• Sonuç bulunamadı

Ekoturizmin temelini doğal çekim kaynakları oluĢturmaktadır. Bu doğal çekim kaynakları olmadan ve korunmadan bu alanlarda ekoturizmin canlanması ve geliĢmesi beklenemez. Bu nedenle Ġğneada ve çevresinde ekoturizm altyapısı oluĢturulurken ekolojik yapının korunması ve sürdürülebilirliğinin sağlanarak koruma-kullanma ilkesinin gözetilmesi gerekmektedir.

Ġğneada ve çevresinde yapılabilecek ekoturizm faaliyetleri olarak belirtilmiĢ olan kuĢ gözlemciliği, kelebek gözlemciliği, av turizmi, mağara turizmi, ekogastronomi, su sporları turizmi, bisiklet turizmi, kamp turizmi, orienteering, trekking, sportif olta balıkçılığı, doğa fotoğrafçılığı, yaban hayatı gözlemleme, botanik turizmi, mantar toplama turizmi bölgede büyük yatırımlar gerektirmeden kısa vadede uygulanacak düzenlemelerle hayata geçirilebilir.

Ġğneada ve çevresi trekking için uygun Ģartları bünyesinde barındırmaktadır. Fakat bugüne kadar alanda trekking rotaları belirlenmemiĢ, zorluk derecelerine göre iĢaretlemeler yapılmamıĢ ve yön levhaları konulmamıĢtır. Alanda en kısa zamanda trekking rotaları belirlenmeli, iĢaretlemeler yapılmalı ve yön levhaları konulmalıdır.

Kırklareli Valiliği, Ġlçe Kaymakamlıkları, Belediyeler, Kırklareli Ġl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Ġl Çevre ve Orman Müdürlüğü, Kırklareli Üniversitesi Turizm Fakültesi ve Pınarhisar Meslek Yüksekokulu, Trakya Kalkınma Ajansı gibi kamu kurumları ve sivil toplum örgütleri arasında koordinasyon eksikliği bulunmaktadır. Her kurum kendi baĢına diğer kurumlardan habersiz bölgede ekoturizm ile ilgili çalıĢmalar yürütmektedir. Fakat ortaya konulan çalıĢmaların hiçbiri bölgenin ekoturizm potansiyelini yeterli düzeyde yansıtmamaktadır. Ayrıca bu potaniyeli faaliyete geçirebilecek yeterlilikte değillerdir. Unutulmamalıdır ki, bölgede öncelikli olarak ele alınması gereken konu, ekoturizm altyapısının oluĢturulmasıdır. Ekoturizm altyapısının oluĢturulabilmesi için de, yukarıda belirtilen kamu kurumları ve sivil toplum örgütleri arasında koordinasyonun ve iĢbirliğinin sağlanması gerekmektedir.

Bölgede ekoturizm alt yapısı oluĢturulurken yöre halkının da görüĢ ve önerileri dikkate alınmalıdır. Bu doğrultuda, bir anket çalıĢması yapılabilir.

Ġğneada ve çevresi orienteering sporu için Kırklareli‘nde en uygun arazi yapısına sahip alanlardan biridir. Fakat bu potansiyel haritalama iĢlemi gerçekleĢtirilmediği için kullanılamamaktadır. Bölgede en kısa zamanda haritalamanın yapılması ve ekoturizm faaliyeti olarak hayata geçirilmesi gerekmektedir.

avcılığın önüne geçmek için cezalar arttırılmalı ve denetimler sıklaĢtırılmalıdır. Ayrıca av tezkeresi almak için kursa giden avcı adaylarına bu konuda daha yoğun eğitimler verilebilir. Av tezkeresi yenilenirken avcılara doğal çekim kaynaklarını koruma ile ilgili eğitimler de verilebilir.

KuĢ gözlemciliği turizmini faaliyete geçirebilmek için Mert ve Erikli göllerinde doğaseverlerin kullanımına sunulmak üzere kuĢ gözlem merkezleri ve kuĢ gö zlem kuleleri inĢa edilebilir.

Özellikle Mert gölü ve çevresi, hem ziyaretçiler hem de çevresindeki yerleĢim alanlarında oturanlar tarafından kirletilmektedir. Bu kirlenmenin önüne geçebilmek için Ġğneada Belediyesi‘nin çevre temizliğini özellikle yaz ve bahar aylarında sıklaĢtırması gerekmektedir.

Ġğneada ve çevresindeki düzensiz ve plansız yapılaĢma doğal kaynakların bozulmasına neden olmaktadır. Bu yapılaĢmanın durdurulması gerekmektedir. Eskiden alınan imar izni ile yapılmıĢ olan yapılar ise kamulaĢtırılarak yıkılmalı ve bu alanlar doğal hallerine dönüĢtürülmelidir.

Ġğneada ve çevresinde yapılacak olan ekoturizm faaliyetleri için bölgesel rehberler yetiĢtirilmelidir. Bu rehberler ekoturizm konusunda uzmanlaĢmıĢ olmalıdır.

Ġğneada ve çevresi daha çok Türkiye‘nin çeĢitli yerlerindeki doğa sporları ile ilgilenen kulüpler ve fotoğraf dernekleri tarafından ziyaret edilmektedir. Bu dernek ve kulüpler ile iletiĢime geçilerek alanda yapılabilecek ekoturizm faaliyetleri hakkında bilgilendirici, tanıtıcı ve eğitici broĢürler verilebilir.

Ekoturizm kapsamında bölgede tesisler yapılırken doğaya ve çevreye uyumlu olmasına özen gösterilmelidir. Bu doğrultuda yenilenebilir alternatif enerji kaynakları tercih edilebilir.

Bölgede ekoturizme yönelik faaliyette bulunmak isteyen yöre halkına devlet tarafından düĢük faizli ve uzun vadeli kredi kolaylığı sağlanmalıdır. Bu sayede bölgede yeni istihdam olanakları sağlanabilir.

Bölgede nitelikli, standartlara uygun, iyi bir alt yapıya sahip kamp alanlarının kurulması halinde kamp turizminin bölgede geliĢmesi sağlanabilir. Kamp alanları kurulurken Resmi Gazetede 21.06.2005 tarihli 25852 sayılı yayınlanan turizm tesislerinin belgelendirilmesine ve niteliklerine iliĢkin yönetmelikteki tanımlara göre düzenlemeler yapılmalıdır.

kültürünü yansıtan yiyecek-içecek iĢletmelerinin yeterli olmadığını belirtmiĢtir. Gelen ziyaretçilerin bu talebine cevap verebilmek için yiyecek-içecek iĢletmelerinin menülerinde yöresel yemeklere yer verilmesi sağlanmalıdır. Bunun için de ilgili meslek örgütü tarafından yiyecek- içecek iĢletmelerine yöre mutfağı ile ilgili eğitimler verilebilir.

Gelen ziyaretçilere Ġğneada‘da geceleme yapmak isteğinizde nerede kalmak istersiniz diye sorulmuĢtur. Verilen cevaplarda ilk tercih % 55 ile otel olmuĢtur. Pansiyon tercihi % 9,4 ile ancak dördüncü sırada yer almıĢtır. Ġğneada‘da pansiyon iĢletmeciliğinin yaygın olduğu düĢünüldüğünde bu sonuçlardan ziyaretçilerin pansiyonlarda konaklamayla ilgili bir takım sıkıntılarının olduğunu çıkarabiliriz. Bu nedenle pansiyonların hizmet kalitesini arttırmak için pansiyon iĢletmelerine Kırklareli Üniversitesi ve ĠĢkur ortaklaĢa eğitimler verebilir. Ayrıca devlet tarafından pansiyon sahiplerine iĢletmelerini yenilemeleri için düĢük faizli ve uzun vadeli krediler verilebilir.

Ankete katılan ziyaretçilere Ġğneada‘dan ayrılırken yanlarında ne götürmek istedikleri sorulmuĢtur. Ġlk sırada % 34,9 ile bölgeyi simgeleyen hediyelik biblo, eĢya cevabı yer almıĢtır. Turistik bir bölgeyi ziyaret eden insanlar ikamet ettikleri yerlere geri dönerken yanlarında yaptıkları tatili ve bölgeyi hatırlatıcı hediyelik eĢyalar almak, ayrıca bunla rı çevrelerindeki eĢ, dost ve akrabalarına hediye etmek isterler. Bu noktada Ġğneada‘da bölgeyi hatırlatıcı ve tanıtıcı hediyelik eĢya satıĢının yapılmadığı görülmektedir. Bölge esnafına örnek ve teĢvik edici olması açısından turizm ve doğa dernekleri tara fından hediyelik eĢya bastırılması ve satıĢı yapılabilir. Hediyelik eĢya olarak üzerinde Ġğneada ve çevresinde yapılabilecek ekoturizm faaliyetleriyle, doğal güzelliklerin yer aldığı kupa, anahtarlık, t-shirt, havlu, kültablası, biblo, tablo vb. ürünler satılabilir.

Ankete katılan ziyaretçilere Ġğneada‘dan ayrılırken yanlarında ne götürmek istedikleri sorulmuĢtur. Verilen cevapların 2. sırasında % 28,6 ile köy ürünleri götürmek istediklerini belirtmiĢlerdir. Bu talebe cevap verebilmek için yöre halkına Ġğneada‘da ve yol güzergahı üzerinde yöresel ürünleri satabilecekleri satıĢ noktaları oluĢturulmalıdır. Hizmet kalitesiyle standardının sağlanabilmesi için bu satıĢ noktalarının denetimi ve kontrolü ilçe ve belde belediyelerine verilmelidir. Bu sayede gelen ziyaretçilerin aldıkları yöresel ürünlerden memnuniyet düzeyleri en üst noktaya çıkarılmıĢ olacaktır. Ayrıca gelen ziyaretçilerin yöresel ürünlere kolayca ulaĢabilmesi sağlanacaktır.

Ankete katılan ziyaretçilere Ġğneada‘dan ayrılırken yanlarında ne götürmek istedikleri sorulmuĢtur. Verilen cevapların 3. sırasında % 17,7 ile yöresel el sanatlarını götürmek istediklerini belirtmiĢlerdir. Bu talebe cevap verebilmek için ĠĢkur ve Halk Eğitim Merkezi

ve ürettiklerini gelen ziyaretçilere satabilirler. Bu amaçla bölgede geleneksel el sanatları üretim atölyeleri kurulabilir. Böylece hem el sanatlarını yapanlar gelir elde edecek hem de bölge ekonomisine katkı sağlanmıĢ olacaktır.

Yöresel ürünleri pazarlamada önemli unsurlardan biri, sunumdur. Yöre halkına sunum, iletiĢim ve ambalajlama konularında eğitimler verilebilir. Bunun sonucunda yöresel ürünlerin satıĢında önemli bir artıĢ olacaktır. Bu da insanların gelir düzeylerini arttıracaktır.

Seyahat acentaları ile görüĢmeler yapılarak sadece haftasonu günübirlik turlar yanında konaklamalı tur programları da yapılması sağlanabilir. Bunun için alternatif paket turlar oluĢturulmalıdır. Örneğin gastronomi turları düzenlenebilir.

Ankete katılanların oturdukları yere bakıldığında ilk sırada %42,7 ile Ġstanbul gelmektedir. 2. sırada % 33,3 ile Kırklareli, 3. sırada % 7,3 ile Edirne ve 4. sırada ise % 5,7 ile Tekirdağ yer almaktadır. Bu sonuçlar doğrultusunda, bölgeye gelen ziyaretçilerin yarısına yakınının yoğun ve stresli metropol yaĢantısından kaçan Ġstanbulluların olduğu görülmüĢtür. Bölge bazında incelediğimizde ise, Ġğneada ve çevresine %89,5 ile en çok Trakya Bölgesi‘nde yaĢayan insanların geldiği görülmektedir. Buradan da anlaĢılacağı üzere Ġğneada ve çevresinin turist profili Trakya Bölgesi‘ne sıkıĢmıĢ bir durumdadır. Ġyi bir tanıtım faaliyeti ile bu durum değiĢtirilebilir. Tanıtım faaliyetlerinde hedef kitle olarak diğer coğrafi bölgeler ele alınmalıdır. Burada en büyük görev baĢta kamu kurumları olmak üzere sivil toplum örgütlerine ve özel müteĢebbüslere düĢmektedir.

Ankete katılan ziyaretçilere ne olması durumunda Ġğneada‘ya gelmekten vazgeçersiniz diye sorulmuĢtur. % 56,8‘lik bir oranla çevresel sorunlar ve doğal kaynak lar tüketildiği takdirde bölgeye gelmekten vazgeçecekleri cevabını vermiĢler. Verilen cevaptan da anlaĢılacağı gibi bölgenin turistik çekim merkezi olmasının en büyük sebebi doğal çekim kaynaklarının varlığı ve doğal çevre koĢullarıdır. Bunların tüketilmes i ve yok olması durumunda Ġğneada ve çevresi turizm cazibesini yitirecektir. Ekoturizmin yapılabilmesinin ve varlığının en önemli sebebi doğal kaynaklar ve çevredir. Bu nedenle bölgede ekoturizm alt yapısı oluĢturulurken sürdürülebilir turizm kavramı temel olarak ele alınmalıdır.

Ankete katılanlar, Ġğneada ve çevresinde yapılan ekoturizm faaliyetleri içerisinde devlet tarafından yapılan düzenlemelerin kesinlikle yetersiz (ortalamalar, kuĢ gözlemleme 1,41; kelebek gözlemleme 1,34; bisiklet gezisi 1,32; bitki gözlemleme 1,22; trekking 1,34; fotoğrafçılık 1,28; avcılık 1,42, mağaracılık 1,36, at gezisi 1,18, yaban hayatı gözlemleme 1,26; sportif olta balıkçılığı 1,26; orienteering 1,21 ve kampçılık 1,32) olduğunu düĢünmektedirler. Bu da gösteriyor ki, devlet bölgede daha fazla yatırımlar ve düzenlemeler

olan turist sayısının artması, hem de bölgede yaĢayan yerel halkın da ekonomik kazanç elde etmesi mümkün olacaktır.

Ankete katılanların, Ġğneada ve çevresinde yapılan ekoturizm faaliyetleri içerisinde yöre halkı tarafından yapılan kuĢ gözlemleme (2,03); kelebek gözlemleme (2,27); at gezisi (2,49), yaban hayatı gözlemleme (2,51); fotoğrafçılık (2,51); orienteering (2,48) ile ilgili düzenlemeleri kısmen yetersiz bulmaktadır. Bisiklet gezisi (2,80), bitki gözlemleme (2,59), trekking (2,79); avcılık (3,19), mağaracılık (2,88), sportif olta balıkçılığı (2,95) ve kampçılık (2,69) ile ilgili düzenlemelerde ise, kararsız yönde cevap verdikleri görülmektedir. Bu da gösteriyor ki, yöre halkı bölgede yapılabilecek ekoturizm faaliyetleri için yeterli düzeyde çaba harcamamaktadır. Yöre halkının ekoturizm faaliyetleri ile ilgili düzenlemelere katılımını sağlamak amacıyla ekoturizmin bölgeye ve kendilerine sağlayacağı katkıların neler olacağı anlatılmalıdır.

Ankete katılanlar, Ġğneada ve çevresinde yapılan ekoturizm faaliyetleri içerisinde özel teĢebbüs tarafından yapılan kelebek gözlemleme (1,49); bitki gözlemleme (1,50); fotoğrafçılık (1,55); at gezisi (1,65), yaban hayatı gözlemleme (1,37) ve orienteering (1,30) ile ilgili düzenlemeleri kesinlikle yetersiz bulmaktadır. Avcılık (2,01); sportif olta balıkçılığı (1,73); trekking (1,78); mağaracılık (1,71); kuĢ gözlemleme (1,77); bisiklet gezisi (1,72); kampçılık (1,76) ile ilgili düzelmelerde ise, kararsız oldukları yönde cevap verdikleri görülmektedir. Bu da gösteriyor ki, bölgede ekoturizmin geliĢtirilebilmesi için sadece devletten değil, özel teĢebbüsten de gerekli düzenlemelerin yapılması beklenmektedir. Bu yüzden de bölgede geliĢebilecek ekoturizm faaliyetlerine yönelik gerekli olan tesisler, düzenlemeler için özel teĢebbüse teĢvikler verilmeli, böylece bölgeye daha fazla özel teĢebbüsün gelmesi sağlanmalıdır.

Ġğneada ve çevresi, sosyo-ekonomik anlamda Kırklareli merkez ilçe ve Lüleburgaz ilçesine oranla daha geri sıralarda yer almaktadır. Bunun baĢlıca nedenleri olarak; arazinin yapısına bağlı olarak tarım olanaklarının sınırlı olmasını, coğrafi konum itibariyle sanayileĢmenin yetersiz olmasını gösterebiliriz. Ġğneada merkezde insanların baĢlıca geçim kaynağı ev pansiyonculuğu ve balıkçılıktır. Çevresindeki köylerde ise daha çok hayvancılık ön plandadır. Eskiden orman köylerinde ormancılık önemli bir geçim kaynağı iken son yıllarda devletin uyguladığı politikalara bağlı olarak ormancılık önemini yitirmiĢtir. Tarım olanakları ise arazinin yapısına bağlı olarak sınırlı düzeydedir. Kırsal alanlardan baĢta Lüleburgaz, Çorlu olmak üzere Çerkezköy ve Saray gibi sanayinin yoğun olduğu bölgelere göç yaĢanmaktadır. Bu göçte en büyük neden genç nüfusun Ġğneada ve çevresinde istihdam

insanların refah düzeyinin artması için baĢka bir ifade ile kırsal kalkınmayı destekleyici bir unsur olarak ekoturizm potansiyelinin değerlendirilebilir. Yukarıda sıralanan öneriler gerçekleĢtirildiğinde Ġğneada ve çevresindeki kırsal alanların kalkınmasında ekoturizm destekleyici önemli bir unsur olacaktır.

Ġğneada ve çevresinde yapılacak olan ekoturizm planlaması yöre halkına istihdam olanakları yaratacak, bölgenin ekonomik refahını yükseltecek, tanıtımını artıracak ve aynı zamanda doğal kaynaklarının korunmasını ve sürdürebilirliğini de sağlayacaktır.