• Sonuç bulunamadı

BULGULAR VE YORUM

4.2. İkinci Alt Probleme İlişkin Bulgular ve Yorum

4.2.1. Sekizinci Görüşme Sorusunun Analiz

Öğrencilere sorulan 8.soru “Ders kitabında olmayan tarihi olay ve olguları öğrenmende ders sürecinde kullandığımız tarih dergilerinin faydası olduğunu

düşünüyor musun? Düşünüyorsan nasıl?”şeklindedir. Öğrencilerin bu sorunun birinci bölümüne verdikleri evet - hayır şeklindeki cevapları tablo 14’te verilmiştir.

Tablo 14: Tarih dergilerinin faydasına ilişkin öğrenci görüşleri

Cevaplar / Temalar Frekans (f) Yüzde (%)

Evet Hayır Toplam 34 1 35 97,14 2,86 100

Tablo 14’e göre ilgili sorunun birinci bölümünü hayır şeklinde cevaplayan 1 öğrenci(%2,86) ders kitabında olmayan konu yoktur şeklinde cevap vermiştir. Bu konu üzerine yoğunlaşan bir öğrencinin verdiği cevaba ilişkin alıntı örneği aşağıda açıklanmıştır:

Tarih kitaplarında olmayan konu diye bir şey yoktur varsa onun adı tarih kitabı olmaz. (Fatma).

İlgili sorunun birinci bölümünü evet şeklinde cevaplayan öğrencilere ilişkin elde edilen veriler analiz edilerek sonuçlar tablo 15’te verilmiştir.

Tablo 15: Tarih dergilerini faydalı gören öğrencilerin temalar bazında görüşleri

Cevaplar / Temalar Frekans (f) Yüzde (%)

Bilgi Ayrıntı/Kapsam Yorum Açıklama Araştırma Zevk Belge Toplam 19 8 2 2 1 1 1 34 55,89 23,53 5,88 5,88 2,94 2,94 2,94 100

Tablo 15 incelendiğinde “Ders kitabında olmayan tarihi olay ve olguları öğrenmende ders sürecinde kullandığımız tarih dergilerinin faydası olduğunu düşünüyor musun? Düşünüyorsan nasıl?” sorusunun birinci bölümünü evet şeklinde cevaplayan öğrencilerin ilgili sorunun ikinci bölümünü;

Öğrencilerden %55,89’u (19 öğrenci) tarih dergilerinin ders kitabına göre daha fazla bilgi içerdiğini bunun için de ders kitabında olmayan tarihi olay ve olguları öğrenmelerinde faydası olduğunu belirtmişlerdir. “Daha fazla bilgi olduğu için” cevabı üzerine yoğunlaşan öğrencilerin verdikleri cevaplara ilişkin alıntı örnekleri aşağıda açıklanmıştır:

Evet düşünüyorum. Çünkü dergilerde daha fazla araştırma yapıldığı için çok fazla bilgi vardı (Sema). Evet düşünüyorum. Çünkü tam anlamıyla daha geniş bilgiye o tarih konusuyla ilgili makalelerden

ulaşabiliyoruz (Yasin), Evet düşünüyorum. Makalelerde ders

kitabımızda olmayan birçok konu hakkında bilgi verilmiş. Gerçek bilgi birikimime çok katkı sağladı (Pelin), Evet düşünüyorum. Tarih dergilerinden ders kitabında olmayan farklı bilgileri öğrendim (Murat).

Öğrencilerden %23,53’ü (8 öğrenci) tarih dergilerinin ders kitabına göre daha ayrıntılı/kapsamlı olduğunu bunun için de ders kitabında olmayan tarihi olay ve olguları öğrenmelerinde faydası olduğunu belirtmişlerdir. “Daha ayrıntılı/kapsamlı olduğu için” cevabı üzerine yoğunlaşan öğrencilerin verdikleri cevaplara ilişkin alıntı örnekleri aşağıda açıklanmıştır:

Evet. Faydası oldu. Makaleler daha ayrıntılı ve kapsamlı olduğu için, ders kitabında olmayan farklı olay ve olguları öğrendim (Deniz),

Evet, düşünüyorum ders kitabında fazla detaya inilmiyor, bir konu en fazla iki sayfayla anlatılıyor. Fakat tarih dergilerinde her konu ayrı ayrı detaylandırıldığı için tarihi olay ve olguları öğrenmemde faydasını gördüm (Şahin).

Öğrencilerden %5,88’i (2 öğrenci) tarih dergilerinin ders kitabına göre daha yorumsal olduğu için ders kitabında olmayan tarihi olay ve olguları öğrenmelerinde faydası olduğunu belirtmişlerdir. “Yoruma dayalı olduğu için” cevabı üzerine yoğunlaşan bir öğrencinin verdiği cevaba ilişkin alıntı örneği aşağıda açıklanmıştır:

Tabii ki etkisi olduğunu düşünüyorum ders kitaplarındaki bugüne kadar gördüğümüz konular direk ezbere öğrenmeye dayalıydı. Tarih dergileri ise yoruma dayalı ve daha akılda kalıcı (Mehtap).

Öğrencilerden %5,88’i (2 öğrenci) tarih dergilerinde ders kitabına göre daha fazla açıklama yapıldığı için ders kitabında olmayan tarihi olay ve olguları öğrenmelerinde faydası olduğunu belirtmişlerdir. “Daha fazla açıklama yapıldığı için” cevabı üzerine yoğunlaşan bir öğrencinin verdiği cevaba ilişkin alıntı örneği aşağıda açıklanmıştır:

Evet, tarih dergilerinde konularla ilgili ders kitabına göre daha fazla açıklama yapıldığı için tarihi olay ve olguları öğrenmemde faydası oldu (Berrin).

Öğrencilerden %2,94’ü (1 öğrenci) tarih dergilerinde ders kitabına göre daha fazla araştırma yapıldığı için ders kitabında olmayan tarihi olay ve olguları öğrenmemde faydası oldu şeklinde cevaplamıştır. “Daha fazla araştırma yapıldığı için” cevabı üzerine yoğunlaşan bir öğrencinin verdiği cevaba ilişkin alıntı örneği aşağıda açıklanmıştır:

Tarih dergilerinde makale yazan bilim adamları daha geniş bir

araştırma yaptıkları için ders kitaplarında olmayan birçok tarihi olay ve olguyu öğrenmemde tarih dergilerinin çok faydası oldu (Tarık).

Öğrencilerden %2,94’ü (1 öğrenci) tarih dergilerinde ders kitabına göre daha zevkli olduğu için ders kitabında olmayan tarihi olay ve olguları öğrenmemde faydası oldu şeklinde cevaplamıştır. “Zevkli olduğu için” cevabı üzerine yoğunlaşan bir öğrencinin verdiği cevaba ilişkin alıntı örneği aşağıda açıklanmıştır:

Evet, kesinlikle düşünüyorum. Tarih dersini çok sevmiyorum ve tarihi dergiler ve kitaplar okumaktan son derece zevk alıyorum. Bu şekilde tarih dergilerinin ders sürecinde faydalı olduğuna katılıyor bu tür

dergileri her zaman okumayı düşünüyorum (Mine).

Öğrencilerden %2,94’ü (1 öğrenci) tarih dergileri belge niteliği taşıdığı için ders kitabında olmayan tarihi olay ve olguları öğrenmemde faydası oldu şeklinde cevaplamıştır. “Belge niteliği taşıdığı için” cevabı üzerine yoğunlaşan bir öğrencinin verdiği cevaba ilişkin alıntı örneği aşağıda açıklanmıştır:

Evet düşünüyorum. Belge niteliği taşıdığı için ders kitabında olmayan tarihi olay ve olgular var. Özellikle ispat gerektiren ve yaşanmış olaylara bir belge örneği görmemiz faydalı oldu (Ayşe).

Sekizinci soruya öğrencilerin verdikleri cevapları genel olarak değerlendirmek gerekirse, öğrencilerin cevapları, tarih dergilerinin ders kitaplarında olmayan tarihi olay ve olguları öğrenmelerinde katkısı olduğu şeklindedir. Öğrenci cevapları, tarih dergilerinin ders kitabına göre daha çok bilgi içerdiği, daha ayrıntılı, kapsamlı olduğu, tarih dergilerinde daha fazla açıklama ve araştırma yapıldığı, tarih dergilerini okumanın ders kitabına göre daha zevkli olduğu ve tarih dergilerinin bir belge niteliğinde olduğu temalarında kümelenmektedir. Bu da öğrencilerin daha objektif ve güvenilir bilgilere o konuyla ilgili tarih dergisinden ulaşabileceklerini göstermektedir. Bu doğrultuda tarih dergileriyle işlenen dersin öğrencilerin tarih dersine yönelik tutum oluşturmada etkili olduğunu söylemek mümkündür. Bir öğrenci ise ders kitabında bütün tarihi konuları bulunmaktadır onun için ders kitabın da olmayan konuları tarih dergilerinden öğrenemeyiz, şeklinde cevap vermiştir. Oysaki ders kitabında olmayan birçok olay ve olgu tarih dergilerinde bulunmaktadır ve öğrenci bunu fark edememiştir.