• Sonuç bulunamadı

4. BULGULAR ve YORUM

5.2 Öneriler

Araştırmanın sonuçları doğrultusunda Büro Yönetimi ve Sekreterlik eğitimi veren meslek yüksek okullarında yönetim bilgi sistemlerinin kullanımıyla ilgili önerilere aşağıda değinilmiştir:

Okullarda yönetim bilgi sistemlerinin kullanımına önem verilmesine rağmen okulların büyük çoğunluğunun yönetim bilgi sistemleri bölümlerinin olmadıkları gözlemlenmiştir. Bu sonuç okulların bu alandaki gereksinimlerini belirleyemediklerinden kaynaklanabilir. Okulların yönetim bilgi sistemlerinin kullanımı, yapılandırılması ve bununla ilgili bir strateji oluşturulması ile ilgili danışmanlık almaları ve dünyanın geleceğine yönelik eğilimleri dikkate alarak bir strateji geliştirmeleri önerilebilir.

E-devlet projesinden tam olarak verim alınabilmesi için diğer devlet kurumlarıyla birlikte üniversitelerin de bu kapsamda ele alınması gerekmektedir. Bu konuda devletin bazı katkılar sağlaması, vergi indirimi, yazılım, teknik ekipman ve uzman personel desteği vermesi ve teşvik edici uygulamalarla üniversiteleri desteklemesi faydalı olacaktır. Geleceğin dünyasında bilginin ve bilgi teknolojilerinin çok yoğun ve baskın olacağı öngörüsü dikkate alınırsa, bu konuda yapılacak çalışmanın bir an önce hayata geçirilmesi gerekmektedir.

Okulların % 56’sının bilgi teknolojileri yatırımlarının toplam yatırımlarına oranına bakıldığında %0-5 sonucuna ulaşılmaktadır. Amacı bilgi üretmek olan kurumlar olan üniversiteler için bilgi teknolojilerine yapılan bu yatırım çok düşüktür. Devletin üniversitelere “bilgi teknolojilerini geliştirme” adı altında ayrı bir fon ayırması gerekmektedir.

Yönetim Bilgi Sistemlerinin kullanım alanları arttırılmalı ve okullar arasında bilgi paylaşımını sağlayan otomasyon sistemleri oluşturulmalıdır.

Yönetim Bilgi Sistemlerinin etkin kullanımını sağlamak amacıyla Meslek Yüksek Okulları Sekreterlikleri bünyesinde Yönetim Bilgi Sistemleri konusunda okul yöneticilerine bilgi akışını gerçekleştirecek bir departmanın veya yönetici asistanı sağlanmalıdır.

Bilgi teknolojilerinin yönetim amaçlı kullanımının yanında, eğitim ve araştırma amaçlı kullanımı da yaygınlaştırılmalıdır. Yönetim ve eğitim amaçlı kullanılan bilgi sistemleri arasında bütünleşme sağlanmalıdır.

Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesinin yaptığı üzere, halen çalışan sekreterlerin yaşadığı il veya ilçede Büro Yönetimi ve Sekreterlik programının bulunmadığı göz önünde bulundurularak meslek yüksek okullarında uzaktan eğitimle Büro Yönetimi ve Sekreterlik eğitim programları için teknolojik altyapı hazırlıkları öngörülmelidir.

Ulusal bir yönetim bilgi sistemi politikası oluşturmak, globalleşen dünyada hızlı ve güvenilir bilgiye ulaşılmasını sağlayacaktır. Bunun için de ilk harekete geçilmesi yer eğitim kurumlarıdır.

KAYNAKÇA

Ağır, A. (2005). Bilgi Yönetimi Sistemleri ve Eğitimde Bilgi Yönetimi Sistemi Uygulaması. (Doktora Tezi). Marmara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Aktan C., Tunç, M. (1998). Bilgi Toplumu ve Türkiye. Yeni Türkiye Dergisi, Ocak-Şubat Sayısı, 16-18.

Aktan, C. (2006). Globalleşme ve Türkiye. Mercek Dergisi. 6/21, 104-112.

Akyüz, Y., Görmüş, A.Ş., Bektaş, Ç. (Şubat 2005) Bilgi Toplumuna Geçiş Sürecinde Bilginin Artan Ekonomik Değeri ve İşletmeler Üzerindeki Etkileri. Web: http://www.ceterisparibus.net/arsiv/akyuz2.doc/ 21 Şubat 2005’te alınmıştır.

Anameriç, H. (2005). Bilgi Merkezlerinin Yönetiminde Bilgi Sistemlerinin Rolü - Freedom of Information Law and Relation with Organizational Knowledge Management. Bilgi Dünyası, 6 (1): 15-35.

Baran, A. G. (1998). Bilgisayar Kullanımının Türkiye’nin Eğitim Kurumu Üzerindeki Etkileri. BTIE 98 Bilişim Teknolojileri Işığında Eğitim Konferansı ve Sergisi Bildiriler Kitabı. Ankara.

Barın, A. (1998). Bilgi Yönetimi. Human Resources. Ağustos.

Barney, J.B. (1991). Firm Resources and Sustained Competitive Advantage. Journal of Management. 17, 99-120.

Barutçugil, İ. (2000). Bilgi Yönetimi. Active Bankacılık ve Finans Dergisi, 2000 (13), 17. Barutçugil, İ. (2002). Bilgi Yönetimi. İstanbul. Kariyer Yayıncılık.

Beckman, T. (1999) The Current State of Knowledge Management. In Knowledge Management Handbook, edited by Jay Liebowitz (CRC Press LLC: Boca Raton, FL), 1-21.

Bedük, A. (2002). Bilgi Çağı, Örgütlerde Bilginin Önemi ve Bilgi Teknolojilerinin Örgütlere Sunduğu Değişim ve Olanakları. 1. Ulusal Bilgi, Ekonomi ve Yönetim Kongresi Bildiriler Kitabı. 699.

Bull G. , Frackman E., Jennings D., Hunter C., Epelboin Y. (1994). Information Technology: Higher Education Policy Series Jessica Kingsley Publishers.

Bursalıoğlu, Z. (1987). Okul Yönetiminde Yeni Yapı ve Davranış. Ankara : A. Ü. Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi.

Can, H. (2001). Yönetim Bilimi ve Tarihçesi: Yönetim ve Organizasyon. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım

Celep, C., Çetin, B. (2003). Bilgi Yönetimi. Ankara: Anı Yayıncılık.

Coleman, J., Karweit, N. (1972). Information Systems and Performance Measures in Schools. NJ: Educational Technology Publications, Englewoods Cliffs.

Çalkıvık, G. (2001). Yeni Ekonomi ve Bilgi Yönetimi. Önce Kalite Dergisi. Yıl:7, Sayı:37 Çapar, B. (Kasım 2005). Bilgiyi Yönetmelisiniz. Web: http://www.bilgiyönetimi.org

Çarkıt, N. (1997). Yönetim Süreçlerinde Bilgisayara Dayalı Karar Destek Sistemlerinin İrdelenmesi (Yüksek Lisans Tezi), Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.

Çetin, Y. (1997). Toplam Bilgi Yönetimi Bildirisi. EMÖS Bildiriler Kitabı, 41.

Dartman, B. (2009). Yazının Keşfi Konusuna Dinî Metin ve Arkeolojik Bulgular Çerçevesinde Yeni Bir Yaklaşım. Atatürk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi, 41, 1-15.

Davenport, T. H. ve Diğerleri. (1996). Improving Knowledge Work Processes. Sloan Management Review, 37/4, 53-65.

Davenport, T. H., Prusak, L. (2001). İş Dünyasında Bilgi Yönetimi. (1. Basım). İstanbul: Rota Yayın Yapım Tanıtım Ticaret Ltd. Şti.

Denning, P. (1998). Computing the Profession. Educom Review, 33 (Nov-. Dec), 26-39, 46-59. Doğan, İ. (1995). Sosyoloji. Ankara: Sistem Yayıncılık.

Drucker, P. (1994). Kapitalist Ötesi Toplum. (Çev. Belkıs Orakçı). Ankara: İnkılap Kitabevi. Drucker, P. (1996). Gelecek İçin Yönetim, (Çev.Fikret Üçcan). Ankara: İş Bankası Yayınları. Erengül, B. (1998). Bilgi Yönetimi. Human Resources – İnsan Kaynakları ve Yönetim Dergisi.

Nisan-Mayıs-Haziran Sayısı.

Erkan, H. (1997) Bilgi Toplumu ve Ekonomik Gelişme (3.Baskı). Ankara: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları

Eroğlu, E. (1996). Toplam Kalite Yönetimi ve Eğitim Alanında Uygulanması. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları.

Ertuğrul, M. (2000). Bilgi çağında işletmelerin yeni kaynağı: Entellektüel sermaye. Active Bankacılık ve Finans Dergisi, 2000 (15), 34.

Ertürk, S. (1975). Eğitimde Program Geliştirme. Ankara: Yelken Tepe Yayınları.

Everard, B., Morris, G. (1990). Effective School Management. (2nd Edition). London: Paul Chapman Publishing Ltd.

Fıkırkoca, M. (2003). Bütünsel Risk Yönetimi. Ankara: Kalder Yayınları.

Göker, A. (2006) Avrupa Birliği’nin Bilim Ve Teknoloji Politikası: Aramızdaki Açık . Avrupa Birliği Dersleri: Ekonomi-Politika-Teknoloji, Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

Gönenli, A. (1986). Otomasyona Geçişte İşletmelerin Yapması Gereken Ekonomik Analizler ve uzun Dönemli İşletme Politikaları İhtiyacı, Türkiye’de Otomasyona Geçişin ve Bilgisayar Kullanımının Sorunları ve Alınması Gereken Tedbirler., İstanbul: ORHİM Yayınları.

Gözalan, M. (1996). Bilgi Yönetimi. Bilgi Teknolojilerinin Toplam Kalite Organizasyonlarındaki Yeri Semineri, İstanbul., 3 Aralık 1996.

Gözlü, S. (1992). İşletmelerde Büro Örgütü ve Verimlilik. Verimlilik Dergisi. Ankara: MPM Yayınları, 92/3, 31-48.

Haag, D. (1982). The Right to Education: What Kind of Management?, UNESCO.

Hesapçıoğlu, M. (2001). Post Modern/Küresel Toplumda Eğitim, Okul ve İnsan Hakları. 21. Yüzyılda Eğitim ve Türk Eğitim Sistemi. (1. Baskı). Serdar Yayıncılık.

Hughes, B., Martin, C. (1997). Knowledge Management: Atlanta Companies Create Value from Intellectual Capital. HR Atlanta. Volume 5. No:5 Web: http://www.cba.gsu.edu/wwwbbe/public_html/management.html 1 Kasım 2006’da alınmıştır.

Idea, Odtü Sanal Kampusü (Ocak 2007). Web: http://idea.metu.edu.tr/bilgi/idea/nedir.html İnceler, Halime (1996). Byte Dergisi. İstanbul. 1996.

İşletme Bilgi Sistemleri (Ekim 2009). Web: http://www.aofsitesi.com/yonetimbilgisistemi2.htm. 18 Ekim 2009’da alınmıştır.

Karahoca, A., Karahoca, D. (1998) Yönetim Bilişim Sistemleri ve Uygulamaları. İstanbul: Beta Yayınları

Karakaş, M. (2005). Veri Madenciliği Üzerine. Web: http://www.bilgiyonetimi.org/cm/pages/mkl-gos.php?nt=132 25 Ocak 2005’te alınmıştır.

Karasar, N. (1984). Bilimsel Araştırma Metodu. Ankara: Hacettepe Taş Kitapçılık. Karasar, N. (2005). Bilimsel Araştırma Yöntemi. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

Kavaklı, M. (1998). Tasarım Eğitimine Bilgi Tabanlı Yaklaşım. BTIE 98 Bilişim Teknolojileri Işığında Eğitim Konferansı ve Sergisi Bildiriler Kitabı.

Kırcaali-İftar, G. (1999). Bilim ve Araştırma. Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri. Bir, A.A. (Ed.). Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları No:1081

Koulopoulos, C. (1997). Corporate Instınct: Building a Knowing Enterprise fort he 21st Century. New York: Van Nostrand Reinhold.

Kurtaran, Ö. M., Çubukçu, F. (1991). Ansiklopedik Bilgi İşlem Terimleri Sözlüğü. İstanbul: Türkmen Kitabevi.

Lafçı, S. (1999). Yönetim Bilgi Sistemlerinin Eğitim Sektörüne Uygulanması. Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.

Malhotra, Y. (1997). Knowledge Management for the New World of Business. Web: http://www.brint.com/km/whatis.htm 1 Kasım 2006’da alınmıştır.

Ncet (1998). IT- Coordination in Secondary Schools, Information Sheets. Web: http://www.ncet.org.uk/info-sheets/coord-sec.html 3 Aralık 2008’de alınmıştır.

Orhaner, E., Tunç, A. (2003). Ticaret ve Turizm Eğitiminde Özel Öğretim Yöntemleri. Ankara: Gazi Kitabevi.

Öğüt, A. (2001). Bilgi Çağında Yönetim. Ankara: Nobel Yayıncılık.

Özmen, Ö., Özer, P., Saatçioğlu, Ö. (2004). Bilgi Yönetiminin Etkililiğinde Kilit Bir Faktör Olarak Bilgi İşçileri ve İnsan Kaynakları Yönetiminin Farklılaşan Özellikleri. Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 6/1, 254-275.

Parlakkaya, R., Tekin, A. (2002) Tümleşik Bilgi Sistemleri ve Muhasebe Bilgi Sistemi. 1. Ulusal Bilgi, Ekonomi ve Yönetim Kongresi Bildiriler Kitabı, 676.

Partby, D. (2001). A Business Guide to Knowledge Systems. The Knowledge Journey. KPMG Management Consulting.

Petrides, L., Nodine, T. (2003). Knowledge Management in Education: Defining the Landscape. The Institute for the Study of Knowledge Management in Education.

Ponelis, S., Farer Wessels, F. A. (1998). Knowledge Management: A Literature Overview. South African Journal of Library & Information Science. Vol.66. Issue 1, March. Probst, G., Raub, S., Romhardt, K. (2000). Managing Knowledge: Building Blocks for Success.

John Wiley & Sons Ltd.

Prytherch, R. J. (2000). Harrod’s Librarians Glasory and Reference Book. Hants:Gover. Rachman, D., Mescon, M., Bovee, C. (1996). Business Today. McGraw-Hill, Inc.8. Edition Sarıışık M., Akova, O. (2003). Otel İşletmelerinde Bilgi Teknolojilerinin Kullanımına İlişkin Bir

Araştırma. Standart Dergisi, 42 – 497 Mayıs.

Senn, J. A., (1995). Information Tecnology in Business. NJ: Prentice Hall Int.

Sönmez, L. (1984). Ofis Otomasyonu. 1.Türkiye Bilgisayar Kongresi Bildiriler Kitabı. 19 Ocak 1984.

Şimşek, M.Ş.(2001). Yönetim ve Organizasyon. (6.Baskı). Konya: Günay Ofset.

Tanrıkulu, Z. (1998). Bilişim Sektöründeki Gelişmelerin Organizasyon Yönetimine Etkileri, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Doktora Tezi, İstanbul.

Taymaz, H. (2000). Okul Yönetimi. (5. Baskı). Ankara: PegemA Yayıncılık

Tengilimoğlu, D., Tüter, H. (2009). Çağdaş Büro Yönetimi. (3. Baskı). Ankara: Seçkin Kitabevi. Thomas, J. A. (1971). The Productive School, New York: John Wiley&Sons.

Töreci, E. (2006). Türkiye’de Bilişim ve Etik. Türkiye Bilişim Ansiklopedisi, Papatya Yayıncılık Eğitim – Türkiye Bilişim Vakfı Baskısı, Haziran, 231-242.

Turban, L., McLean, W. J. (2005). Information Technology for Management: Transforming Organisations in the Digital Economy. (5th Edition). Wiley Publish.

Uygur, A., Göral, R. (2003), Ofis Otomasyon Teknolojilerinin Evrimi ve Yeni İş Dünyası Üzerindeki Etkileri. Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi, 2.

Üçcan, F. (1992). Önce İnsan. Ankara: Biar Yayınları.

Ülgen, H.(1990). İşletme Yönetiminde Bilgisayarlar. İstanbul: İşletme Fakültesi Yayınları

What is Knowledge Management? Information Management & Economics, Inc. Web: http://home.istar.ca/~ime/knowledge.htm 16 Aralık 2008’de alınmıştır.

Yalçıner, F., Şahin, F. (1993). Açıklamalı Bilgisayar Terimleri Sözlüğü. İstanbul: Fono Yayınları.

Yılmaz, A.N. (2000). Bilgi Teknolojisi Kullanımında Olmazsa Olmazlar. Executive Excellence Dergisi. Yıl:4, Sayı:37, Nisan. İstanbul: Rota Yayınları.

Yozgat, U. (1998). Yönetim Bilişim Sistemleri. İstanbul: Beta Yayıncılık.

Zulal, A. (2003). Bilgi Toplumu. Bilim ve Teknik: Bilgi Toplumu Eki, Aralık. Tübitak. BTD Araştırma Grubu.

EK1: ANKET FORMU

BÜRO YÖNETİMİ VE SEKRETERLİK EĞİTİMİ VEREN MESLEK YÜKSEK OKULLARINDA YÖNETİM BİLGİ SİSTEMLERİNİN KULLANIM DÜZEYİNİ

BELİRLEMEYE YÖNELİK ANKET

Bu anket Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Büro Yönetimi Anabilim Dalı kapsamındaki bir yüksek lisans tezine yönelik olarak yürütülmektedir. Bu araştırma, Büro Yönetimi ve Sekreterlik eğitimi verilen Meslek Yüksek Okullarında Yönetim Bilgi Sistemlerinin kullanımı konusunda yönetici pozisyonundaki kişilerin görüşlerini öğrenmeyi amaçlamaktadır. Bu anketle toplanan bilgiler, yüksek lisans tezi kapsamında yapılan araştırma dışında kullanılmayacak ve hiçbir kişi ya da kuruma verilmeyecektir.

Anketi cevaplamakta göstereceğiniz sabır ve destekten dolayı teşekkür ederim.

Sadiye CEYLAN

Görev yaptığınız Üniversite ve Yüksek Okul Adı: 1) Okulunuz kaç yaşındadır?

1. 0-1 2. 2-10 3. 11-15 4. 25'ten fazla

2) Okulunuzun türü nedir?

1. Devlet 2. Vakıf

3) Okulunuzdaki öğrenci sayısı nedir?

1. 500’den az 2. 501–1000 3. 1001–2000 4. 2000'den fazla

4) Okulunuzda bilgisayar hangi alanlarda kullanılmaktadır? Birden fazla alana işaretleme yapılabilir.

1. Bilgisayar Destekli Eğitim 5. İdari işler, sekreterya 2. Ölçme Değerlendirme 6. Öğrenci Bilgileri

3. Muhasebe 7. Personel Bilgileri

4. Yönetim Bilgi Sistemleri 8. Diğer (Lütfen belirtiniz) ……….

5) Okulunuzda bilgisayarlardan ne oranda yararlanıyorsunuz? 1. Hiç Yararlanmıyoruz

2. Kısmen Yararlanıyoruz 3. Orta Düzeyde Yararlanıyoruz 4. Önemli Oranda Yararlanıyoruz

5. Çok Yararlanıyoruz

6) Okulunuzda internet bağlantısı var mı?

1. Evet 2. Hayır

7) Okul kütüphanesinde bilgisayarlardan ne şekilde yararlanıyorsunuz? Birden fazla alana işaretleme yapılabilir.

1. Katalog tarama

2. Kütüphane bilgi sistemi (kitap giriş, çıkış, ödünç verme vb. uygulamalar için) 3. CD-ROM, elektronik kitap ve kaynaklar

4. Diğer (Lütfen belirtiniz) ………

8) Okulunuzda evlerden okula bilgisayarla erişim olanağı var mı?

9) Öğrenciler not ve diğer bilgilerine elektronik ortamda erişebiliyorlar mı?

1. Evet 2. Hayır

10) Okulunuzda bir bilgi işlem bölümü var mı?

1. Evet 2. Hayır

11) Okulunuzda bir Yönetim Bilgi Sistemi bölümü var mı?

1. Evet 2. Hayır

12) Okulunuzda hangi yazılımları kullanıyorsunuz? Birden fazla alana işaretleme yapılabilir.

1. Veri Tabanı 4. Ofis Uygulamaları

2. Okul Yönetim Sistemi 5. Karar Destek Sistemi Yazılımı 3. Ölçme Değerlendirme Yazılımı 6. Test Yazılımı

13) Okulunuzdaki yönetici personel sayıları nedir?

Müdür ……..

Müdür Yrd. ……..

Bölüm Başkanı ……..

Anabilim Dalı Başkanı ……..

Diğer (açıklayınız) ……..

14) Yöneticilerden kaçı bilgisayar kullanmaktadır?

Müdür ……..

Müdür Yrd. ……..

Bölüm Başkanı ……..

Anabilim dalı Başkanı ……..

Diğer (açıklayınız) ……..

15) Okulunuzda bilgisayarlar hangi bölümlerde kullanılıyor? Birden fazla alana işaretleme yapılabilir.

1. Üst yönetim 3. Finansman 5. İnsan kaynakları

2. Ar-Ge 4. Pazarlama-PR 6. Diğer (Lütfen belirtiniz) ……….

16) Okulunuzda bilgisayarlar yönetimde hangi alanlarda kullanılıyor?

1. Planlama 6. Muhasebe

2. Kontrol, faaliyet raporları 7. Öğrenci İşleri

3. Karar Destek 8. Personel Kayıtları

4. Haberleşme, iletişim 9. Veri Depolama

5. Diğer (Lütfen belirtiniz) ……….

17) Yönetime sunduğunuz raporları nasıl hazırlıyorsunuz? 1. Elle hazırlayıp sunuyoruz

2. Okul yönetim sisteminden gerekli raporları alıp sunuyoruz 3. Ofis yazılımları ile kendimiz hazırlıyoruz

4. Diğer (Lütfen belirtiniz)

18) Teknik donanım veya yazılım desteğini nerden alıyorsunuz? 1. Kendi bilgi işlem bölümümüzden

2. Satın aldığımız firmalardan

19) Okulunuzda bilgi teknolojileri yatırımının toplam yatırımınıza oranı nedir?

1. % 0-5 2. % 6-10 3. % 11-20 4. % 20'den fazla

20) Yönetim Bilgi Sistemlerini kullanım oranınız nedir? 1. Hiç Kullanmıyoruz

2. Kısmen Kullanıyoruz 3. Orta Düzeyde Kullanıyoruz 4. Önemli Oranda Kullanıyoruz 5. Çok Kullanıyoruz

21) Yönetim Bilgi Sisteminin kullanımı sizce ne kadar önemlidir? 1. Önemli değil

2. Kısmen Önemli 3. Orta Derecede Önemli

4. Önemli

5. Çok Önemli

22) Yönetim Bilgi Sistemlerini daha fazla kullanamamanızın nedenleri nelerdir? 1. Yeterli teknik donanım olmaması

2. Çalışan personel sayısının yetersiz olması 3. Çalışan personelin bilgi eksikliği

4. Maddi olanaksızlıklar

5. Diğer (Lütfen belirtiniz) ……….

23) Okulunuzda yönetim bilgi sistemlerinin kullanım alanının büyüklüğü nedir? 1. Okulumuzun her alanında kullanılmaktadır.

2. Okulumuzun önemli bir alanında kullanılmaktadır. 3. Okulumuzun bir kısmında kullanılmaktadır.

4. Okulumuzda kullanılıp kullanılmadığından emin değilim. 5. Okulumuzda kullanılmamaktadır.

24) Yönetim bilgi sistemlerinin kullanımı okulunuzu nasıl etkilemektedir? 1. Hiç etkilememektedir.

2. Kısmen etkilemektedir. 3. Orta derecede etkilemektedir. 4. Önemli derecede etkilemektedir.

5. Çok etkilemektedir.

25) Aşağıda yönetim bilgi sistemlerinin kullanımının sonuçları ile ilgili ifadelerden size uygun olanı işaretleyiniz. Çok

katılıyorum Katılıyorum Kararsızım Katılmıyorum katılmıyorumHiç

Kayıtları yönetme sistemimizi kolaylaştırıyor.

Öğretim üyeleri ve öğrenciler arasındaki iletişimi kolaylaştırıyor.

Zaman ve maliyet etkililiği sağlıyor.

Okuldaki genel güveni azaltıyor.

Yönetimin kararda isabet derecesini arttırıyor. Hata oranını azaltıyor.

Planlama ve araştırma aşamasında gerekli verinin temininde kolaylık sağlıyor.

Okulumuz için hiçbir yararı olmuyor.

26) Okulunuzda kullanılan yönetim bilgi sistemleri aşağıda belirtilen departmanlara/alanlara nasıl bir etki yapmaktadır?

Çok

etkiliyor. etkiliyor Biraz Az etkiliyor Etkilemiyor. Fikrim yok

Tepe Yönetim

Operasyonel Yönetim

Bilgi/kütüphane/kayıt yönetimi

Bilgi teknolojileri

İletişim

27) Okulunuzda kullanılan yönetim bilgi sistemlerini ilgili departman/alan yöneticileri ne derecede kullanmaktadır?

Çok

kullanıyorlar Kullanıyorlar kullanıyorlar Az Kullanmıyorlar Fikrim yok.

Tepe Yönetim

İdare ve Destek Hizmetler

Bilgi/kütüphane/kayıt yönetimi

İletişim

28) Bilgiyi depolamada aşağıdaki formatlar hangi oranlarda kullanılmaktadır? Çok

kullanılıyor Kullanılıyor. kullanılıyor Az Kullanılmıyor Fikrim yok.

Kağıt dokümanlar

Video-görüntü

Disket-CD-DVD

E-posta

Diğer elektronik formatlar

29) Okulunuz kayıtların tutulması ve yok edilmesi konusunda bir politika geliştirildi mi? 1. Evet geliştirdi

2. Henüz değil, geliştirilecek. 3. Hayır geliştirmedi

4. Fikrim yok.

30) Yönetim bilgi sistemlerinin okulunuzda kullanılmasıyla, operasyonel süreçlerde ne gibi değişiklikler oldu?

1. Büyük bir değişim oldu. 2. Gözle görülür bir değişim oldu. 3. Az bir değişim oldu.

4. Değişim olmadı. 5. Fikrim yok.

Benzer Belgeler