiliği etkileyen bireysel özelliklerin yanında bu özellikleri etkileyen sosyo-kültürel faktörler bulunmaktadır. GiriĢimci kiĢiliği etkileyen birçok faktör bulunmasının yanı sıra, Literatürde genel olarak giriĢimcilerin temel özellikleri;

 BaĢarma ihtiyacı,  Risk almak,  Bağımsızlık,  Fırsatları kullanabilme,  Yaratıcılık ve yenilik,  ĠletiĢim becerisi,  Kendine güven,

 Problemleri çözme ve hızlı karar alabilmek olarak sıralanmaktadır (Demirkaya ve Aydın, 2010).

5.3.1. BaĢarma Ġhtiyacı

GiriĢimciler, yüksek hedeflere ulaĢmak için güçlü isteğe ve azme sahip olan kiĢilerdir. GiriĢimci kiĢiliğin en temel özelliklerinden biri olan baĢarma ihtiyacı hedeflere ulaĢma aĢamasında kiĢiyi motive eder. Ġnsanların çoğu baĢarıyı hayal eder fakat bu hayalleri gerçekleĢtirmek Ġçin herhangi bir çaba sarf etmezler. GiriĢimciler, hedeflerine ulaĢmak ve hayallerini gerçekleĢtirmek için yüksek baĢarma ihtiyacı ile sürekli faaliyet içindedirler ve bu durum onları baĢarıya götüren en önemli faktörlerden biridir. Yüksek baĢarma arzusuna sahip olan bu bireyler için, genellikle para nihai amaç olarak değil, baĢarının bir ölçüsü olarak kabul edilmektedir. Fakat para her ne kadar nihai bir amaç olarak kabul edilmese de, bu bireylerin baĢarılarını kanıtlamak için geribildirim sağlayan bir araç rolü oynamaktadır (Karateke, 2006).

5.3.2. Risk Almak

GiriĢimciler belirsizlik altında karar verdiklerinden risk almaya hazır kiĢilerdir. Fakat bu durum giriĢimcilerin hiç düĢünmeksizin risk üstlendikleri anlamına gelmez. GiriĢimciler, düĢünen, araĢtıran, inceleyen ve planlama ile birlikte karar veren kiĢilerdir (Cantillon (2013 ). Ticaretin doğası üzerine yazdığı ve giriĢimci kavramının ortaya çıkıĢı sayılan denemesinde giriĢimciyi, faaliyeti sonucunda kar elde etmek amacıyla risk alan kiĢi olarak tanımlamaktadır. Bu açıdan ele alındığında, giriĢimci hesaplanabilir riskleri göze alan kiĢidir.

5.3.3. Bağımsızlık

GiriĢimcilerin çoğu emir almayı ve baĢkaları için çalıĢmayı sevmediğinden kendiiĢlerinin patronu olmayı tercih ederler. Karar verirken baĢkalarından bağımsız olmayı ve kendi kararlarından sorumlu olmayı isterler. Bağımsız karar alabilmek giriĢimci kiĢinin hedeflerine ulaĢabilmesinde büyük önem taĢır. GiriĢimci bağımsız davranıĢlarıyla fark yaratır (Mohanty, 2005).

5.3.4. Fırsatları Kullanabilme Yeteneği

BaĢarılı giriĢimciler günlük hayatın içinde var olan fırsatları fark edip onları değerlendiren kiĢidir. GiriĢimciler mevcut fırsatlar ile baĢlayıp önemli meselelere kendi anlayıĢları ile kılavuzluk ederler. Onlar daima amaçlarına yönelik fırsatları kovalarlar, bu fırsatları değerlendirirken seçici olmaya özen gösterip, hedeflerine ulaĢmayı amaçlarlar. GiriĢimcilerin amaca yönelmeleri aynı zamanda hedeflerini belirlemede ve önlemler almada daha iyi performans göstermelerinde yardımcı olur (Donald, 2008). 5.3.5. Yaratıcılık ve Yenilik

Yaratıcılık, yeni bir düĢünce veya fikir yaratma yeteneğidir. Ekonomik açıdan yaratıcılık ise, yaratıcı düĢüncenin üretim süreçlerinde etkin olarak kullanıldığı ve ekonomik değer yarattığı bir çalıĢma alanıdır. GiriĢimcilik sürecinin en önemli fonksiyonlarından birisi de yaratıcılık ve bu sürecin sonunda ortaya çıkan yeniliktir. Yenilik, bir geliĢme ve yeni bir ürün, yeni bir süreç veya pazara sunulan yeni bir hizmetin tanıtılması Ģeklinde tanımlanmakta ve yenilikçi olma giriĢimciliğin anahtar özelliklerinden birisi olarak kabul edilmektedir (Erdoğan, 2008). BaĢarılı giriĢimciler yenilikçidir. Onlar sürekli yeni ürünler üretmek, yeni üretim yöntemi geliĢtirmek, yeni pazarlar açmak gayreti içerisindedirler.

Yenilik kavramı giriĢimcilik literatürüne ilk olarak Schumpeter ( 1961 ) tarafından kazandırılmıĢ olup, yenilikçiliğin giriĢimciliğin odak noktası olduğunu belirtmiĢtir (Gözek, 2006).

5.3.6. ĠletiĢim Kurma Becerisi

GiriĢimcilerin baĢarısına katkı sağlayan önemli özelliklerinden biri de kiĢisel iliĢkilerdir. Bir giriĢimciyi baĢarılı veya baĢarısız yapan en önemli nedenlerden biri halkla iliĢkiler ve insan iliĢkileridir. GiriĢimci, maksimum fayda ve iĢbirliğinin sürekliliğini sağlamak istiyorsa müĢterileriyle iyi iletiĢim kurabilmeli ve ürettikleriyle onların güvenini kazanmalıdır. GiriĢimci, aynı zamanda kendi çalıĢanlarıyla da iyi iletiĢim kurabilmelidir. ÇalıĢanlarının motivasyonunu yüksek tutması iĢ verimliliğini yüksek seviyelere çıkarabilir (Kenan ve ark., 2009).

5.3.7. Kendine Güven

Kendine güvenmek kiĢinin kendisi hakkında sahip olduğu olumlu düĢüncelerdir. GiriĢimci kiĢilerin kendine güveni yüksektir. GiriĢimcinin hedefine ulaĢmasında kendine güven büyük rol oynamaktadır. GiriĢimci kiĢiler kendiiĢlerini kurarak, ekonomik ve sosyal bakımdan iyi bir yer edinebileceklerine inanırlar. Bu düĢünce ile iĢe baĢlarlar ve elde edilen baĢarı ile kendilerine güven duygusu pekiĢir. GiriĢimcilik literatüründeki çalıĢmalarda, giriĢimcilerin kendine güven düzeyinin giriĢimci olmayanlara oranla daha yüksek olduğu ortaya konulmuĢtur (Yusof, 2007).

5.3.8. Problem Çözmek ve Hızlı Karar Verebilmek

Karar verme becerisi bir giriĢimcinin temel özelliklerinden biridir. Problem çözme, karĢılaĢılan durumlarla ilgili ne yapılması gerektiğine karar verme ve bu durumu ortadan kaldırma eylemidir. Karar vermek bazen risk üstlenmeyi gerektirdiği için karar süreci uzamakta veya gecikmektedir. Ayrıca insanlar sıkça kararsızlık durumunda kalarak, karar vermekte ve seçim yapmakta zorlanmaktadır. Her iki durumda da pek çok fırsatın kaçması söz konusu olmaktadır. Dolayısıyla giriĢimcilik hızlı karar vermeyi ve kararları hızlı uygulamayı zorunlu kılmaktadır. Çabuk karar vermek, aceleyle mantıksız karar vermek anlamına gelmemektedir. Karar durumu ile ilgili veri ve bilgileri toplamak, güvenilen kiĢilere danıĢmak, değerlendirmek ve sonra karar vermek daha doğru bir davranıĢtır. GiriĢimciler hızlı problem çözme ve karar verme becerileri bakımından diğer kiĢilerden ayrılmaktadır (ErdoğmuĢ, 2007).