• Sonuç bulunamadı

2.2 Dijital Diplomasi

2.2.2 Dijital Diplomaside Sosyal Medya Araçları

2.2.2.5 Snapchat

Snapchat, Evan Spiegel, Bobby Murphy ve Reggie Brown tarafından 2011 yılında resim ve video paylaşımı için oluşturulan bir iOS ve Android uygulamasıdır. Uygulamanın temel kavramlarından biri, gönderilen tüm resim, video ya da mesajların yayınlandıktan sonra kısa bir süre için kullanılabilir olmasıdır. Kısa süreli yayınlama niteliğinin daha doğal bir etkileşim akışını sağladığı düşünülmektedir. Snapchat başlangıçta kişisel, kişiden kişiye fotoğraf paylaşımına ağırlık vermiş olsa da artık kısa videolar göndermek, canlı görüntülü sohbet yapmak, mesajlaşmak, karikatür benzeri Bitmoji avatarları oluşturmak, fotoğraf ve video paylaşmak da dahil olmak üzere bir dizi farklı görev için kullanılmaktadır. Snapchat, ayrıca özel bir depolama alanına fotoğraf ve videolar (snap’ler) ve hikayelerin kaydedilmesine olanak tanıyan bir "Anılar" özelliği eklemiştir. Cep telefonlarından gönderilen veya alınan fotoğraf ve videolar anında iletişim kurulmasına da olanak sağlamaktadır. (Betters, 2018). Snapchat, bireylerin yanı sıra hükümetler, liderleri ve dışişleri bakanlıkları tarafından da özellikle etkileşimi ölçmesi açısından kullanılmaya başlanmıştır. Snapchat’i sosyal medya etkileşimi içine alan ABD hükümeti bu uygulamayı kullanma nedenlerini şu şekilde açıklamaktadır (https://wanyikuli.wordpress.com/2016/04/08/snapchat- livestreaming-and-digital-diplomacy/):

 Takipçilerin sayısı, yeni takipçilerin eklenmesi ya da takibi terketmesini görmek ve takipçi sayısındaki artışı değerlendirmek.

 Paylaşımların kaç kişi tarafından izlendiğini ve süreç içerisinde hangi aşamada terk ettiklerini görmek; takipçilerin tüm hikayeyi izleyip izlemediklerini ya da süreç içinde ayrıldıklarını ölçmek; hangi tür içeriklerin en iyi performans gösterdiğini analiz ederek kitlelerin istediği içerikleri sunabilmek.

 İçeriğin ne kadar ilgi çekici olduğunu ve etkileşim gerçekleştirdiğini belirlemek için fotoğraf ve videoları gönderen kişi sayısına bakmak.

 Takipçilerin ekran görüntülerini (screenshot) aldığında Snapchat’in uyarıda bulunması sayesinde önemli olduğu düşünülen bilgilerin paylaşılıp paylaşılmadığını belirlemek ve böylece en çok hangi içeriğin ekranlandığını tespit etmek.

86

122 143

153 158 166 173

178 187

2016

1. Çeyrek 2. Çeyrek2016 3. Çeyrek2016 4. Çeyrek2016 1. Çeyrek2017 2. Çeyrek2017 3. Çeyrek2017 4. Çeyrek2017 2016'nın İlk Çeyreğinden 2017'nin Son Çeyreğine Kadar Günlük

Snapchat Kullanıcı Sayıları (milyon olarak)

Tablo 2. 17: 2016'nın İlk Çeyreğinden 2017'nin Son Çeyreğine Kadar Günlük Snapchat Kullanıcı Sayıları (milyon olarak)

Kaynak: https://www.statista.com/statistics/545967/snapchat-app-dau/ [Erişim Tarihi: 19.04.2018]

Tablo 2.17’de gösterilen istatistik, 2017'nin dördüncü çeyreği itibariyle günlük aktif Snapchat kullanıcılarının sayısını göstermektedir. Fotoğraf ve video paylaşım uygulaması olan Snapchat’in 2016 yılının son çeyreğinde 158 milyon olan aktif kullanıcı sayısı 2017’nin dördüncü çeyreğinde dünya çapında 187 milyona ulaşmıştır. Hemen hemen her şey için bir uygulamanın bulunduğu günümüz dünyasında Snapchat’i diğer uygulama ve sosyal ağlardan farklı kılan mesajların kısa ömürlü yapısı, zengin bir görsel arayüze sahip olması ve kullanıcılara paylaşımlarını yaratıcı ifadelerle paylaşma özelliği sunmasıdır (Sandre, 2017). Snapchat daha çok gençler arasında tercih edilen bir uygulamadır. Pew Araştırma Merkezi’nin 3 – 10 Ocak 2018 tarihleri arasında ABD’de yürüttüğü bir araştırmaya göre 18 – 24 yaş arası Amerikan gençliğinin %78’i Snapchat kullanmakta iken bu oran daha büyük yaşlarda düşmektedir. Örneğin, 25 – 29 arasındaki gençlerin %54’ü Snapchat kullanmaktadır (Smith ve Anderson, 2018: http://www.pewinternet.org/2018/03/01/social-media-use- in-2018/). Snapchat uygulamasının eğlenceli yönünün ağırlıklı olarak gençleri çekmesinden dolayı bazı dünya liderleri, dışişleri bakanlıkları ve diplomatlarının Snapchat kullanıcısı olmaya yönlendirmiştir. 2016 Haziran’ında Snapchat kullanıcısı olan eski ABD Başkanlarından Barack Obama’nın eşi Michelle Obama’nın gençlerin tercih ettiği bu eğlenceli uygulamanın bir kullanıcısı olmasının nedenlerinden biri genç kitlelere dünyada okula gitmeyen 62 milyon kız çocuğunun olduğuna dikkat çekmek ve onları desteklemek için harekete geçmelerine önayak olmaktır. ABD Başkanı Donald J. Trump da ilk göreve başladığını Snapchat’te paylaşan ilk Amerikan Başkanıdır (Şekil 2.13).

87

Şekil 2. 13: Michelle Obama ve Donald Trump Snapchat'te

Kaynak: https://www.youtube.com/watch?time_continue=77vev=e3Mg9SfZ1qM (Michelle Obama) [Erişim Tarihi: 20.04.2018]

Kaynak: https://www.youtube.com/watch?time_continue=15vev=ZE9BFnwDPT4 (Donald J. Trump) [Erişim Tarihi: 20.04.2018]

Ancak, Snapchat'in geçici niteliğinden dolayı, en iyi uygulamaları derlemek ya da dış politika için iyi örnekleri listelemek biraz daha zor olabilir. Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu (UNICEF), misyonunun doğası gereği, farklı ve çok başarılı bir yaklaşım sürdürmektedir. İlk kez Nisan 2015’te Snapchat’e katılan UNICEF’in profili, Nijerya’daki ‘Kayıp Çocukluk Dönemi’ (Missing Childhoods) kampanyasıyla halk karşısına çıkmıştır. Wall Street Journal’dan Joanna Stern (2016), Facebook, Twitter ve Instagram gibi üç yoğun sosyal ağ bulunurken Y kuşağı (Millenians) açısından Snapchat’in tercih edilmesinin sebebini Facebook’ta kullanıcıların eski arkadaşlarının yaşamları ile ilgili haber yayınladıkları, Twitter’da kullanıcıların haberler ve gelişen olayları takip ettikleri ve Instagram’ın ise biraz kıskandırıcı biraz teşvik edici resimleri paylaştıkları mecralar olmasından kaynaklandığı şeklinde açıklamıştır (Stern, 2016: https://www.wsj.com/articles/snapchat-101-learn-to-love-the-worlds-most-

confusing-social-network-1452628322).

Türkiye’de bulunan büyükelçiliklerin kendilerine ait Snapchat hesabı bulunmamakta ancak Fransa Büyükelçilği sayfasında Fransa devletine ait Snapchat hesabı olan #Snapchat gouvernementFR ile Amerika Birleşik Devletleri’nin Türkiye’de bulunan büyükelçiliği ABD’ye ait #Snapchat statedept adreslerini sosyal

88

medya hesaplarından paylaşarak vatandaşların kendilerini Snapchat’te de takip etmeye davet etmektedirler.

Diplomasi bağlamında sosyal medyanın kullanımı biraz zaman almış olsa da günümüz diplomatik kurumları bir bilincin yayılması ve belirli bir duruma cevap vermek için sosyal medya platformlarında yerlerini almaktadırlar. Bu bölümde sosyal medya araçlarının dijital diplomasi üzerindeki etkilerinden söz edilecektir.