• Sonuç bulunamadı

4. ARAġTIRMA ALANI ĠLE ĠLGĠLĠ GENEL BĠLGĠLER

4.4. AraĢtırma Alanında Yapılan Ekoturizm Faaliyetleri

4.4.2. Mağara Turizmi

Kırklareli il sınırları içinde pek çok mağara bulunmaktadır. Bunlardan bir kısmı tarih öncesi dönemlerde, diğer bir kısmı ise Erken Hıristiyanlık sürecinde, bu din mensupları tarafından iskana tabi tutulmuĢ, turizm açısından önemli mağaralardır (BaĢgelen 2006). Doğal özellikleri itibariyle dikkat çeken ve turizme yönelik çalıĢmaların yürütüldüğü 4 adet mağara bulunmaktadır.

Çizelge 4.6: Kırklareli‘ndeki Turizme Yönelik ÇalıĢmaların Yürütüldüğü Mağaralar

Mağara Adı Mevkii Uzunluğu

Dupnisa Demirköy/Sarpdere 2720 m

Yenesu Vize / Balkaya 1620 m

Domuzdere Vize / Baklaya 300 m

Kıyıköy Vize /Kıyıköy 305 m

Bunlardan en önemlisi, Kırklareli‘nin yaklaĢık 50 km. kuzeydoğusunda, Demirköy ilçesi, Sarpdere Köyü‘nün 6 km. güneyinde bulunan Dupnisa Mağarası‘dır (Anonim 2000b).

Fotoğraf 4.2: Dupnisa Mağarası‘ndan Bir Görünüm

Kaynak: Anonim 2011i. http://www.kirklareli.gov.tr/fotograf.asp

Trakya‘nın turizme açılan ilk ve tek mağarası olan Dupnisa Mağarası; Karadeniz‘in serin ikliminin etkisi altındadır. Türkiye-Bulgaristan sınırını oluĢturan Rezve Deresi‘nin Istranca Dağları‘nı derin vadilerle yardığı, vahĢi görünümüne sahip bir bölgede yer alır (Anonim 2005).

Türkiye mağara literatüründe en çok bilinen mağaralardan biri olan Dupnisa mağarası, yaklaĢık dört milyon yıldan beri oluĢum ve geliĢimini sürdüren büyük bir yer altı sistemidir. Ġçinde sürekli akıĢa sahip bir yer altı nehri ve bu nehrin oluĢturduğu, derinliği yer yer 2 metreyi aĢan göller bulunan mağarada, zengin damlataĢ oluĢumları yer alır. Süt beyazdan kırmızı ve kahverenginin her tonunda renge sahip olan ve dev boyutlara ulaĢan sarkıt, dikit ve sütunlar ile perde ve bayrak damlataĢları ve damlataĢ havuzları, insanı büyüleyen ve insanda hayranlık uyandıran görünüme sahiptirler. Bu muhteĢem görüntünün yanında, kısa mesafeler dahilinde değiĢiklik gösteren mağara havası, sağlık açısından oldukça önemlidir. Üst katlar sıcak (ortalama 170

) ve kuru (%60-70 mutlak nem) olmasına karĢılık, ana mağara daha serin (10-120) ve nemlidir.(%80-90) Bu farklılık, üst kat ile ana galeri arasında belirgin bir hava

Trakya‘nın en uzun ikinci mağarası olan Dupnisa Mağarası 2003 yılında turizme açılmıĢtır. 2720 m. uzunlukta büyük bir yeraltı sistemi olan Dupnisa Mağarası‘nın üst katını oluĢturan ve içinde dev sarkıt, dikit ve sütunlarla kaplı olan Kuru Mağara‘nın 250, Sulu Ana Mağara‘nın 200 metrelik bölümü turizme açılmıĢtır. Buna karĢılık, oluĢum halinde damlataĢlar bulunan ve koloniler halinde yarasaların yaĢadığı büyük bir bölüm, mağaranın doğasını ve canlılarını korumak için ziyaret dıĢı bırakılmıĢtır (Anonim 2005). YeĢilin her tonunu içine alan bitki örtüsüyle kaplı bir bölgede bulunan ve ikinci Jeolojik zamanda geliĢen mağaralar, birbirine bağlı iki kat ve üç mağaradan oluĢmuĢtur. Bu nedenle bilimsel olarak ―mağaralar sistemi‖ olarak tanınır. Mağaranın üst katını, Kuru ve Kız mağa raları oluĢturur. GeliĢimini tamamlamıĢ bu mağaralardan 50-60 m. aĢağıda Sulu Mağara yer alır. Ġçinden devamlı akıĢı olan bir yer altı nehri geçen ve deniz yüzeyinden 345 m. yukarıda giriĢ ağzı olan bu mağaranın toplam uzunluğu 1977 metredir. Son noktası ise, giriĢten 61 m. daha yukarıda yer alır (Anonim 2005).

Yenesu Mağarası; Vize Ġlçesi, Balkaya Köyünde bulunmaktadır. Trakya‘nın üçüncü büyük mağarasıdır. Yenesu‘nun içi, görünümleri son derece güzel, her türden damlataĢlar (sarkıt, dikit, sütun duvar damlataĢları, damlataĢ havuzları ve makarnalar) ile kaplıdır. DamlataĢ havuzu veya göllerin üzerine saçaklar Ģeklinde inen veya tabanından yükselen bu Ģekiller mağaraya sihirli bir hava kazandırmıĢtır (Anonim 2010m).

Fotoğraf 4.3. :Yenesu Mağarası‘ndan Bir Görünüm

Kaynak: Anonim (2011d). http://www.vize.com.tr/index.php?option=com_content& task=view&id=100

Domuzdere Mağarası; Vize Ġlçesi, Balkaya Köyü‘nde bulunmaktadır. Domuzdere Mağarası‘nın içi görünümleri çok güzel sarkıt, dikit, sütun, örtü ve duvar damlataĢları ile

Fotoğraf 4.4: Domuzdere Mağarası‘ndan Bir Görünüm

Kaynak: Anonim (2011d). http://www.vize.com.tr/index.php?option=com_ content&task=view&id=100

Kıyıköy Mağarası; Vize Ġlçesi, Kıyıköy Beldesinin 2 km. güneyinde bulunmaktadır. 305 metre uzunluğundadır. Menderesler çizerek geliĢen ve yer yer damlataĢ çökellerine sahip olan Kıyıköy Mağarası turizm amaçlı kullanıma uygun özelliklere sahiptir (Anonim 2011m).

Fotoğraf 4.5: Kıyıköy Mağarası‘ndan Bir Görünüm

Kaynak: Anonim (2011e). http://www.kiyikoy.gen.tr/tag/kiyikoy-magarasi-2

Turizme kazandırılmayı bekleyen birçok mağara mevcuttur. Bunların isimleri aĢağıdaki çizelgede ve bulundukları yerlerde haritada yer almaktadır.

Çizelge 4.7: Yıldız Dağları ve Çevresinde Bulunan Mağaraların Ġsimleri Yıldız Dağları Ve Çevresinde Bulunan Mağaraların Ġsimleri

Bağlar / Vize Kale I /Merkez Domuzdere / Vize

Bezirgan / Demirköy Kale II /Merkez Mermer / Demirköy

Bostanlıktarla / Vize Kale III /Merkez Ocak / Vize

Çatalyol / Demirköy Kıyıköy / Vize Pestilin / Vize

Ceneviz / Saray Kızılağaç / Vize Tirfez / Vize

Dupnisa / Demirköy Kızlar / Demirköy Uzuntarla / Vize

Sulu Kol / Demirköy KovantaĢı / Vize Yenesu / Vize

Kuru / Demirköy Kozarka / Merkez YeĢillik / Demirköy

Kız / Demirköy Kurudere (Ağıl) / Vize

Kaynak: Anonim (2010c). Yıldız Dağları Biyosfer Projesi ve 22 Mayıs Biyolojik ÇeĢitlilik Günü Etkinlikleri Bilgi Notu, Çevre ve Orman Bakanlığı, s.18, Kırklareli. http://www.milliparklar.gov.tr/DKMP/Files/bilgiNotu.pdf

ġekil 4.7: Yıldız Dağları ve Çevresinde Bulunan Mağaralar

Kaynak: Anonim (2010b). Yıldız Dağları‘ndaki Mağaralar ve Faunaları, Yıldız Dağları Biyosfer Projesi Raporlar Serisi No:5, Boğaziçi Uluslararası Mağara AraĢtırma Derneği, s.48, Kırklareli. http://www.bumad.org/site/images/stories/pdf/5CaveSurveys Report tr.pdf

4.4.3. Trekking (Doğa YürüyüĢü)

Bölge, trekking etkinliği açısından yüksek bir potansiyele sahiptir. Alanın sahip olduğu uygun iklim koĢulları ve topoğrafyası, zengin flora ve faunası, yöre halkının sosyo- kültürel yapısı da trekking parkurlarının geliĢtirilmesi ve kullanımında olumlu katkılar sağlamaktadır.

Fotoğraf 4.6: Trekking‘e (Doğa YürüyüĢü) Katılanlardan Bir Görüntü

Kaynak: Erhan Baycan (Fotoğrafçı)

Ġl‘in topoğrafyası, yürüyüĢ turizmi açısından uygun koĢullar taĢımaktadır. Ġl‘de yürüyüĢ güzergahlarının araĢtırılması, haritalanması gibi çalıĢmaların yapılarak, gelen turistlerin esas ya da yan faaliyet olarak yürüyüĢ turlarını benimsemesi sağlanabilir. (Anonim 2009g).

Ġğneada ve çevresi özellikle Istranca Dağları ile birlikte Trekking için uygun yerlerdir. Ġğneada ve Çevresinde Trekking Yapılabilecek Rotalar

Demirköy - Kadın kule – Monopetra – Velika köprüsü Rotası

12-16 km uzunluğunda zor bir parkurdur. Günübirlik yürüyüĢler için uygun bir rotadır. Kamp için uygun bir alan yoktur. Bölgede korunması gereken anıt ağaçlar bulunmaktadır. Monopetra zirvesi doğal bir seyir terasıdır. Zirveden Istranca dağlarını ve ormanlarını 3600

görmek mümkündür. Ayrıca hiçbir yerleĢimin görünmemesi insanı doğanın bir parçası gibi hissetmesini sağlamaktadır. Zirveden Karadeniz sahillerini görebilmek mümkündür. Monopetra‘nın etrafında akan derelerde güzel Ģelaleler oluĢmuĢtur. Rota yakınında çeĢme bulunmamaktadır. Rota üzerinde eski Ģarap yolunun izleri görülmektedir. Rota baĢlangıç noktasında ya da Velika köprüsünde sonlandırılabilmektedir.

Demirköy- Kartal kaya- GüneĢli Göller- Monopetra (Tek kaya) Rotası

Demirköy‘den baĢlayıp Kartalkaya Monopetra Kadın kule de sonlanan günübirlik yürüyüĢ rotası oluĢturulabilir. Yaz döneminde orman çok sık ve eğimin fazla olmasından dolayı aĢırı zor bir rotadır. Deneyim ve kondisyon gerektirir.

Demirköy GüneĢli göller kolay bir parkurdur ve günübirlik yürüyüĢlerle, kamplar için uygun bir rotadır. Rota üzerinde çeĢme ve uygun kamp yeri mevcuttur. Deneyimli ve küçük gruplarla Demirköy‘den baĢlayıp GüneĢli Göller Monopetra da sonlanan zor bir trans kamplı bir rota yapılabilir. Bu bölgeye iĢaretleme ve uyarı levhası konulması gerekir.

Ġğneada Mert Gölü - Sivrile r Kalesi Rotası

Günübirlik orta zorlukta bir yürüyüĢ rotasıdır. Ġskele mevkiinde uygun kamp yeri bulunmaktadır. Rota üzerinde çeĢme bulunmamaktadır. Derelerden içme suyu temin edilebilir. Sivriler kalesi, Mermer Mağarası ve Kız Mağarası rota üzerinde görülmesi gereken yerlerdendir. Ayrıca Hamam Gölü ve Saka Gölü de rota üzerinde ziyaret ed ilebilir.

Kızılağaç Cehenne m ġelaleleri - Çingene kalesi Rotası

16 km keyifli orta zorlukta günübirlik yürüyüĢ rotasıdır. Kalabalık eğitimli gruplar için uygun bir rotadır. ġelaleler ve Çingene kalesi görülmeye değer yerlerdendir. Ayrıca Kızılağaç köyü tarihi ve doğal açıdan güzel bir köydür. Köydeki eski evler restore edilip köy düzenlenebilir.

Ġğneada - Longozlar YürüyüĢ Rotası

15 km orta derecede bir yürüyüĢ rotasıdır. Rota üzerinde çeĢme ve uygun kamp yeri mevcut değildir. Bulanık Dere ile Saka Gölü arasında bir yürüyüĢ parkurudur. Eğimi azdır ve uzun yürüyüĢ gerektiren bir rotadır. Longozların en iyi örneğinin görüldüğü bozulmamıĢ bir alandır. Orman içinde çok güzel yürüyüĢ patikaları organize edilebilir.

Ġğneada – Mert gölü YürüyüĢ Rotası

4-5 km kolay seviyede bir yürüyüĢ rotasıdır. Ġğneada‘ya gelmeden Milli Park tabelasından sağa dönülür. Mert gölü tabelasından baĢlayarak Mert Gölü‘nü, gölün içindeki yoldan 6 ufak su geçiĢi ile yürümek mümkündür. 3 saat süreli kuĢ gözlemi için de uygun bir parkurdur. (Aslan 2011).