• Sonuç bulunamadı

4. BULGULAR ve YORUM

5.1 Sonuç

Eğitim kurumları teknolojik gelişmeleri ve bilginin rotasını sürekli takip eden ve kendilerini bu değişimlere kısa sürede uyarlayabilecek konumda mevzilenmelidirler. Bu araştırmadan elde edilen bulgular doğrultusunda Büro Yönetimi ve Sekreterlik eğitimi veren meslek yüksek okullarının eğitsel ve yönetsel tüm alanlarda bilgisayarları etkin olarak kullandıkları sonucuna ulaşılmıştır. Bu sonuca göre H1 hipotezi kabul edilmiştir.

Büro yönetimi ve sekreterlik eğitimi veren meslek yüksek okullarının %83,6’sının bilgisayarlardan çok/önemli oranda yararlandıkları görülmektedir. Bu bulgu ışığında H2 hipotezi kabul edilmiştir. Vakıf üniversiteleriyle devlet üniversiteleri arasındaki ilişkiye bakıldığında, elde edilen 12,163 Ki-Kare istatistik değeri 0,05 önem düzeyinde istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Yani Devlet ya da Vakıf Okulu olması bu okullardaki bilgisayar kullanım oranları üzerinde farklılık yaratmaktadır. Vakıf üniversitelerinin bilgisayar kullanım oranı daha yüksektir. Bu sonuca göre H3 hipotezi kabul edilmiştir. Bilgisayarların en çok; öğrenci bilgilerinin tutulmasında, idari işler ve sekreterya

bölümlerinde, personel bilgilerinin tutulmasında ve ölçme-değerlendirme aşamasında kullanıldığı sonucuna ulaşılmıştır.

Kütüphanelerde bilgisayar kullanımına bakıldığında katalog tarama ve kitap ödünç verme işlemlerinin çoğunun bilgisayar ortamında yapıldığı fakat kütüphanedeki CD-ROM ve elektronik kitap ve kaynakların yeterli düzeyde olmadığı sonuçları ortaya çıkmaktadır. Bu bulgular ışığında okul kütüphanelerinde elektronik kitap ve kaynakların önemli oranda kullanıldığına ilişkin H4 hipotezi reddedilmiştir.

İletişim teknolojilerinin dünyayı küçültmeye başlamasıyla birlikte kilit noktalardan biri haline gelen internetin araştırma yapılan tüm okullarda kullanıldığı gözlemlenmiştir. Ayrıca araştırma kapsamındaki okulların %89’u gibi büyük bir çoğunluğunda evlerden okula erişim olanağının olduğu, % 93’ünde öğrencilerin not ve diğer bilgilerine internet ortamından ulaşabilir olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır. Bu bulgular ışığında H5 hipotezi doğrulanmaktadır. İnternetin bu kadar hayati bir önem taşıdığı günümüzde bu oranların elde edilmesi şaşırtıcı bir sonuç olmamakla birlikte; yeni kurulmuş olup altyapısını yeni oluşturmakta olan üniversiteler göz önüne alındığında internet kullanım oranlarının azımsanacak düzeyde olmadığı söylenebilir.

Araştırma kapsamındaki okulların % 80’inin bilgi işlem bölümü bulunmaktadır. Yönetim Bilgi Sistemlerini düzenleyen bir bölüm olup olmadığı sorgulandığında % 87 oranında hayır cevabı alınmıştır. Bu sonuca göre okullarda yönetim bilgi sistemi bölümlerinin yaygın olarak bulunmasına ilişkin H6 hipotezi reddedilmiştir. Okulların büyük çoğunluğunun okullarda yönetim bilgi sistemleri kullanımını önemli bulmasına karşın bünyelerinde yönetim bilgi sistemi bölümü bulundurmayışları, yönetim bilgi sistemlerinin okul içindeki işlevselliğini konumlandıramadıkları şeklinde yorumlanabilir.

Yönetici personelin bilgisayar kullanım oranları incelendiğinde, vakıf üniversitelerindeki yönetici personelin, devlet üniversitelerindeki personele göre daha çok bilgisayar kullandıkları sonucuna ulaşılmıştır. Bu bilgi H7 hipotezini doğrulamaktadır. Genel olarak yönetici personelin bilgisayar kullanım oranı yüksektir fakat karar vericilerin bilgisayarlardan maksimum düzeyde faydalanmasının hata oranını azaltarak, hız ve karar vermede isabet derecesini arttıracağı aşikârdır.

Bilgisayarların kullanıldıkları departmanlar incelendiğinde insan kaynakları bölümü hariç tüm bölümlerde bilgisayar kullanım oranının yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu bulgular ışığında H8 hipotezi reddedilmiştir. Bununla birlikte diğer tüm bölümlerde bilgisayar kullanım oranları oldukça yüksektir. Vakıf üniversitelerindeki insan kaynakları, pazarlama ve ar-ge bölümlerinin devlet üniversitelerindekilere göre daha çok bilgisayar kullanıldığı gözlemlenmiştir.

Araştırma kapsamındaki okullarda yönetimin hangi alanlarında bilgisayarların kullanıldığına bakıldığında tamamına yakınının iletişim, muhasebe, personel kayıtları ve veri depolamada; büyük bir çoğunluğun da planlama ve kontrol aşamasında bilgisayarları kullandığı sonucuna ulaşılmıştır. Bununla birlikte diğer tüm yönetsel faaliyetlerde bilgisayarlar yüksek oranda kullanılmaktadır. Bu bulgular ışığında H9 hipotezi kabul edilmiştir. Okullarda kullanılan yazılımlar incelendiğinde, okulların tamamına yakınının ofis uygulamaları ve veritabanı yazılımlarını kullandıkları görülmüştür. Yönetime sunulan raporları okulların % 79’unun ofis yazılımlarıyla hazırladığı araştırma sonuçları arasındadır. Okulların yarısından çoğu okul yönetim sistemi yazılımı kullanmamaktadırlar. Bu sonuca göre H10 hipotezi reddedilmiştir. Okullarda binlerce kişinin bilgilerini anında görüntüleyip düzenleyebildiği okul yönetim sistemi yazılımlarının kullanımı yeterli düzeyde görünmemektedir.

Okulların yarısından çoğunda bilgi teknolojileri yatırımının toplam yatırıma oranı %0-5 oranındadır. Bilgisayarların bu kadar çok alanda kullanıldığı göz önüne alındığında bu yatırım oranı çok düşük seviyededir. Bu bilgiye dayanarak H11 hipotezi reddedilmiştir.

Meslek Yüksek Okullarında Yönetim Bilgi Sistemlerinin Kullanımı incelendiğinde, okulların %63,8’inin çok/önemli oranda kullandıkları sonucuna ulaşılmıştır. Bu bulgu ışığında H12 hipotezi kabul edilmiştir. Yönetim bilgi sistemine verilen önem incelendiğinde okulların % 95’inin yönetim bilgi sistemlerinin kullanımını önemli/çok önemli gördükleri sonucuna varılmıştır. Bu sonuca göre H13 hipotezi kabul edilmiştir. Meslek Yüksek Okullarında yöneticiler yönetim bilgi sistemlerinin kullanımına gereken ilgi ve önemi göstermektedirler. Vakıf üniversiteleri yönetim bilgi sistemlerinin kullanılmasını devlet üniversitelerinden daha önemli bulmaktadırlar. Yönetim bilgi sistemlerinin kullanım oranı, ona verilen öneme göre daha düşüktür. Bu sonuç yatırımların azlığından kaynaklanabilir. Nitekim araştırma yapılan okulların %42’si yönetim bilgi sistemlerinden daha fazla faydalanamamalarının nedeninin maddi olanaksızlıklar olduğunu belirtmişlerdir. Bulgular

ışığında denilebilir ki; yönetim bilgi sistemlerinin kullanım alanının büyüklüğü bilgi teknolojilerine yapılan yatırımla doğru orantılıdır.

Yönetim bilgi sistemlerinin okullardaki etkilerine bakıldığında okullardaki tüm alanlarda büyük oranlarda etkileri olduğu gözlemlenmiştir. Okul türü ve okul yaşı değişkenleri yönetim bilgi sistemlerinin okullardaki olumlu etkisinde fark yaratmamaktadırlar. Okul yöneticilerinin yönetim bilgi sistemlerinin kayıtları yönetme sistemini kolaylaştırma, öğretim üyeleri ve öğrenciler arasındaki iletişimi kolaylaştırma, zaman ve maliyet etkililiği sağlama, yönetimin kararda isabet derecesini arttırma, hata oranını azaltma, planlama ve araştırma aşamasında gerekli verinin temininde kolaylık sağlama gibi tüm olumlu sonuçlarında hemfikir oldukları gözlemlenmiştir. Elde edilen bu bilgi H14 hipotezini destekler niteliktedir. Yönetim bilgi sistemleri eğitim kurumlarına faydalı olmaktadır.

Yönetim Bilgi Sistemlerinin kullanıldığı alanlara etkilerine bakıldığında, meslek yüksek okullarında yönetim bilgi sistemlerinin en çok iletişim alanını, daha sonra sırayla tepe yönetim, bilgi teknolojileri, tepe yönetim ve son olarak da operasyonel yönetim ile kütüphane alanlarını etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Bu bulgular ışığında H15 hipotezi reddedilmiştir. Okul yöneticilerinin Yönetim Bilgi Sistemlerini en çok hangi alanlarda kullandığı sorgulandığında, sırasıyla iletişim, tepe yönetim, bilgi/kütüphane, idare ve destek hizmetler alanlarında kullandığı görülmüştür. Bu sonuca göre H16 hipotezi reddedilmiştir.

Yönetim bilgi sistemlerinin kırtasiyeciliği azaltma, zamandan ve fiziki kaynaklardan tasarruf sağlama gibi faydaları bulunmaktadır. Bilgiye ulaşma ve depolama aşamasında hangi kaynakların kullanıldığı önemlidir. Bilginin etkili olarak kullanımı için kaydı ve yok edilmesi ile ilgili strateji ve politikaların geliştirilmesi gerekmektedir. Araştırma kapsamındaki okulların bilgiyi depolamada en fazla kağıt dokümanları kullandıkları sonucuna ulaşılmıştır. Buna göre H17 hipotezi reddedilmiştir. E- posta ile CD ve DVD’lerin kağıt dokümanlara göre daha az bilgi depolamada kullanılması yönetim bilgi sistemlerinin tam olarak istenen düzeylerde kullanılmadığının göstergesidir. Kayıtların tutulması ve yok edilmesi ile ilgili olarak okulların %87’sinin bir politika geliştirdiği sonucu elde edilmiştir. Bu sonuca göre H18 hipotezi doğrulanmıştır.

Benzer Belgeler