• Sonuç bulunamadı

BULGULAR VE YORUM

4.1. Birinci Alt Probleme İlişkin Bulgular ve Yorum

4.1.4. Dördüncü Görüşme Sorusunun Analiz

Öğrencilere sorulan 4.soru “Tarih dergilerini ders kitabı ile karşılaştırdığında benzer ya da farklı yönler nelerdir?” şeklindedir. Öğrencilerin tarih dergilerinin ve ders kitaplarının benzer yönlerine verdikleri cevaplar analiz edilerek tablo 7’de verilmiştir.

Tablo 7: Tarih dergilerinin ve ders kitaplarının benzer yönlerine ilişkin öğrenci görüşleri

Cevaplar / Temalar Frekans (f) Yüzde (%)

Konular İkisi de aynı Toplam 7 2 9 77,78 22,22 100

Tablo 7’ye göre öğrencilerden % 77,78’i (7 öğrenci) “tarih dergileri ve ders kitapları konu yönünden benzerdirler” şeklinde cevap vermişlerdir. Öğrencilerin verdikleri cevaplar, temalar bazında örneklendirilmiş ve “konular” cevabı üzerine yoğunlaşan öğrencilerin verdikleri cevaplara ilişkin alıntı örnekleri aşağıda açıklanmıştır:

Tarih dergilerinin anlatımı daha güzel, farklı anlatım türlerinden yararlanılmış, ders kitabı anlatım yönünden zayıf. Benzer yönleri ise konular, bunun dışında benzer yön olduğunu düşünmüyorum (Sema), Konular benzerdi ama içerdiği bilgiler farklıydı yani ders kitabı daha yüzeyselken dergiler daha kapsamlı ve belgelere dayanıyordu. Makaleler daha çok konuşma havası içinde yazılmış insanı sıkmıyor (Murat).

Tablo 7’ye göre “İkisi de aynı” cevabı üzerine yoğunlaşan öğrencilerin verdikleri cevaplara ilişkin alıntı örnekleri aşağıda açıklanmıştır:

Bence ikisi de aynı (Fatma).

Öğrencilerin tarih dergilerinin ve ders kitaplarının farklı yönlerine ilişkin verdikleri cevaplar analiz edilerek tablo 8’de gösterilmiştir.

Tablo 8: Tarih dergilerinin ve ders kitaplarının farklı yönlerine ilişkin öğrenci görüşleri

Cevaplar / Temalar Frekans (f) Yüzde (%)

Detaylı/kapsamlı Dergiler daha güzel

Belge Anlatım 16 5 3 3 48,49 15,15 9,09 9,09

Bakış açısı Bilgiler Konu Verim İşleyiş Toplam 2 1 1 1 1 33 6,06 3,03 3,03 3,03 3,03 100

Tablo 8 incelendiğinde öğrencilerden % 48,49’u (16 öğrenci) tarih dergilerinin ders kitabına göre daha detaylı/kapsamlı olduğunu düşünüyorum şeklinde cevap vermişlerdir. Öğrencilerin verdikleri cevaplar, temalar bazında örneklendirilmiş ve “detaylı/kapsamlı” cevabı üzerine yoğunlaşan öğrencilerin verdikleri cevaplara ilişkin alıntı örnekleri aşağıda açıklanmıştır:

Tarih dergileri bence; konuları daha detaylı ve daha ciddi bir şekilde ele alıyor. Ders kitaplarının ise daha yüzeysel kaldığını düşünüyorum (Hasan), Tarih dergilerinde ele alınan konunun kapsamlı olması; tarih kitabında ise konuların bu kadar kapsamlı olmayışı…(Ayşe),Konular benzerdi ama içerdiği bilgiler farklıydı yani ders kitabı daha yüzeyselken dergiler daha kapsamlı ve belgelere dayanıyordu. Makaleler daha çok konuşma havası içinde yazılmış insanı sıkmıyor (Mert).

Öğrencilerden % 15,15’i (5 öğrenci) tarih dergilerinin ders kitabına göre daha güzel olduğunu düşünüyorum şeklinde cevap vermişlerdir. “Dergiler daha güzel” cevabı üzerine yoğunlaşan öğrencilerden birinin verdiği cevaba ilişkin alıntı örneği aşağıda açıklanmıştır:

Tarih dergilerinin anlatımı daha güzel, farklı anlatım türlerinden yararlanılmış; ders kitabındaki bilgiler sıkıcı, dergide ise konular daha güzel anlatılmış, ders kitabı anlatım yönünden zayıf. Benzer yönleri ise konular, bunun dışında benzer yön olduğunu düşünmüyorum (Sedat).

Öğrencilerden % 9,09’u (3 öğrenci) tarih dergilerinde belgelerden yararlanılmış ama ders kitabı öyle değil şeklinde cevap vermişlerdir. “Belgelerden yararlanıldığı” cevabı üzerine yoğunlaşan öğrencilerden birinin verdiği cevaba ilişkin alıntı örneği aşağıda açıklanmıştır:

Dergiler belgelerden yararlanılarak yazılan makalelerden oluşuyor. Okul kitabı böyle değil ve hiç öğretici değil bence (Hakan).

Öğrencilerden % 6,06’sı (2 öğrenci) tarih dergilerinin anlatımı ders kitaplarından farklı şeklinde cevap vermişlerdir. “Anlatım” cevabı üzerine yoğunlaşan öğrencilerden birinin verdiği cevaba ilişkin alıntı örneği aşağıda açıklanmıştır:

Tarih kalıplaşmış konulara sahip olduğu için benzerlikler fazla. Fakat yazılışlarında farklılıklar var tarih dergilerinde yapılan yorumlar etkili…(Deniz).

Öğrencilerden % 3,03’ü (1 öğrenci) tarih dergilerinin olaylara bakış açısı farklı şeklinde cevap vermiştir. “Bakış açısı” cevabı üzerine yoğunlaşan bir öğrencinin verdiği cevaba ilişkin alıntı örneği aşağıda açıklanmıştır:

Olaylara bakış açıları farklıdır (Selda).

Öğrencilerden % 3,03’ü (1 öğrenci) tarih dergilerinde verilen bilgiler daha farklı şeklinde cevap vermiştir. “Bilgiler” cevabı üzerine yoğunlaşan bir öğrencinin verdiği cevaba ilişkin alıntı örneği aşağıda açıklanmıştır:

Tarih dergilerinde daha farklı bilgiler vardı (Yalçın).

Öğrencilerden % 3,03’ü (1 öğrenci) tarih dergileri ve ders kitapları konu yönünden farklı, şeklinde cevap vermiştir. “Konu” cevabı üzerine yoğunlaşan bir öğrencinin verdiği cevaba ilişkin alıntı örneği aşağıda açıklanmıştır:

Tarih dergilerinde ele alınan bazı konular tarih kitabında ele alınmamış…(Fatma).

Öğrencilerden % 3,03’ü (1 öğrenci) tarih dergileri daha verimli, şeklinde cevap vermiştir. “Verim” cevabı üzerine yoğunlaşan bir öğrencinin verdiği cevaba ilişkin alıntı örneği aşağıda açıklanmıştır:

Tarih dergileri ders kitabına göre daha verimli…(Canan).

Öğrencilerden % 3,03’ü (1 öğrenci) tarih dergilerinde konuların işlenişi farklı, şeklinde cevap vermiştir. “İşleniş” cevabı üzerine yoğunlaşan bir öğrencinin verdiği cevaba ilişkin alıntı örneği aşağıda açıklanmıştır:

Benzer olarak aynı konuları ele alırlar ama dergiler daha farklı olarak konuyu işler…(Âdem).

Dördüncü görüşme sorusuna verilen cevapları ele aldığımızda, öğrenciler genelde tarih dergileri ile ders kitabının farklı olduğunu belirtmişlerdir. Farklı yönlere vurgu yapan öğrenciler tarih dergilerinin ders kitabına göre daha detaylı/kapsamlı olduğunu, daha güzel olduğunu, belgelerden yararlanıldığını, anlatım yönünden farklı olduğunu, ders kitabına göre bakış açısının farklı olduğunu, verilen bilgilerin farklı olduğunu, konunun farklı olduğunu, tarih dergilerinin daha verimli olduğunu, konu işlenişinin farklı olduğunu belirtmişlerdir. Öğrenciler tarih dergilerini ders kitabına göre daha çok beğenmişler, daha detaylı bulmuşlar, meraklarını artırmış, daha çok ilgilerini çekmiştir. Hatta bir öğrenci belge niteliğinde olduğuna vurgu yapmıştır. Benzer yönlerine vurgu yapan öğrenciler ise tarih dergileri ile ders kitabının konu açısından benzer olduğunu belirtmişlerdir. 2 öğrenci ise ikisi de aynı cevabını vermiştir. Burada da görüldüğü gibi, tarih dergileri konu yönünden ders kitabına benzemektedir yani ders kitabını destekler niteliktedir.