• Sonuç bulunamadı

Alanda görülen dokuz kuĢ türü, Ġğneada ekosisteminin sağlıklı iĢleyip iĢlemediğini gösteren gösterge tür olarak kabul edilmiĢtir. Bu türlerden Küçük YeĢil Ağaçkakan ülkemizde sadece Kuzey Trakya‘da yayılıĢ göstermektedir. Cüce Karabatak, Ak Kuyruklu Kartal ve Küçük Kerkenez ise Avrupa Kırmızı Listesi‘nde nesli tehlike altında olan ve/veya tehlike altına girebilecek türlerdir (Anonim 2009d).

Çizelge 4.9: Ġğneada Gösterge KuĢ Türleri

Ġğneada Gösterge KuĢ Türleri

Kuğu (Cygnus olor) Küçük karabatak (Phalacrocorax pygmeus)

Puhu (Bubo bubo) Ötücü kuğu (Cygnus cygnus)

Alaca baykuĢ (Strix aluco) Küçük kerkenez (Falco naumanni)

Yalıçapkını (Aldeco atthis) Akkuyruklu kartal (Haliaetus albicilla)

Turna (Grus grus)

Kaynak: Anonim (2009b). Ġğneada Longoz Ormanları Flora. Biyolojik ÇeĢitlilik ve Doğal Kaynak Yönetimi Projesi. Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, s.16, Kırklareli.

Bölgedeki 133 kuĢ türü, SPFS (Strickly Protected Fauna Species =Kesinlikle Koruma Altına Alınması Gereken Türler), 51 kuĢ türü PFS (Protected Fauna Species = Koruma Altına Alınması Gereken Türler) olmak üzere 184 kuĢ türü Bern SözleĢmesi‘ne göre tehlike kategorisindedir (Özyavuz 2008).

Ġğneada‘da özellikle Mert ve Erikli gölleri su kuĢları için beslenme, barınma, konaklama ve yuvalanmaları açısından önemli bir sulak alandır. Ġki tarafının ormanla çevrili olması ve geniĢ bir sazlık alanın bulunması burada bulunan kuĢlar için çok büyük avantajlar sağlamaktadır (Kaya 1998). KuĢ gözlemciliği yapmak isteyenler tarafından Ġğneada sulak alanları ve çevresi sahip olduğu bütün bu potansiyel ile 4 mevsimde de ziyaret edilebilir.

4.4.12. Kelebek Gözlemleme Turizmi

Arazi çalıĢmaları ve literatür kayıtlarına göre Yıldız Dağları‘ndaki kelebek tür sayısı 117‘dir. Bunlardan 34 tür Geometridae, 23 tür Lycaenidae, 17 tür Satyridae, 43 tür ise diğer 11 familyaya aittir.

Bölgede kelebekler için belirlenen habitat tipleri Ģöyledir: 1. Longoz adlandırılan subasar ormanları

2. Tarım alanları 3. Orman içi açıklıklar

4. KarıĢık ormanlar

5. Dereler boyunca uzanan çalılıklar 6. Çam ekim alanları

Kelebekler özellikle orman içi açıklıkları, çayırları, yol kenarlarındaki ve dere kenarındaki açık alanları tercih ederler (Anonim 2009a).

Çizelge 4.10: Yıldız Dağları‘nda Bulunan Kelebek Türleri Kelebek Türleri

Kırlangıç Kuyruk Zümrüt Büyük Sevbeni Küçük Esmer Boncuk

Erik Kuyruk Büyük Ġnci Benekli Ġparhan Büyük Mor Bakır Kelebeği

Büyük Beyaz Melek Cengaver Yırtık Pırtık Benekli Bakır Kelebeği

Küçük Beyaz Melek Bahadır Çayır Esmeri Orman Zıpzıpı

Sarı Azamet Cadı Küçük Zıpzıp Perisi Sarı Antenli Zıpzıp

Diken Kelebeği Ġparhan Kutsal Mavi

Kaynak: Anonim (2009a). Yıldız Dağları‘nın Kelebekleri Posteri. Yıldız Dağları Biyosfer Projesi. http://yildizdaglari.cevreorman.gov.tr/medialibrary/2010/07/kelebek posteri baski.pdf.

4.4.13. Yaban Hayatı (Fauna) Gözlemleme Turizmi

Ġğneada ve çevresi sahip olduğu farklı ekosistemler nedeniyle birçok yaban hayvanına barınma imkanı vermektedir. Alan ile ilgili yapılan çalıĢmalar ve GEF-II projesi kapsamında yapılan araĢtırmalar kapsamında alanda 49 memeli türünün varlığı saptanmıĢtır (Özyavuz ve ġiĢman 2009).

Memeliler

Memeli tür çeĢitliliği oldukça yüksek olan Ġğneada ve çevresi, tüm Türkiye‘deki memelilerin %34‘ü ve Trakya‘daki memelilerin %57‘sini barındırmaktadır (Anonim 2009d). Sahada; geyik, karaca, yaban domuzu, kurt, tilki, çakal, yaban kedisi, sansar, orman faresi, porsuk, yarasanın yanı sıra temiz suların göstergesi su samuru gibi önemli yaban hayvanları yaĢamaktadır (Özyavuz 2008). Alanın her yerinde varlığı tespit edilen Orman Faresi, et- oburlar ve gece- gündüz yırtıcılarının besinini oluĢturduğu için gösterge tür olarak tespit edilmiĢtir (Anonim 2009d).

Balıklar

Bölgede bulunan 5 göl bu alanı balık türleri açısından da zengin hale getirmektedir. Hamam ve Pedina gölleri orman içi göllerdir. Mert, Erikli ve Saka gölleri ise lagün gölleri olup yılın belirli zamanlarında denizle birleĢirler. Üreme, korunma ve beslenme amacıyla

çok önemlidir. Bölgedeki dere ve göllerde yaĢayan 8 balık türü Bern listesinde ―Korunması gereken türler (PFS)‖ kategorisindedir. Bunlar; Dere Hamsisi (Chalcalburnus chalcoides), Deniz Ġğnesi (Syngnathus abaster), Tatlısu Kaya Balığı (Neogobius fluviatilis), Kurt balığı (Apius aspius), Noktalı Ġnci Balığı (Alburnoides bipunctatus), Acı Balık (Rhodeus amarus), TaĢ Yiyen Balık (Cobitis taenia) ve Kababurun Balığı (Chondrostoma nasus) dır. En fazla balık türünün Erikli ve Mert Göllerinde bulunduğu proje sahasında ekonomik öneme sahip balıklardan Sazan (Cyprinus carpio), Tatlısu Kefali (Leuciscus cephalus), Kızılkanat (Scardinius erythrophthalmus), GümüĢ Balığı (Atherina boyeri), Akbalık veya Kurtbalığı (Apius aspius) ve Has Kefal (Mugil cephalus) görülmektedir.

Longoz Ormanlarını besleyen derelerin Istranca Dağları‘nda baĢlayan kaynaklarında yaĢayan Kırmızı Benekli Alabalık Demirköy ve Ġğneada yöresindeki kaliteli yaĢam alanlarının varlığını ispatlamaktadır (Anonim 2011j).

Ġki YaĢamlılar ve Sürüngenle r

Ġğneada ve çevresi, 6 iki yaĢamlı ve 11 sürüngen türüyle Trakya genelindeki ikiyaĢamlı ve sürüngen sayısının yarıdan fazlasını barındırmaktadır. Bunun nedeni sulak alanların özellikle de tatlı su ortamlarının, zengin bitki örtüsü ve böcek leriyle, iki yaĢamlı ve sürüngen türleri açısından besin değeri yüksek, çekici bir yaĢam ortamı oluĢturmasıdır (Anonim 2009d). Bern SözleĢmesine göre kesinlikle korunması gereken ikiyaĢamlı türlerden Pürtüklü Semender (Triturus karelini) ve Gece Kurbağası (Bufo viridis) ile sürüngen türlerinden Oluklu Kertenkele (Ophisaurus apodus), YeĢil Kertenkele (Lacerta viridis) ve Ġnce Kertenkele (Ablepharus kitaibelii) alanda yaĢamaktadır. Bunların dıĢında Yılan ve Kaplumbağa türleri de dahil 17 tür ikiyaĢamlı ve sürüngen türü yaĢam alanı çok uygun bu bölgede barınır (Anonim 2011j).

Omurgasızlar

310 tür böcek bulunan Ġğneada ve çevresinde, yapılan çalıĢmalar sonucunda 123 türle Pedina ve Hamam Gölü arasındaki bölge en zengin bölge olarak tespit edilmiĢtir. Bölgede bulunan orman içi açıklıklar, böcek türleri için uygun yaĢam alaları oluĢturmaktadır. IUCN (Uluslararası Dünya Koruma Birliği) koruma kategosinde yer alan Büyük Teke Böceği ve Benekli Bakır Kelebeği alanda kendine uygun yaĢam ortamı bulmuĢtur. Bu türlerden Büyük Teke Böceği, orman içindeki ağaçlarda yaĢamakta ve türün buradaki devamlılığı amacıyla izlenmektedir. Böcek türlerinden besin zincirinin en üstünde yer alan Helikopter böceği Ġğneada ve çevresi için gösterge böcek türü kabul edilmiĢtir. Sulak alanların civarında yaĢayan ve kolayca gözlenebilen bu yaygın tür, diğer böcek türleri ile beslenerek böcek

4.4.14. Botanik (Bitki Ġnceleme / Flora) Turizmi Longoz Bitkileri

Ġğneada Longoz Ormanları, Yıldız Dağları‘ndan Karadeniz‘e doğru akan derelerin beslediği Erikli, Mert ve Saka göllerinin, önlerinde bulunan kumul nedeniyle ilkbaharda fazla gelen sularla ĢiĢerek geriye doğru taĢması ve düz araziyi kaplaması sonucunda oluĢmuĢtur.

KıĢ ve ilkbahar aylarında tamamen sularla kaplı olan, yaz ve sonbahar aylarında ise suyu çekilen bu ormanlar, oldukça boylu (8-15 metre) karıĢık orman ağaçlarından oluĢan bir floristik kompozisyona sahiptir. Bu karıĢık ormanları; diĢbudak, kayın, saplı meĢe, sapsız meĢe, ova akçaağacı, çınar yapraklı akçaağaç, üvez, ıhlamur, kızılağaç, mürver, kızılcık, karaağaç ve gürgen gibi ağaçlar oluĢturur. Zengin bir orman altı florasına sahip olan bu ormanlar, alüvyal toprakların mikro-organizma faaliyetinin yoğunluğu nedeniyle çevresine göre daha sıcak olup burada yetiĢen ağaçlar ve diğer bitkiler daha erken vejetasyona baĢlarlar. Bu ormanların mevcut durumlarını korumaları yüksek taban su seviyesine bağlıdır. Gerek Avrupa‘da gerekse Türkiye‘de nadir bulunan bu ormanların habitatlarının korunması büyük önem arz etmektedir (Anonim 2009e).

Soğanlı Bitkiler

Alanda çok sayıda bulunan soğanlı bitkiler, ilkbahar ve sonbahar olmak üzere iki farklı mevsimde çiçek açarlar. Bu bitkiler arasında alanda en çok rastlanan; siklemen ve iki yapraklı ada soğanıdır. Mavi bataklık süseni ve kardelen daha çok orman içi açıklıklarda bulunurken, orkide türleri ve ters lale ise orman altında sıkça görülür. Longoz ormanlarında suyun bol olduğu kesimlerde ise göl soğanlarını öbekler halinde görebilmek mümkündür (Anonim 2009e).

Kumul Bitkile ri

Longoz ormanlarını çevreleyen göl ve bataklık alanlarıyla deniz arasında bir Ģerit oluĢturan kıyı kumulları, önemli bir bitki alanıdır. Uzunluğu 18 km‘yi bulan bu sahil Ģeridi en fazla geniĢliğe, Mert Gölü‘nün doğusundan Panayır Ġskelesi‘ne kadar olan bölümde ulaĢır. Bugüne kadar yapılan araĢtırmalarda Ġğneada kumullarında 46 bitki türü tespit edilmiĢtir. Bu bitkilerden Karadeniz Salkımı, Peygamber Çiçeği ve Crepis Macropus Avrupa‘da yalnızca Trakya‘nın Karadeniz sahillerinde görülen endemik bitkilerdir. Alanda yayılıĢ gösteren Kum Ġncisi, Peygamber Çiçeği, Akyumak ve Kum Zambağı ise Bern SözleĢmesi ile koruma altına alınan nadir bitkilerdir.

Kıyı kumullarının gerisinde, kıyı kumulu-bataklık geçiĢ zonunda ise Alıç, Adi Kızılcık, Dağ Karaağacı, Akçakesme, Saplı MeĢe, Karaçlı, KuĢkonmaz gibi bitkiler yayılıĢ

gösterir ve denizden karaya doğru esen rüzgarların kumu içeri taĢımasına izin vermeyen bir yükselti oluĢtururlar (Anonim 2009e).

Sulak Alan Bitkile ri

Ġğneada‘da yer alan göller ve çevresindeki diğer sulak alanlar birçok su bitkisi türünün yaĢam alanıdır. Göl içlerinde su derinliğinin 50-100 cm olduğu alanlarda yayılıĢ gösteren ve yer yer örtüĢü %100‘ü bulan bitki topluluğunun baskın türleri Schoenoplectus lacustris. Phragmites australis, Thypha domingensis ve T. Angustifolia‘dır. Floristik kompozisyonu daha zengin olan taban suyu yüksek yarı tuzlu bataklık alanlarda Bolboschoenus maritimus, Cladium mariscus, Juncus heldreichanus, Sparganium erectum, Atriplex patula, Chenopod ium chenopodioides, Spergularia bocconii, Leucojum aestivum (göl zambağı), Limonium gmelinli, Cirsium creticum, Polypogon viridis gibi bitkiler yayılıĢ gösterir.

Hamam ve Pedina gölleri etrafındaki tatlısu bataklıkları ise, Türkiye‘de örneğine çok az rastlanan Avrupa-Sibirya tatlısu florasını içermesi açısından oldukça önemlidir. Bu bataklıklarda görülen tehdit altındaki göl kestanesi ve nilüfer toplulukları yüksek su kalitesinin göstergesi olarak kabul edilir. Dere kenarlarındaki doğal setler boyunca yayılıĢ gösteren kumlu mera toplulukları arasında, Türkiye için yeni bir tür olan Logfia minima ve nadir görülen bazı Trifolium türlerine rastlanır (Anonim 2009e).

Çizelge 4.11:Ġğneada Longoz Ormanları Bitkileri Listesi Eğreltiler

Geyikdili Eğreltisi Atkuyruğu Eğrelti Otu

Tohumlu Bitkiler

Kanak Ova Akçaagacı Baldıran

Kilyos Moru Ġsfendan Çakır Dikeni

Pamuklu Ot Tatar Akçaağacı Deniz Çakır Dikeni

Papatya Mızraksı Su Sinir Otu Duvar sarmaĢığı

Kızılağaç Kardelen Bodur Otu

Engerek Otu Akçabardak Ġpek Fidanı

Acı Hodan Kum Zambağı Sarı Papatya,

Boyacı Papatyası

Kum Ġncisi Çengel Sakızı Kum Sarı Papatyası

Deniz Lahanası Hindiba Mayasıl Otu

Kum ġebboyu Çan Çiçeği Kilyos Peygamber Çiçeği

Yabani Turp Çıngırak Otu ġerbetçi Otu

Mavi Süsen Hasır Otu, Gındıra, Kofa Adi Ceviz, Koz

Su Mercimeği Erik Otu Ada Çayı,

YeĢil Ada Çayı

Yara Otu Yarpuz,

Yabani Nane

Dağ Çayı

Acı YavĢan Koyungözü,

Kaynak: Güler N (2007). Ġğneada Longoz Ormanları Bitkileri Resimli Tanıma Kılavuzu. Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma Ve Milli Parklar Genel Müd., Ġstanbul.

Ġri Su Mercimeği KuĢkonmaz Ağlayan Gelin

Çengel Otu Kara yaprak Dağ Akçaağacı

Kara Mürver Göl Soğanı Boğa Dikeni

Bataklık Gülü Galdirik Göz Dikeni

Ayı Otu Ġspit Keleve

Çiçekli Hasır Otu Otsu Mürver Bodur Mürver

BaĢçıklı Karanfil Yalancı Karanfil Mayıs Papatyası

Papaz Külahı Kızılcık Ġg Ağacı

Doğu gürgeni Fındık Akgürgen

Saz Karagürgen Çit SarmaĢığı

Topuklu Venüs Otu Saz Otu Kum SarmaĢığı

Deniz Sandalye Sazı

Bataklık Sivri Sazı Acı Ot, DövülmüĢ Avrat Otu, Karaasma

Akasma, Adi Orman Asması

Fesçi Tarağı, Tarak Otu Süpürge Çalısı Bataklık Sütleğeni

Kum Sütleğeni Bahçe Sütleğeni Yalancı Çivit

Doğu Kayını Saçlı MeĢe Kum Yoncası

Macar MeĢesi Mazı MeĢesi Mor Tirfil

Sapsız MeĢe Saplı MeĢe Kızılkantaron

Mor Çiğdem Akkavak, Akçakavak Koyun Kıran

Atdili, TavĢan Kirazı Yıldız Sümbülü Çoruh MeĢesi

Dağ Soğanı Dikenli Mersin Üçgül

Tıbbi Hatmi Ebegümeci Silcan

Yabani Yasemin Çiçekli DiĢbudak Anadolu DiĢbudağı

Kurt Baharı Pırnal Çam Salebi

Orkide KuĢ Yuvası Orkidesi Böcek Orkide

Katırtırnağı Kesme Orman Sümbülü

Gazel Boynuzu Yoğurtçuk Dikenucu

TavĢan Topuğu Ters lale TavĢanmemesi

Sarı HaĢhaĢ Sağır Kulağı Bataklık Orkidesi

ġekerciboyası Spiral Orkide DiĢli Orkide

Karaçam Kunduz Otu Su Çobandeğneği

Yılandili Kum Çavdarı Kargı, KamıĢ

Siklamen, TavĢankulağı Sarı Karga Otu Çuha Çiçeği

Mor Çiçekli Orman Gülü Bataklık Düğün Çiçeği Anemon

Düğün Çiçeği, Basur Otu Mor Çiçekli Akasma Su Düğün Çiçeği

Güvem, Dağ Eriği,

Gök Erik Karaçalı, Çalı Dikeni, Ġsa dikeni Geyik Dikeni, EriĢen, Kırmızı Alıç, YemiĢen

Yaban Gülü, ġillan,

Ġtburnu Kırmızı Gül Adi MuĢmula, Gelinboğan

Yabani Erik, Alça, Alsa Çayırsedefi Ahlat

Çilek, Dağ Çileği Yabani Elma, Acalma, Acuk Böğürtlen

KuĢ Üvezi, Mercan Ağacı Mor MenekĢe, Kır MenekĢesi Bataklık Süseni, Sarı Süsen

Aksöğüt, Sarı Söğüt Boz Söğüt, Sorgun Titrek Kavak, Dağ Kavağı

Süpürge Çalısı, Ġdrar Otu Yüksük Otu Riva Sığırkuyruğu

Sahil Sığırkuyruğu Koza KamıĢı, Kurbağa Otu Küçük Çiçekli Ilgın

GümüĢi Ihlamur Göl Kestanesi, Su Cevizi Hasır Otu, Hasır Sazı

Hercai Karaağaç Akçaağaç Yapraklı Üvez Yabani Asma

Bölge hem sahip olduğu subasar (longoz) ormanları hem de nadir ve endemik bitki türleri sayesinde botanik turizmine ilgi duyan ekoturistlerin büyük ilgisini çekebilecek potansiyele sahiptir.

4.4.15. Eko- gastronomi

Kırklareli yöresine baktığımızda, çevre ve iklim Ģartlarının yemek kültürüne büyük etkisi olduğu görülmektedir. Halk arasında Balkan ya da dağ köyleri diye tabir edilen bölgelerde hayvancılık beslenme alıĢkanlıklarında ön plana çıkarken, ova olarak tabir edilen yerleĢim yerlerinde tarımsal faaliyetlere dayalı beslenme alıĢkanlıklarının ön plana çıktığını, kıyı kesiminde ise deniz ve deniz ürünlerinden yapılan yemeklerin tüketildiğini görüyoruz (Çakır 2010).

Çizelge 4.12: Kırklareli‘nin Yöresel Yemeklerinin Listesi Çorbalar

Terbiyeli ĠĢkembe

Çorbası Kıymalı Çorbası Domates Sütlü Çorba (Doğum Çorbası) Kuzu Çorbası, Kulağı

Ciğerli Tavuk Suyu

Çorba Misket Çorbası TavĢan Çorbası Mısır Çorbası(KaĢe)

Sütlü Hamur Çorbası Labada Çorbası Kesme Çorbası Yoğurt Çorbası

Isırgan Otu Çorbası Ovmaç Çorba Ot Çorbası Tavuk Suyu Çorba

Ciğer Çorbası Kulak Çorbası Patates Çorbası Tarhana Çorbası

Sebze Yemekleri

Buzağlık Mantarı Çamlık Mantarı Gelincik Boranisi EkĢimikli Menemen

Yalancı Kapama Gelincik Yemeği Mancar Yaprak Sarma

Fırında Labada Sarma Fırında Kırmızıbiber

Dolması Mısır Unlu Lahana Sarması Gelincikli Otu Isırgan

Ispanaklı Isırgan Otu Patates Köftesi Labada Sarması Pirinçli Gelincik

Yemeği

Labada Boranisi Ispanak Köftesi EkĢimikli Biber Sarımsaklı Patates

Et Yemekleri

Kırklareli Köftesi Ciğer Kapama Keser Köfte Bıldırcın Kebabı

Kuzu Kapama Tavuk Kapama Sulu Köfte Oğlak Kapama

Sızdırmalı Pırasa Kalle Oğlak Kebabı Papaz Yahnisi

Sızdırmalı Soğan AĢı Unlu Tavuk

Baklagiller

Anız Fasulyesi Börülce Paspala Fasulyesi

Tatlılar

Yumurta Helvası HöĢmerim KaĢık Helvası Erik Bulamacı

Fırında Ġrmik Tatlısı Kalbura Bastı Kaymaçina Gazozlu Kek

Hamur ĠĢleri

BoĢnak Böreği (Pita) Akıtma Çıplak BoĢnak Mantısı

EkĢimikli Kuru Pazı

Böreği Karma AĢ Isırgan Otlu Gözleme EkĢimikli Kesme

EkĢimikli Yağlamaç Kıvrım Böreği Keçi Ayağı EkĢimikli Kulak

Gelincik Otlu Börek Kuskus Köy Ekmeği Nohutlu Ekmek

Kaygana Kulak Sini Mantısı Yağlamaç

Mısır Çöreği Lokma Pirinçli Börek Yağlı Çörek

Mısır Unlu Tuzlu

Kek (Luçenik) KızarmıĢ Kesme Ekmekli

Spesiyaller

Un KaĢası Acı Sos Üzüm TurĢusu EkĢimikli Kaçamak

Bulgur Pilavı (Doğum

Pilavı) Ahlat TurĢusu

Treypa Kaçamak

Kızılcıkdere Sucuğu Ayran Paparası EkĢimik Isıtması Kavurmalı Kaçamak

Pırasa Bulamacı Sızdırma Hardaliye Pekmezli Kaçamak

Domates Bulamacı Tarhana KaĢası Süt Bulamacı Sütlü Biber TurĢusu

Ekmek Paparası Ayran KaĢası Sulu Kaçamak Urup

Plaksa (Mısır Unlu

Börek) Börülceli Pilav Tavuklu

Yumurta Yemekleri Cici Papa (Yumurtalı Ekmek)

Oturtma Yumurta Sucuklu Yumurta Soğanlı Top

Yumurta

Sızdırmalı Yumurta Tarla Yumurtası

Salatalar

Börülce Salatası

(Papuda)

Gelincik Salatası Yoğurtlu Turp Kuzu Kulağı (EkĢi

Ot)

Cevizli Turp Piyaz Manca Çoban Salata

Komposto Ve HoĢaflar

Erik Kompostosu Pancarlı Erik

Kompostosu

Kızılcık ViĢne Kompostosu

Güvem KıĢa Hazırlık

KurutulmuĢ Acı Biber KurutulmuĢ Kırmızı

Biber

Kesme KıĢlık Pazı

Sivri Biber Kurutma Erik Kurusu ViĢne Reçeli Kuskus

KurutulmuĢ Domates Kokulu Tuz Kuru Nane Elma Kurusu

Kızılcık Marmelatı Kuzu Otu Tarhana Pancar Pekmezi

Ġncir Reçeli. Kırma Yufka

TurĢular

Kırmızı Domates

TurĢusu

Kavun Keleği TurĢusu YeĢil Domates TurĢusu Lahana TurĢusu

Cin Biber TurĢusu Yağlı TurĢu Kıymalı TurĢu Patlıcan TurĢusu

Ġğneada ve çevresinde Nisan ve Mayıs aylarında doğada kendiliğinden çıkan labada, gelincik, ısırgan, kuzukulağı, ebegümeci gibi doğal otlar ziyaretçiler tarafından toplanabilmektedir. Bu otlarla birçok yöresel yemek yapılabilir. Bunlar; labada çorbası, kuzukulağı çorbası, ısırgan otu çorbası, ot çorbası, ot köftesi, labada sarması, labada boranisi, gelincik boranisi, maçiz, mancar, ısırgan otlu gözleme, gelincik otlu börek, kuzukulağı salatası, ot yemeğidir.

Ġğneada yol güzergahı üzerinde birçok doğal su kaynağı ve çeĢme bulunmaktadır. Bu çeĢmelerin birçoğunda köylüler tarafından yöresel yiyecek ve içecekler satıldığı satıĢ tezgahları kurulmaktadır. Satılan bu yiyecek ve içecekler bölgeyi ziyaret eden ziyaretçiler tarafından geri dönüĢlerde satın alınmaktadır.

Kırklareli‘nin özgün içeceklerinin baĢında Hardaliye gelmektedir. Hardaliye olgun yaĢ üzümlerden hazırlanan bir içecektir. Bu sebeple eski dönemlerde son üzümlerden olan Papazkarası ve Pamit cinsi üzümler tercih edilmekteydi. ġimdilerde bu durum biraz değiĢmiĢtir. Cardinal ve Alphonse cinsi üzümler daha çok tercih edilirken, nasıl sonuçlar alınacağının tesbiti için Cabarnet, Cinsaut ve Öküzgözü cinsi üzümlerle de üretilme yoluna gidilmektedir.

Hardaliyenin hazırlanması üzümlerin en olgun dönemlerine rast gelecek Ģekilde bağbozumu sonrasında baĢlar. Bu sebeple Eylül ortalarından itibaren, Ekim ve Kasım ayları boyunca hardaliye yapımı sürdürülmektedir.

Hardaliye yapımındaki püf noktalardan birisi özellikle meĢe odunundan hazırlanan alt kısmından 10-12 cm yükseklikte bir de musluğu bulunan fıçılardır. OlgunlaĢmıĢ kendine has kokusu ve rengi olan üzümler yıkanıp, ezilmeden dikkatlice saplarından ayrılırlar. Hafif çatlatılan (fakat ezilmemesi Ģarttır) üzümler bir sıra fıçıya d izilir. Üzerine bir kat viĢne yaprağı, onun üzerine de hafif çatlatılmıĢ siyah hardal tohumu dizilir. Bu dizme iĢlemi fıçının üzerinde 5-6 parmak boĢluk kalıncaya kadar sürdürülür. Dizme iĢlemi bitince üzerine üzümlerden dökülen Ģıra ve üzüm tozu dökülür. Hardal tohumu üzüm Ģırasının mayalanmasını engelleyecek, dolayısıyla alkole dönüĢmemesini sağlayacaktır. Hardaliyenin içime hazır olması için 20-22 gün beklenir. Elde edilen Ģıra tortusundan arındırılması için süzülüp içime hazır hale getirilir (Anonim 2011k).

Bölgedeki restaurantlarda ziyaretçiler tarafından en çok rağbet gören yemek kendine has lezzeti ve tadıyla Kırklareli bölgesindeki hayvanların etinden elde edilen meĢhur Kırklareli köftesidir. Köfte dıĢında balık yemek isteyenlerin ilk tercihi Ġğneada merkezde mevsimine göre kalkan, mersin balığı ve kefaldir. Ġğneada merkez dıĢındaki yol

Ziyaretçilerin en çok hediyelik tercih ettiği yiyeceklerden biri de pancar pekmezidir. Pancar pekmezi satın almak isteyenler Ġstanbul‘dan Ġğneada‘ya dönüĢ kavĢağında yer alan Poyralı Köyü‘nden pancar pekmezi satın alabilirler.

Ġğneada ve çevresindeki zengin bitki örtüsü Ġğneada balının kimliğini belirler. Özellikle beldenin Sislioba köyünde yetiĢtirilen ballar organik üretime sahip olduğu kadar, çeĢitli kurumlarda yaptırılan tahliller buradan elde edilen balların Doğu Karadeniz'in "Anzer Balı" ile eĢdeğer bir kaliteye eriĢtiğini de ortaya koymaktadır (Anonim 2010t).

Çizelge 4.13: Ġlde Bulunan Turizm ĠĢletme Belgeli Yeme–Ġçme Tesisleri

Sınıfı / Kapasitesi Adı Adresi Telefon

1. Sınıf Lokanta (300 kiĢilik ana yemek salonu, 150 kiĢilik alakart

Lokanta)

Ġğneada Resort Otel Ġğneada Köyiçi Mevkii, Ġğneada

(0288) 692 21 74

Özel Tesis (330 kiĢilik ana yemek salonu)

288 Cafe

Restaurant

Ġğneada Köyiçi Mevkii, Ġğneada

(0288) 692 21 74 2. Sınıf Lokanta

(70 kiĢilik lokanta) Best Otel Bilgiç K.Ġbrahim Mah. Dereüstü Sk. No: 1

KIRKLARELĠ

(0288) 214 46 71 (0288) 214 32 63 2. Sınıf Lokanta

(100 kiĢilik lokanta)

AkkuĢ Kaya Otel Karacaibrahim Mah.

Arpalı AĢağıpınar Turist Yolu KIRKLARELĠ (0288) 214 12 31 (0288) 214 40 20 1. Sınıf Lokanta

(300 kiĢilik lokanta) Lüleburgaz Yaman Otel

KurtuluĢ Mah. Ġstanbul Asf. Mev.

LÜLEBURGAZ

(0288) 427 36 13 (0288) 417 16 13 1. Sınıf Lokanta

(180 kiĢilik lokanta) Seçkin Restaurant Dere Mah. Ġmar sınırı Belediye sınırı

No:1 LÜLEBURGAZ

(0288) 412 88 22

Kaynak: Anonim (2009h). 1/100.000 Ölçekli Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası Revizyon Çevre Düzeni Planı - Plan Analitik Raporu, Trakya Kalkınma Ajansı. http://www.trakyaka.org.tr/uploads/pdf/cevre_plan.pdf

4.4.16. Mantar Toplama Turizmi

Ġğneada Longoz Ormanları‘nda çok çeĢitli mantarlar bulunmak tadır. Bu mantarlar, yenen ve ihracat değeri olan mantarlar, yenen mantarlar, yenmeyen ve Ģüpheli mantarlar, zehirli mantarlar ve öldürücü mantarlar olmak üzere çeĢitli gruplara ayrılmaktadır.

Çizelge 4.14: Yenen ve Ġhracat Değeri Olan Mantarlar* Yenen Ve Ġhracat Değeri Olan Mantarlar

Boletus edulis Hydnum repandum Cantharellus tubeaformis

Boletus aereus Craterelleus cornucopioides Morchella elate