• Sonuç bulunamadı

BULGULAR VE YORUM

4.2. İkinci Alt Probleme İlişkin Bulgular ve Yorum

4.2.5. On Birinci Görüşme Sorusunun Analiz

Öğrencilere sorulan 11.soru “Ders sürecini dikkate aldığınızda tarihi olaylara bakış açında değişiklik oldu mu? Nasıl? (Sürecin sana farklı bakış açısı kazandırdığını düşünüyor musun?)” şeklindedir. Öğrencilerin sorunun birinci bölümüne verdikleri evet - hayır şeklindeki cevapları analiz edilerek tablo 18’de verilmiştir.

Tablo 18: Bakış açılarındaki değişikliğe ilişkin öğrenci görüşleri

Cevaplar / Temalar Frekans (f) Yüzde (%)

Evet Hayır Toplam 29 6 35 82,86 17,14 100

Tablo 18 incelendiğinde ilgili sorunun birinci bölümünü hayır şeklinde cevaplayan öğrenciler ise sorunun ikinci bölümüne herhangi bir cevap vermemişlerdir.

İlgili sorunun birinci bölümünü evet şeklinde cevaplayan öğrencilere ilişkin elde edilen veriler analiz edilerek sonuçlar tablo 19’da verilmiştir.

Tablo 19: Bakış açılarında değişiklik olan öğrencilerin temalar bazında görüşleri

Cevaplar / Temalar Frekans (f) Yüzde (%)

Yorumlama/tartışma Bilgi Merak Görüşünü savunabilme Objektif Araştırma/sorgulama Eleştirel düşünme Toplam 13 4 4 2 2 2 2 29 44,82 13,79 13,79 6,90 6,90 6,90 6,90 100

Tablo 19 incelendiğinde “Ders sürecini dikkate aldığınızda tarihi olaylara bakış açında değişiklik oldu mu? Nasıl? (Sürecin sana farklı bakış açısı kazandırdığını düşünüyor musun?)” sorusunun birinci bölümünü evet şeklinde cevaplayan öğrencilerin ilgili sorunun ikinci bölümünü;

Öğrencilerden % 44,82’si (13 öğrenci) tarihi olaylara bakış açım değişti, çünkü yorumlama/tartışma becerilerim gelişti, şeklinde cevap vermişlerdir. Öğrencilerin verdikleri cevaplar, temalar bazında örneklendirilmiş ve “Yorumlama/tartışma becerilerim gelişti” cevabı üzerine yoğunlaşan öğrencilerin verdikleri cevaplara ilişkin alıntı örnekleri aşağıda açıklanmıştır:

Oldu. Olayların farklı noktalarını görüp farklı yorumlayabildim.

(Umut), Tarihi olayları yorumlama becerim arttı. Belgelere dayanarak

yorumlamak gerektiğini öğrendim. Tarihi ezberlemeye çalışıyordum. Şimdi yorum yapmaya çalışıyorum (Mehtap), Evet. Tarihe daha farklı açılardan bakmayı öğrendim, tarihi olayları tartışmaya ve yorumlamaya başladım. Bu da benim tarihi olaylara bakış açımı değiştirdi (Filiz).

Öğrencilerden % 13,79’u (4 öğrenci) tarihi olaylara bakış açım değişti, çünkü bilgilendim, şeklinde cevap vermişlerdir. Öğrencilerin verdikleri cevaplar, temalar bazında örneklendirilmiş ve “Bilgilendim” cevabı üzerine yoğunlaşan bir öğrencinin verdiği cevaba ilişkin alıntı örneği aşağıda açıklanmıştır:

Zaten olaylara farklı bakış açılarından bakabiliyorum. Bu uygulama, daha detaylı bilgi öğrenmemi sağladı Bu bilgiler bakış açımı daha da geliştirdi (Sinan).

Öğrencilerden % 13,79’u (4 öğrenci) tarihi olaylara bakış açım değişti, çünkü merakım arttı, şeklinde cevap vermişlerdir. Öğrencilerin verdikleri cevaplar, temalar bazında örneklendirilmiş ve “Merakım arttı” cevabı üzerine yoğunlaşan bir öğrencinin verdiği cevaba ilişkin alıntı örneği aşağıda açıklanmıştır:

Tarihi olaylar ilgimi çekmezdi, ders süreci sayesinde olaylar günümüzde de yaşıyor gibi gözümün önünde canlandı tarihi olayları daha çok

merak etmeye başladım, merak ettiğim olayları araştırıyorum ve

olayların farklı yönlerini görebiliyorum bu da bakış açımı değiştirdi (Nalan).

Öğrencilerden % 6,90’u (2 öğrenci) tarihi olaylara bakış açım değişti, çünkü görüşlerimi savunabiliyorum, şeklinde cevap vermişlerdir. Öğrencilerin verdikleri cevaplar, temalar bazında örneklendirilmiş ve “Görüşlerimi savunabiliyorum” cevabı üzerine yoğunlaşan bir öğrencinin verdiği cevaba ilişkin alıntı örneği aşağıda açıklanmıştır:

Yaptığımız tartışmalarla görüşlerimi savunmayı öğrendim. Tarihi olayları sadece öğrenmek için değil aynı zamanda edindiğim bilgileri de savunabilmek için çalışıyorum. Bu da bakış açımı olumlu yönde değiştirdi (Selda).

Öğrencilerden % 6,90’u (2 öğrenci) tarihi olaylara bakış açım değişti, çünkü objektif bakış açısı kazandım, şeklinde cevap vermişlerdir. Öğrencilerin verdikleri cevaplar, temalar bazında örneklendirilmiş ve “Objektif bakış açısı kazandım” cevabı üzerine yoğunlaşan bir öğrencinin verdiği cevaba ilişkin alıntı örneği aşağıda açıklanmıştır:

Başkalarının görüşünü okudukça düşündüm. Yapılan yorumları da dikkate alarak farklı bakış açıları geliştirdim. Daha objektif olmaya çalışıyorum…(Tarık).

Öğrencilerden % 6,90’u (2 öğrenci) tarihi olaylara bakış açım değişti, çünkü araştırmacı yönüm gelişti, şeklinde cevap vermişlerdir. Öğrencilerin verdikleri cevaplar, temalar bazında örneklendirilmiş ve “Araştırma/sorgulama yönünden geliştim” cevabı üzerine yoğunlaşan bir öğrencinin verdiği cevaba ilişkin alıntı örneği aşağıda açıklanmıştır:

Araştırmacı yönümün geliştiğini düşünüyorum. Okuduğum makalelerde yapılan farklı yorumları da görünce daha sorgulayıcı oldum. Neden böyle?, Niçin öyle vs. tarihi olayları daha çok sorgulamaya başladım. Bu da bakış açımı geliştirdi (Mehmet).

Öğrencilerden % 6,90’u (2 öğrenci) tarihi olaylara bakış açım değişti, çünkü eleştirel düşünme becerim gelişti, şeklinde cevap vermişlerdir. Öğrencilerin verdikleri cevaplar, temalar bazında örneklendirilmiş ve “Eleştirel düşünme becerim gelişti” cevabı üzerine yoğunlaşan bir öğrencinin verdiği cevaba ilişkin alıntı örneği aşağıda açıklanmıştır:

Tarihi olaylara eleştirel düşünme becerilerim gelişti. Bu da tarihi olaylara bakış açımı değiştirdi...(Sibel).

Görüşmenin 11. sorusuna verilen cevaplar incelendiğinde öğrencilerden 29’u (%82,86’sı) tarihi olaylara bakış açılarının değiştiğini ya da geliştiğini söylemişlerdir. Buna gerekçe olarak da yorumlama/tartışma becerilerinin geliştiğini, bilgilerinin meraklarının arttığını, görüşlerini savunabildiklerini objektif bakış açısı kazandıklarını, araştırma/sorgulama yönünden geliştiklerini, eleştirel düşünme becerilerinin geliştiğini söylemişlerdir. Görüldüğü gibi tarih dergileriyle işlenen bir dersin öğrencilerin tarihi olaylara bakış açısını olumlu yönde değiştirmelerine katkı sağlamıştır. Yahşi (2011:133), tarih öğretiminde gazete kullanımının öğrencilerin farklı açılardan bakma becerilerini geliştirdiğini dile getirmiştir.

V. BÖLÜM